Yandex Metrica

Güney Asya'da HİSAR heyecanı: Dünyanın en iyi hava savunma sistemlerinden biri

Güney Asya'da HİSAR heyecanı: Dünyanın en iyi hava savunma sistemlerinden biri

Türkiye'nin ilk millî hava savunma sistemi HİSAR'ın ilk yurtdışı müşterisi Endonezya oldu. Ankara ile Cakarta arasında HİSAR-O sistemine ilişkin yapılan anlaşmayı Endonezya Savunma Bakanlığı duyurdu. Dost ve kardeş ülkede medya, 'benzersiz yeteneklere sahip' şeklinde tanımladığı HİSAR-O'yu öve öve bitiremiyor. 

Savunma

22.05.2024, 01:18

ROKETSAN yapımı hava savunma sistemi HİSAR O+'nın ilk yurtdışı müşterisi Endonezya oldu.

1,5 trilyon dolar millî gelire sahip 275 milyon nüfuslu Güney Asya devi, semalarını Türk sistemleriyle koruma kararı aldı. Endonezya Savunma Bakanlığı'nın sosyal medya hesabında yaptığı paylaşım, Ankara-Cakarta hattında derinleşen bağların yeni aşaması oldu. 

Nisan ayı başında Endonezya başkentinde düzenlenen Cakarta Expo Fuarı'nda Savunma Bakanı Prabowo Subianto'nun Türkiye ile bir dizi anlaşma imzaladığını hatırlatan mesaj, satın alımı için anlaşmaya varılan sistemlerden birinin HİSAR-O hava savunma sistemi olduğunu kaydetti. 

Endonezya Savunma Bakanlığı, "HİSAR-O 25 kilometreye kadar mesafeden ve 10 kilometreye kadar irtifadaki hedefleri vurma kabiliyetine sahip olup 60 hava hedefini aynı anda takip etme kabiliyetine sahiptir" ifadelerini kullandı. 

20 adet F-35 için süreç resmen başladı: 3,7 milyar dolarlık son imzayı attılar 20 adet F-35 için süreç resmen başladı: 3,7 milyar dolarlık... Haberi Görüntüle

ROKETSAN TRISULA'YI DUYURMUŞTU 

Sözleşme tutarı ve sevk edilecek sistemlerin sayısına ilişkin taraflarca herhangi bir bilgi paylaşılmadı. Ancak ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, Endonezya'nın ihtiyaçlarına uyarlanmış şekilde hava savunma sistemi ürettiklerini ve HİSAR füzelerinin modifiye edilmiş versiyonunun bu ülkede TriSula adıyla görev yapacağını kaydetmişti. 

Endonezya medyası ise anlaşmaya ilişkin bir dizi haber yayınladı. Cakarta merkezli savunma-haber platformlarından ZonaJakarta, HİSAR'ın aynı anda 60 hedefi takip etme özelliğinin bu sistemin tercih edilmesinde en önemli etken olduğunu yazdı.

Haberde HİSAR-O alımına ilişkin şöyle deniliyor:

"HİSAR-O'nun satın alınması Endonezya'nın askerî gücüne uluslararası arenada daha çok saygı duyulmasını sağlayacaktır. Savunma Bakanlığı bu ülkenin dünyanın en güçlü 10 ordusu arasında yer almasını hedefliyor. Dolayısıyla karada, denizde ve havada savunma teçhizatının modernizasyonu bir zorunluluk haline geliyor. 

Endonezya Rafale savaş uçağı siparişi verdiği 2022'den buyana önemli sayıda uçak da edindi. Son 18 adet uçak için ödemeler 2024 sonuna kadar tamamlanacak. 

Peki, Endonezya'nın satın aldığı HİSAR-O'nun özellikleri nedir?

ROKETSAN ürünü sistem, bir ülkenin çeşitli stratejik askerî varlıklarının korunmasında oldukça kullanışlı bir hava savunma sistemidir. HİSAR'ın hedefleri arasında askerî üslere, limanlara, tesislere yönelecek tehditler, döner ve sabit kanatlı uçaklar, seyir füzeleri, havadan karaya füzeler ve İHA'lar bulunuyor." 

HİSAR O+ hava savunma sistemi

İngilizler 6. nesil uçaktan vazgeçiyor: Rusya ile savaşa gireceğiz, TEMPEST'in sırası mı! İngilizler 6. nesil uçaktan vazgeçiyor: Rusya ile savaşa gireceğiz, TEMPEST'in... Haberi Görüntüle

ENDONEZYA MEDYASINDAN ÖVGÜ DOLU SÖZLER

"HİSAR-A'da olduğu gibi HİSAR-O da çeşitli muharebe platformlarına uyumlu olacak şekilde modüler bir yapıya sahip. Bu özellik aynı zamanda atış kontrol ve komuta kontrol altyapısı için de kullanışlıdır. 

HİSAR'ı Endonezya için çekici kılan birçok benzersiz özelliği var. Dikey olarak 360 derece süzülme yeteneği en başta gelenidir. İki kademeli roket motoru, çok platformlu arayüz entegrasyonu, itme ektör kontrol sistemi, çarpma ve yaklaşma tapaları, ortak tüp ve göbek bağlantılarının yanısıra cihaz üniteleri için arayüzler...

HİSAR-O'nun önleme menzili 20-25 kilometre olup 10 km yüksekliğe ulaşabiliyor. Vurmak için aynı anda 60 hedefi takip etmeyi sürdürüyor.

Bu kabiliyetle birlikte iki kademeli katı yakıtlı roket motorunun eşlik ettiği yüksek patlayıcı harp başlığı da önemlidir. Bu durum yalnız 10 km menzile kadar hava hedeflerine ulaşabilen HİSAR-A'dan farklıdır. 

HİSAR-O ataletsel seyrüsefer sistemi (INS) ile kızılötesi görüntüleyici arayıcı başlık (IIR) kullanıyor ve tek yönlü veri bağlantısıyla donatıldı." 

Vecihi Hürkuş'u kederden öldürdüler: Amerikan mandacılarının ilk kurbanı acılar içinde can verdi Vecihi Hürkuş'u kederden öldürdüler: Amerikan mandacılarının ilk kurbanı acılar içinde... Haberi Görüntüle

CAKARTA SAVUNMADA GÜÇLÜ OLMAKTA KARARLI

"HİSAR-O'nun satın alınması, Endonezya'nın savunma ekipmanlarını modernize etme ve hava savunmasını güçlendirme konusundaki kararlılığının bir kanıtıdır. Olağanüstü yetenekli bu sistemin, savaş uçakları, füzeler ve insansız hava araçları gibi çeşitli hava tehditlerine karşı daha iyi koruma sağlaması bekleniyor. 

HİSAR-O'nun varlığı, Endonezya'nın hava savunmasında yeni bir döneme işaret ediyor ve ülkenin bölgede dikkate alınması gereken bir askerî güç olma kararlılığını yansıtıyor. 

Türkiye'nin teknoloji transferinde de bulunacağı HİSAR hava savunma sistemleri Endonezya'da faaliyete geçtiğinde ismi TriSula olarak değiştirilecek." 

Kendi sınıfında dünyanın en uzun menzilli silahı: SUNGUR Bayraktar TB2'den ateşlenecek Kendi sınıfında dünyanın en uzun menzilli silahı: SUNGUR Bayraktar TB2'den... Haberi Görüntüle

ENDONEZYA TÜRKİYE'DEN HANGİ SİLAH VE PLATFORMLARI SATIN ALDI?

HİSAR-O anlaşması, Endonezya ile Türkiye arasındaki savunma işbirliği hamlelerinin son adımı oldu. Türk savunma sanayii ürünlerine yoğun ilgi gösteren Endonezya, Türkiye menşeili pek çok sistemi aktif olarak kullanıyor. 

Endonezya'da Harimau adıyla üretilen FNSS KAPLAN

Bu ülkeye ROKETSAN yapımı karadan karaya balistik füze BORA/KHAN ihraç edilmişti. 

Endonezya aynı zamanda FNSS üretimi orta sınıf tank KAPLAN'ın en önemli alıcısı durumunda. KAPLAN tankları Endonezya'da Harimau adıyla ortak üretiliyor. 

Cakarta güvenlik güçleri için Nurol Makina ise çok sayıda YÖRÜK zırhlı araç ihraç etti. 

Silahlı insansız hava araçları konusunda da iki ülke arasında yoğun işbirliği var. TUSAŞ üretimi ANKA SİHA, ilk etapta 12 tane olmak üzere bu ülkede montajlanacak. 

Canik şirketi ise MECANIK optikli METE tabancalarını Endonezya polisinin kullanımına sunmuştu. 

Dost ve kardeş Endonezya aynı zamanda stratejik ürün ATMACA füzesine de sahip olacak. ROKETSAN üretimi gemisavar füzesi teknoloji paylaşımıyla ortak üretilecek. 

Endonezya yönetimi ilk olarak Kale Ar-Ge'nin KTJ-3200 motoruna sahip 45 adet ATMACA füzesini edinecek. 

Endonezya'nın Ankara Büyükelçisi Achmad Rizal Purnama ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar

İki ülke arasındaki işbirliği silahlı insansız deniz araçlarına da uzanacak. Endonezya'nın Ankara Büyükelçisi Achmad Rizal Purnama geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "Türkiye ile işbirliğimiz insansız hava araçlarının ötesine geçerek deniz platformlarını da kapsayacak" açıklamasında bulunmuştu. 

26 Mart 2024'te Baykar'ı ziyaret eden Achmad Rizal Purnama, Selçuk ve Haluk Bayraktar ile görüşerek savunma sektöründe yeni işbirliği fırsatlarını ele almıştı. 

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Büyükelçiye hem AKINCI TİHA hem de KIZILELMA maketlerini hediye etti. 

Endonezya'nın 5. nesil Milli Muharip Uçak KAAN'a olan ilgisi de biliniyor. 

Habere Tepki Ver

406

0

8

7

0

0

1

1

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading