Yandex Metrica

Sitede Ara

Boğaz'dan geçen savaş gemisi gerilimi tırmandırdı: 7. Filo gerginliği

Boğaz'dan geçen savaş gemisi gerilimi tırmandırdı: 7. Filo gerginliği

Tayvan Boğazı'ndan 7 Filo gerginliği! Çin ordusu, adanın yeni başkanının göreve başlamasına iki haftadan az bir süre kala bir ABD destroyerinin Tayvan Boğazı'ndan geçişini sert bir dille eleştirdi. 

Dünya

14.05.2024, 13:29

Çin'in Doğu Komutanlığı sözcüsü Donanma Kıdemli Yüzbaşı Li Xi, Çarşamba günü ABD'yi USS Halsey'in geçişini "kamuya açık şekilde abartmakla" suçladı. Li, yaptığı açıklamada, boğaz çevresindeki operasyonları denetleyen komutanlığın, geminin geçişini izlemek için "deniz ve hava kuvvetlerini organize ettiğini" bildirdi.

ABD Donanması'nın 7. Filosu, Halsey'in "8 Mayıs'ta, uluslararası hukuka uygun olarak açık denizde seyrüsefer ve uçuş özgürlüğünün geçerli olduğu sular üzerinden rutin bir Tayvan Boğazı geçişi gerçekleştirdiğini" söyledi.

Filodan yapılan açıklamada, güdümlü füze destroyerinin, herhangi bir kıyı devletinin "karasularının ötesinde" olan boğazdaki bir koridordan geçtiği belirtildi.

Açıklamada, "Halsey'in Tayvan Boğazı'ndan geçişi, ABD'nin prensip olarak tüm ulusların seyrüsefer özgürlüğünü destekleme konusundaki kararlılığını gösteriyor. Uluslararası toplumun hiçbir üyesi korkutulmamalı veya hak ve özgürlüklerinden vazgeçmeye zorlanmamalıdır. ABD ordusu uluslararası hukukun izin verdiği her yerde uçar, yelken açar ve faaliyet gösterir." ifadelerine yer verildi.

Yüzüklerin Efendisi'nin Theoden'i Bernard Hill'den acı haber Yüzüklerin Efendisi'nin Theoden'i Bernard Hill'den acı haber Haberi Görüntüle

ABD FİLOSU ÇİN'İ RAHATSIZ ETTİ

Çin'in geçişin "kamuoyuna abartılı" olduğu yönündeki suçlaması (esasen maksimum siyasi etki için abartıldığı anlamına geliyor), Pekin'in bu duyuruları Çin'in kimin özgürce geçebileceği konusunda bir dereceye kadar kontrol iddiasına karşı koymanın bir yolu olarak görmesi nedeniyle standart uygulama haline geldi Boğaz yoluyla. Son olayda ABD Donanması'nın farklı bir şekilde hareket ettiğine ya da Çin'in tepkisinin daha gürültülü olduğuna dair hiçbir belirti yoktu.

Destroyerin geçişinden tamamen haberdar olduklarını belirten, Tayvan Savunma Bakanlığı "Transit boyunca Tayvan ordusu çevredeki deniz ve hava sahasını yakından izliyordu ve durum normal kaldı" dedi.

Bu türden son geçiş, ABD ve Çin savunma şeflerinin bölgesel gerilimleri azaltmak amacıyla Kasım 2022'den bu yana ilk görüşmelerini yapmalarından bir gün sonra, 17 Nisan'da gerçekleşti. Askerler arası temas, Ağustos 2022'de, Pekin'in o zamanki Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret etmesinden sonra bu tür tüm iletişimi askıya almasıyla durdu. Çin, Tayvan'a füze ateşleyerek ve adaya yönelik deniz ve hava ablukasının provası gibi görünen askeri manevralarda artış sergileyerek karşılık verdi.

ABD veto etmişti: Filistin'in BM üyeliği yeniden gündeme geliyor ABD veto etmişti: Filistin'in BM üyeliği yeniden gündeme geliyor Haberi Görüntüle

ÇİN DENİZİ GERİLİMİ

Kritik boğaz 160 kilometre (100 mil) genişliğindedir ve Çin'i, Başkan tarafından seçilen William Lai Ching-te'nin 20 Mayıs'ta göreve başlayacağı kendi kendini yöneten ada demokrasisi Tayvan'dan ayırmaktadır. Lai'nin Demokratik İlerleme Partisi, Tayvan'ın fiilen bağımsız statüsünü desteklemektedir. ABD ve diğer büyük ülkelerle güçlü gayri resmi ilişkileri sürdürüyor.

Tayvan ordusu, bu Ocak ayında yapılacak başkanlık ve parlamento seçimleri gibi hassas tarihlerde alarm durumunu yükseltiyor ve Çin'in çok daha güçlü ordusunu seçmenleri korkutmak ve Pekin'in taraflar arasındaki birleşmenin kaçınılmaz olduğu yönündeki ısrarı lehine kamuoyunu etkilemek için kullanabileceği konusunda temkinli davranıyor.

İki taraf 1949'daki iç savaş sırasında ayrıldı ve 1996 gibi yakın bir tarihte Çin, adanın hemen kuzeyine ve güneyine füzeler ateşledi ve seçmenleri karşı çıktıkları adayları desteklemekten caydırmak için sonuçta ters etki yaratan askeri tatbikatlar düzenledi. O zamandan bu yana Çin, seçimler konusunda büyük ölçüde dikkat çekmedi; bunun yerine iş gruplarının gözüne girmeyi ve birleşme odaklı politikacılara ve tabandan yetkililere tüm masraflarının karşılandığı anakaraya ziyaretler düzenlemeyi tercih etti.

Yoğun bir şekilde geçiş yapılan Tayvan Boğazı uluslararası sular olmasına ve küresel ticaret için hayati önem taşımasına rağmen Çin, ABD, İngiltere ve diğer ülkelerden gelen savaş gemilerinin geçişini egemenliğine bir meydan okuma olarak görüyor.

Hamas Siyasi Büro Üyesi Rişk: İsrail müzakereleri Refah'ı işgal etmek için bir kılıf olarak kullanıyor Hamas Siyasi Büro Üyesi Rişk: İsrail müzakereleri Refah'ı işgal etmek... Haberi Görüntüle

EGEMENLİK SAVAŞINI ABD KAŞIYOR

Çin, Tayvan'ın savunmasını yıpratmak ve fiili bağımsızlıklarını kararlı bir şekilde destekleyen 23 milyon halkını korkutmak için neredeyse her gün boğaza ve adanın çevresindeki diğer bölgelere donanma gemileri ve savaş uçakları gönderiyor.

Tayvan Savunma Bakanlığı, Perşembe günü sabah saat 6'ya kadar 24 saat içinde Tayvan çevresinde 23 Çin askeri uçağı ve sekiz donanma gemisinin tespit edildiğini söyledi. Uçaklardan sekizi boğazdaki orta çizgiyi geçerek Tayvan'ın hava savunma tanımlama bölgesine girerek Tayvan'ın jetleri karıştırmasına ve kıyı füze bataryalarını ve deniz araçlarını alarma geçirmesine neden oldu.

ABD Donanması, Tayvan Boğazı'ndan geçmenin yanı sıra, birçoğu insan yapımı adalar olan Güney Çin Denizi'nde Çin'in elinde bulunan bölgelere yakın seyrederek ve uçarak seyrüsefer özgürlüğü operasyonları olarak adlandırdığı operasyonları da yürütüyor. 'yıllar içinde hava şeritleri, radar istasyonları ve diğer yeteneklerle askerileştirildi.

Çin, küresel ticaret için ana deniz yolu olan Güney Çin Denizi'nin neredeyse tamamında hak iddia ediyor ve bu tür hamlelere öfkeyle tepki göstererek ABD'yi bölgeyi istikrarsızlaştırmakla suçluyor. Sık sık ABD gemilerini ve uçaklarını kendi varlıklarıyla gölgeliyor ve onların bölgeyi derhal terk etmelerini talep ediyor. ABD, uluslararası hukuka göre bölgede yelken açma hakkına sahip olduğunu iddia ediyor ve BM destekli bir tahkim heyeti Çin'in iddialarını reddederken, Pekin'in kararı görmezden geldi.

Habere Tepki Ver

1

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Loading