Yandex Metrica

Rusya ile Ukrayna savaşında beşinci gün! Bölgede neler oluyor? Dakika dakika canlı takip

Rusya ile Ukrayna savaşında beşinci gün! Bölgede neler oluyor? Dakika dakika canlı takip

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimi tüm dünya yakından takip ediyor. İki ülke arasındaki sıcak savaş, Rusya'nın beş gün önceki hava saldırısıyla resmen başladı. Taraflar müzakere masasına oturmanın yollarını arıyor. Peki, Rusya ile Ukrayna arasındaki son gelişmeler neler? Bütün gelişmeleri anlık olarak bu içerikten takip edebilirsiniz.

Dünya

23.01.2024, 18:51

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimi tüm dünya yakından takip ediyor. İki ülke arasındaki sıcak savaş, Rusya'nın beş gün önceki hava saldırısıyla resmen başladı. Taraflar müzakere masasına oturmanın yollarını arıyor. Peki, Rusya ile Ukrayna arasındaki son gelişmeler neler? Bütün gelişmeleri anlık olarak bu içerikten takip edebilirsiniz.

İşte, dakika dakika Rusya-Ukrayna geriliminde yaşananların özeti:

RUSYA UKRAYNA SAVAŞI'NDA ALTINCI GÜN

10:01 - Milli Savunma Bakanı Akar: Herhangi bir şekilde Montrö'nün aşındırılması kimseye yarar sağlamaz

09:49 - Kazakistan lideri Tokayev: Gerektiğinde Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk yapmaya hazırız

02.38 Harkiv Belediye Başkanı İhor Terehov, dün kenti düzenlenen roket saldırısında dokuz sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ölenler arasında üç de çocuk bulunuyor. Terehov, "Bugün çok zor bir gündü. Bize bunun bir savaş değil, Ukrayna insanlarına yönelik bir katliam olduğunu gösterdi. Füzeler konutları vurdu, barışçıl insanlar öldü, yaralandı. Harkiv uzun zamandır böylesi bir zarar görmemişti" ifadelerini kullandı. Terehov, hayatını kaybeden dört kişinin su almak için sığınaktan çıkıp öldüğünü açıkladı.

00.52 Anonymous, son 72 saatte Rusya ve Belarus hükümetine, devlet medyaları ve şirketlerine bağlı 1500'den fazla internet sitesini hackledi.

00.20 Ukraynalı bir vatandaş, 8 adet ambulanstan oluşan konvoyu Belarus sınırına ilerlerken görüntüledi. Ambulanslarda yaralı Rus askerlerinin olduğu tahmin edilirken, başka bir görüntüde de Rus askerlerinin trenle Belarus’ta farklı bir noktaya sevk edildiği görüldü.

00.15 AB, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri saldırısı sonrası yaptırım uygulanacak kişi ve kurumları netleştirdi. AB Konseyi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Konsey bugün Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını baltalayan veya tehdit eden eylemlerle ilgili olarak kısıtlayıcı tedbirlere tabi olan kişi, kurum ve kuruluşlar listesine 26 kişi ve 1 kuruluş ekledi. Yeni listeler, petrol, bankacılık ve finans sektörlerinde aktif olan oligarklar ve işadamlarının yanı sıra hükümet üyeleri ve üst düzey askeri şahsiyetleri ve Ukrayna karşıtı propagandanın yayılmasına katkıda bulunan ve Ukrayna'nın işgaline karşı olumlu bir tutumu teşvik eden propagandacıları içeriyor’’ denildi. Listede Putin'in sözcüsü Dimitri Peskov ile Rosneft CEO'su İgor Seçin'in de olduğu belirtildi.

00.10 Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekatın ardından Ukrayna eski Devlet Başkanı Petro Poroşenko, yayınladığı video ile Rusya’ya tepkisini dile getirdi. Poroşenko, sosyal medya hesabından yayınladığı videoda Rus uçaklarına seslenerek, “Ülkemizden defolun gidin. Yaşasın Ukrayna” ifadelerini kullandı.

28 ŞUBAT: RUSYA'NIN UKRAYNA'YI İŞGAL GİRİŞİMİNDE BEŞİNCİ GÜN

23.40 Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, basın toplantısında Ukrayna-Rusya savaşındaki son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Psaki, konuşmasında şöyle konuştu:

"Nükleer silahlarla ilgili bu söylemler tehlikelidir. Yanlış hesaplara yol açabilir. Putin'in talimatını inceliyoruz ama şimdilik kendi güçlerimizi harekete geçirmiyoruz. Rusya ve ABD her zaman nükleer silahların yıkıcı etkisi olacağını söylemiştir. Ciddi bir söylem gelmedikçe nükleer güçlerimizi harekete geçirmeyeceğiz. Başkan Putin modern tarihte NATO'nun en önemli birleştirici güçlerinden biri. Ona teşekkür etmek gerekir. Dünya, Putin'e karşı bir duvar örüyor."

23.10 ABD Başkanı Joe Biden, Rusya lideri Vladimir Putin'in nükleer güçleri alarma geçirmesine ilişkin konuştu. Biden, Amerikalıların nükleer savaştan endişe etmemesi gerektiğini ifade etti.

22.55 Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılığı, Rusya'nın Ukrayna'da işlediği öne sürülen savaş suçlarını soruşturmak üzere mahkemeye başvuruda bulundu. 

22.46 Avrupa Birliği'ne mensup sekiz ülke, Ukrayna'nın Birliğe üyelik sürecinin başlatılmasına destek verdi. Söz konusu ülkelerin devlet başkanları tarafından yapılan ortak açıklamada şu ifade yer aldı: "Biz, Bulgaristan, Çekya, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Slovakya ve Slovenya devlet başkanları olarak, Ukrayna'nın derhal AB'ye üyelik perspektifini almayı hak ettiğine inanıyoruz."

22.44 ABD Birleşmiş Milletlerde görevli 12 Rus diplomatı persona non grata (istenmeyen kişi) ilan etti ve 7 Mart'a kadar ülkeyi terk etmelerini istedi. 

22.40 Twitter, Rus devlet medyası ve bağlantılı sitelerin linklerini içeren paylaşımlara "Bu tweet Rus devletiyle bağlantılı internet sitesiyle bağlantılıdır" etiketi koyma kararı aldı.

22.00 Çekya, Rusya merkezli Sberbank’ın lisansını iptal etmek için çalışmalara başladı. 

21.35 Polonya, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı 24 Şubat'ta başlattığı askeri harekâttan bu yana 327 bin kişinin ülkeye girdiğini açıkladı.

21.00 Almanya'nın Ukrayna'ya ölümcül silah yardımı yapmasına ilişkin Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan bir açıklama geldi. Moskova Yönetimi, "Bu kararla Almanya, soğuk savaşın hayaletini değil sıcak savaşın kendisini çağırıyor" mesajı verdi.

20.39 Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, video konferans yöntemi ile NATO Askeri Komite Toplantısı'na katıldı.

20.30 Ukrayna'nın başkenti Kiev'de akşam saatlerinde çok büyük bir patlama meydana geldi. Gelen ilk bölgelere göre, patlamanın, Rusya'nın attığı bir balistik füzenin Kiev'deki radar merkezini vurduğu bildirildi.

19.56 Finlandiya Savunma Bakanı Kaikkonen, Ukrayna'ya 2 bin 500 saldırı tüfeği, 150 bin kurşun ve 1500 tanksavar silahlı gönderileceğini açıkladı.

19.50 Ukrayna Kabinesi, Rusya ile savaşa katılan askerlere ayda 3 bin 326 dolar ödenmesine karar verdi.

19.36 Beyaz Saray Putin'in 'nükleer' direktifinin ardından nükleer alarm seviyesini yükseltmeye gerek duyulmadığını açıkladı.

19.06 Rus Tass haber ajansı, altı saat süren görüşmelerin sona erdiğini duyurdu.

18.50 Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD ve ABD'ye katılan ülkelere özel ekonomik yaptırımlar içeren kararnameyi imzaladı. Kararnameye göre Rusya'da yaşayan kişiler, 1 Mart'tan itibaren yabancı bankalardaki hesaplarına döviz transferi gerçekleştirmeyecek. Rusyalı ihracatçılar, 1 Ocak 2022'den itibaren elde ettikleri yabancı para birimindeki gelirlerin yüzde 80'ini satmak zorunda kalacak. 1 Mart 2022'den itibaren, kredi anlaşmaları uyarınca yerleşik kişiler tarafından yerleşik olmayan kişiler lehine yabancı para birimi sağlanmasıyla ilişkili döviz işlemlerinin gerçekleştirilmesi yasaklanacak.

18:25 İngiltere, Polonya, Letonya, Danimarka ve Hırvatistan; vatandaşlarına, Ukrayna için savaşma izni verdi.

18.20 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Rusya lideri Vladimir Putin arasında bi telefon görüşmesi gerçekleştirildi. Macron'un Putin'e sivillere ve sivil altyapılara yönelik saldırılara son verme çağrısı yaptı. Macron ayrıca Putin'e ilerleyen günlerde iletişimde kalma teklifinde bulundu ve Putin de bu teklife olumlu yanıt verdi. Putin ise Macron'a Ukrayna'da anlaşma sağlanması için koşulsuz olarak Kırım'daki Rusya egemenliğinin tanınması, Ukrayna'nın silahsızlandırılması ve Nazilerden arındırılması ile Ukrayna'nın tarafsız statüsünün sağlanması gerektiğini ifade etti.

18:02 AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Rusya'ya yaptırımların artarak devam edeceğini belirterek, "Avrupa Birliği hızlı bir şekilde petrol ve doğalgaza olan bağımlılığı azaltmalı.Böylece Putin rejimi zarar görecek" dedi.

18:00 - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Macron Putin'e ateşkes çağrısında bulunarak savaşı bitirmesi yönünde mesaj verdi.

16:50 - Rusya Savunma Bakanlığı, başkent Kiev'de bulunan sivillere şehri terk etmeleri için çağrıda bulundu. Bakanlık ayrıca, Rus ordusunun caydırıcı güçlerinin takviyeli personelle özel savaş görevi durumuna geçirildiğini duyurdu.Rusya Savunma Bakanlığı yapılan açıklamada, Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, "Stratejik Füze Kuvvetleri Komutanlığı görev vardiyaları, Kuzey ve Pasifik filoları ile Uzun Menzilli Havacılık Komutanlığı'nın, takviyeli personelle özel savaş görevi durumuna geçirildiği" yönünde rapor verdiği açıklandı.

16:58 - Rusya, Kiev’i tümüyle vurma kararını açıkladı: 'Uyarıyoruz, tüm siviller Kiev'i terk etsin!'

14:50 ABD ve İngiltere’ye ait uçakların Ukrayna sınırında devriye uçuşu yaptığı bildirildi.

14:38 - AB'den Ukrayna'nın 'acil üyelik' talebine ilk yanıt geldi. AB yetkilisi Charles Michel, Kiev'in bir Rus işgali karşısında üyelik için çağrıda bulunması nedeniyle 27 üye ülke arasında bloğun genişletilmesi konusunda anlaşmazlıklar olduğunu söyledi.

13:47 Kremlin'den yapılan açıklamada, "Batı ülkelerinin yaptırımlarına cevaplar, uygunluk ve çıkarlarımızın göz önünde bulundurulmasıyla oluşturulacak" denildi.

12:30 NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının 5'inci gününde, Ukrayna'ya verilecek desteğe ilişkin sosyal medyadan yeni bir mesaj yayımladı. Buna göre Stoltenberg, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşerek, onu Ukrayna halkının ve silahlı kuvvetlerinin cesaretinden dolayı takdir etti. NATO yetkilisi, müttefiklerin Ukrayna'ya hava savunma sistemleri, anti-tank silahları ile insani ve finansal yardımları artıracağını belirtti.

12:03 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy düzenlediği basın toplantısında; Avrupa Birliği'nden "derhal üyelik" talep edip Rus askerlerine seslendi: "Komutanlarınıza güvenmeyin. Silahlarınızı bırakın ve gidin. Çoktan 4 bin 500 rus askerini öldürdük. Buraya niye geldiniz ki?

"(AB'ye acil üyelik başvurusu) Hedefimiz tüm Avrupalılarla birlikte olmak ve en önemlisi eşit olmaktır. Bunun adil olduğuna eminim. Bunu hak ettiğimize eminim. Tüm bunların mümkün olduğundan eminim."

10:50 Letonya hükümeti, vatandaşlarına isterlerse Ukayna'da savaşma izni verdi.

10:37 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın hava sahasının tamamının Rusya'nın kontrolü altına alındığını bildirdi.

10:26 Kiev ve Lviv'den sonra Harkov'da da sokağa çıkma yasağı ilan edildi

10:24 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus birliklerinden 4 bin 500 askerin hayatını kaybettiğini açıkladı. Açıklamada, Ukraynalı 14'ü çocuk olmak üzere 352 sivilin hayatını kaybettiği, 116'sı çocuk olmak üzere 1684 kişinin yaralandığı ifade edildi. Öte yandan, başkent Kiev'in Ukrayna kontrolünde olduğunu ve Rusya'nın ilerleme çabalarının başarısızlıkla sonuçlandığı da belirtildi.

09:26 - Ukrayna'ya işgal girişimi başlatan Moskova'ya yönelik yaptırımların sıkılaştıracağını duyuran Avustralya hükümeti, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Güvenlik Konseyi üyelerine ülkeye giriş yasağı getirdi.

08:46 - Japonya, Rus bankaların uluslararası para transferi SWIFT sisteminden çıkarılması yaptırımına katılacak. Saldırının "uluslararası hukuku açıkça ihlal ettiğini" belirten ve bunu şiddetle kınadığını yineleyen Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Putin ile bazı hükümet yetkililerinin mali mal varlıklarının dondurma kararı aldıklarını açıkladı.

08:33 - Sputnik: "Rusya ile görüşmelerde bulunacak Ukrayna heyeti Belarus'a ulaştı."

08:10 - Rusya Merkez Bankası, bugünden itibaren yabancı yatırımcıların hisse satmasını askıya alma kararı verdi.

06:15 - Ukrayna ordusu, Rus ordusuna ait bir Kamov Ka-52 Alligator taarruz helikopterini hava savunma top sistemiyle düşürdü.

06:01 - Rus güçleri, liman şehri Berdyansk'taki tüm kamu binalarının kontrolünü ele geçirdi. Daha önce Melitopol'ün de kontrolünü ele alan Moskova, böylelikle Kırım ile Donbass bölgesini karadan birleştirmeye bir adım daha yaklaşmış oldu.

05:50 - Avrupa Birliği, Rusya Merkez Bankası rezervlerinin ve varlıklarının yönetimi ile ilgili operasyonları yasakladı.

05:30 - Ukrayna Devlet Özel Haberleşme Servisi'nden gelen son bilgilere göre, Kiev ve Harkov'da yeniden patlama sesleri duyuluyor. 

01.50 Ukrayna Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; yerel saatle 23.50 (TSİ 00.50) itibarıyla ülkenin kuzeyindeki Rus saldırıları genel olarak başarısız oldu. Fakat Rusya güneyde bazı başarılar elde etti. Özellikle Azak Deniz kıyısındaki Berdiansk kentinde kontrol Rusların eline geçti.

00.35 Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), Ukrayna'nın, Soykırım Sözleşmesi'nin ihlali gerekçesiyle Rusya aleyhine dava açtığını ve Divan'dan "acil tedbir kararı" talep ettiğini açıkladı.

00.26 Avrupa Birliği'nin hava sahası yasağının ardından Rus havayolu şirketi Aeroflot, Avrupa ülkelerindeki tüm destinasyonlarını iptal ettiğini açıkladı.

00.00 Ukrayna BM Daimi Temsilcisi Sergiy Kyslytsya, BMGK'da yaptığı açıklamada, şehirlerinin her gün bombalandığını belirterek, "Saldırgan ülkenin temsilcisine şunu söylemek istiyorum. Şu anda Ukrayna şehirlerindeki genel uyarıyı biliyor musunuz? 'Dikkat, dikkat! Hava saldırısı' Lütfen fotoğraflara bakın, neler oluyor görün! Sabah akşam bombalanıyor şehirlerimiz. Rusya saldırganlık konusunda kararlı. Üstelik ilk planları başarısız oldu. Herkes de farkında başarısız olduğunu. Bu başarısızlık, Rus liderliğinin yerleşim yerlerine ağır bombardıman emri vermesine yol açtı. Bu çok endişe verici. Çünkü Rus başkan nükleer şantaja başvurmaya karar verdi. Dünya bu tehdidi ciddiye almak zorunda. Ukrayna'da en az 16 çocuk öldürüldü. Bombalı saldırılar nedeniyle hastaneler hizmet veremiyor. Bebekler sığınaklarda dünyaya geliyor" ifadelerini kullandı.

27 ŞUBAT: İŞGAL GİRİŞİMİNDE DÖRDÜNCÜ GÜN

23.55 BM Güvenlik Konseyi, 193 üye ülkenin katılacağı BM Genel Kurulu’nda Ukrayna konusunda yarın olağanüstü oturum yapılması karar tasarısını onayladı.

23.45 Ukrayna Savunma Bakanlığı, Bayraktar SİHA’ların Rus konvoyunu imha ettiği görüntüleri paylaşarak, “Bayraktar TB2 SİHA’lar Herson bölgesinde Rus konvoyunu vurdu” ifadelerini kullandı. Herson'ın ardından Jltomir bölgesindeki Malin şehrinde konuşlanan Rus askeri birlikleri de Bayraktar TB2 SİHA ile etkisiz hal getirildi.

23.25 ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, nükleer silahlarla ilgili söylemin yumuşatılması için Rusya'ya çağrı. BM Güvenlik Konseyi'ndeki oturumda konuşan Greenfield, "Bu hepimizi tehdit eden bir başka gerilim artırıcı ve gereksiz bir adım" ifadesini kullandı.

23.15 Ukrayna Sağlık Bakanlığı, Rusya'nın operasyonunun başından bu yana 14'ü çocuk 352 sivilin öldüğünü duyurdu. Açıklamaya göre, 116'sı çocuk 1684 kişi de yaralandı.

23.10 Avrupa Birliği, Rus devlet medyasına yasak getirirken, bu gece Rossiya 1 televizyonunun akşam bülteninde Putin'in Rus Nükleer Caydırıcı Kuvvetlere verdiği talimat haberleştirildi. Sunucu bu haberi verirken şu yorumda bulundu: "Rusya dünyadaki en güçlü nükleer potansiyele sahip. Putin Rusya'yı korkutmaya çalışmayın diye onları uyarmıştı."

23.05 Ukrayna ile Rusya'nın Belarus'un Gomel kentinde yapacağı görüşmelerin pazartesi günü başlayacağı öğrenildi. Ukrayna heyetinin güvenlik gerekçesiyle Polonya üzerinden Gomel'e geçeceği bildirildi.

22.40 Avrupa Birliği Dış İlişkiler Temsilcisi Joseph Borrell Türkiye saatiyle 22.40'da tekrar gazetecilerin karşısına çıktı ve şu açıklamaları yaptı:

"450 milyon Euro'luk bir destek paketi olacak. 50 milyon Euro'luk da yakıt ve korucuyu ekipman desteği verilecek. Tarihimizde ilk defa böyle bir şey yapıyoruz. Kimse bu kararı engellemedi. Polonya'ya teşekkür etmek istiyorum. Lojistik üs olarak gönüllü oldu. Yaptırımlarda şu konularda mutabık kaldı. Hangi kurumların yaptırıma tabi olacağını belirledik. Yarın itibarıyla yayınlanacak bu liste. Burada Rus oligarklar var, iş insanları var. Siyasi isimlere de yaptırım uygulanacak. Putin'in sistemindeki kilit isimleri hedef alacağız.

Bir ülkenin finansal sistemi diğer ülkelerle entegre halindeyken öyle hızlıca koparmak, makasla keser gibi koparmak bir anda mümkün olmuyor. Burada finansal sistemin çalışması için bir imkan da kalmalı. Akrabalarına para göndermeleri gerekir örneğin. Rusya için de geçerli bunlar. Olabilecek en fazla zararı vermek için yaptık bunu."

22.38 Rusya’nın Ukrayna topaklarına yönelik başlattığı askeri harekatın ardından Rusya’ya uygulanacak yaptırım listesi uzamaya devam ediyor. Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, 1,3 trilyon dolarlık büyüklüğüyle dünyanın en büyük varlık fonu olan Norveç Devlet Varlık Fonu’nun, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının ardından Rus varlıklarını elden çıkaracağını söyleyerek, "Fonun yatırımlarını dondurmaya karar verdik ve (Rusya'nın) satış sürecini başlattık" dedi.

22.35 Sosyal medya hesabından açıklama yapan AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Ukrayna ordusuna gönderilecek silah, mühimmat ve yakıtın yolda olduğunu söyledi.

22.20 İsviçre Cumhurbaşkanı Ignazio Cassis, televizyonda yaptığı bir açıklamada, ülkesinin Rusya'ya yaptırım uygulama ve mal varlıklarını dondurma konusunda yüksek ihtimalle Avrupa Birliği'ni izleyeceklerini duyurdu. İsviçre'nin alması beklenen bu karar bir hayli önemli. Zira İsviçre dış politikasının temel ilkelerinden biri tarafsızlıktır.

21.00 Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell düzenledikleri ortak basın toplantısında Rusya ve Belarus'a yönelik yeni yaptırımlar açıkladı. Leyen, Avrupa hava sahasının Rus uçaklarına kapanacağını ve Belarus'a da yaptırımlar getirileceğini açıkladı. Öte yandan Leyen, Rus Russia Today ve Sputnik kanallarının kapatılacağını da duyurdu. Borrell ise "AB olarak tarihimizde ilk kez üçüncü bir ülkeye silah vereceğiz" dedi.

20.58 Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Ukrayna'ya 2 bin 700 tank savar silahı gönderileceğini açıkladı.

20.55 Ukrayna Devlet Başkanlığı Anayasa Mahkemesi Temsilcisi Fedor Vanislavskiy Ukrayna-Rusya arasındaki müzakerelere ilişkin yaptığı açıklamada, "Güvenliğe bağlı sebeplerden dolayı daha önce belirlenen istikamet noktası değiştirildi. Görüşmelerin birkaç saate başlayabileceğini düşünüyorum. Delegelerimizin maksimum güvenliğini sağlamak amacıyla, can güvenlikleri için herhangi bir risk olmayan noktaya doğru hareket ettiler" dedi.

20.50 Rossiya Segodnya medya grubu ve RT Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, “RT ve Sputnik’in AB’de yasaklanması bağlamında, tüm ülkelerde bizim için özveriyle çalışan ve çalışmaya devam eden hiç bir kişi işten çıkarılmayacak. Yasaklar koşullarında işimizi nasıl yapacağımızı biliyoruz. Bizi sekiz yıldır buna hazırlayan bu 'özgürlük savunucularıydı" açıklaması yaptı.

20.30 Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, mobil operatörlerle yapılan görüşmeler sonrasında Ukrayna’da bulunan Türk vatandaşların mobil hat borçlarının ertelendiğini duyurdu.

20.26 İsveç çatışma durumlarında tarafsız kalma geleneğini bırakarak Ukrayna ordusuna askeri yardım gönderme kararı aldı.

20.25 İngiltere merkezli çok uluslu petrol şirketi BP, Rus petrol devi Rosneft'teki yüzde 19.75 hissesini elden çıkarma kararı aldığını duyurdu. Rusya'nin Ukrayna işgali nedeniyle alınan karar kapsamında BP CEO'su Bernard Looney, Rosneft Yönetim Kurulu'ndaki görevinden de istifa etti.

20.08 Macaristan Başbakanı Victor Orban, Rusya Ukrayna arasındaki askeri çatışmanın dışında kalmanın ülkesinin çıkarına olduğunu ifade etti.

20.00 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya yönelik askeri harekâtın başlamasından bu yana Kiev tarafına ait 1067 askeri hedefin vurulduğunu duyurdu. 

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral İgor Konaşenkov, Rusya'nın Ukrayna işgali sırasında kayıp verdiğini ilk kez açıkladı. Konanşenkov, "Rus askerleri özel askeri operasyonda muharebe görevi icra ederken cesaret ve kahramanlık gösteriyorlar. Ne yazık ki arkadaşlarımız arasında hayatını kaybedenler ve yaralılar var" dedi.

Fitch'ten dikkat çeken Türkiye analizi: Enflasyonda ciddi düşüş bekliyoruz Fitch'ten dikkat çeken Türkiye analizi: Enflasyonda ciddi düşüş bekliyoruz Haberi Görüntüle

AB, HAVA SAHASINI RUSYA'YA KAPATTI

19.37 AB Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell, "İlk kez Avrupa tarihinde üçüncü bir tarafa silah göndereceğiz. Ukrayna ordusunun taleplerinin karşılanması için gerekli mekanizmalara talep verdik. AB'nin 27 ülkesinin gerekli adımları atarak, tüm yaptırımları en kısa sürede uygulanması için çağrı yaptık. Rusya Merkez Bankası'nın yanı sıra oligarkları da finansal sistemlerden çıkaracağız. Belarus'a da Rusya saldırılarına yardım ettiği için yaptırım uygulayacağız" dedi.

19.36 AB Komisyonu Başkanı Von Der Leyen, AB hava sahasını Rus uçaklarına kapatacaklarını açıkladı. Der Leyen, "Hava sahamız, oligarkların hava sahamız oligarkların özel jetleri de dahil olmak üzere tüm Rus uçaklarına kapalı olacak" dedi. von der Leyen, Sputnik ve Russia Today ile bunlara bağlı medya kuruluşlarının AB'de yasaklanacağını da bildirdi.

19.31 Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı, "Belarus'tan atılan İskender füzeleri Jitomir Havaalanına isabet etti" açıklamasını yaptı. 

19.28 Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Mevlüt Çavuşoğlu'na Rusya’nın operasyon sürdürdüğü Ukrayna’daki durum hakkında bilgi verdiği açıklandı.

Masadaki plan sızdı! İşte İsrail, İran'ı böyle vuracak Masadaki plan sızdı! İşte İsrail, İran'ı böyle vuracak Haberi Görüntüle

ZELENSKİ: GÖRÜŞMELERDEN SONUÇ ÇIKACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM

19.13 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski,  "Rusya ile müzakerelerden bir sonuç çıkacağını düşünmüyorum. Ama deneyelim. Amacımıza ulaşmak için pragmatik olmak zorundayız. Bizim amacımız toprak bütünlüğü" açıklamasını yaptı.

18.58 Son 24 saatte yaklaşık 120 ABD'li Ukrayna'dan ayrıldı.

18.55 Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı, yerel saatle 17 civarında Belarus'tan Ukrayna'ya İskender füzelerinin atıldığını duyurdu.

18.35 Portekiz, hava sahasını Rus havayollarına kapattığını açıkladı.

18.24 ABD Savunma Bakanlığı, "Rusya, Ukrayna'ya attığı bazı füzelerde başarısız oldu. Ukrayna 320'den falza füze attı. Rus güçleri Kiev'in merkezinden 30 km uzakta. Rusya'nın Ukrayna'da kilit bir kenti ele geçirdiğine dair işaret yok" açıklamasını yaptı.

Gazze Şeridi'nde hareketlilik! İsrail ordusu Gazze'nin orta kesiminden ayrıldı Gazze Şeridi'nde hareketlilik! İsrail ordusu Gazze'nin orta kesiminden ayrıldı Haberi Görüntüle

ABD'DEN PUTİN'İN NÜKLEER GÜÇ MESAJINA TEPKİ

18.21 ABD'li bir yetkili, Rusya Devlet Başkanı Putin'in nükleer caydırıcı kuvvetlerle ilgili kararının maddi olarak ne anlama geldiğini değerlendirmeye çalıştıklarını duyurdu. Yapılan açıklamada, "ABD, Putin'in güvenlik güçlerini harekete geçirmesinin ardından anavatanı ve ortaklarını koruyabileceği konusunda kendine güveniyor" denildi.

18.11 Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı, Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakerelerin başladığını açıkladı.

17.49 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'ya hava savunması ve tanksavar yardımlarının artırılacağını açıkladı.

17.46 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin danışmanı, "Bütün ülkede sessizlik hakim" dedi.
 

17:48 - Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: "Rusya'nın caydırıcı silahları alarma geçiriyor olması bizi durduramaz. Bizi nükleer bombalarla vursanız bile yenemezsiniz."

17:45 - Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: "Biz Rusya'nın ne diyeceğini dinlemek için görüşeceğiz. İşgalin sona erdirilerek Rus askerlerinin ülkemizden nasıl çıkarılacağını konuşacağız"

17:34 - Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ukrayna topraklarındaki durumun "savaş"a dönüştüğünü ve Montrö Sözleşmesi'nin "bütün hükümlerini şeffaf bir şekilde uygulayacaklarını" söyledi.

17:33 - Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya'nın ağır kayıplar vermesinin ardından müzakere masasına geldiğini ifade ederek, "Rusya'nın ön koşulsuz olarak Ukrayna ile görüşmesi şimdiden bir zaferdir" dedi.

16:54 - Rusya Savunma Bakanlığı: "Ukrayna kuvvetleri Kiev yakınlarında ordumuza karşı yasaklanmış fosfor mühimmatları kullandı."

16.45 - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri bakanı Lavrov görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede insani durum ve ateşkesin sağlanmasının önemi ele alındı. 

16:40 - Ukrayna lideri Zelenskiy, "Ukrayna-Belarus sınırında, Pripyat Nehri yakınında, Ukrayna heyetinin Rus heyetiyle ön koşulsuz görüşmesi konusunda mutabık kaldık. Aleksander Lukaşenko, Ukrayna heyetinin seyahati, görüşmeleri ve dönüşü sırasında Belarus topraklarında konuşlanmış tüm uçakların, helikopterlerin ve füzelerin yerde kalmasını sağlama sorumluluğunu üstlendi" dedi. 

16:13 - Putin, Savunma Bakanlığı'na Nükleer güç de kullanma imkanı sunun Rus caydırıcı güçlerini özel savaş görevi durumuna geçirmesini emretti. 

16:10 - Ukrayna Büyükelçisi Vasyl Bodnar: Savaşa son vermek ve müzakereye başlamak için yollar arıyoruz. Rusya'nın ifade ettiği silahları teslim edin ultimatomuna inanmadık ve bunu yapmadık.

15:47 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya'nın müzakere teklifini kabul etti, heyet Belarus'a gidiyor.

15:18 - Japonya, Rusya’ya uygulanacak SWIFT yaptırımına katılacağını açıkladı.

15:01 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Belarus lideri Lukaşenko ile görüştü.

15:00 -  Rusya’nın, Ukrayna’ya müzakereler için Belarus’a gelmesine yönelik verdiği süre (TSİ) 15:00 itibarıyla doldu.

14:24 - Almanya'nın ardından İtalya da Rus uçaklarına hava sahasını kapatma kararı aldı.

14:13 - BM Mülteci Ajansı, Ukrayna'dan kaçan mülteci sayısının 368 bine ulaştığını ve bu sayının 4 milyona kadar çıkabileceği uyarısında bulundu.

14:12 - Rusya Merkez Bankası, yaptırımlar nedeniyle mevduat sahiplerinin para çekmeye yönelmesi ihtimaline karşı itidal çağrısı yaptı

14:10 - Harkiv'de polis şehirde yaşayanlara 'şehri terk etmeyin' çağrısında bulundu. Telegram'dan paylaşılan mesajda 'araçla seyahat etmeyin' uyarısı da yer aldı.

13:53 - Zelenskiy: Rusya'ya karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda dava açtık.

13:44 - Almanya Başbakanı Olaf Scholz: "Putin bir Rus imparatorluğu kurmak istiyor"

13:43 - Almanya Başbakanı Olaf Scholz, savunma harcamaları için 100 milyar avroluk ek bir fon ayıracaklarını açıkladı.

13:31 - Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı, işgalin başından bu yana Rusya'nın 4 bin 300 civarında asker, 146 tane de tank kaybettiğini açıkladı! 

13:30 - Polonya ve İsveç'in ardından Çek Cumhuriyeti de Dünya Kupası play-off'larında Rusya'ya karşı oynamayacağını açıkladı.

13:17 - Almanya Başbakanı Scholz: Rusya'ya karşı eşi benzeri görülmemiş bir yaptırım paketi hazırlıyoruz.

13:17 - Danimarka, Belçika ve İzlanda hava sahasını Rusya'ya kapatıyor

12:45 - Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı, savaşın başlamasından bu yana Rusya'nın 4 bin 300 asker ve 146 tank kaybettiğini açıkladı. 

12:30 - İngiltere Dışişleri Bakanı: Rusya'nın Ukrayna'daki operasyonu durdurulmazsa NATO ile çatışma çıkabilir

12.11 - AB yetkilisi, üye ülkelerin çoğunun Rus havayollarına sahalarını kapattığını belirterek, "Kısa süre sonra bu konuda resmi bir karar alınabilir" dedi.'

12.03 - Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı, Kiev'in batısının kontrol altına alındığını açıkladı. Sözcü, aynı zamanda "Ukrayna güçleri Harkov'a giren araçların yarısını imha etti. Düşman insiyatifi kaybetti ve Belarus müzakerelerine giderek bunu doğrulamış oldu" dedi.

11:49 - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Ukrayna savaşının dördüncü gününde Cumhurbaşkanımızın çağrısını yineliyoruz: Rus saldırıları derhal durdurulmalı ve ateşkes müzakerelerine başlanmalıdır. Haksız ve hukuksuz bu savaş karşısında Ukrayna halkının daha fazla acı çekmemesi için girişimlerimize devam edeceğiz.

11:40 - Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle ülkenin hava sahasını Rus uçaklarına kapatma kararı aldı.

11:35 - Kiev, Ukrayna'yı desteklemek için gönüllü olmak isteyen yabancılar için "uluslararası" bir birlik kurduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna'nın yeni "yabancı birliği" hakkında yayınlanan bir açıklamada, "Bu, ülkemize verdiğiniz desteğin temel kanıtı olacaktır" dedi.

10:54 - Rusya'nın Ukrayna ile müzakereye başlamak için bir heyetin Belarus'a ulaştığını açıklamasının ardından Zelenski'den yanıt geldi. Zelenski, konuya ilişkin; 'Müzakerelerin, Ukrayna’ya saldırganlık göstermeyen başka lokasyonlarda yapılmasına açığız. Belarus yerine İstanbul, Varşova ve Budapeşte'de görüşme olabilir.' ifadesini kullandı.

10:44 - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya'nın gece boyunca Kiev'i bombardımana tuttuğunu belirtti. Zelenski açıklamasında, "Gece oldukça şiddetli geçti, sivil altyapıya yönelik bombardımanlar oldu" diye konuştu. 

10:30 - Kremlin: "Ukraynalı yetkililerle müzakere görüşmeleri için yola çıkan Rusya heyeti Belarus'a ulaştı."

10:04 - Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Karadeniz'deki Ukrayna ve Rus limanlarını ziyaret eden Türk gemilerimizin güvenlik seviyesi en üst düzey olan seviye 3'e yükseltilmiştir" ifadesi yer aldı.

10:18 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, gazetecilere yaptığı açıklamada Rus ordusunun Ukrayna’nın askeri altyapısında yer alan 975 tesisi imha ettiğini duyurdu.

09:25 - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Özel Harekat Kuvvetleri'nin Donbass’ın korunmasına yönelik özel operasyonda ortaya koyduğu kahramanlığa dikkat çekti.

07:58 - Google, Rus devlet medyasının reklamlarla içerikten para kazanma özelliğini tüm platformlarında engelleyeceğini duyurdu.

08.50 - Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı: Rus askerleri Harkov'a girdi.

08:00  - Türkiye'deki Ukrayna Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, "Yüzde yüz gerçek olan bilgiye göre düşman, Ukrayna’daki başarısızlıklarla o kadar demoralize olmuş ki orkları (namı diğer hava indirme birlikleri) emri uygulayıp savaş kargo uçağına binmekten vazgeçiyorlar!" denildi.

07:27  - Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, işgal girişiminin dördüncü gününde zafer nidalarıyla dolu bir konuşma gerçekleştirdi. Reznikov, "Kiev'i 2 saat içinde ele geçirme sözü verenler nerede? Neredeler? Onları göremiyorum. Bunun yerine kahraman bir ordu, muzaffer bir asker, korkusuz sınır muhafızları, kendini adamış kurtarıcılar, güvenilir polis memurları, yorulmak bilmeyen tıbbi melekler görüyorum. Silaha sarılan, toprak savunma saflarına katılan ve savaşan binlerce vatandaş görüyorum. Çocuklarının ve torunlarının geleceği için. Sevdikleri için. Atalarının anısına. Devletleri için. Herkes seni görüyor, tüm dünya! Önümüzde hala birçok zorluk var. Ama şimdi zaferimize inanan sadece biz değiliz.

Etrafa bak. Birçoğu sonunda korkularını yendi ve Kremlin'e meydan okumaya cesaret etti. Her saat daha fazla insan Avrupa'nın hiçbir yerinde böyle bir ordu olmadığını anlıyor. Bu ordu ve halkımız olmadan Avrupa asla güvende olmayacak. Biz olmadan, Avrupa basitçe var olmayacak. Bu yüzden yardım zaten geliyor, ki bu üç gün önce imkansızdı. Karanlık geri çekilecek. Şafak yakındır" diye konuştu.

07:15 - Birleşmiş Milletler, saldırılarda şu ana kadar 64 sivilin hayatını kaybettiğini ve 240 sivilin yaralandığını duyurdu. Açıklamada, "Gerçek rakamların çok daha yüksek olduğuna" inanıldığı, bunun nedeninin ise birçok can kaybının henüz tam olarak doğrulanmaması olduğunu kaydetti. Ayrıca CNN, bu gece Kiev’de 6 yaşında bir çocuğun çapraz ateş arasında kalarak hayatını kaybettiğini duyurdu.

06:30 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukashenko ile telefon görüşmesinde kendisinden Belarus'ta bulunan Rus askerlerinin geri çekilmesini istediğini duyurdu.

05.10 Ukrayna, Donbass'ta kaybettiği Luhansk’a bağlı Sievierodonetsk kentini geri alındığını ve kentte tam kontrolün sağladığını duyurdu.  

05.00 Ukrayna İçişleri Bakanı Anton Gerashchenko, Rusya’nın ülkenin Vasylkiv kenti başta olmak üzere Ukrayna'nın bazı kentlerine balistik füze saldırısı düzenlediğini açıkladı. Vasilkiy bölgesindeki bir petrol deposu da balistik füzelerle vuruldu.

04.15 Ukrayna Ordusu, Kharkiv'deki saldırıların püskürtüldüğünü ve kentin Ukrayna'nın kontrolünde olduğunu açıkladı. İmha edilen Rus araçları ve zırhlıların imha edildiği, evlerin hasar gördüğü ve yaralıların olduğu belirtildi.

03.55 Ukrayna Devlet Sınır Muhafızı Servisi'nden yapılan açıklamaya göre; Yılan Adası'nı savunan Ukrayna askerleri sağ olabilir. Ukrayna lideri Zelenski, 13 Ukrayna askerinin adayı savunurken kahramanca can verdiğini ifade etmişti.

Dünya tiyatro izliyor! İranlı bakandan İsrail saldırısını yorumladı: Oyuncak uçurmak gibiydi! Dünya tiyatro izliyor! İranlı bakandan İsrail saldırısını yorumladı: Oyuncak uçurmak... Haberi Görüntüle

                                                                                                      25 ŞUBAT: RUSYA-UKRAYNA SAVAŞINDA İKİNCİ GÜN

02:28 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus hava indirme birliklerini taşıyan bir uçağın vurulduğunu duyurdu.

01:50 BM Güvenlik Konseyinde, Arnavutluk ve ABD'nin getirdiği "Rusya’nın Ukrayna'ya saldırısını" kınayan karar tasarısını, Rusya veto etti.

01:35 Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Ukrayna'nın acil finansman talebinde bulunduğunu söyledi. Georgieva, IMF’nin Ukrayna’ya her şekilde destek olmak için yetkililerle yakından çalışacağını söyledi.

01:20 Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski akşam saatlerinde yaptığı konuşmada, "Bu gece gündüzden daha da zor geçecek. Birçok şehrimiz saldırı altında: Çernihiv, Kharkiv, Donbas'taki kızlarınız ve erkeklerimiz, güneydeki şehirlerimiz, Kiev'e özel dikkat göstermeliyiz. Başkenti kaybedemeyiz" ifadelerini kullandı.

01:15 Bloomberg muhabiri Laura Litvan, Washington Yönetimi'nin Kongre'den Ukrayna krizi için 6.4 milyon Dolar talep ettiğini yazdı.

00:50 Putin ve Lavrov'a yaptırım uygulayan ülkeler arasına Kanada'da ekledi. Başbakan Justin Trudeau, Ukrayna işgali nedeniyle Putin ve Lavron'un yaptırım listesine alındığını duyurdu. Trudeau, aynı zamanda Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkarılmasına da destek verdiğini belirtti.

00:35 Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, Rusya ile ateşkesi ve barışı görüşmeye hazır olduklarını söyledi. Zelenski'nin sözcüsü, "Müzakere etmeyi reddetmedik" açıklamasında bulundu.

00:10 Rusya Savunma Bakanlığı, Rus askerlerinin Ukrayna'nın güney doğusundaki Melitopol şehrine hiçbir dirençle karşılaşmadan girdiğini duyurdu.

23:48 Mücahit Topçu CNN TÜRK son gelişmeleri aktarırken, başkent Kiev'de bir dakika boyunca siren seslerinin yankılandığını duyurdu. Sokağa çıkma yasağının uygulandığı başkent Kiev'de patlama sesleri duyulmaya devam ediyor.

23:45 Beyaz Saray Sözücüsü Jen Psaki, ABD'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve güvenlik yetkililerine yaptırım uygulayacağını resmen açıkladı.

23:40 ABD Başkanı Joe Biden, ülkesinin Avrupa'daki askeri kapasitesini artırmak ve NATO'ya destek olmak için Avrupa'ya ilave asker gönderme kararı aldı. ABD lideri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Batı'yı bölme amacında başarılı olamadığını ifade etti. Joe Biden, "NATO'nun değerlerimizi paylaşan ve bir gün İttifak'a katılmak isteyen Avrupa Devletleri için açık kapı politikasını sürdüreceğiz” dedi.

23:15 Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kiev Yönetimi'nin yarın (26 Şubat) müzakere masasına dönmeyi teklif ettiğini duyurdu.

23:10 Rusya Dışişleri Bakanlığı, İngiltere'nin yaptırımlarıyla ilgili, "Putin ve Lavrov'un İngiltere veya başka bir ülkede banka hesapları yok" açıklamasında bulundu. Sputnik'in haberine göre; Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, "Ne Putin ne de Lavrov'un İngiltere olsun veya başka ülkede olsun banka hesabı yok" dedi.

22:55 Türk vatandaşı Serkan Türkel Harkiv'deki son durumu CNN Türk'te anlattı. Şu an savaş uçağı sesi var. Sığınakta kapının önündeyim. İlk kez uçak sesi duydum iki günde. Sürekli tank atışları, roket atışları gerçekleştirildi. Biz Putin'in sivillerle bir işinin olmadığını düşünüyorduk. Hedefinin Zelenski olduğunu düşünüyorduk. Ama bugün Kharkiv'de üç farklı yere roket atışı gerçekleştirildi. İki tane de roketin Moskovskaya Caddesi'nde yola saplandığını öğrendik. O roketler tam yaya geçidinin ortasına saplandı. O noktada gerçekten korktuk. Sivillerin can güvenliğinin olmadığını anladık. İlerleyen saatlerde tank ve top atışı sesleri yaklaşmaya başladı.

22:40 Kiev Belediye Başkanı Klitschko, Rus askerlerinin başkente çok yakın olduğunu ve kent için "zor bir gece" olacağını söyledi. Telegram'dan açıklama yapan Klitschko, "Durum artık Kiev için tehdit verici boyutta. Gece de gündüz de zor. Rus ordusu başkente çok yakın. Sabotaj grupları şehirdeki askeri ve kolluk gücü faaliyetlerini etkisiz hale getiriyor. Köprüler koruma altında. Silahlı Kuvvetlere bağlı askerler devriye geziyor" ifadelerini kullandı.

22:35 Amerikan yayın kuruluşu CNN'e konuşan iki kaynak, Washington Yönetimi'nin kısa süre içinde Rusya lideri Putin'e yaptırım uygulayacağını söyledi.

22:30 Birleşik Krallık, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i yaptırım listesine alarak mal varlıklarını dondurma kararı aldı.

22:25 CNN TÜRK Muhabiri Mücahit Topçu, Kiev'deki son durumu anlattı: Tanklarla birlikte Rus ordusu Kiev'in kapısına dayanmış durumda. Ukrayna'nın savunma hattı kırılırsa olacaklar merak ediliyor. Bu gecenin kısmen rahat geçeceğini söyleyebiliriz. Gece itibarıyla Ukrayna güvenlik güçlerinin bu noktada daha güçlü olduğunu söyleyebiliriz.

22:13 Klitschko, Rus ordusunun Kiev'deki termik santrali imha ettiğini duyurdu.

22:05 Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, kısa süre içerisinde elektrik santrali yakınlarında beş patlama yaşandığını duyurdu.

22:00 Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Rusya'nın örgüte katılım sürecini durdurduklarını bildirdi.

21:55 Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a karşı uygulananlar dahil tüm yaptırımlara yanıt vereceklerini ifade etti.

21:10 Ukrayna’nın Çernigov şehrindeki Ukrayna istihbarat binası bombalanırken, bina saldırı sonrası alev aldı. Ukrayna’nın Çernigov şehrinde bulunan Ukrayna İstihbarat Servisi’ne ait binaya 2 adet bomba düştü. Saldırının ardından istihbarat binasında yangın çıktı.

21:05 Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Dış İşleri Bakanı Sergey Lavrov'u yaptırım listesine aldıklarını bildirdi.

21:00 ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile görüştü. Görüşmede savaş karşıtı koalisyon kurulmasına ilişkin konuşulduğu belirtildi.

20:05 Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna'ya ait 211 askeri hedefin imha edildiğini ve Sumi ve Konotop kentlerini bloke edildiğini duyurdu.

19:45 Rusya, Facebook'a erişimi kısmen kısıtlama kararı aldı.

19:35 Avrupa Yayın Birliği, bu yıl gerçekleşecek olan Eurovision Şarkı Yarışması'na Ukrayna'ya yönelik askeri harekâtından dolayı Rusya'nın katılmasını yasakladı.

19:20 İrlanda Başbakanı Michol Martin, Ukrayna vatandaşlarının ülkeye girişine yönelik vize şartlarının kaldırıldığını duyurdu.

18:53 Pentagon'dan üst düzey bir yetkili, Rusya'nın Ukrayna'da hava üstünlüğü elde edemediğini ve ilerleyişlerinin tahmin edildiği kadar hızlı olmadığını dile getirdi.

18:44 - İtalya Dışişleri Bakanlığı: Rusya'nın Avrupa Konseyi üyeliği askıya alındı.

17:27 - AB: Bir sürpriz olmazsa Putin ve Lavrov yaptırım listesinde 

16:40 - Çekya Başbakanı Petr Fiala Rusya vatandaşlarına insani gerekçeler dışında vize verilmeyeceğini, Çekya hava sahasında Rus hava trafiğinin kısıtlanacağını, Ukrayna'ya akaryakıt ve kan plazması tedarik edileceğini açıkladı.

16:24 - Moldova, Karadeniz'de Rusya vatandaşlarının bulunduğu Moldova bayraklı bir geminin vurulduğunu bildirdi.

16:02 - Ukrayna’ya ait askeri zırhlı araçlar, Başkent Kiev’i korumak için şehre giriyor.

16:01 - Avrupa Birliği (AB) yetkilisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Avrupa'da bulunan mal varlıklarının dondurulduğunu açıkladı.

16:00 - Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya'nın Ukrayna'yla müzakere yapılması için Belarus'un başkenti Minsk'e heyet göndermeye hazır olduğunu söyledi

15:51 - Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna özel birimlerinden 200’den fazla kişi Hostomel Havaalanının ele geçirilmesi esnasında etkisiz hale getirildi.

15.43 - Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yeniden sirenler çalıyor.

15:39 - Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre Rusya, Kiev'i batı yönünden kuşattı.

15:21 - Rus savaş gemisi Romanya'nın kargo gemisini vurdu.

15:18 - Zelenskiy'den 'Telefonla aradım ulaşamadım' diyen İtalya Başbakanı Draghi'ye yanıt: Bir dahaki sefere savaşın programını Mario Draghi'ye göre ayarlamaya çalışacağım

15:07 - Rusya lideri Vladimir Putin, Ukrayna ile üst düzey müzakerelere hazır olduğunu açıkladı.

15:01 - Ukrayna Lideri Zelensky 'savaş deneyimine' sahip Avrupa'daki insanları, Ukrayna için savaşmaya çağırdı. Politikacılarınızın kararsızlığına katlanmak istemiyorsanız Avrupa'yı burada savunabilirsiniz.

14:57 - Rus güçleri yaklaşmaya başlarken Ukrayna’nın başkenti Kiev’de işgale karşı koymak isteyen halka silah dağıtılıyor.

 

14:55 - Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Kuzey Harekat Komutanlığı Birimleri, Chernihiv bölgesindeki yaklaşık 20 düşman tankını imha ettiğini duyurdu. Açıklamada, Chernihiv'in savunulacağının altı çizildi.

14:42 - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e müzakere masasına oturma teklifi yaptı. Zelenski, açıklamasında "Ölümleri durdurmak için müzakere masasına oturalım." dedi.

 

14:25 - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Rus saldırısı 2. Dünya Savaşı'nın tekrarı gibi" dedi. Zelenskiy, 'Rus tankları insanlara saldırırken Avrupa'yı yetersiz tepki göstermek ve Ukrayna'ya yardım etmekte yavaş kalmakla' suçladı. 

Zelenskiy, Avrupa devletlerine kendilerine yardım için hızla harekete geçme, Avrupa ülkelerinin vatandaşlarına da hükümetlerine bu yönde baskı yapmaları için protesto gösterileri düzenleme çağrısında bulundu. Zelenskiy, ülkesinin silahlı kuvvetlerine de "Tek sahip olduğumuz şey sizsiniz" diye seslendi.

14:21 - Ukrayna Ordusu tarafından 18.000 makineli tüfek sivillere dağıtıldı.

14:15 - Cumhurbaşkanı Erdoğan: NATO, kararlı bir adım atmalı. NATO'nun tavrı konusunda belirlediğimiz tavrımız konusunu onlara ilettik. Bugünkü toplantıda tüm liderlerin duruşunu görerek, biz de kendi duruşumuzu onlara açıklayacağız. 

13:36 - Hacker topluluğu Anonymous, Rus hükümetine SİBER SAVAŞ ilan etti

13:30 - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, ordusuyla birlikte sahaya indi.

 

13:02 - Financial Times: 'Türkiye, Rus donanmasının Karadeniz'e girişimini engellemeyi düşünüyor. Bu, Moskova tarafından düşmanca hareket olarak görülebilir.

12:48 - Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar: Biz kendi başımıza yalnız savaşıyoruz, kendi toprağımızda özgürlüğümüz için savaşıyoruz. Biz barış arayışına son vermiyoruz 

12:40 - UEFA, Şampiyonlar Ligi finalinin Rusya'nın St. Petersburg kentinden alınarak Paris'e verildiğini açıkladı.

12:41 - Gürcistan, Rusya'ya karşı uygulanacak olan yaptırımlara katılmayacaklarını açıkladı.

12:36 - Ukrayna'nın Londra Büyükelçisi NATO'dan Ukrayna hava sahasını tüm Rus uçaklarına kapatmasını istedi.

12:31 - Rus askerlerinin Kiev'in dış mahallerine girdiği ve hükümet binasının etrafında silah seslerinin duyulduğu açıklandı.

12:15 - Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz'de Romanya yakınlarında bulunan Zmiinyi adasını ele geçirdiklerini ve adada bulunan 82 Ukrayna askerinin teslim olduğunu açıkladı

12:13 - Ukrayna, "Rusya, Kiev'e 260 kilometre uzaklıktaki Gomel Havaalanı'nı kullanıyor" açıklamasında bulundu.

11:40 -  Rusya hava sahasını aktarma uçuşları dahil İngiltere'ye kapattı.

11:36 - Ukrayna Savunma Bakanlığı halka el yapımı molotofkokteyli hazırlayıp direnmeleri çağrısı yaptı.

11:30 -  Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı: Bankacılık sistemi çalışmaya devam edecek. Limanlar ve hava sahası kapalı. Rusya Kiev'i alıp Zelenskiy'i öldürmek istiyor. Kiev'e atılan 2 seyir füzesini vurduk, 1 uçağı düşürdük.

11:20 - Kızılay, Ukrayna'ya insani yardım tırı gönderiyor. Ukrayna'ya gönderilecek 3 yardım TIR'ında 210 metrekarelik genel maksat çadırları, ailelerin barınmaları için afet çadırları, yatak, battaniye, çocuk battaniyesi, uyku tulumu gibi acil insani yardım malzemeler bulunacak.

11:18 - Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın kontrolü ele geçirdiği Çernobil bölgesinde radyasyon seviyelerinde artış olduğunu açıkladı.

11:16 - Rusya, sivillere ait 33 noktayı vurdu, 2 çocuk öldü. 

11:05 - Kiev’in etrafını kuşatan Rus birlikleri, kentten çıkışa müsaade ediyorlar, kent girişi ise sadece Kiev’de ikamet edenlere serbest.

10:31 - Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, Rus askerlerinin Ukrayna ordusuna ait bazı araçları ele geçirdiğini ve Kiev’e doğru hareket ettiğini bildirdi.

10:29 - Fransa Savunma Bakanı Florence Parly: "Avrupa'da kimsenin Rusya ile savaşa girme gibi bir isteği yok."

10:22 - Rusya Enerji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Türkiye'ye gaz teminatında Ukrayna'daki gerilim sebebiyle bir sorun yaşanmayacağı fakat söz konusu gerilimin fiyatlara yansıyabileceği belirtildi.

10:17 - İngiltere Savunma Bakanlığı: "Rusya 450 askerini kaybetti. Amaçları tüm Ukrayna'yı işgal etmek"

01.56 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna yönelik saldırılarının ilk gününde 137 kişinin hayatını kaybettiğini, 300’den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

01.55 Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin Rusya'ya Ukrayna işgali nedeniyle uyguladığı yaptırımlar nedeniyle küresel enerji akışının sekteye uğramayacağını söyledi.

01.15 Zelenski, Ukrayna'da genel seferberlik ilan edilmesine yönelik kararnameyi imzaladı. Kararnameye göre, ülkenin Donetsk ve Luhansk kentleri haricindeki tüm kentlerinde genel seferberlik ilan edildi. Kararnamede, Ukrayna Güvenlik Servisi’nin (SBU) genel seferberlik sırasında karşı istihbarat sızmalarına karşı önlemler alacağı ifade edildi. Seferberlik kapsamında askerlik için çağırılanların, belirtilen toplanma noktasında birliklerine katılacağı belirtilirken, askeri birimler tarafından seferberlik kaydı yapılan kişilerin yeteneklerine göre askeri birimlerde görevlendirileceği ifade edildi. Bölge, il ve ilçe yönetim başkanlarının ise, sağlık kuruluşlarının oluşturulmasını ve işleyişini sağlayacağı bildirildi. Zelenski’nin imzaladığı kararnamenin 90 gün boyunca geçerli olacağı duyuruldu.

Filistinli doktor gözyaşları içinde haykırdı: Bu hastane bir umuttu! Filistinli doktor gözyaşları içinde haykırdı: Bu hastane bir umuttu! Haberi Görüntüle

18-60 YAŞ ARASINDAKİ ERKEKLERİN UKRAYNA'DAN KAÇMASI ENGELENECEK

00.30 Ukrayna'nın batısında, Polonya sınırında yer alan Lviv kentinin Gümrük Başkanı Daniil Menshikov yaptığı açıklamada, ülkede ilan edilen sıkıyönetim kurallarını hatırlatarak, “Sıkıyönetim nedeniyle 18-60 yaş arası erkeklerin ülkemiz dışına çıkmasına izin verilmeyecektir. Lütfen panik yapmayın ve izinsiz sınırları geçmeyin” dedi.

24 ŞUBAT 2022 SAVAŞ RESMEN BAŞLADI

23.50 ABD, Rusya’nın Washington Büyükelçiliğinde görev yapan Büyükelçilik Müsteşarı Sergey Trepelkov’nın sınır dışı etti.

23.35 Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, Karadeniz'de seyir yapacak Türk bayraklı gemilerin ISPS Kod Güvenlik Seviyesinin 2’ye çıkartıldığını açıkladı.

23.30 Ukrayna güçlerinin Hostomel Havaalanı'nın kontrolünü yeniden sağladığı bildiriliyor.

23.15 AB liderleri Rusya'nın finans, enerji ve ulaşım sektörlerini yaptırım konusunda mutabakata vardı. AB ülkeleri ayrıca ithalat kontrolleri uygulayacak ve daha fazla Rus vatandaşını yaptırım listesine dahil edecek.

22.45 Rusya’nın Ukrayna saldırısının ardından başta Moskova olmak üzere birçok kentte başlayan savaş karşıtı gösterilere Rus polisi müdahale ederek, çok sayıda göstericiyi gözaltına aldı. Bağımsız bir gözlemci grubu OVD-Info, Rusya genelinde en az 700 göstericinin gözaltına alındığını öne sürdü. Gözaltına alınan bir gösterici, "Beni tutuklamayın, Putin'i tutuklayın" diye bağırdı.

 

Beyaz Saray'dan açıklama geldi: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Biden görüşecek mi? Beyaz Saray'dan açıklama geldi: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Biden görüşecek mi? Haberi Görüntüle

İRAN CUMHURBAŞKANI REİSİ İLE PUTİN GÖRÜŞMESİ

23.00 İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi tarafından yapılan açıklamada, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in telefonda görüştüğü aktarıldı. Ukrayna konusunu yakından takip ettiklerini kaydeden Reisi, gelişmelerin bölge halklarının çıkarına sonlanmasını umut ettiklerini aktardı. Reisi, "NATO'nun doğuya genişlemesi bağımsız ülkelerin istikrar ve güvenliğini tehdit ediyor. Bu endişe verici. Tüm bu gelişmelerin bölge halklarının çıkarına sonlanmasını umut ediyoruz" dedi.

Putin ise, Ukrayna krizini Batılı devletlerin Rusya'ya yönelik tehditlerine bir cevap olduğunu belirterek, "Şu an yaşananlar Batılı ülkelerin birçok kez Rusya'nın güvenliğini tehdit etmelerine yönelik meşru bir cevaptır" ifadelerini kullandı.

22.41 Ukrayna’nın doğusunda Rusya sınırında yer alan Donbass yakınındaki Voronej kentinde Rusya’ya ait AN-26 tipi askeri kargo uçağının düştüğü bildirildi. Rusya Savunma Bakanlığı’na bağlı Batı Askeri Bölgesi tarafından yapılan açıklamada, “24 Şubat'ta Voronej Bölgesi'nde askeri teçhizatın taşınmasına yönelik planlı uçuş sırasında Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri'ne ait An-26 uçağı düştü. Mürettebat hayatını kaybetti” denildi.

22.40 Birleşmiş Milletler Göç Ajansı Sözcüsü Matthew Saltmarsh, Ukrayna için ciddi bir yerinden edilme durumu olduğunu açıkladı. Saltmarsh, şiddetten kaçan 100 bini aşkının kişinin Ukrayna içinde yer değiştirdiğini açıkladı.

22.16 ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pengaton) bir yetkili, Almanya'ya 7 bin ek asker gönderileceğini belirtti.

22.15 Fransız AFP Haber ajansı Batılı bir istihbarat yetkilisine dayandırdığı haberinde, Rusya'nın ilerleyen saatlerde tüm gücüyle başkent Kiev'e saldıracağını duyurdu. Gizlilik kaydıyla konuştuğu belirtilen yetkili, "Çok şey Ukraynalıların göstereceği direnişe bağlı olacak fakat Rusların ilerleyen saatlerde başkente çok büyük güç kullanmaya çalışacağından eminim" dedi.

22.10 Ukrayna Sağlık Bakanlığı, bugün 57 kişinin hayatını kaybettiğini, 169 kişinin yaralandığını açıkladı.

21.46 Bu kapsamda ABD Başkanı Joe Biden Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, Rusya'nın dolar, euro ve yen cinsinden işlem yapmasının kısıtlanacağını açıkladı. Putin'in verdiği kararın sonuçlarına katlanacağını söyleyen Biden, ABD ve NATO'nun 5. Madde çerçevesinde taahhütlerine bağlı kalacağını belirtti. Rusya'nın en büyük bankalarını ABD finans sisteminden çıkarıldığını belirten Biden, "Aralarında 250 milyar dolar varlığı bulunan VTB ile 4 büyük bankayı daha bloke ettik" dedi. ABD lideri yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılacağı NATO Liderler Zirvesi'nde yeni adımların da masaya geleceğini ifade etti.

21.45 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna'ya askeri harekât kararını neden aldığını aanlattı. Kremlin'den yapılan açıklama da şu ifadeler yer aldı: "Ukrayna çevresindeki durumun ele alınması sırasında Putin, Kiev'in Donbass'ın sivil nüfusuna yönelik saldırgan eylemlerinin yanı sıra uzun yıllardır uygulanan, Minsk anlaşmalarını bozmaya dönük yıkıcı politika ile ilgili ilkesel değerlendirmelerini sundu. Bu koşullar altında ve ayrıca ABD ve NATO'lu müttefiklerinin Ukrayna topraklarını Rusya için kabul edilemez bir şekilde, askeri olarak suistimal etmesi nedeniyle özel Askeri Harekat başlatma kararı alındı" ifadelerine yer verildi."

21.30 Kanada Başbakan Justin Trudeau, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısı nedeniyle 58 Rus kişi ve kuruluşa para cezası ve tüm ihracat izinlerinin durdurulmasını içeren yaptırım paketini duyurdu. Yaptırım listesine alınanlar arasında Rusya Savunma Bakanı, Maliye Bakanı ve Adalet Bakanı da dahil olmak üzere Rusya Güvenlik Konseyi üyelerinin, Rus seçkinleri ve aile üyeleri, Wagner Grubu ve büyük Rus bankalarının yer aldığını ifade edildi.

Rusya'dan ABD'ye tehdit: Misilleme yapar altta kalmayız Rusya'dan ABD'ye tehdit: Misilleme yapar altta kalmayız Haberi Görüntüle

KANADA, UKRAYNALI MÜLTECİLERİ KABUL EDECEK

Trudeau hükümeti, Rusya’nın saldırılarından etkilenenler için acil seyahat belgeleri yayınladıklarını ve Kanada'ya gelmek isteyen Ukraynalılar için göçmenlik başvurularına öncelik verileceğini aktardı. Hükümet ayrıca, Kanada'da veya yurtdışında Ukrayna ile ilgili acil göçmenlik soruları olan herkes için yeni bir özel telefon hattı uygulaması başlatılacağını açıkladı.

20.45 ABD Başkanı Joe Biden, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Bu sabah G7 ülkesi liderleriyle Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik haksız saldırısını görüşmek üzere buluştum ve Rusya'yı sorumlu tutmak için yıkıcı yaptırım paketi ve diğer ekonomik tedbirleri alma konusunda hemfikir kaldık" ifadesini kullandı.

İsrail savaş kabinesinde neler konuşuldu? Perde arkasında yaşananlar ABD medyasına sızdı İsrail savaş kabinesinde neler konuşuldu? Perde arkasında yaşananlar ABD medyasına... Haberi Görüntüle

AVRUPA'DA ÇERNOBİL TEHLİKESİ

20.30 Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı, Çernobil'in Rus güçlerince ele geçirildiğini açıkladı. Bu gelişmenin Avrupa güvenliği için bugün yaşanan en büyük tehlike olduğu ifade ediliyor. Çernobil'de nükleer atıkların tutulduğu depoların hasar görmesi sonucu buradaki radyoaktif maddelerin Avrupa'yı etkilemesinden endişe duyuluyor. Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Geraşçenko, "Depolama tesisleri zarar görürse radyoaktif bulut Ukrayna, Belarus ve Avrupa'yı kaplayabilir" dedi.

20.20 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus ordusuna verilen tüm görevlerin ilk gün için başarıyla tamamlandığını açıkladı.

20.10 İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Parlamento'da yaptığı konuşmada, Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar kapsamında Rus bankalarının Londra finansal siteminden çıkarılacağını açıkladı.

Büyük hata! Politico'dan dikkat çeken analiz: İran Netanyahu'nun elini güçlendirdi... Büyük hata! Politico'dan dikkat çeken analiz: İran Netanyahu'nun elini güçlendirdi... Haberi Görüntüle

PUTİN: BİZE BAŞKA YOL BIRAKMADILAR

19.50 Rusya lideri Putin akşam saatlerinde Rusya'daki büyük şirketlerin ve işletmelerin temsilcileriyle bir araya geldi. Putin burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Biz bir santim bile ileriye gitmedik. Şu anda yaşananlar zorunlu olarak alınması gereken önlemlerdi. Bize bu şekilde hareket etmekten başka bir yol bırakmadılar. Ülkemizin varlığına yönelik bir risk konusuydu. Yaptırımlara hazırlıklıydık. Burada söylenen bir şeye tepki vermek istiyorum. Rusya, 'Dünyanın ekonomik bir parçası olacak' dendi. Şu anda parçası olduğumuz bir sistemi yok etmeyeceğiz."

19.45 ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili Pentagon'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Dünya II. Dünya Savaşı'ndan bu yana bir ulus devletten başka bir ulus devlete bunun gibi bir şey yapıldığını görmedi" ifadesini kullandı.

Ukrayna lideri Zelenski Batı'ya yalvardı: İsrail'e verdiğiniz desteği bize de verin! Ukrayna lideri Zelenski Batı'ya yalvardı: İsrail'e verdiğiniz desteği bize de... Haberi Görüntüle

UKRAYNALI BAKAN YARDIMCISINDAN "SİVİLLERE FÜZE ATILDI" İDDİASI

19.44 Ukrayna Birinci Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Dzheppar, açıklamasında, "Rus uçakları ve Grad roketatarları tarafından Ukraynalıların üzerine ateş açılan çok sayıda görüntü var. Harekete geçme zamanı. Rusya'nın SWIFT ile bağlantısını kesin" ifadelerini kullandı. Dzheppar’ın ve Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’nın paylaştığı görüntüde, savaş uçağının alçaktan uçarak yerleşim yerlerine yakın bir noktaya iki adet füze attığı görüldü. Füzelerin düşmesinin ardından görüntüyü kaydeden ailenin büyük bir korku yaşadığı ve çocukların çığlık attığı duyuldu.

19.31 Ukrayna İçişleri Bakanı Anton Gerashchenko yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Kiev bölgesine bağlı Gostomel kentinde Ukraynalı kimliğine giren bir Rus sabotajcının gözaltına alındığını duyurdu. Gerashchenko, "Gostomel kentinde Kiev polisleri tarafından Ukraynalı kimliğine girmeye çalışan bir Rus sabotajcısı gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıs ilk ifadesinde, yakınlarda ailesinin yaşadığını söyledi. Şahsın üzerinde yapılan aramalarda kimlik doğrulaması yapılamadı. Güvenlik güçleri sabotajcının üzerinde saldırı planları ve özel cihazlar ele geçirdi" ifadelerini kullandı.

19.30 Türk vatandaşı Okan Durmuş, Ukrayna'da yaşananları aktardı:

"Biz Oçakov bölgesinde yaşıyoruz. Sabah bombalanma sesleriyle uyandık. Bahçemize top mermisi düşünce evde kalmayı tercih edemedik. Şu anda Romanya sınırına geçiyoruz. Bu yol Odessa'dan Romanya'ya geçen yok. Bizden sonra askerler yollara barikat kuruyordu. Büyük ihtimalle sivillere geçiş izni vermeyecekler. Yollar çok dolu, insanlarda panik var. Şu anda bulunduğumuz istasyonda zor yakıt bulabildik. Bu uğradığımız 6 yada 7 istasyon. Canlı yayından 5 dakika sonra canlı yayın yaptığım yere top mermisi düştü. İnsanlığa sığar bir durum değil."

19.00 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Avrupa Birliği'nden (AB) Rusya'ya yönelik yeni yaptırımların yolda olduğunu açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştüğünü ifade eden Zelenski, "AB’den Rusya’ya karşı ek sert yaptırım paketi geliyor. Tüm detayları Emmanuel Macron ile görüştük. Rusya’nın SWIFT ile bağlantısının kesilmesini, Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulmasını ve saldırganı durdurmak için diğer etkili adımların atılmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

18.51 Rus Sputnik yayın kuruluşu, Kremlin'in internet sitesinin çöktüğünü açıkladı.

18:46 - Ukrayna Başbakanı Zelenski yaptığı açıklamada, 'Çok fazla kaybımız var. Çok sayıda Rus uçağı ve zırhı, aracını da imha ettik.' dedi. Zelenski Avrupa'ya da yardım çağrısında bulunarak, 'Eğer bugün bize yardım etmezseniz, savaş yarın sizin kapınızı çalacak.' dedi

18:45 - ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, Ukrayna’ya 75 Rus savaş uçağının girdiğini ve 100 füzenin fırlatıldığını açıkladı.

18:44 - İsrail Başbakanı, Ukrayna'daki vatandaşlarına ülkeyi derhal terk etmeleri çağrısında bulundu

18:39 - Pentagon: Rus kuvvetleri Kiev'e doğru ilerliyor ve bizim değerlendirmemiz, Ukrayna hükümetini felç etmeye ve alternatif bir hükümet kurmaya çalıştıkları yönünde.

18:32 - ABD Hava Kuvvetleri’ne ait F-35 savaş uçakları, Litvanya ve Estonya’da konuşlandırıldı!

18:05 - Kiev'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

17:51 - Ukrayna, Rusya'nın Donbass’taki bir hastaneyi vurduğunu 4 kişinin hayatını kaybettiğini 10 kişinin de yaralandığını açıkladı 

 

17:39 - Ukraynalı yetkililer, Rus askerlerinin Çernobil nükleer santral alanına girdiğini duyurdu.

17:38 - ABD hisse senetleri Ukrayna işgalinden sonra açılışını yüzde 3'lük sert bir düşüşle yaptı.

17:36 - Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin ardından ülkeden ayrılan siviller, Polonya'nın Ukrayna sınırındaki Medyka bölgesine geldi.

17:31 - Ukrayna İçişleri Bakanlığı: Rus savaş gemileri Odessa yakınlarındaki Zmeni adasını bombaladı

17:29 - Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Rusya, AB ve ABD'ye kısasa kısas şeklinde yanıt verecektir" denildi.

17:23 - Rus hava kuvvetleri, Ukrayna'nın Kiev kenti yakınlarındaki Antonov havaalanını ele geçirdi 

17:19 - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov: Diyalog için hep hazırız. Hala uluslararası hukuk ve sorumluluklara dönüş şansı var.

17:14 - Karadeniz'de Odessa'dan kalkarak Romanya'ya giden bir Türk gemisine bomba isabet ettiği bildirildi. Gemi hasar alırken, can kaybı ya da yaralanma yaşanmadı.

17:11 - Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya’nın işgal girişimi karşısında verilen mücadeleyle ilgili bilgilerini aktardı. Yapılan açıklamada Bayraktar TB-2 SİHA’ların da kullanılmaya başlandığı bildirildi.

17:06 - Ukrayna Savunma Bakanlığı: Düşmanin  7 uçğı  , 4 helikopteri, 10 un üzerinde Tanki ve zırhlı araci ve 100 askeri imha edildi 

16:46 - Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Ukrayna’daki son gelişmeler ele alındı.

16:38 - Belarus da savaşa dahil oldu. Belarus'tan yapılan açıklamada Ukrayna'ya 4 balistik füze atışı yapıldığı duyuruldu. Belarus, Rusya'ya açık desteğini bir kez daha vurguladı.

16:30 - Hazine ve Maliye Bakanlığı: “Rusya'nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi kapsamındaki gelişmelerin olası ekonomik ve finansal etkileri; tarım, turizm, dış ticaret, enerji ve müteahhitlik dahil her boyutuyla, Bakanlığımızca ve ilgili Bakanlıklarla istişare içinde takip edilmektedir. ”

16:25 - Ukrayna polisi, günün başından beri Rusya'nın 203 saldırı düzenlediğini ve savaşın neredeyse Ukrayna'nın tamamında devam ettiğini açıkladı.

16:21 - G7 Ülkeleri Ukrayna için acil toplanma kararı aldı.

16:16 - Rus hükümeti, finansal piyasaları ve büyük Rus şirketlerini yaptırımlardan ve diğer tehditlerden korumak için önlemler almaya hazır olduğunu söyledi.

16:14 - Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar: Zelenskiy Erdoğan'dan yardım talebinde bulundu 

16:11 - Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zakharova, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'daki özel harekatının bir savaşın başlangıcı değil, savaşın önlenmesi olduğunu söyledi.

16:00 - Macron: Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının hayatımızda derin ve uzun süren sonuçları olacak

15:57 - Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel: "Avrupa Birliği olarak birlik içindeyiz, kararlıyız ve güçlüyüz. Rusya'dan hesap soracağız" dedi.

15:50 - Rusya'da savaşa karşı halkı sokağa çağıran muhalefet partisi lideri tutuklandı.

15:45 - Ukrayna Savunma Bakanlığı, ülkenin doğusunda Rusya'ya ait 7 savaş uçağı ve 5 helikopteri düşürdüğünü açıkladı. Bakanlık ayrıca, 50 Rus askerinin de öldürüldüğünü duyurdu. Öte yandan Kiev'de bir Rus helikopteri düşürüldü.

15:46 - Rus Hava Kuvvetleri'ne ait bir Su-35 Super Flanker, 14 asker taşıyan Antonov tipi bir Ukrayna uçağını Kiev semalarında düşürdü.

15:41 - BM Mülteciler Yüksek Komiseri, Ukrayna'daki durumun hızla kötüleştiği konusunda uyardı ve komşu ülkelere sınırlarını güvenli bir sığınak arayan insanlara açık tutmaları çağrısında bulundu.

15:35 - ABD'nin Kiev Büyükelçiliği: 'Ukrayna'daki Amerikalılara patlama veya siren sesi duyar duymaz siper almalarını tavsiye ediyoruz'

15:23 - AFP'de yer alan habere göre; Ukrayna sınır muhafızları, Rus güçlerinin Kiev'in kuzeyine, Belarus sınırından girmeye başladığını duyurdu.

15:12 - Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, başkent Kiev yakınlarındaki Gostomel kasabasında 2 Rus helikopteri vurduğunu duyurdu.

15:07 - İngiltere Başbakanı Boris Johnson: En büyük korkumuz gerçek oldu.

15:04 - Rusya İçişleri Bakanlığı, Kremlin Sarayı ve Kızıl Meydan'a girişlerin yasaklandığını duyurdu

14:55 - NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: "Ukrayna'ya asker gönderme planımız yok, savaşın NATO topraklarına sıçramaması için savunma planlarımızı aktive ediyoruz.

14:52 - Ukrayna ordusu, bir Rus Ka-52 helikopterini düşürdü.

14:51 - Cumhurbaşkanı Erdoğan: Rusya'nın Ukrayna'ya operasyon uluslararası hukuka aykırıdır. 

14:30 - NATO Liderler Zirvesi yarın video konferans yöntemiyle yapılacak.

14:25 - NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Rusya güç yoluyla tarihi yeniden yazmaya çalışıyor. NATO'nun temel görevi tüm müttefiklerini korumaktır. Burada birine yapılan saldırı hepimize yapılan saldırı olarak neticelendirilecektir.

14:27 - Beştepe’deki ‘Ukrayna’ zirvesinin ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan açıklama: Rusya’nın Minsk mutabakatlarını ortadan kaldıran bu saldırısının uluslararası hukuku ihlal ettiği ve kabul edilemez olduğu ifade edildi

14:25 - Kiev yakınlarındaki Gostomel Hava Üssü’nü ele geçirmek üzere yola çıkan üç Rus helikopteri düşürüldü.

14:19 - Dışişleri Bakanlığı, "Rusya tarafından Ukrayna’ya yönelik olarak başlatılan askeri operasyonu kabul edilemez buluyoruz ve reddediyoruz" açıklaması yaptı

14:18 - Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Rusya'yı demir perdenin arkasına kapatmak imkansız. Operasyonun ne kadar süreceğine Putin karar verecek" dedi.

14:11 - Rusya'nın Tass Haber Ajansı, Azak Denizi'nde iki Rus sivil kargo gemisi vurulduğunu, ölenlerin ve yaralananların olduğunu duyurdu.

14:10 - Ukrayna tarafından ele geçirilen Rus askerlerinin görüntüleri yayınlandı.

 

14:09 - Dışişleri Bakanlığı'ndan 'işgal' açıklaması: Askeri operasyonu kabul edilemez buluyoruz.

14:00 - Kiev, Rusya'nın 2. kez füze saldırısını yaptığını açıkladı. Odessa'daki füze saldırısında en az 18 kişinin öldüğü öne sürüldü. Ukrayna ordusu, ülkenin doğusunda yaklaşık 50 Rus askerinin öldüğünü, 6 uçağın ve 4 tankın imha edildiğini belirtirken, Ukrayna, ülke genelinde ölü sayısının 40 olduğunu bildirdi.

13:47 - NATO: Washington Antlaşması'nın 4'üncü maddesi uyarınca müttefiklerle istişarede bulunarak, caydırıcılığı ve savunmayı güçlendirmek için ek adım kararı aldık.

13:40 - Kiev'de temel gıda malzemelerinde kıtlık yaşanıyor.

 

13:33 - Japonya Başbakanı Fumio: Rusya'nın saldırısı uluslararası düzenin temelini sarsıyor. Rusya'yı sert şekilde kınıyoruz.

13:30 - Rusya Ukrayna savaşının ardından Brent Petrol 105 dolar oldu.

13:23 - Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesinde hedef aldığı bölgelerden başkent Kiev’de yeni bir patlama sesi duyuldu.

 

13:19 - Ukrayna'nın Harkov bölgesinde bir apartmana yapılan saldırı sonucunda bir çocuk hayatını kaybetti... 

13:09 Ukrayna ordusu, Mariupol ve Shchastya'da tam kontrolü geri aldı.

13:10 - Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar: Türkiye tarafsız kalmamalı.

12:59 - Boris Johnson 'acil' kodlu NATO Zirvesi talebinde bulundu

12:54 - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, her ne kadar sivilleri ve yerleşim yerlerini vurmayacaklarını açıklasa da, gelen korkunç görüntüler Rusya'nın sivilleri de hedef aldığını gözler önüne serdi.

 

12:53 - Moldova'nın ayrılıkçı bölgesi Transdinyester'den Ukrayna'ya füze atışı gerçekteştiriliyor.

12:30 - Radev ve Petkov, düzenledikleri ortak basın toplantısında, Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik müdahalesine tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Radev, "Rusya Federasyonu'nun, Ukrayna topraklarındaki altyapısına yönelik konvansiyonel saldırısı kesinlikle kabul edilemez." dedi.

12:30 - Zelenski: Halkımızı ordumuza katılmaya çağırıyorum. Ülkemizi savunmak için gerekirse kan dökülecek.

12:16 - İtalya, Rusya büyükelçisini acilen Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

12:16 -  Almanya güvenlik kabinesi acilen toplanıyor.

12:15 - Ukrayna'da hastanelere sivil hasta hasta yatışı askıya alındı.

11:54 - Ukrayna lideri Zelenskiy'nin, orduya "En büyük zararı işgalcilere verin" çağrısında bulunduğu aktarıldı.

11:53 - Rusya'nın Ukrayna’ya saldırması nedeniyle Litvanya ve Moldova olağanüstü hal ilan etti.

11:52 - Ukrayna ordusunun iddiasına göre; 50 Rus askeri öldürüldü. 6 Rus uçağı imha edildi.

11:41 - Ukrayna İçişleri Bakanı Anton Gerashchenko: Topraklarımıza gireni vuracağız. Binlerce Ukrayna ve Rus askeri ölür. Siz Rus halkı, yaklaşan trajediyi durdurabilirsiniz. Ukrayna, Rusya değildir ve Rusya’nın düşmanı da değildir.

11.20 : Ukrayna Savunma Bakanlığı, eli silah tutan herkesi cepheye katılmaya çağırdı. 

11:06 - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bugün saat 11.00’de bir güvenlik zirvesi gerçekleştirilecek. Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahelesinin ele alınacağı zirveye, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlık edecek. 

10:57 - AB Dışilişkiler Yüksek temsilcisi Joseph Borell İkinci dünya savaşından bu yana Avrupa için en karanlık saatler açıklaması geldi.

10:45 - Rusya, Azak Denizi'ni gemi geçişine kapattığını duyurdu.

10:30 - Ayrılıkçı Donetsk lideri Puşilin, operasyonun yakında biteceğini, Donbass şehirlerinin "kurtarılacağını" söyledi.

10:29 - Çin Dışişleri Bakanlığı; Rusya Ukrayna’da sivilleri korumaya yönelik bir operasyon düzenliyor. Ukrayna’yı işgal etmiyor

10:28 - Avrupa’da doğalgaz metreküp başına 750 Euro’dan 1400 Euro’ya yükseldi

10:25 - Ukrayna: Saldırılarda 8 can kaybı, en az 9 yaralı var

10:18 - Ukrayna Türkiye Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Ukrayna'nın Türkiye'den resmi olarak boğazların kapatılmasını talep ettiğini açıkladı.

 

10:04 - Rusya Ukrayna'ya ait harekat merkezi ile havalimanı gibi kritik tesisleri, Kalibr Seyir Füzesi ile vuruyor.

10:00 - Letonya, Litvanya, Polonya ve Estonya NATO’nun 4.maddesinin uygulamaya koyulmasını talep etti.

08:50 - Ukrayna Ankara Büyükelçiliği: "Türkiye'yi bizi desteklemeye çağırıyoruz"

08:25 - Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki hava savunma sistemleri, askeri hava limanları ve hava kuvvetlerinin "yüksek hassasiyetli silahlarla" etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

08:20 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ülke çapında sıkıyönetim ilan etti.

08:05 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: "Eğer canımıza, özgürlüğümüze, çocuklarımıza saldırılırsa, kendimizi savunacağız, saldırmayacağız, kendimizi savunacağız."

08:01 - Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba: "Putin, Ukrayna'ya karşı geniş çaplı bir savaş başlattı. Ukrayna'nın barışçıl kentlerinde saldırılar sürüyor.Ukrayna kendini savunacak ve kazanacak. Dünya Putin'i durdurabilir, durdurmalı. Harekete geçme zamanı."

08:00 - Ukrayna'nın Dombas bölgesinde yer alan Kramatorsk kentinde 2 büyük patlama sesi duyuldu.

23 ŞUBAT 2022 

01.30 Ukrayna BM Güvenlik Konseyini acil olarak toplantıya çağırdı.

00.10 Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin liderlerinin Kiev'in saldırganlığının püskürtülmesi için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den yardım talep ettiğini açıkladı.

00.08 Pentagon sözcüsü Kirby yaptığı açıklamada,"Rusya, Ukraynayı istila derse çok fazla kan akar." ifadelerini kullandı.

23.47 Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki yaptığı açıklamada "Biden, Ukrayna'ya savaşmak için Amerikan askeri göndermemekte kararlı." ifadelerini kullandı.

22.32 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda ve Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda ile Ukrayna’nın başkenti Kiev'de ortak basın toplantısı düzenledi. Zelenskiy, "Budapeşte memorandumunun çalışmadığı sır değil. Ukrayna’nın hiçbir güvenlik birliğinde olmadığını da açıkça biliyoruz. Partnerlerimiz yardımıyla kendimizi koruyoruz. Ama ölenler Ukraynalılar oluyor. Bundan dolayı Ukrayna olarak güvenlik garantisine şimdi artık ihtiyacımız var. Çünkü kendi insanlarımızı koruyabileceğimizi bilmek istiyoruz. Diğer partnerlerimizin de desteği çok önemli" ifadelerini kullandı. Ukrayna sınırında Rusya’nın 150 binden fazla askeri olduğuna dikkat çeken Zelenskiy, Ukrayna ‘ya güvenlik garantisi verecek ülkeler arasında Rusya'nın da olduğunu ifade etti.

22.58 Ukrayna parlamentosu, Zelenskiy'in OHAL önerisini kabul etti.

22.49 Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanımasına ve bölgeye asker göndermesine yanıt olarak hazırlanan yaptırım paketini onayladı.

22:06 ABD Başkanı Joe Biden, Kuzey Akım 2 projesini yapan firma ile yetkililerine yaptırım uygulayacaklarını açıkladı.

20:39 Ukrayna Dışişleri Bakanı, Ukrayna hava sahasının NATO güçleri ile kapatılması için müzakereler yaptıklarını söyledi.

20:35 Ukrayna parlamentosu olağanüstü hal ilan edilmesini onayladı. 

18:34 - Ukrayna Devlet Acil Servislerinin Donetsk bölgesindeki "Hnutove", "Mayorsk", "Marinka" ve "Novotroitske" kontrol noktaları boşaltılıyor. Çadırlar toplanıyor ve personel geri çekiliyor.

18:32 - Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba: Birleşmiş Milletler yalnızca kınama değil eyleme geçebilecek bir kuruluş. Kanlı çatışmayı önlememiz gerekiyor. Aksi takdirde binlerce kişi hayatını kaybedecek.

18:16 - Donbass'ta cephe hatlarına yakın köylere ayrılıkçıların bombardımanı sonucu siviller yaralandı.

18:15 - BM Genel Sekreteri Guterres: Dünya, gelmeyeceğini umduğum bir tehlike anıyla karşı karşıya ve Ukrayna'daki son gelişmeler büyük endişe kaynağı.

18:14 - ABD, Rusya'nın önümüzdeki 48 saat içinde Ukrayna'yı işgal etmeye hazırlandığını değerlendiren istihbarat raporunu Ukrayna Devlet Başkanı'na bildirdi. 

17:57 - Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar: Geniş bir askeri istila veya Ukrayna'ya karşı askeri faaliyetlerin başladığı durumda yani savaş de facto olmaktan çıkıp de jure haline geldiğinde Türkiye hükümetinden saldırgan devlete karşı Karadeniz boğazlarını kapatma ihtimalini değerlendirmesini talep edeceğiz.

17:45 - Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying: ABD, sürekli Ukrayna’ya silah satarak, savaş çığırtkanlığı yaparak, gerilimi artırıyor. Esas sorulması gereken Ukrayna krizinde ABD’nin ne rolü oynadığı. Ateşe benzin dökerken başkalarını suçlamak sorumsuzluk ve ahlaksızlıktır.

17:14 - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne aykırı adımları tanımadıklarını, bunun ilkesel bir tutum olduğunu belirten Erdoğan, Minsk Anlaşmaları zemininde bir sonuca ulaşılmasının önemli olduğunu kaydetti.

16:50 - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

16:35 - İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkesinin Ukrayna'ya ilave askeri destek paketi sağlayacağını ve bu pakette ölümcül silahların da yer alacağını açıkladı.

16:25 - Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova’nın yaptırımlara simetrik olmasa da ölçülü ve ABD'nin hissedeceği şekilde güçlü bir yanıt vereceğini duyurdu.

16:23 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski: Polonya'nın desteği ile birlikte Ukrayna'ya aday statüsünün verilmesini rica ediyoruz. İşbirliğimizi sürdüreceğiz dostlarımızla." 

15:28 - Rus haber ajansı: Rusya, Ukrayna'daki diplomatlarını tahliye etmeye başladı.

15:23 Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Bakanı, "Ülkemizin topraklarının işgal edilmesi durumunda derhal sıkıyönetim ilan edilecektir." dedi.

15:15 - İngiltere Başbakanı Johnson: Hiç bir Rus şirketi artik Londra piyasasından borç alamayacak.

15:14 - İsrail Başbakanı Naftali Bennett,  Dışişleri Bakanı Lapid, Savunma Bakanı Gantz ve Maliye Bakanı Lieberman ile Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline İsrail'in vereceği yanıtı görüşmek üzere bir araya geldi

15:08 - Rusya lideri Putin tüm dünyaya mesaj vererek, "Ordumuzu güçlendirmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

14:40 - Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin bugün telefonda görüşecek.

14:31 - Ukraynalı bağımsız Milletvekili Oleksiy Honcharenko, Ukrayna Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada Rus askerlerin şu şekilde tehdit etti. Honcharenko, açıklamasında "Cehenneme hoş geldiniz. İt gibi gebereceksiniz." ifadelerini kullandı. 

14:10 - Ukrayna Ordusu personeline, Rusya tarafından "Hayatınızı kurtarmak için hala zamanınız var, Donbass'tan kaçın" başlıklı mesajlar atıldı.

14:00 - Cumhurbaşkanı Erdoğan: Rusya'dan da Ukrayna'dan da vazgeçmemiz mümkün değil. Bizim derdimiz, öyle bir adım atalım ki hiçbirinden vazgeçmeden bu işi çözelim.

13:41 - Rusya'nın haber ajansı FSB'nin Halkla İlişkiler Merkezi'nin bildirdiğine göre Rusya Federasyonu'nda yasaklanan aşırılık yanlısı Neo-Nazi altı destekçilerinin Kırım'da bir kiliseyi patlamaya hazır olduğu ifade edildi. Durdurulan şüpheliler gözaltına alındı.

13:13 - Luhansk ve Donetsk bölgeleri hariç Ukrayna genelinde 30 gün süreyle olağanüstü hal ilan edildi.

12:43 - Ukrayna Parlamentosu, meşru müdafaayı ve sivillere silah taşıma izni verilmesini onayladı.

11:43 - Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya'da bulunan vatandaşlarından ülkeyi derhal terk etmelerini istedi.

11:18 - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, 18-60 yaş arasındaki erkekleri en fazla 1 yıllığına göreve çağırdı

10:12 - Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, Kuzey Akım-2 projesinin tamamen durdurulabileceğini ve Berlin'in konu hakkında Avrupa Birliği (AB) ve ABD ile koordinasyon halinde olduğunu söyledi.

09:40 - Ortak Kontrol ve Koordinasyon Merkezi'ndeki Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) temsilciliğinden yapılan açıklamada, Ukrayna ordusunun bölgede son 24 saat içinde 66 kez ateşkesi ihlal ettiğini duyurdu.

09:40 - Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vahan Hunanyan, Donetsk ve Lugansk'ın bağımsızlığının tanınması meselesinin şu an için Erivan'ın gündeminde olmadığını belirtti.

09:38 - Japonya Başbakanı Kişida Fumio, ülkesinin Ukrayna'daki durumun kötüleşmesi halinde 'yeni tedbirlere' başvurmayı değerlendireceğini söyledi.

09:23 - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Ukrayna konusunda diplomatik çözüm aramak için doğrudan ve dürüst diyaloğa her zaman açık olduğunu ifade etti.

09:20 - Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna'yı 'sömürge gibi yönettiğini' söyledi.
 

00:54 ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna görüşmesini iptal etti.

00.50: ABD ve Ukrayna Dışişleri Bakanı ortak basın açıklaması düzenled,. ABD Dışişleri Bakanı Blinken yaptığı açıklamada, "Rusya saldırganlığını artırırsa yaptırımlarımız artacak. Rusya diplomasi noktasına gelmedi. Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğiz." dedi.  Ukranya Dışişleri Bakanı, "Avrupa'nın güvenliği için de kritik dönemden geçilmekte. Dün Ukrayna'nın iki bölgesini Putin tanıma kararı aldı. Biz bu durumu kabul etmeyeceğiz." açıklamasında bulundu.

22 ŞUBAT 2021 

23:59 AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’ya karşı ilk yaptırım paketinin prosedürlerini açıkladı. Leyen, “Bu krizi Rusya üretti ve mevcut gerginlikten Rusya sorumludur” ifadelerini kullandı.

23:16 Rus VEB Bank'ın internet sitesi, Biden’ın yaptırım uygulamasının ardından çöktü.

23:15 Kremlin: Putin, Biden’ın konuşmasını izlemedi. Başka işleri var.

22:21 ABD, müttefikleriyle birlikte NATO topraklarının her bir karışını savunacaktır. Halihazırda Ukrayna çerçevesinde, 150.000 Rus askeri bulunuyor.

21:52 AB, yaptırımlar kararında Putin'i muaf tuttu.

21:27 Ukraynalılar Mariupol’da toplanıyor.

21:03 Eski ABD Başkanı Donald Trump, "Vladimir Putin'i gayet iyi tanıyorum, şu anda yaptıklarını Trump yönetimi döneminde asla yapmazdı, buna imkan yok" dedi. 

20:49 100 araçlık bir Rus askeri konvoyu Ukrayna sınırına doğru ilerliyor. 

20:47 Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian 25 Şubat'ta Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile yapacağı görüşmeyi iptal etti.

20:14 Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, AB Yüsek Temsilcisi Josep Borrell ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin oybirliğiyle Rusya’ya yönelik yaptırımlar üzerinde anlaştıklarını duyurdu.

19:28 Putin: Üstümüze aldığımız sorumlulukları gerçekleştireceğiz. Ukrayna'nın NATO'ya girmesi bir tehdittir. Ukrayna'nın çok geniş nükleer kapasitesi olduğuunu biliyoruz. Minsk anlaşması artık yok. Ukrayna'nın askerden arındırılması lazım.

19:30 Beyaz Saray Biden’ın konuşmasını, Türkiye saatiyle 22:30’a çekti.

19:19  Rusya Federasyonu Konseyi, Putin'in Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetlerini sınır ötesinde kullanmasına izin verdi.

19:05  NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Rusya Ukrayna’ya tam bir saldırıyı planlamaya devam ediyor. Rusya Ukrayna’ya saldırgan devam ederse bedeli ağır olacak." dedi.

18:51 - Putin, Rusya dışındaki operasyonlarda silahlı kuvvetleri kullanmak için Rusya Federasyonu Konseyi'nden yetki istedi. 

18:46 -  ABD Başkanı Biden, Ukrayna ile ilgili saat 22:00'de konuşma yapacak.

18:35 - Ukrayna, Rusya ile diplomatik ilişkileri kesti. Ukrayna Dışişleri Bakanı, kararın gayet yerinde olduğunu söyleyerek 2014’te olanların tekrarına izin vermeyeceklerini söyledi.

18:23 - Rusya Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov: ''Ukrayna konusundaki görüş ayrılıkları, Rusya-Türkiye ilişkileri için engel değil.'' açıklamasını yaptı.

18:00 - Beyaz Saray: Rusya’nın hareketlerini bir işgal olarak görüyoruz

17:50 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek NATO Liderler Zirvesi’ne katılacak. Erdoğan, bu nedenle Gine Bissau ziyaretini iptal ederek yurda dönme kararı aldı.

17:27 - Donetsk Halk Milisi bünyesindeki Doğu Taburu'nun komutan yardımcısı Aleksandr Semenov, Bayraktar TB-2 İHA'larına karşı koyabilecek hava savunma araçlarına sahip olduklarını belirtti.

17:19 - Ortak Ateşkesi Kontrol ve Koordinasyon Merkezi’nde Lugansk Halk Cumhuriyeti temsilciliğinden yapılan açıklamada Ukrayna ordusunun saldırısı neticesinde bir Lugansk askerinin hayatını kaybettiği duyuruldu.

17:17 - Rusya ile diplomatik ilişkilerin kesilmesine ilişkin kanun taslağı Ukrayna parlamentosunda sunuldu

17:09 - Macaristan Savunma Bakanı Tibor Benko, Ukrayna'daki durum nedeniyle ülkenin doğu sınırında daha fazla asker konuşlandıracaklarını ve sığınmacı krizine hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti.

16:48 - Beyaz Saray: ABD, Kuzey Akım-2 konusunda Almanya ile yakın istişarelerde bulundu, Kuzey Akım-2'nin askıya alınmasını memnuniyetle karşılıyoruz.

16:28 - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski telefonda görüştü.

16:05 - NATO-Ukrayna Konseyi, bugün olağanüstü toplantı düzenleyecek.

16:02 - Rossiya 1 televizyonuna demeç veren Lavrov, Zelenskiy'in yaptığı son açıklamalardan sonra 'Kiev rejiminin ilişkileri kızıştırma yoluna gitmeye hazır olup olmadığı' hakkında "Ondan her şey beklenebilir. Bu, doğrudan ABD'li küratörlerine bağımlı, dengesiz, kendi ayakları üzerinde duramayan bir kişi" ifadelerini kullandı.

15:44 - İngiltere Başbakanı Johnson ise 5 Rus bankası ile 3 kişiye yaptırım uygulanacağını açıkladı. AB Dışişleri Bakanları, bugün yaptırım listesini duyuracak.

15:39 - İngiltere Başbakanı Boris Johnson: Putin'in planının yeni aşamalarına karşı hazır olmalıyız. İngiltere, Ukrayna'ya her türlü desteği verecek. Silah desteği de vereceğiz.

15:36 - AB'nin Rusya'ya ilk yaptırımlarının Ukrayna'daki ayrılıkçıları tanıyanları, bazı Rus bankalarını, Rusya'nın AB piyasalarına erişimini, ayrılıkçılarla ticareti kapsaması bekleniyor.

15:35 - Suriye Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Şam'ın, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleriyle diplomatik ilişkiler kurmaya hazır olduğu belirtildi.

14:53 - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Eski Sovyet ülkelerinin egemenliklerini destekliyoruz, Ukrayna'nın durumu istisna" dedi.

14:15 -  Almanya Başbakanı Olof Scholz, Rus gazını doğrudan Almanya'ya bağlaması planlanan Kuzey Akım 2 projesini durdurduğunu açıkladı.

14:00 - Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanımasının ardından Moskova'nın halen diplomasiye açık olduğunu söyledi.

Peskov, "Rus güçlerinin Donbas'a girdiğine ilişkin henüz bilgim yok" dedi. Rus güçlerinin Donbas'a duruma göre gireceğini belirtti.

13:20 - Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski dünyaya çağrıda bulundu: Acil yardıma ihtiyacımız var

13:12 - Zelenskiy: Kiev, Rusya ile diplomatik ilişkilerin kesilmesi olasılığını değerlendiriyor

13:13 - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'ya karşı yaptırım uygulanması gerektiğini belirterek "Kuzey Akım 2 projesi tamamen bitirilmeli" dedi.

13:00 - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Biz Rusya’nın bu kararını kabul edilmez olarak değerlendiriyoruz. Taraflara sağduyu ve uluslararası hukuka riayet çağrımızı yineliyoruz.

12:27 - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD ve Avrupa'nın yaptırım kararlarına ilişkin konuştu. Lavrov, "Batı'nın Donbas'ın tanınmasına tepkisini bekliyorduk. Rusya yaptırımlara alışkın" dedi. 

12:27 - Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan son açıklamada, Moskova'nın henüz doğu Ukrayna'da askeri üsler kurmayı tartışmadığı, ancak "Rusya'nın gerekirse harekete geçmeye hazır" olduğu belirtildi.

12:25 AB Yüksek Temsilcisi Borrell: Rusya ordusu, Donbas'a girdi 

12:23 - Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Rusya yaptırımlara alışkın.

11:36 - İran: Ukrayna'daki durumu takip ediyoruz, bu karmaşık duruma NATO'nun provokasyonları yol açtı.

11:19 - Lugansk ve Donetsk parlamentoları, Rusya'yla imzalanan Dostluk ve İşbirliği Anlaşmaları'nı onayladı.

11:14 - Kazakistan Güvenlik Konseyi'nin ileriki saatlerde söz konusu gündemle toplanacağını aktaran Tileuberdi, "Konuya ilişkin resmi bir tutum alınacak. Ancak şunu temin ederim ki Kazakistan tarafından Donetsk Halk Cumhuriyeti ile Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin tanınması söz konusu değildir. Biz uluslararası hukuk temelleri ve Birleşmiş Milletler karar ilkelerinden hareket ediyoruz. Durum kötüleşiyor, bu yüzden uluslararası toplumu diplomatik bir çözüme çağırıyoruz. Kazakistan buna hazır" ifadelerini kullandı.

11:09 - AB Konseyi Başkanı Michel: Rusya'nın eylemi, uluslararası hukuka ve kurallara dayalı uluslararası düzene karşı bir saldırıdır

11:04 - Donetsk lideri Puşilin, 1995 ile 2004 yılları arasında doğanların silah altına alınmasına ilişkin kararnameyi imzaladı

10:58 - Polonya Devlet Bakanı Andrzej Duda, Donetsk ve Lugansk kararı nedeniyle Avrupa Birliği'ne (AB) Rusya'ya karşı 'acilen yaptırım uygulanması' çağrısı yaptı.

10:50 - Lugansk Halk Cumhuriyeti (LHC) Halk Milisi Sözcülüğü, Ukrayna ordusunun dün bölgeyi 65 kez bombaladığını duyurdu.

10:44 - Rusya Enerji Bakanı: AB'nin, Gazprom'un Kuzey Akım-2'ye erişimini sınırlayıp sınırlamayacağı hakkında kesin konuşamayız

10:41 - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çinli mevkidaşı Vang Yi ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamada bulundu.
Blinken, "Çin tarafı, Ukrayna'daki gelişmelerle alakalı endişelerini dile getirdi" dedi.

10:35 - Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Donetsk ve Lugansk'ın bağımsızlığını tanıma kararının 'uluslararası hukuku, Minsk Anlaşmalarını ve ülkenin toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini' savundu.

10:25 - Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB dışişleri bakanlarının Rusya'nın Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanıma kararına verilecek yanıtı istişare etmek üzere bugün acil toplantı gerçekleştireceğini duyurdu.

10:22 - Donetsk: Ukraynalı sabotaj grupları, Donetsk-Gorlovka otoyolunda uzaktan kumandalı patlayıcı kullandı, 3 sivil hayatını kaybetti

10:05 - Avustralya Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı, Rusya'nın Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanıma kararı sonrasında Moskova'ya karşı yeni yaptırımlar uygulamaya hazır oldukları mesajını verdi.

09:47 - Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, Rusya'nın kararına destek verdiklerini açıkladı.
Suriye yakında Donetsk ve Lugansk'ı tanıma kararı alabilir.

09:20 - Donetsk: Ukrayna güçlerinin saldırısı sonucu 1 kişi hayatını kaybetti

09:19 - Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa, kararın Ukrayna'nın egemenlik ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini, bunun kabul edilemez olduğunu ve kararı kınadıklarını açıkladı.

09:16 - Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan olası Lavrov- Blinken görüşmesine dair yorum: Moskova müzakereye hazır

09:09 - Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Puşilin, kararından ötürü Putin'e teşekkür etti ve kararın ulusun geleceğini belirleyen tarihi bir adım olduğunu söyledi.

09:08 - ABD: Blinken- Lavrov görüşmesiyle ilgili yeni bir gelişme yok

09:03 - AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya'nın barış koruma misyonu kararını Ukrayna'ya karşı 'saldırganlık' olarak niteledi.

09:03 - Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, BM Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) savaşın önüne geçmeye ve Kiev'in Donbass'ı vurmasını engellemeye odaklanmaya çağırdı.
ABD ve müttefiklerini Ukrayna’ya silah yığmakla suçlayarak, Kiev’i de doğu bölgesindeki sorunlar için ciddi şekilde diplomatik çözüm aramamakla eleştiren Nebenzya, Moskova'nın diplomatik çözüm konusunda hala açık olduğunu ifade ederek, ancak Donetsk ve Lugansk'ı kapsayan bölgeye atıfla 'Donbas'ta yeni bir kan gölüne izin vermek niyetinde olmadıklarını' söyledi.

09:02 - Çin: Ukrayna'daki durum, Minsk anlaşmalarının uygulanmasında gecikilmesinin bir sonucu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading