Yandex Metrica

İşte bu bomba her şeyi değiştirir: Hedefteki tüm binaları çökertebilirler

İşte bu bomba her şeyi değiştirir: Hedefteki tüm binaları çökertebilirler

Minik bir dron tarafından taşınan el bombası ve havan topuna şimdi termobarik patlayıcı eklendi. Ukrayna birlikleri termobarik bombalı kamikaze dronla tek katlı bir binayı havaya uçurdu. Bu durum savaşın bundan sonraki aşamasının çok daha yıkıcı olabileceğini gözler önüne serdi. 

Dünya

06.05.2024, 09:45

Modern savaşın en etkili silahı haline gelen bombalı/mühimmatlı dronlar yeni bir seviyeye ulaştı. Cephede Rus askerlerinin kâbusu haline gelen kamikaze dronlar artık sadece personeli değil binaları da havaya uçuruyor. 

Ukrayna ordusunun drona entegre ettiği termobarik bomba, ülkenin doğusundaki bir evi yerlebir etti. Sosyal medyaya yansıyan görüntüler, savaşın bundan sonraki aşamasının daha yıkıcı olabileceğini gözler önüne serdi. 

Görüntülerde, Ukrayna 28. Mekanize Tugayı'nın kullandığı belirtilen bir dron, gövde altında yüksek infilaklı termobarik mühimmatla tek katlı bir binanın penceresinden içeri giriyor.

Aynı kütledeki bir bombadan 2 kat daha fazla yıkıcı etki üreten termobarik mühimmat bina içerisinde patladığında tek katlı ev tamamen enkaza dönüştü. 

Arrow 3 üretimini kesintiye uğrayabilir: İşçiler iş bırakmaya hazırlanıyorlar Arrow 3 üretimini kesintiye uğrayabilir: İşçiler iş bırakmaya hazırlanıyorlar Haberi Görüntüle

UKRAYNA AYDA 50 BİN DRON ÜRETİYOR

Kendi savunma sanayiini kurma yolunda emin adımlarla ilerleyen ve hem Amerikan hem de Avrupalı şirketlerce desteklenen Ukrayna, top mühimmatı konusunda yaşadığı sıkıntıyı insansız hava aracı ve dronlarla aşmaya çalışıyor. Ukrayna'daki atölye ağı ayda 50 bin dron üretebilecek kapasiteye ulaştı. 

Termobarik patlayıcı taşıyan dronun kamerası evdeki pencereden girişi görüntülüyor.

Üretilen dronlara el bombası tipi patlayıcılar, havan topu, termobarik bomba yahut otomatik tüfek entegre ediliyor.

Patlayıcı taşıyan kamikaze dronlar hedefin üzerine çarpıp infilak ederken, havadan mühimmat bırakan türleri ise görevini yaptıktan sonra geldiği yere geri dönüyor. 

Türkiye'nin ambargo kararı İsrail'de manşet: Gafil avlandık Türkiye'nin ambargo kararı İsrail'de manşet: Gafil avlandık Haberi Görüntüle

CEPHEDE GİDEREK DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Termobarik bomba kullanımı cephede son haftalarda sıkça görülmeye başladı. Amerikan Newsweek dergisine yorum yapan savunma analisti David Hambling, "Ukrayna, Rus savunma mevzilerine saldırırken topçu eksikliğini gidermek için büyük yıkıma yol açan hassas insansız hava araçları kullanıyor. Cephede artık daha fazla termobarik kamikaze dron saldırısı görüyoruz" diyor. 

Daha çok sığınak, siper ve mağaraları tahrip etmekte kullanılan termobarik mühimmatlar, patladığı nokta kapalı bir alan ise orayı bir süre oksijensiz bırakabiliyor.

'Vakum bombası' olarak da bilinen bu patlayıcı 1960'lardan buyana Amerikan ordusu tarafından kullanılıyor. Bu bomba tipi aynı zamanda Afganistan ve Çeçenistan savaşlarında Rus ordusunun saldırılarında sık sık sahneye çıktı. 

İsrail'in Eurovision'a katılımına ilişkin protestolar devam ediyor: 'Çalınacak şarkı savaş şarkısı olacak' İsrail'in Eurovision'a katılımına ilişkin protestolar devam ediyor: 'Çalınacak şarkı savaş... Haberi Görüntüle

RUSLARIN TOS-1 İLE TERMOBARİK YAĞMURU

Ukrayna cephesinde termobarik bombaya başvuran taraf sadece Ukraynalılar olmadı. Ruslar da geçtiğimiz yıldan beri saldırılarda TOS-1 veya TOS-1A kodlu vakum bombalarını kullanıyor. Donetsk çevresindeki çatışmalar sırasında özellikle Vuhledar'da çekilen görüntüler, Rus ordusunun termobarik bombardımana başvurduğunu göler önüne sermişti. 

Rusların kullandığı TOS-1 mühimmatı, 220 mm'lik roketle fırlatılıyor. 24 adet roket tüpüne sahip lançerin monte edildiği zırhlı paletli araçlar Ukrayna doğusunda çok sayıda termobarik harp başlığı fırlatmıştı. 

Hizbullah, İsrail üssünü füzelerle vurdu: Savunma Bakanı Yoav Gallant da oradaydı Hizbullah, İsrail üssünü füzelerle vurdu: Savunma Bakanı Yoav Gallant da... Haberi Görüntüle

VAKUM BOMBASI/TERMOBARİK PATLAYICI NEDİR?

Termobarik silahlar geleneksel patlayıcılardaki gibi oksitleyici kullanmıyor. Sadece yakıt ve çevredeki oksijenle çalışıyor.

Patlama anında yakıt, çevredeki oksijeni kullanarak geniş bir patlama yarıçapı oluşturuyor; bu durum çarpma anında hedefteki kişileri öldürmekle kalmıyor, aynı zamanda yarıçapa bağlı olarak hedef noktasının ötesindeki kişileri de öldürebiliyor. 

İnsanların soluduğu oksijeni etkili bir şekilde keserek cildi yakan bu tip bombalar akciğeri de parçalayabiliyor. Patlama dalgası normal patlayıcılardan çok daha uzun sürüyor. Yanan yakıtı solumak zorunda kalan insanlar için ölüm kaçınılmaz oluyor. 

The Conversation dergisi, Ağustos 2016'da termobarik içerikli vakum bombasını şöyle tarif etmişti:

"Kişinin kendini suya daldırmadan önce derin bir nefes almasına benziyor. Tüm oksijenin birdenbire vücudunuzdan aniden çıktığını hayal edin. Sonra tekrar nefes almayı deneyin. Ancak ciğerleriniz bu kez soğuk suyla dolmak yerine zehirli, yanıcı parçacıklarla doluyor ve sizi içten dışa doğru öldürmeye başlıyor." 

 

Habere Tepki Ver

0

1

2

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Loading