Yandex Metrica

Adım adım zirveye! İlk 5 ülke arasına girdik: ASELSAN'ın projesi Türkiye'yi marka yapacak

Adım adım zirveye! İlk 5 ülke arasına girdik: ASELSAN'ın projesi Türkiye'yi marka yapacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın savunma sanayide tam bağımsızlık parolası Türkiye'yi uluslararası arenada marka yapma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Son olarak ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol Türkiye'nin dünyada kendi sinyalizasyon sistemini yapan 5 ülkeden biri olduğunu belirterek, bu alanda Türkiye'yi marka haline getirmek istediklerini ifade etti.

Savunma

22.03.2024, 07:16

ASELSAN'ın, savunma teknolojilerinde geliştirdiği yetkinliklerini sivil teknolojilere de yayma konusunda durmadan çalıştığını belirten ASELSAN Genel Müdürü Akyol, bu kapsamda ulaştırmayı, stratejik ve kritik bir alan olarak değerlendirdiklerini bildirdi. 

Sözlerine devam eden Akyol ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kısa süre önce açılışını yaptığı İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-Gayrettepe Etabı'ndaki sinyalizasyon sisteminin milli olarak ASELSAN-TÜBİTAK iş birliğinde geliştirildiğini anımsattı.

HÜRJET havada ters döndü, çok daha fazlasını yapacak! Nefes kesen görüntüyü TUSAŞ paylaştı HÜRJET havada ters döndü, çok daha fazlasını yapacak! Nefes kesen... Haberi Görüntüle

TRENLERİN GEÇİŞİNİ ALGILAYAN SENSÖRLER

Hatlara, trenlerin geçişini algılayan sensörler, hızını ölçebilen radarlar ve merkezde haberleşmesini sağlayan haberleşme bileşenleri entegre ettiklerini belirten Akyol, tren üzerine de aracın konumunu, hızını ve durumunu ölçen ve sürüş bilgisayarını kontrol edebilen eklemeler yaptıklarını anlattı.

F-22 ile F-35 Kore'de karşılaştı: Çin sınırında 5. nesil it dalaşı F-22 ile F-35 Kore'de karşılaştı: Çin sınırında 5. nesil it... Haberi Görüntüle

SİSTEME COBALT İSMİ VERİLDİ

Sözlerinde devam eden Akyol, bunları merkezi yazılımla otomatik yöneten bir sistemi uçtan uca kurguladıklarına işaret ederek, "Biz bu sisteme COBALT ismini verdik. Bu faaliyetle, hattın daha kullanışlı işletilmesini, kapasite artışını ve güvenliği hedefliyoruz. Böylece hattın maliyetinin daha etkin ve sürüşünün daha güvenli hale gelmesini sağlarken, zamandan tasarrufu elde etmiş oluyoruz" şeklinde konuştu.

NATO ülkesine bir filo daha Türk SİHA'sı gitti: Sırada Bayraktar AKINCI var NATO ülkesine bir filo daha Türk SİHA'sı gitti: Sırada Bayraktar... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE 5 ÜLKEDEN BİRİ OLDU

"Stratejik dönemlerde, olağanüstü hallerde, savaş ve afet durumunda da bu sistemlerin tamamen milli olarak işletilmesi ülkemiz açısından ayrıca önem taşıyor." diyen Akyol, "Türkiye, dünyada kendi sinyalizasyon sistemini yapan 5 ülkeden biri haline gelmiş oldu. Bu alanda Türkiye'yi marka haline getirmek istiyoruz." şeklinde konuştu.

Türk SİHA'ları Miçotakis'in ziyareti öncesi füze ateşledi, Yunan basını küplere bindi Türk SİHA'ları Miçotakis'in ziyareti öncesi füze ateşledi, Yunan basını küplere... Haberi Görüntüle

MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ

Açıklamalarına devam eden Akyol, "Savunmanın yanında sivildeki kritik teknolojilerde de millileşmenin, Milli Teknoloji Hamlesi'ne gerçek manada hayat bulduracağına inanıyoruz. Bu sebeple ulaşım teknolojileri bizim açımızdan kritik bir alan." şeklinde konuştu.

Kraliyet donanması MİLGEM'i herkese ilan etti: Türkiye'den 8 gemi alacaklar Kraliyet donanması MİLGEM'i herkese ilan etti: Türkiye'den 8 gemi alacaklar Haberi Görüntüle

YENİ PROJE MÜJDESİ

Akyol, yeni proje ve çalışmaların devam ettiği müjdeleyerek, ileride tren ve metro hatlarının tamamen insansız işletileceği bir teknolojiyi devreye alacaklarını söyledi.

Bir taraftan millileştirme çalışmasını yaygınlaştırmak için uğraştıklarını, diğer yandan daha yüksek otomasyon seviyesi için paydaşlarla iş birliğini sürdürdüklerini dile getiren Akyol, makine öğrenmesi ve yapay zekaya uzanan sistemin bakımı, arızası ve işletilmesindeki yetkinliklerinin de ilerlediğini belirtti.

Zırhlı aracın tepesinden havan topu çıkıyor: Mehmetçikten ALKAR'lı VURAN dersi Zırhlı aracın tepesinden havan topu çıkıyor: Mehmetçikten ALKAR'lı VURAN dersi Haberi Görüntüle

"MİLLETİMİZE HİZMET VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

"Bu yetkinliğimizi sadece metrolarda değil, normal konvansiyonel tren hatlarında da yaygınlaştırmak üzere Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile TCDD'nin 99 tren setinin milli sinyalizasyon sistemleriyle donatılması için Araç Üstü Otomatik Tren Koruma Sistemi Projesi'ni başlattık." diyen Akyol, "Bu çalışmayla da tıpkı metrolarda olduğu gibi normal tren hatlarında da sinyalizasyon devreye alınacak. ASELSAN olarak savunma alanında olduğu gibi ulaştırmada da milletimize hizmet etmeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Sinyalizasyon sisteminin 2023 yılı başında İstanbul Havalimanı metrosunun ilk etabında devreye alındığını belirten Akyol, yakın zamanda Halkalı'ya uzatılacak hatta da milli sinyalizasyon sistemlerinin kullanılacağını bildirdi.

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Savunma


Loading