Yandex Metrica

Türkiye gaz tedarikini çeşitlendiriyor: ExxonMobil ile 1,1 milyar dolarlık dev LNG anlaşması!

Türkiye gaz tedarikini çeşitlendiriyor: ExxonMobil ile 1,1 milyar dolarlık dev LNG anlaşması!

Financial Times'ın haberi göre, Türkiye, ABD'li enerji devi ExxonMobil ile dev bir yatırım anlaşması yapmak üzere. Türkiye enerjide tam bağımsızlık hedefine bir adım daha yaklaşmak için Rus enerji şirketi ile masadaki son detayları konuşuyor.  

Dünya

12.05.2024, 20:14

Dev anlaşmaya yönelik FT'ye açıklamalarda bulunan Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar,  ülkenin herhangi bir ortağa daha az bağımlı hale getirecek "yeni bir tedarik portföyü" oluşturmaya çalıştıklarını ifade etti.

Trump, suikast girişimi sonrası ilk kez kürsüde: Ölümden nasıl döndüğünü anlattı Trump, suikast girişimi sonrası ilk kez kürsüde: Ölümden nasıl döndüğünü... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'YE GÜÇ KATACAK ANLAŞMA

Sözlerine devam eden Bayraktar ayrıca, Türkiye'nin Exxon ile görüşülmekte olan uzun vadeli bir anlaşma yoluyla yılda 2,5 milyon tona kadar LNG sağlayacağını söyledi.

Anlaşmanın on yıl sürebileceğini sözlerine ekleyen Bakan Bayraktar, Exxon anlaşmasının ticari şartlarının hala tartışıldığını sözlerine ekledi. 

Elon Musk'tan Trump saldırısına çözüm: Iron Man zırhı yapmanın vakti geldi! Elon Musk'tan Trump saldırısına çözüm: Iron Man zırhı yapmanın vakti... Haberi Görüntüle

DOĞALGAZDA DIŞA BAĞIMLILIK AZALACAK

Türkiye'nin Exxon ile yaptığı bildirilen anlaşma, Avrupa'nın Ukrayna'daki çatışmaya yanıt olarak Rus boru hattı gazı ithalatını azaltmak için küresel üreticilerden LNG alımlarını artırması nedeniyle Rusya'nın Avrupa'ya ihracatının düştüğü bir zamanda geldi.

LSEG verilerine göre, Rusya'nın Avrupa'ya sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihracatı 2023'te %1,9 düşüşle 15,8 milyon metrik tona geriledi.

Karadeniz'den çıkan doğalgaza destek olarak yapılacak bu anlaşma Türkiye'nin uzun yıllar doğalgaz ihtiyacını karşılayacak ve dışa bağımlılığı uzun süre ortadan kaldıracak. 

Köstebek krizi! O ülkenin ajanı CIA'in içine sızmış! Müttefiklerin arası açılıyor Köstebek krizi! O ülkenin ajanı CIA'in içine sızmış! Müttefiklerin arası... Haberi Görüntüle

PETROL VE DOĞALGAZIN BAŞKENTİ TÜRKİYE OLACAK

Cudi, Kato, Gabar'da petrol, Karadeniz'de doğalgaz stoğunu dolduran Türkiye 2030 hedeflerine emin adımlarla ilerliyor. Yapılan araştırmalara göre, Türk toprakları petrol ve doğalgaz rezervi dolu. 

Söz konusu çalışmalarına göre Kato Dağı'nda, Gabar'daki petrol rezervinin beş katı olduğu tahmin ediliyor. Bu da günlük 500 bin varil hedef olduğu anlamına gelmekte.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Karadeniz'deki doğalgaza ilişkin açıklamalarda bulunan Türkiye'nin eski Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Daimi Temsilcisi ve eski Büyükelçi Mithat Rende, Fatih derin sondaj gemisinin keşfi bu ve 58 milyar metreküp ilk tahmindir." demişti.

Sözlerine devam eden Rende, "Şimdi bu keşfin tam olarak ne olduğuna dair ilave kuyuların açılması gerekiyor. Esas itibariyle büyük bir keşif değil bu ama toplam olarak sunulan rakam önemlidir. Çünkü 500 üstü büyük rezerv, dev rezerv adını alır." ifadelerini kullanmıştı.

Rende ayrıca, "710 milyar metreküplük doğal gaz Türkiye’nin bugünkü tüketimle on iki yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılıyor. Ama böyle düşünmemek lazım yıllık 60 milyar metreküp tüketimin yüzde kaçını Türkiye karşılar diye bakmak gerekir. Yüzde 20’sini karşılaması olumludur'' şeklinde demeç vermişti.

Habere Tepki Ver

14

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading