Yandex Metrica

Dünyanın en uzun soluklu deneyi: 1927'de başladı, halen sürüyor! Guinness Rekorlar Kitabı'nda da yer alıyor

Bilim dünyası her geçen gün yeni deney ve araştırmalara tanık oluyor ve bunları paylaşıyor. Ancak 1927 yılında profesör Thomas Parnell tarafından başlatılan bir deney var ki, günümüzde bile halen sürüyor. Katranın akış hızının gözlemlendiği bu deney Guinness Rekorlar Kitabı'nda da yer alıyor.   

Yaşam

13.04.2024, 14:20

Bilimsel gelişmeler o kadar hızlı ilerliyor ki artık yaşanabilir gezegenlerin keşfi, çığır açan arkeolojik buluntular gibi haberleri daha sık duyuyoruz. Ancak bu hızlı ilerlemenin ortasında, hızıyla değil, olağanüstü sabrı ve süresiyle dikkat çeken tuhaf bir deney neredeyse bir yüzyıldır sessizce gelişiyor.

Beypazarı Soda'dan açıklama: İthamlar kötü niyetli! Uzmanlar bor hakkında ne söylüyor? Bor insan sağlığına zararlı mı? Hangi gıdalarda bor var? Bor kansere yol açar mı? Beypazarı Soda'dan açıklama: İthamlar kötü niyetli! Uzmanlar bor hakkında ne... Haberi Görüntüle

Cinsiyetini doğumda öğrendi! Türkiye'nin tescilli güzeli bir kez daha anne oldu! Bebeğinin ismini ise bakın nasıl koydu! Cinsiyetini doğumda öğrendi! Türkiye'nin tescilli güzeli bir kez daha anne... Haberi Görüntüle

DENEY 1927'DEN BERİ SÜRÜYOR

Söz konusu deney, 1927 yılında Avustralya'daki Queensland Üniversitesi'nde profesör olan Thomas Parnell tarafından başlatıldı. Tarihin en uzun soluklu laboratuvar deneyi rekorunu elinde bulunduran bu araştırma, dünyanın bilinen en kalın sıvısı olan katranın akışkanlığını ve yüksek viskozitesi yani akış direncini gözlemlemeyi amaçlıyor. 

Parnell bir katran örneğini ısıtıp kapalı bir huniye dökerek işe başladı. Daha sonra katranın üç yıl boyunca yerleşmesine izin verdi. 1930 yılında huninin boynu kesilerek katranın altına yerleştirilen bir kaba yavaşça damlaması sağlandı. 

Gizlice fotoğrafları çekilmişti! Yılmaz Erdoğan ve Cansu Taşkın ikilisinden bomba açıklama! Gizlice fotoğrafları çekilmişti! Yılmaz Erdoğan ve Cansu Taşkın ikilisinden bomba... Haberi Görüntüle

ON YILDA BİR DAMLA DÜŞTÜ

Sonuçlar yavaş yavaş hayata geçse de ilginçti. Deneyin başlamasından sonraki ilk on yılda yalnızca bir damla düştü. Sonraki beş damlanın düşmesi için bir 40 yıl daha geçmesi gerekti. O zamandan bu yana, huni 87 yılı aşkın süredir açık olmasına rağmen yalnızca üç ek düşüş kaydedildi. En son düşüş Nisan 2014'te gözlendi.

Deney bir gösteri amaçlı olarak düzenlendi. Bir vitrin içinde tutulan maddenin akış hızı, sıcaklıktaki mevsimsel değişikliklere göre değişiyor. 

Ne kadar akıllısınız? Türkiye'nin en zeki 10 şehri belli oldu: O ilde yaşayanlar... Ne kadar akıllısınız? Türkiye'nin en zeki 10 şehri belli oldu:... Haberi Görüntüle

KLİMA AKIŞ HIZINI NASIL ETKİLEDİ?

Sonradan yapılan incelemeler, damlaların düşüş sürelerinin arttığını ve bunun binaya takılan klima sistemi olduğunu gösteriyor. Klima sistemi, katranın maruz kaldığı ortalama sıcaklığı düşürerek, viskoziteyi arttırdı. Son damlama ise, kase daha önce düşen damlayı temizlemek için hareket ettirildiğinde gerçekleşti.

Deney, Guinness Rekorlar Kitabı'nda "Dünya'nın en uzun süredir devam eden laboratuvar deneyi" olarak listelenmiş durumda.

Habere Tepki Ver

4

0

0

0

1

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Yaşam


Loading