Yandex Metrica
Reklam Görseli

Cephede ikinci yıl hediyesi: 300 milyon dolarlık uçağı havada vurdular

Karadeniz'de çok sayıda gemisi KİDA'larca batırılan Rusya, havada ise elektronik harp uçaklarını kaybetmenin şokunu yaşıyor. 14 Ocak'ta Rus A-50 tipi havadan ihbar kontrol uçağını (HİK) vuran Ukrayna, savaşın ikinci yıldönümünde Azak Denizi üzerinde aynı tipte bir uçak daha vurdu. HİK uçaklarının her biri yaklaşık 300 milyon dolar değerinde.

Dünya

13.04.2024, 20:12

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik topyekûn saldırısı 24 Şubat 2022 tarihinde başladı. Savaşın ikinci yıldönümünde Rus ordusu Azak Denizi üzerinde büyük bir darbe yedi. Rusya Hava Kuvvetleri'ndeki en değerli uçaklardan biri olan 300 milyon dolarlık Beriev A-50 uçağı Kiev güçlerince vurularak yere çakıldı. 

Havadan erken ihbar ve kontrol uçağı (HİK) olan A-50'nin düşüş anları bölge sakinleri tarafından saniye saniye görüntülendi. Ukrayna cephe hatlarına 200 kilometre mesafede vurulan A-50, Kanevskoy'un yaklaşık 50 kilometre kuzeyinde bir Rus havalimanının da bulunduğu Yeysk kenti yakınlarına düştü. 

Beriev A-50

Ukrayna Askeri İstihbarat Kurumu (GUR), Hava Kuvvetleri ile gerçekleştirdikleri ortak operasyon sonucunda A-50'nin imha edilmiş olmasının Rusya'ya yönelik 'bir başka ciddi darbe' olduğunu duyurdu. Uçağın ne tip bir mühimmatla vurulduğu netlik kazanmadı. 

Afrika'da savaş adımları! İki ülke arasında gerilim büyüyor: Envanterlerinde Akıncı ve TB2/İHA var! Afrika'da savaş adımları! İki ülke arasında gerilim büyüyor: Envanterlerinde Akıncı... Haberi Görüntüle

1,5 AYDA AYNI TİPTE 3 UÇAK KAYBI

Ukrayna ordusu 14 Ocak'ta da yine Azak Denizi üzerinde bir Rus A-50 uçağını vurarak düşürmüştü. Aynı saldırıda Il-22 tipi bir başka HİK uçağı da ciddi biçimde zarar görmüştü. Böylelikle yaklaşık 1,5 ayda Rusya, elindeki çok pahalı HİK uçaklarından 3'ünü kaybetmiş oldu. 

Bu süre zarfında Ukrayna tarafından düşürülen uçaklar sadece ihbar-kontrol araçlarından ibaret değildi. 17 Şubat'ta bir Su-35, 18 Şubat'ta iki adet Su-34, 19 Şubat'ta Su-34 ve Su-35S ve 21 Şubat'ta da bir adet Su-34 tipi savaş uçağı düşürüldü. 

Rusya'ya ait Su-34 savaş uçağı

Hava araçlarının hızlı kaybını önleme konusunda etkili bir çare üretemeyen Rus ordusu, benzer darbeleri Karadeniz'de de yemeye devam etti.

14 Şubat gecesi Ukrayna'ya ait Magura V5 tipi kamikaze insansız deniz araçları (KİDA), 112,5 metrelik çıkarma gemisi Sezar Kunikov'u Kırım açıklarında tahrip ederek batırdı. Bu operasyon şimdiye dek çok sayıda Rus gemisinin batırıldığı bir dizi operasyonun son safhası oldu. 

Çin hükümetini sarsan olay: Otoyol heyelan nedeniyle çöktü! 19 kişi hayatını kaybetti Çin hükümetini sarsan olay: Otoyol heyelan nedeniyle çöktü! 19 kişi... Haberi Görüntüle

RUSLARIN ASKER KAYBI 1'E 5

Bu arada Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski, ülkenin kuzeydoğusundaki Harkov cephesinin ön hatlarında Amerikan FOX News'e bir röportaj verdi. Savaşta çıkmaza saplanmadıklarını, Ukrayna ordusunun yeni operasyonlara hazırlandığını duyuran Zelenski, Rusya'nın Karadeniz'de kaybettiği gemileri hatırlattı. 

"Rusya bazı sürprizlerle karşılaşacak" diyen Zelenski, Moskova'nın savaş alanındaki kayıplarının ise Ukrayna'ya kıyasla "1'e 5" olduğunu duyurdu. Zelenski, "Bu, çatışmada öldürülen bir Ukrayna askerinin, çatışmada öldürülmüş 5 Rus askerine eşit olduğu anlamına geliyor" dedi. 

Batılı ülkelere "Ukrayna'ya daha uzun menzilli füzeler sağlayın" çağrısında bulunan Zelenski, savaşı Vladimir Putin'in kazanması durumunda bu durumun herkes için 'trajedi' anlamına geleceğini kaydetti. Zelenski, "Putin asla durmayacak. Doğu Avrupa'yı gözüne kestirdi. Onun hedefi bu" iddiasında bulundu.  

Habere Tepki Ver

1

0

0

1

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Loading