Yandex Metrica

Uzun menzilli alev silahının ilk prototipi üretildi: 'Ejderha' oksijensiz bırakıyor

Uzun menzilli alev silahının ilk prototipi üretildi: 'Ejderha' oksijensiz bırakıyor

Rusya 'vakum bombası' olarak da bilinen termobarik başlıklı füze sistemini daha da geliştirdi. TOS-1 ve TOS-2'nin ardından Ruslar, Ukrayna cephesinde askerleri 'kesin bir şekilde' öldürebilecek TOS-3 Dragon'un ilk prototipini üretti.  

Savunma

26.04.2024, 14:13

Rus ordusu, düşman askerlerinin 'kesin bir şekilde' ölmesini sağlayan termobarik silahın yeni versiyonunu kullanmaya hazırlanıyor.

Ukrayna topraklarına yönelik topyekûn işgal hamlesinin başladığı Şubat 2022 sonrası bazı bölgelerde TOS-1 ve TOS-2 adlı çoklu roketatar silahını kullanan Ruslar, daha uzun bir menzilde düşman hedeflerine TOS-3 adı verilen silahla saldıracak. 

Rus haber ajansı TASS'a demeç veren Rostec Silah, Mühimmat ve Özel Kimyasal Birimi Müdürü Bekhan Ozdoyev, 'alev makinesi' olarak da bilinen termobarik roketlerin menzilini geliştirdiklerini ve yeni üretilen TOS-3 prototipine 'Ejderha' anlamına gelen 'Dragon' ismini verdiklerini duyurdu. 

TOS-1A Solntsepek ve TOS-2 Tosochka sistemlerinin Ukrayna cephesinde görev yaptığını hatırlatan Ozdoyev, "Savunma sanayii bu silahı geliştirmeye devam ediyor. TOS-3 Dragon, gelişim aşamasını geride bıraktı ve ilk prototip atış denemeleri başladı" dedi. 

F-35 taşıyan dev helikopter aynı anda tanker uçaktan havada benzin aldı F-35 taşıyan dev helikopter aynı anda tanker uçaktan havada benzin... Haberi Görüntüle

TOS-3 DRAGON MENZİLİ 25 KM'Yİ AŞIYOR

Zırhlı paletli araç üzerine konulmuş çok namlulu roketatar sisteminden (ÇNRA) ateşlenen termobarik harp başlıklı roketlerin 25 kilometreden daha uzun bir menzili vurabildiği belirtiliyor.

TOS-1 modelinin menzili 6-10 kilometre, TOS-2'nin ise 16-25 kilometre arasındaydı. 

TOS-3 Dragon'un tam olarak hangi menzile ulaşabildiği konusunda bir açıklama yapılmazken, Ukrayna medyası yeni silahın 25 kilometreyi aşan bir menzil kapasitesine sahip olabileceğine dikkat çekiyor.  

Rusya'daki Omsktransmash fabrikasında üretilen TOS-3, seleflerinden daha uzun bir menzile sahip olacağı için Ukrayna kamikaze dronlarının operasyon alanından daha uzak bir bölgede görev yapabilecek. TOS-1 ve TOS-2 silahlarının çoğu Ukrayna birliklerinin kullandığı anti-tank roketi ve kamikaze dronların hedefi olmuştu. 

TOS-1A çok namlulu roketatar sistemi

MKE üretimi 76/62 mm Milli Deniz Topu'nun ilk ünitesi TCG AKHİSAR'a monte edildi: Artık deniz testlerine hazır! MKE üretimi 76/62 mm Milli Deniz Topu'nun ilk ünitesi TCG... Haberi Görüntüle

GENİŞ BİR BÖLGEYİ OKSİJENSİZ BIRAKIYOR

Bu sistemin ateşlediği termobarik füzeler Ukrayna birliklerini son derece tehlikeli bir duruma sokuyor. Patlama anında harp başlığı, çevredeki oksijeni kullanarak geniş bir alanı alevler içinde bırakıyor ve bu durum o sırada hedefteki kişileri öldürmekle kalmıyor; aynı zamanda yarıçapa bağlı olarak hedef noktasının ötesindeki kişileri de öldürebiliyor. 

İnsanların soluduğu oksijeni etkili bir şekilde keserek cildi yakan bu tip bombalar akciğeri de parçalayabiliyor. Patlama dalgası normal patlayıcılardan çok daha uzun sürüyor. Yanan yakıtı solumak zorunda kalan insanlar için ölüm kaçınılmaz oluyor. 

Termobarik mühimmat

Bir Afrika ülkesi daha Türk SİHA'sı dedi: TUSAŞ üretimi AKSUNGUR'a yeni görev Bir Afrika ülkesi daha Türk SİHA'sı dedi: TUSAŞ üretimi AKSUNGUR'a... Haberi Görüntüle

TEK SİSTEM 6 HEKTARI YOK EDİYOR

Zırhlı paletli araç üzerindeki TOS-1A'nın lançeri 24 adet fırlatıcı rampaya sahip. Rus medyasına göre termobarik başlıklı 24 adet roket, hedef bölgede 4 hektarlık alandaki her şeyi yok ediyor. 

Tekerlekli araç üzerine entegre edilen TOS-2 sisteminde ise 18 adet rampa bulunuyor. Daha gelişmiş bir harp başlığına sahip olan TOS-2 Tosochka roketinin 18'i birden ateşlendiğinde 6 hektarlık alandaki her şey tamamen yanıyor. 

TOS-3 Dragon ÇNRA'sının 15 adet rampadan oluşacağı belirtiliyor. TOS-2'de kullanılan 10 kilometre üzeri menzilli TBS-M3 füzesinin daha da geliştirildiği ve mevcut 220 mm'lik mühimmatın Dragon için daha da büyüdüğünü kaydediliyor. 

Patlamanın ardından ateş bulutu oluşturan bu tip mühimmat, yaygın olarak 'vakum bombası' adıyla da biliniyor. 

TOS-2 sisteminde termobarik füzeler, tekerlekli araca monte edilmiş lançerden fırlatılıyor. 

Habere Tepki Ver

0

1

2

1

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading