Yandex Metrica

Hapisten çıktı, ülkenin başına geçti, Fransa'yı kovmaya hazırlanıyor

Hapisten çıktı, ülkenin başına geçti, Fransa'yı kovmaya hazırlanıyor

Sahraaltı Afrikası'nda bir ülke daha sömürgecileri kovmak üzere. Senegal'in sandıkla işbaşına gelen yeni Cumhurbaşkanı Diomaye Faye, ülkenin Batı ile ilişkilerini yeniden tanımlayacak. 

Dünya

22.04.2024, 23:34

Batı Afrika ülkesi Senegal, Sahraaltı coğrafyasında sömürgecilere darbe ile değil sandıkla meydan okudu. Kara Kıta'da Mali ve Burkina Faso ile başlayan, sonrasında Nijer'le devam eden anti-emperyalist devrimlerin son durağı Senegal oldu.

24 Mart'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini Bassirou Diomaye Faye'nin kazandığı kesinleşti. 

Diomaye Faye

Oyların yüzde 54,2'sini alan Faye, eski sisteme tümden son vermeyi, aynı zamanda gaz ve petrol anlaşmalarını yeniden gözden geçirmeyi vaat ediyor. Seçimden henüz 10 gün önce genel afla hapisten çıkan 44 yaşındaki Faye, rakiplerini geride bırakıp ülkenin başına geçerek Afrika'nın en genç cumhurbaşkanı oldu. 

Muhalif lider Ousmane Sonko'nun aldığı bir ceza nedeniyle seçilme hakkını kaybetmesi sonrası, cumhurbaşkanı seçimine Sonko'nun yerine sağ kolu Diomaye Faye'ın katılması kararlaştırılmıştı.

Seçim süreci başladığında tutuklu olan Faye ve Sonko, seçime 10 gün kala, siyasi genel aftan faydalanarak 14 Mart'ta serbest kalmıştı.

Senegal halkı büyük sevinç yaşadı.

İsrail devlet televizyonu duyurdu: Refah'a saldırı ertelendi, İran'a saldırı planları onaylandı İsrail devlet televizyonu duyurdu: Refah'a saldırı ertelendi, İran'a saldırı planları... Haberi Görüntüle

İLK KEZ SİSTEM KARŞITI BİRİNİ SEÇTİLER

Yüzde 54,2'lik oy oranıyla ilk sıraya yerleşen Bassirou Diomaye Faye'yi, oyların yüzde 35,7'sini alan hükümet koalisyonunun adayı Amadou Ba izledi. Üçüncü sıraya oyların yüzde 2,8'sini alan Birlik ve Beraberlik Partisi (PUR) adayı Aliou Mamadou Dia, dördüncü sıraya ise yüzde 1,5 ile eski Dakar Belediye Başkanı Khalifa Sall yerleşti.

Toplamda 19 adayın yarıştığı seçimde, geriye kalan adaylar yüzde 1'lik oy oranına ulaşamadı. Seçime katılım da yüzde 61,3 olarak gerçekleşti.

1960 yılında Fransa'dan bağımsızlığını kazanan Senegal, ilk kez 'sistem karşıtı' bir kişiyi cumhurbaşkanı seçti. 

Genler, Faye'nin seçilmesiyle birlikte Fransız etkisinden kurtulma yolunda ilk adımı attıklarını düşünüyor.

3. Dünya Savaşı an meselesi: İran'dan nükleer füze tehdidi! İsrail Nükleer tesisleri vurabilir mi? 3. Dünya Savaşı an meselesi: İran'dan nükleer füze tehdidi! İsrail... Haberi Görüntüle

SENEGAL GENÇLİĞİ: SONUNDA ÖZGÜRÜZ 

Zafer konuşmasında, "Senegal halkı bir cumhurbaşkanı seçerek geçmişten, mevcut sistemden kopmayı tercih etti" diyen Faye, öncelikli projelerinin ulusal uzlaşı, kurumların yeniden inşası ve hayat pahalılığıyla mücadele olduğunun altını çizdi. Faye aynı zamanda yolsuzlukla mücadele edeceği mesajı verdi. 

Sonuçların kesinleşmesiyle birlikte sokaklara dökülen Ousmane Sonko-Diomaye Faye destekçileri en çok şu iki cümleyi kullanıyor: "Sonunda özgürüz. Senagal artık özgür."  

Eski bir vergi müfettişi olan Faye, Senegal'i ekonomik bağımsızlığa kavuşturmayı ve Fransız sömürge araçlarından CFA Frangı'nı tedavülden kaldırmayı vaat ediyor. Pek çok Senegalli, dindar bir Müslüman olarak tanınan Faye'nin genç yaşta cumhurbaşkanı seçilmesiyle diğer Afrika ülkelerine de ilham olacağını düşünüyor. 

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Türkiye'ye geliyor! Tarih belli oldu Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Türkiye'ye geliyor! Tarih belli oldu Haberi Görüntüle

FRANSA BİR DARBE TERTİPLER Mİ?

Faye'nin cumhurbaşkanı adayı rakibi Amadou Ba, statükoyu ve dolayısıyla Fransız sömürge düzenini koruyacağını vaat ediyordu. Bu söylemler Senegal gençliğinde karşılık bulmadı. 18 milyon nüfuslu Senegal'de halkın yüzde 60'tan fazlasını 25 yaşın altındaki gençler oluşturuyor. 

Amadou Ba'ya karşı ilk turda kesin bir zafer elde eden Diomaye Faye, 2012'den buyana iktidarda olan Mcky Sall'ın yerine geçerek Senegal'in demokratik yollarla seçilmiş 5. cumhurbaşkanı olarak görev yapacak. 

Sömürge karşıtı anti-emperyalist Faye'nin seçilmesinin ardından Fransa'nın bu ülkede bir askerî darbe tertiplemesinden endişe ediliyor. 

 

Habere Tepki Ver

5

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Loading