Yandex Metrica

Karabağ Azerbaycan'ındır! Bölge temizlendi: Rus ordusu da bölgeden çekilme kararı aldı

Karabağ Azerbaycan'ındır! Bölge temizlendi: Rus ordusu da bölgeden çekilme kararı aldı

2020 yılında Azerbaycan'ın zaferi ile sonuçlanan İkinci Dağlık Karabağ Savaşı sonrasında Karabağ'ın bazı kesimlerine Rus ordu mensupları konuşlandırılmıştı. Kremlin Sözcüsü Peskov, Rus ordusunun kontrolü tamamen Azerbaycan'a bırakmak üzere bölgeden çekildiğini açıkladı.  

Dünya

29.04.2024, 11:46

İlk olarak Azerbaycan basınında çıkan 'Rusya Karabağ'dan çekiliyor' haberlerine Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'dan cevap geldi. Kremlin Sözcüsü, Rus ordu mensuplarının Karabağ'dan geri çekildiğini açıkladı.

2020 yılında Azerbaycan'ın zaferi ile sonuçlanan Karabağ Savaşı sonrasında bölgeye yaklaşık 2 bin Rus Barış Gücü Askeri sevk edilmişti. Azerbaycan basınında çıkan görüntülerde, Rusya'nın Karabağ'dan geri çekildiği iddiaları dolanıyordu. Peskov kendisine gelen Rusya, Karabağ'dan çekiliyor mu? Sorusuna 'Evet, durum bu' cevabını verdi.

Rüşvet skandalı: Savunma Bakan Yardımcısı gözaltına alındı Rüşvet skandalı: Savunma Bakan Yardımcısı gözaltına alındı Haberi Görüntüle

RUSYA KARABAĞ'DAN ÇEKİLME KARARI ALDI

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Cumhurbaşkanlığı Dış Politika Dairesi Başkanı Hikmet Hacıyev, Rus barış gücü askerlerinin bölgeden çekilme kararının alınmasında Bakü ile Moskova arasındaki 'En düst düzeyde' yapılan görüşmelerden sonra alındığı belirtildi.

Hacıyev, "Süreç çoktan başladı. Azerbaycan ve Rusya Savunma Bakanları ortak kararın yerine getirilmesi için gereken adımları hayata geçiriyorlar" ifadelerini kullandı.

1,5 milyar insan sular altında kalabilir: O ülkenin yüzde 16'sı hızla sulara gömülüyor 1,5 milyar insan sular altında kalabilir: O ülkenin yüzde 16'sı... Haberi Görüntüle

RUSYA NEDEN KARABAĞ'DA BULUNUYORDU?

2020 Dağlık Karabağ Ateşkes Anlaşması sebebiyle Rusya, Karabağ'da 2 bin asker ile bulunuyordu.

Nedir bu anlaşma?

Azerbaycan'ın 8 Kasım 202 tarihinde (sözde) Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin başkenti olarak belirtilen Hankendi'ye 15 kilometre uzaklıkta bulunan Şuşa'yı ele geçirilmesinin ardından devreye Rusya girmişti. Rusya, 9 Kasım 2020 tarihinde Ermenistan ve Azerbaycan arasında barış anlaşması yapılmıştı.

Azerbaycan, bu görüşmede Laçın ve Kelbecer'de devam eden çatışmalarda Ermenistan'ın bölgeden çekilmesini, Azerbaycan'ın ele geçirdiği toprakların Azerbaycan'da kalmasını, Nahçıvan ve Azerbaycan arasında Ermenistan üzerinden bir irtibat yolu kurulması konularında anlaşmaya varıldı.

Anlaşma şartları arasındaki maddeden dolayı Rusya bölgedeydi.

''Dağlık Karabağ'daki temas hattı ve Laçın Koridoru boyunca, hafif silahlı 1.960 askeri personel, 90 zırhlı personel taşıyıcı, 380 otomotiv birimi ve özel teçhizatlı Rus barış gücü bulunacaktır'' maddesi yer alıyordu.

Habere Tepki Ver

6

0

0

0

0

0

0

0

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Dünya


Loading