Yandex Metrica

Sitede Ara

TUSAŞ, GÖKBEY'i o ülkede üretecek! Helikopter fabrikası kuruyorlar

Milli helikopter GÖKBEY, Güneydoğu Asya pazarına Malezya üzerinden açılacak. GÖKBEY'in ortak üretimi için bu ülkeye dev bir tesis kurulmakta olduğu ortaya çıktı. Çarpıcı bilgiyi Malezya basını duyurdu: Üretimde görev alacak mühendisler TUSAŞ'ta eğitim görüyor.

Savunma

13.03.2024, 14:35

TUSAŞ'ın sıfırdan tasarlayıp ürettiği milli helikopter GÖKBEY yurtdışına açılıyor. Kardeş ülke Malezya, GÖKBEY'i kendi topraklarında imâl etmek için dev bir tesis kuruyor. 

Helikopterin üretiminde görevlendirilecek mühendisler bir süredir Ankara'daki TUSAŞ tesislerinde eğitim görüyor. GÖKBEY genel maksat helikopterinin ortak üretimi, Türkiye-Malezya ilişkilerini daha da derinleştiren çok önemli bir adım olacak.

Çarpıcı gelişmeyi Malezya medyası duyurdu. Ülkedeki savunma sanayii gelişmelerine yönelik haberler yayınlayan Defence Security Asia (DSA), Kuala Lumpur yönetiminin T625 GÖKBEY helikopterinin ortak üretimi için Negeri Sembilan eyaletinde dev bir fabrika kurmakta olduğunu yazdı. 

Habere göre GÖKBEY helikopterinin ortak üretimine ilişkin mutabakat muhtırası (MoU) geçtiğimiz yıl Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da düzenlenen savunma-havacılık fuarı sırasında imzalandı. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ile Malezyalı yetkililerin imza koyduğu anlaşmaya göre GÖKBEY fabrikası 2023 sonuna dek üretim faaliyetine başlayacak. 

Tesislerin yer alacağı Negeri Sembilan Havacılık ve Uzay Vadisi'nde (NSAV) savunma kümelenmesi için devasa bir alan oluşturuldu. Türkiye ile Malezya ortaklığındaki fabrika 16 bin dönümlük bu arazinin içinde bulunuyor.  

Eyaletin Yatırım, İş Geliştirme ve Eğitim Sorumlusu Muhammed Rafi Malik, "Toplamda 100 Malezyalı mühendis, havacılık ve uzay ile ilgili üretim faaliyetlerinde görev almak üzere Türkiye'deki TUSAŞ tesislerinde eğitim görüyor" dedi. 

Geçtiğimiz yılki fuar esnasında Malezya medyasına konuşan Temel Kotil'in de şu ifadeleri bir kez daha hatırlatıldı: "Malezya'yı merkez yapmak istiyoruz. Malezya uçak tasarlamak ve inşa etmek için çok uygun bir yer. Bu ülke çok yetenekli..."

Türkiye ile Malezya arasında geçtiğimiz yıl temmuz ayında 7 ayrı anlaşma, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Malezya Başbakanı İsmail Sabri Yakub'un huzurunda imzalanmıştı. 

Malezya Kraliyet Hava Kuvvetleri ve Donanması genellikle Leonardo şirketince üretilen AW139 tipi helikopterleri kullanıyor. Bunun dışında Sikorsky S-76 tipi helikopter de envanterde mevcut. 

Malezya'da kurulmakta olan tesisle birlikte milli GÖKBEY helikopterinin Güneydoğu Asya pazarında önemli bir oyuncu haline gelebileceği belirtiliyor. 

Kuala Lumpur yönetimi aynı zamanda hafif taarruz uçağı alımı için kritik bir karar aşamasında. Malezya'nın TUSAŞ yapımı HÜRJET'ten 18 adet sipariş vermesi bekleniyor.

Tasarımı ortaya çıktı: İşte Türkiye'nin yeni uçak gemisi! KIZILELMA, TB3 ve HÜRJET orada Tasarımı ortaya çıktı: İşte Türkiye'nin yeni uçak gemisi! KIZILELMA, TB3... Haberi Görüntüle

Hayalet SİHA'yı test pilotu böyle anlattı: ANKA-3'ün içinde gibiyim Hayalet SİHA'yı test pilotu böyle anlattı: ANKA-3'ün içinde gibiyim Haberi Görüntüle

GÖKBEY HELİKOPTER ÖZELLİKLERİ 

Saatte 300 km'nin üzerinde hıza ulaşan GÖKBEY, 3 saat 50 dakika havada kalabiliyor. GÖKBEY harici yakıt tankı bulunmadan 740 kilometre menzile gidebilecek şekilde geliştirildi. Harici tank takıldığında mesafe 1000 kilometrenin üzerine çıkıyor.

GÖKBEY normalde 10 kişi ve 2 de mürettebatla uçuyor. Ancak helikoptere istenirse mürettebat harici 12 kişi de binebiliyor. Gelecek yıllarda VIP helikopter olarak da tasarlanacak GÖKBEY, 4-5 kişinin lüks yolculuk yapabileceği versiyonuyla kullanımda olacak.

6 tonluk kalkış ağırlığı bulunan helikopterin ilk prototiplerinde Amerikan LHTEC-CTS800-4AT adlı motor kullanıldı. GÖKBEY'in seri üretiminde TUSAŞ/TEI imzalı milli motor TS1400 kullanılacak. 

Olgunlaşma testlerini başarıyla tamamlayan TS1400 motor mart ayı sonunda TUSAŞ'a teslim edildi. Birkaç ay içerisinde GÖKBEY helikopterinin tamamen yerli motorla havalanması bekleniyor. Yakında GÖKBEY'in silahlı versiyonu da devreye sokulacak. 

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil'in 2022 sonlarında SAHA EXPO fuarındaki konuşması...

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading