Yandex Metrica

Sitede Ara

İkinci el F-16'ların fiyatı ortaya çıktı: Bir çift Bayraktar TB2'ye eşit

İkinci el F-16'ların fiyatı ortaya çıktı: Bir çift Bayraktar TB2'ye eşit

Yunanistan'ın F-16 Blok-30'lar için kaç milyon dolar isteyeceği merak konusu olmuşken Danimarka, envanterindeki Blok-15'leri ABD onayıyla Arjantin'e sattı. 300 milyon dolarlık anlaşma, modası geçmiş jet uçakların birim fiyatına ilişkin net bir fikir veriyor.

Savunma

02.05.2024, 00:39

Arjantin'in ABD-İsrail yanlısı lideri Javier Milei, Falkland Adaları konusunda İngilizlere yönelik saldırgan mesajının ardından önemli bir silah alımına imza attı. Buenos Aires yönetimi Danimarka'nın elden çıkardığı 44 adet F-16'dan 24 tanesini üretici ülke ABD'nin onayıyla satın aldı. 

Arjantin Savunma Bakanı Luis Petri, iki düzine ikinci el F-16 jetleri için Danimarka'ya 300 milyon dolar ödeyeceklerini bildirdi. 

"Bu yeni uçaklarla savunma politikamızda olağanüstü bir adım atıyoruz. Arjantin halkı bugünden itibaren bizi semalarımızda koruyacak güce sahiptir" diyen Petri, Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Fernando Luis Mengo ile birlikte Kopenhag'da F-16 anlaşmasına imza koydu. 

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei

Gökyüzünü boyuyoruz! HÜRKUŞ çocuklar ile buluştu ortaya harika görüntüler çıktı Gökyüzünü boyuyoruz! HÜRKUŞ çocuklar ile buluştu ortaya harika görüntüler çıktı Haberi Görüntüle

ARJANTİN BU ALIMA ÇOK SEVİNDİ

F-35 savaş uçaklarının kullanıcılarından biri olan Danimarka, hava filosunu 5. nesil uçaklarla teçhiz etme hedefini açıklarken aynı zamanda envanterindeki F-16'ların da elden çıkarılacağını bildirmişti. Danimarka hükümeti F-16'lardan 19'unu Ukrayan ordusu için tahsis etti. Kalan 24'ü ise Arjantin'e 300 milyon dolara satıldı. 

Arjantin Hava Kuvvetleri'ne devredilen uçaklar F-16'ların 1980'lerdeki ilk modellerinden olan Block-15 seviyesinde. Bir süre önce Danimarka'da yarı ömür modernizasyonundan geçirilen jetler, Lockheed Martin'in 1998'de Arjantin'e sattığı A-4 Fightinghawk'ların yerini alacak. 

Arjantinli ve Danimarkalı yetkililer F-16 anlaşmasına imza koydu

300 km menzilli füzeler çelik bilye kusuyor: Kan gövdeyi götürecek 300 km menzilli füzeler çelik bilye kusuyor: Kan gövdeyi götürecek Haberi Görüntüle

HERKES JF-17 BLOK-3 BEKLERKEN...

Yeni bir Falkland gerilimi yaşaması beklenen Arjantin'in İngilizlere rağmen F-16'lar için ABD'den onay alması kafaları karıştırdı. İngilizlerin Arjantin'in hava envanterini yenilememesi için onlarca yıldır uçak üreticisi ülkelere baskı yaptığı biliniyor. 

İddiaya göre ABD, Arjantin'in Çin-Pakistan uçaklarına talip olduğunu görünce Danimarka'dan F-16 transferine onay verdi. 

Buenos Aires yönetimi Çin ile Pakistan tarafından ortaklaşa geliştirilen JF-17 Blok-3'e talip olmuştu. Çin'deki Arjantin Büyükelçiliği, mart ayındaki bir açıklamasında 'tercihlerinin JF-17 olacağını' belirtmiş, bu mesaj Washington'da alarma neden olmuştu. 

Amerikan tankları cephede rezil oldu: ABRAMS sürüklenerek Moskova'ya gidiyor Amerikan tankları cephede rezil oldu: ABRAMS sürüklenerek Moskova'ya gidiyor Haberi Görüntüle

ÇİN-PAKİSTAN UÇAĞINI ALMAYA KORKTU

Javier Milei yönetimindeki Arjantin nihai aşamada, gelişmiş aviyonik sistemlere ve AESA radarına sahip JF-17 Blok-3'ü değil, F-16'ların en eski modellerinden birini tercih etti. 

Çin-Pakistan yapımı JF-17 Block-3 savaş uçağı

Arjantin'e LCA Tejas uçağını teklif eden Hindistan'da medya, bu ülkenin ABD baskısına boyun eğdiğini ve Javier Milei'nin Çin-Pakistan uçağını almaya cesaret edemediğini yazıyor. 

Danimarka'nın 24 adet F-16'sında karar kılan Arjantin aynı zamanda bu ülkeden AIM-9X ve AIM-120 hava-hava füzeleri edinecek. 

İsrail Pakistan'ı vurması için Hindistan'a füze yolladı, İngilizler heyecanlandı İsrail Pakistan'ı vurması için Hindistan'a füze yolladı, İngilizler heyecanlandı Haberi Görüntüle

İKİ ADET BAYRAKTAR TB2 FİYATINA...

Sözkonusu satın alımla birlikte ikinci el F-16'ların yaklaşık fiyatı da ortaya çıkmış oldu. 300 milyon dolar karşılığında 24 adet F-16 Blok-15 anlaşması, her uçağın 12,5 milyon dolara satın alındığını ortaya koyuyor. 

Ancak faturaya hava-hava füzeleri de dahil olduğu için bir adet F-16'ya 10 milyon dolar fiyat biçilmiş olması muhtemel görünüyor.

Bu rakam, 5-6 milyon dolar birim fiyatlı Bayraktar TB2 SİHA'nın iki tanesine eşit. Yani ikinci el bir adet F-16, Baykar yapımı iki adet TB2'nin fiyatına alıcı buluyor. 

Bayraktar TB2

Gelinen noktada, envanterindeki F-16 Blok-30'ları elden çıkarmaya hazırlanan Yunanistan'ın uçak başına kaç milyon dolar isteyeceği merak konusu oldu. 

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading