Yandex Metrica

Avrupa'da mülteci alarmı! Binlerce kişi göç edecek

Avrupa'da mülteci alarmı! Binlerce kişi göç edecek

Doğu Avrupa ülkeleri yeni bir mülteci dalgasına hazırlanıyor. Kış ayları yaklaşırken Ukrayna'dan büyük bir göç dalgası bekleyen Doğu Avrupa ülkelerinden Slovakya, mülteci krizine yönelik acil durum planı hazırladı.

Dünya

23.01.2024, 20:03

Rusya'nın Ukrayna'daki elektrik şebekelerini ve ısınma tesislerini hedef almasının ardından Doğu Avrupa yeni bir mülteci krizine hazırlanmaya başladı. Kış ayları yaklaşırken Doğu Avrupa'ya kaçan Ukraynalıların sayısının artması bekleniyor. Doğu Avrupa ülkeleri ise kabul merkezlerini yeniden açmaya hazırlanıyor ve bir yandan da gıda stoklarını yeniliyor. 

Konsolosluk misillemesi için İran'dan İsrail'e net mesaj: Meşru savunma! Konsolosluk misillemesi için İran'dan İsrail'e net mesaj: Meşru savunma! Haberi Görüntüle

SLOVAKYA'DA ACİL DURUM PLANI

Reuters'ın haberine göre yaklaşık 6,9 milyon kişi Ukrayna içinde yerinden edildiği ve genellikle çok zor koşullarda yaşadığı düşünülüyor. Slovak hükümetinin acil durum planı ise önümüzdeki aylarda yüz binlerce kişinin giriş yapmasını öngörüyor. Slovakya'nın acil durum planına göre üç ay içinde 700 bin mültecinin sınırdan geçiş yapması bekleniyor.

Birleşmiş Milletler mülteci ajansı UNHCR'den alınan verilere göre Avrupa genelinde 4,5 milyon mülteci koruma programları kapsamında kayıtlı bulunuyor. Bunların büyük bir çoğunluğu ise Slovakya, Polonya, Macaristan ve Romanya gibi ülkelerde yer alıyor.

ABD'den skandal İnsan Hakları Raporu: Türkiye bölümü dikkat çekti ABD'den skandal İnsan Hakları Raporu: Türkiye bölümü dikkat çekti Haberi Görüntüle

'ŞİMDİDEN YÜZDE 15 ARTTI'

24 Şubat'ta Ukrayn Savaşı'nın başlamasının ardından savaştan kaçıp Avrupa'ya giden mültecilerin sayısı bahar aylarında düşüş göstermişti. Sonbarharda bu sayıda artış olmadığı belirtilirken son zamanlarda sınırlar arasında hareketin arttığı ve hazırlıkların hızlandığı belirtiliyor. 

Slovakya'nın doğusunda yer alan Kosice şehrinin Yardım Koordinatörü Roman Dohoviç, mülteci sayısında artış yaşanacağını bekledikleirni söyledi ve "Şu anda yüzde 15 artı." dedi. 

Everest'te kaybolan dağcının eşine yazdığı mektuplar 100 yıl sonra bulundu Everest'te kaybolan dağcının eşine yazdığı mektuplar 100 yıl sonra bulundu Haberi Görüntüle

ELEKTRİK KESİNTİLERİNDEN SONRA MÜLTECİ AKINI BAŞLAYACAK

Macaristan sınırında çalışan Macar Reformcu Kilise Yardımı derneğinin sözcüsü Zsofia Dobia-Lucski, Rusya'nın bombardımanından kaçarak sınıra yakın Zahony tren istasyonuna gelen kişi sayısının on kat arttığını bildirdi.

Doğu Avrupa ülkelerindeki Ukraynalu mülteci sayısının bahar aylarına göre daha az olduğu belirtilse de Rusya'nın saldırılarının ardından gerçekleşen elektrik kesintileri ile sayının artması bekleniyor.

Karabağ Azerbaycan'ındır! Bölge temizlendi: Rus ordusu da bölgeden çekilme kararı aldı Karabağ Azerbaycan'ındır! Bölge temizlendi: Rus ordusu da bölgeden çekilme kararı... Haberi Görüntüle

'SÜREKLİ STOK YAPIYORUZ'

BM verileri yaklaşık 836 bin mültecinin Ukrayna Savaşı'ndan kaçtığını gösteriyor. Mültecilerin en çok geçiş yaptığı bölgelerden Polonya'da bir kasaba olan Premysl yönetiminden Witold Wolczyk şu şekilde konuştu:

Kışa hazırlanmamız gerekiyor, bunun zor olabileceğini ve yeni bir mülteci dalgasına hazır olmamız gerektiğini uzun zamandır bekliyorduk" dedi. “Sürekli hijyen ürünleri ve gıda stokları yapıyoruz.

Türk tırları Gazze'ye giriyor: Yardım malzemeleri Filistin Kızılayına teslim edilecek Türk tırları Gazze'ye giriyor: Yardım malzemeleri Filistin Kızılayına teslim edilecek Haberi Görüntüle

ÇEKYA İÇİŞLERİ BAKANI: SAĞLIK VE EĞİTİM SİSTEMİNE YÜK OLACAK

Çekya İçişleri Bakanı Vit Rakusan ise Avrupa'da yaşamak için kayıt yaptıran mültecilerin yaklaşık beşte birinin Ukrayna'ya döndüğünü fakat birçoğunun sert kış koşulları sebebiyle dönebileceğini söyledi. Rakusan, sözlerine şu şekilde devam etti:

Yarım milyonun üzerindeki herhangi bir şey, sağlık ve eğitim sistemlerine, özellikle de iyi bir konaklama sağlama kapasitesine ağır bir yük getirecektir. Kışın doğaçlama çadır kurmak mümkün olmayacak.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading