Yandex Metrica

TBMM'de İliç için ikinci toplantı! Komisyon üyesi Resul Kurt: 'Bu konuyu siyasete bulaştırmadan araştırmalıyız'

TBMM'de İliç için ikinci toplantı! Komisyon üyesi Resul Kurt: 'Bu konuyu siyasete bulaştırmadan araştırmalıyız'

Erzincan'ın İliç ilçesinde Çöpler Altın Madeni'nde 13 Şubat'ta toprak kayması meydana gelmiş, 9 işçi toprağın altında kalmıştı. Faciayı araştırmak için kurulan TBMM Meclis Araştırma Komisyonu ikinci toplantısını yaptı. Toplantıda konuşan komisyon üyesi ve AK Parti Adıyaman Milletvekili Resul Kurt, "Her vatandaşımızın büyük bir acı duyduğu bu konuyu siyasete bulaştırmadan ve siyasileştirmeden, bu kazanın neden olduğu, nasıl olduğu, niçin olduğu, hangi önlem alınmadığı için olduğunu araştırmak için komisyonumuz kurulmuştur." dedi.

Gündem

26.04.2024, 23:32

13 Şubat'ta Erzincan'ın İliç ilçesi sınırları içinde bulunan Çöpler Altın Madeni'nde toprak kayması meydana gelmiş, 9 işçi toprağın altında kalmıştı. Facianın araştırılması için kurulan TBMM Meclis Araştırma Komisyonu bugün ikinci toplantısını yaptı. Toplantıda konuşan komisyon üyesi ve AK Parti Adıyaman Milletvekili Resul Kurt, herkesin üzgün olduğu bir konuyu siyaset yapmadan araştırmak gerektiğini ve komisyonun bunun için kurulduğunu söyledi. "Dolayısıyla da bir daha böyle bir kazanın meydana gelmemesi, bir daha ülkemizde böylesi acıların yaşanmaması için neler yapılması, hangi önlemlerin alınması, hangi mevzuat değişikliklerinin yapılması gerektiği konusunda çalışmalıyız." diyen Kurt, "Evet, biz siyaset yapıyoruz ama burada acılarımızı yaşayarak; vatandaşlarımızın huzurunu, sağlığını, güvenliğini sağlayacak şekilde önerilerde bulunmalıyız." ifadesini kullandı.

ASKERLİK YERİ SORGULAMA EKRANI MAYIS 2024! Bedelli, er sınıflandırma sonucu nereden, nasıl öğrenilir? ASKERLİK YERİ SORGULAMA EKRANI MAYIS 2024! Bedelli, er sınıflandırma sonucu... Haberi Görüntüle

"DÜNYADA ALTIN ÜRETİMİ YÜZDE 85 SİYANÜRLE YAPILIYOR"

2000'li yıllarda siyanür liçiyle altın aramaya geçildiğini ve bunun Türkiye için yeni bir yöntem olduğunun altını çizen Resul Kurt, "Altın madenciliği özel ihtisas gerektiren bir alan, yani bir kömür madeni gibi değildir, bir demir madeni gibi değildir, bir bakır madeni gibi değildir. Altın paha ve değer olarak, yöntem olarak diğer madenlerden çok daha farklı bir maden işletmesidir. Dolayısıyla bu konularda ruhsat nasıl alınıyor, bunun süreçleri nasıl oluyor, bu hangi yöntemler kullanılıyor, bu yöntemlerden hangisi sağlığa daha az zarar veriyor... Dünyada altın üretimi yüzde 85 siyanürle yapılıyor. Ülkemizde mesela daha önce cıvayla altın üretimi yasaklanmış, cıva insan sağlığına zararlı olduğu için birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de cıvayla altın üretimi yasaklanmış. Dolayısıyla biz bu Komisyonda bunları araştırmalıyız. Bir kere, madenden vazgeçebilir miyiz yani var mı böyle bir şansımız?" dedi.

Yine göğsümüz kabardı: Türk fizikçiye Almanya'dan büyük ödül! Yine göğsümüz kabardı: Türk fizikçiye Almanya'dan büyük ödül! Haberi Görüntüle

"BEN MADENDEN VAZGEÇİYORUM DEMEK OLMAZ"

Resul Kurt, madenciliğin insana, çevreye ve doğaya saygılı biçimde yapılması gerektiğini belirterek "Ben madenden vazgeçiyorum" demekle dağda çobanlık dahi yapılamayacağını söyledi. Altın madenciliğinin nasıl daha sağlıklı yapılabileceğinin, çevreye daha fazla nasıl duyarlı olunacağının araştırılması gerektiğini söyleyen Kurt, "Rusya üretiyor, Çin üretiyor, Amerika üretiyor, Kanada üretiyor, Avustralya üretiyor; dünyada en gelişmiş ülkeler arasında bu ülkeler var ve bu ülkelerin hepsinde de bu şekilde, dünyanın yüzde 85'inde siyanürle altın üretiliyor. Sağlıklı mı, değil mi, nasıl yapılıyor; bu konuyla ilgili çalışılması, doğru ve uzman isimlerden bilgi alarak bir rapor hazırlamalıyız." şeklinde konuştu.

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz kimdir, nereli? Kocaeli'de ne oldu? Kocaeli Valisi Seddar Yavuz kimdir, nereli? Kocaeli'de ne oldu? Haberi Görüntüle

"KOMİSYON ARAŞTIRMAK ZORUNDA"

Komisyonun hangi konularla ilgili sorun yaşandığını, hangi konularda ülkemizin mevzuatında bir eksiklik olduğunu araştırması gerektiğini belirten Kurt, sözlerini "Yöneticiler, bürokratlar hangi konularda üzerine düşen görevi yapmadığı için bu kaza meydana gelmiş, bunların hepsini bu komisyon araştırır, araştırmak zorunda ve dolayısıyla Komisyonumuzun temel görevi de bu zaten, yoksa hepimiz vatandaşlarımızı seviyoruz. Çalışmamızı siyasallaştırmadan doğru ve objektif bir şekilde çalışmak zorundayız." diyerek tamamladı.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Gündem


Loading