Yandex Metrica

Yunanistan'da milli SİHA heyecanı: Tanksavar taşıyacak, Kıbrıs'a dek uçacak!

Yunanistan'da milli SİHA heyecanı: Tanksavar taşıyacak, Kıbrıs'a dek uçacak!

Yunanlılar insansız hava aracı Arçitas'tan sonra şimdi mini mühimmat taşıyacak Gripas'ın heyecanını yaşıyor. Yunanistan SİHA'sının tasarım ve üretimine ilişkin sözleşme imzalandı.

Savunma

28.02.2024, 04:47

Türkiye'yi yakından takip ederek üniversite-sanayi işbirliğini kendi ülkelerinde uygulamaya çalışan Yunanlılar insansız hava aracı konusunda ardı ardına proje açıklıyor. 

Yunanistan Havacılık Kurumu, aralık ayında tasarımını duyurduğu Arçitas adında dikine kalkış yapabilen İHA'nın ardından şimdi silahlı insansız hava aracı safhasına geçerek yeni projenin lansmanını yaptı. 

Amerikan MQ-9'a benzeyeceği belirtilen 'Gripas' isimli SİHA'nın tanksavar füzesi de dahil olmak üzere çeşitli mühimmatlar taşıyacağı ve uzun menzilli operasyonlar yapabileceği belirtiliyor.

Yunan basını "Bir gece ansızın biz de geliriz" başlığıyla duyurdukları Arçitas'tan sonra Gripas SİHA'dan da öylesine heyecan duydu ki, haberlerde bu aracın Yunanistan'dan kalkıp Güney Kıbrıs'a dek varabileceği ifade ediliyor. 

İkinci el F-16'ların fiyatı ortaya çıktı: Bir çift Bayraktar TB2'ye eşit İkinci el F-16'ların fiyatı ortaya çıktı: Bir çift Bayraktar TB2'ye... Haberi Görüntüle

'ARTIK BİZ DE YAPMALIYIZ' 

Yunan yetkililer ilk yerli SİHA üretimi için anlaşma imzaladı.

Helenik Uzay ve Havacılık Kurumu (HEIA) yetkilileriyle Maliye Bakanı Hristos Staikouras ve Savunma Bakanı Nikolaos Panagiopoulos'un imzaladığı mutabakat muhtırasına göre, Gripas'ın tasarım ve üretimine HEIA dışında şu kurumlar katılıyor: Selanik Aristo Üniversitesi, Patras Üniversitesi, Trakya Demokritos Üniversitesi ve Tesalya Üniversitesi...

Savunma Bakanı Panagiopoulos, 2019 Ekim'inde Selanik Aristotales Üniversitesi laboratuvarında ilk Yunan insansız hava aracınının prototipini gördüğü günü unutamadığını, bu gelişmeden çok heyecan duyduğunu, Yunan İHA endüstrisi için şimdi başka üniversitelerin ve uzmanların omuz verdiğini belirterek, artık kendilerinin yerli savunma sanayiini geliştirmesi gerektiğinden bahsetti. 

Abdullah Ağar şok ihtimali böyle açıkladı: Denizaltı ile sınıra kadar gelip füze ateşlediler Abdullah Ağar şok ihtimali böyle açıkladı: Denizaltı ile sınıra kadar... Haberi Görüntüle

HENÜZ TASARIM AŞAMASINDA

Panagiopoulos'un verdiği bilgilere göre uzman ekipler ilk olarak Gripas'ın neye benzeyeceğine karar verecek. Ardından tasarım ve üretim sürecine geçilecek. Daha sonra sözkonusu SİHA'nın hangi mühimmatları taşıyabileceğine karar verilecek. Bunların da Yunanistan'da yerli olarak üretilmesi hedefleniyor. 

Türkiye korkusuyla bir dizi savunma projesini hayata geçirmeye başladığı görülen Yunanlılar, geçtiğimiz kasım ayında TALOS adında bir İHA tanıtmış, bu İHA'nın 2021 TEKNOFEST'te tanıtılan ALPKUŞ İHA'nın kopyası olduğu anlaşılmıştı. Atina'da S.A.S. Technology adlı firmanın ALPKUŞ'u kopyalamak için hayli uğraş verdiği sanılıyor. 

Hindistan Türkiye'yi tehdit etti: BrahMos füzesinin hedefinde Türk savaş gemisi var Hindistan Türkiye'yi tehdit etti: BrahMos füzesinin hedefinde Türk savaş gemisi... Haberi Görüntüle

BASIN ŞİMDİDEN ÇOK HEYECANLI

Gripas'a ilişkin haberi yetkililerin ağzından temkinli ifadelerle duyuran SKAI gazetesinin tersine, tasarımı henüz yapılmamış bu SİHA'yı Pentapostagma şimdiden öve öve bitiremedi. Gripas'ın ağırlıklı olarak tanksavar silahları taşıyacağını ileri süren Pentapostagma, "Adı Gripas olacak. Silah taşıyacak ve bazı kaynaklara göre çok uzun mesafelere, hatta belki Kıbrıs'a kadar görev yapabilecek" şeklinde ifadeler kullandı. 

Siftahı Kınalıada gemisi yaptı: Afrika turuna çıkan TCG Kınalıada Somali'ye demir attı Siftahı Kınalıada gemisi yaptı: Afrika turuna çıkan TCG Kınalıada Somali'ye... Haberi Görüntüle

YUNAN SİHA'SI EGE'DE NASIL UÇACAK?

Yunanlılar kendi SİHA'larının tasarımını henüz yeni yaparken ROKETSAN ve Baykar şirketleri, hava savunma füzesi SUNGUR'un Bayraktar TB2'ye entegrasyonu için çalışıyor. Bu gerçekleştiğinde Türk SİHA'larının hava hedeflerini (İHA/SİHA, helikopter, mühimmat, uçak) vurabilmesinin önü açılacak. En iyi ihtimalle 2 yıl içerisinde Adalar Denizi semalarında görülmesi beklenen Yunan SİHA'larının Türk SİHA'ları ve elektronik harp aygıtlarıyla nasıl başa çıkabileceği derin bir soru işareti.

Bayraktar TB2 SİHA'lara SUNGUR füzesinin entegrasyonu için kasım ayında sözleşme imzalanmıştı.


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading