Yandex Metrica

Kız öğrencileri kim zehirliyor? Hepsi de hastanelik olmadan önce aynı kokuyu soludu

İran'da kız öğrenci okul ve yurtlarında kasım ayından beri sürmekte olan sistematik zehirlenme vakaları ülkeyi karıştırdı. Tahran rejimi 60 okulda meydana gelen 'saldırıların' failini bulmak istemiyor.

Dünya

23.01.2024, 20:32

İran'da binlerce kız öğrencinin aylardır sistematik olarak zehirlenmesi çeşitli soru işaretlerine yol açtı. Ülkenin dört bir yanında kızların eğitim gördüğü 60 kadar okul ve yurtta ardı ardına zehirlenme vakaları yaşandı. Kasım 2022'de başlayan ve son günlere dek artarak devam eden zehirlenmelerin önü bir türlü kesilemedi. 

Tanık beyanlarına göre kız öğrenci okullarına saldırılar devlet destekli birilerince gerçekleştiriliyor. Baş dönmesi, halsizlik, geçici felç, nefes darlığı, göz, burun ve boğaz yanması gibi rahatsızlıklar yaşayan kız öğrenciler, bu semptomlar meydana gelmeden hemen önce havada nahoş kokulu bir gazın varlığından bahsediyor. 

Çamaşır suyununu andıran kokusuyla zehri soluyan öğrenciler kısa süre sonra hastanelik oluyor. İlk olarak İran rejimin merkezi durumundaki Kum kentinde başlayan zehirlenme vakaları zaman içerisinde diğer kız öğrenci okul ve yurtlarına yayıldı.

Kum'da 30, Erdebil'de 10, Tahran'da 8, Loristan'da 5 okulda benzer vakalar yaşandı. Bu kentlere daha sonra Rezevi, Çarmehal, Bahtiyarî, Kirmaşan, Mazenderan ve Simnan da eklendi. İran resmi ajansı İRNA'ya göre en az bir öğrenci, personel ve öğretmen zehirlenerek hastanede tedavi gördü. Son günlerde zehirlenmelerin Erdebil'de yoğunlaştığı belirtiliyor. 

İranlı aileler şüphelerini genel olarak tek bir adrese doğrulttu: Tahran rejimi... Çünkü vakalar başladığından buyana zehirlenmelere neyin sebep olduğunu bir türlü bulamayan rejim, kız öğrencilere yönelik sistematik saldırının faillerini de tespit etmeye yanaşmıyor. 

Yaşananlar eylül ayından beri sokak gösterileri ve protestolarla sarsılan ülkede, rejime karşı isyana destek veren kız öğrencilerin toptan 'cezalandırılması' olarak görülüyor.

Rejimin failleri bir türlü bulamaması ve kızların hastanelik olmaya devam etmesi aileleri çileden çıkardı. Duruma isyan eden İranlılar, Erdebil ve Tahran'da gösteriler düzenledi. Ülkede sağlık bakan yardımcısının, 'devletin kızların okula gitmelerini istemediği ve bu okulları kapatmak istediğine' ilişkin sözleri de son dönemdeki kimyasal saldırıların kaynağına ilişkin şüpheleri doğrular nitelikte. 

ABD ve İngiltere'nin Yemen'e saldırıları devam ediyor: Hudeyde bir kez daha hedef alındı ABD ve İngiltere'nin Yemen'e saldırıları devam ediyor: Hudeyde bir kez... Haberi Görüntüle

ETKİLERİ AYLAR SONRA BİLE GEÇMİYOR

Sosyal medyadaki bir görüntüde kızı zehirlenmiş bir baba, yetkililere şöyle sesleniyor:

"Çocuklarımın güvenliğini sağlamakla yükümlüsünüz! Benim iki kızım var! İki kız... ve benim şu an tek yapabildiğim onların okula gitmelerine izin vermemek."

Kızı zehirlenen İranlı ailelerden bir kadın ise rejimle savaş halinde olduklarını söylüyor. "Bizi evde oturmaya zorlamak için Kum'daki bir kız lisesinde bunu yapıyorlar. Kızların evde kalmasını istiyorlar" diye kadın, zehirlenme vakası yaşayan kız öğrencilerin kimyasal saldırının etkilerini aylar sonra bile atlatamadığını söylüyor. 

Bir anne ise şöyle feryat ediyor: "Çocuğum hastanede yatıyor ve uzuvları zayıf. Onu çimdikliyorum ama hiçbir şey hissetmiyor. Lütfen çocuklarınızı okula göndermeyin."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading