Yandex Metrica

Sitede Ara

Şok itiraflar: S-400, F-35'i görebiliyor! Gerçek uzaklığı sadece Türkler biliyor

Şok itiraflar: S-400, F-35'i görebiliyor! Gerçek uzaklığı sadece Türkler biliyor

Rus S-400 sistemlerinin 'hayalet uçak' F-35'i tespit edebildiğine dair analizler ardı ardına geldi. Amerikan medyası, Türkiye'nin de sahip olduğu hava savunma sisteminin F-35'lere meydan okuyabileceğini ilk kez kabul etti. Uzmanlar, S-400'ün ABD yapımı uçakları gerçekte kaç kilometre uzaktan takip edebildiği sorusunu yanıtlayacak tek gücün 'Türkler' olduğunu söylüyor.

Savunma

15.05.2024, 23:55

Amerikan medyası, Rus yapımı hava savunma sistemi S-400'ün 'hayalet uçak' F-35'i tespit edebildiğini kabul ediyor. Washington Post'un askerî uzmanların görüşleriyle yayınladığı haber, Türkiye'nin de sahip olduğu sistemin F-35 uçaklarını uzaktan 'görebildiğini' bildiriyor. 

Hem Washington Post hem de EurAsianTimes'ın bu yönde hazırladığı analizler, NATO'daki adı SA-21 Growler olan S-400 Triumf'un 'hayalet' sistemlere karşı gerçek bir tehdit olduğu fikrinde birleşiyor.  

400 kilometreye yayılan kilitlenme menzili ve farklı hava tehditlerine karşı uyarlanmış çeşitli tipte füzeleri taşıma kapasitesiyle S-400, Amerikan hava hakimiyetine meydan okuyabilecek zorlu bir düşman olarak tanımlanıyor. 

S-400 hava savunma sistemi

S-400'ün her türlü uçağa karşı koyma yeteneği ihracat başarısında önemli bir faktör oldu. Türkiye'nin yanında Hindistan da S-400 bataryası satın aldı. Yeni Delhi yönetimi olası bir çatışma durumunda Çin'in 5. nesil uçağı J-20'ye karşı Rus hava savunma sistemine güveniyor. 

O silahı üreten 3 şirketten biri Türk! 30X113 mm'de ATAK-2 teslimatı başlıyor O silahı üreten 3 şirketten biri Türk! 30X113 mm'de ATAK-2... Haberi Görüntüle

F-35'İ NİÇİN S-400'E YAKLAŞTIRMIYORLAR?

Hint medyası, Amerikalıların S-400 bahanesiyle Türkiye'ye F-35 vermemiş olmasının gerçek nedenlere dayandığını ileri sürüyor. Onlara göre sorunun özü, S-400'ün hassas F-35 teknolojisini ve operasyonel yeteneklerini tehlikeye atma ihtimalinde yatıyor. 

Şu satırlar Hint medyasından:

NATO üyesi Türkiye'nin S-400'ü satın almasının diplomatik sonuçları, bu konudaki gerilimlerin dokunaklı bir örneğini oluşturuyor. Türkiye ile ABD arasında 2019 yılında S-400 alımı konusunda yaşanan anlaşmazlık, Ankara'nın F-35 programından çıkarılmasıyla sonuçlandı. 

Savaş uçaklarıyla ilgili tüm eğitim ve teslimat süreci fiilen durduruldu. Bu çatlak, ABD'nin F-35 ile S-400'ün aynı yerde konuşlandırılmasıyla ilgili potansiyel risklere bakışındaki ciddiyetin ilanı oldu. 

Zamanın ABD Savunma Bakan Yardımcısı Kathryn Wheelbarger, S-400'ün özellikle F-35 gibi uçakları hedefleyip etkisiz hale getirmek için tasarlandığını açıkça kabul etti. Wheelbarger, "Rusya'nın bu istihbarat toplama fırsatından yararlanmayacağını düşünmek imkansız" dedi. 

Benzer sözler, ABD Avrupa Komutanı Tod Wolters tarafından da tekrarlandı. Kritik radar ve operasyonel verilerin Rusya ile paylaşılması ihtimali, Amerikalıların ne pahasına olursa olsun kaçınmaya kararlı göründüğü bir senaryodur. 

F-35 savaş uçağı

Savunma uzmanları S-400'ün F-35 yakınında bulunmasının, Rusya'nın Amerikan uçaklarının tespiti konusunda radar yeteneklerini geliştirmesiyle sonuçlanacağını kaydediyor. F-35 verilerine erişimin açılmasıyla birlikte S-400 operatörleri, uçaktaki güvenlik açıklarını daha etkin bir şekilde tespit edebilecek. 

Yunan Hava Kuvvetleri Albayı, elektronik mühendisi Konstantinos Zikidis, EurAsianTimes'a şunu söylüyor:

"S-400'de birbirini tamamlayan 2 veya 3 radar bulunuyor. Bu nedenle ana arama radarı silah düzeyinde bir iz elde edemese bile diğer radarlara doğru bir iz elde etmeleri için işaret verebilir."

ANKA-3 MİUS düşmana yağmur gibi bomba yağdıracak: İlk kez açıklandı ANKA-3 MİUS düşmana yağmur gibi bomba yağdıracak: İlk kez açıklandı Haberi Görüntüle

S-400 GERÇEKTEN TESPİT EDEBİLİYOR MU?

S-400'ün teknolojik gücünün kökleri selefi S-300 sistemine dayanıyor. S-400 donanımının çoğu S-300 bileşenlerinden oluşuyor fakat radar sistemi, yazılım ve füze türlerinde önemli iyileştirmeler yapıldı.

Bu geliştirmeler S-400'e hedef önlemede daha fazla esneklik ve genişletilmiş menzil yetenekleri sağlıyor. 

S-400'ün anti-hayalet (anti-stealth) yeteneklerinin merkezinde, farklı frekans bantlarında çalışan ve 3 ayrı diziden oluşan Nebo-M radar sistemi yer alıyor.

Nebo SVU (VHF bandı) ve Protivnik G (L bandı) gibi düşük frekanslı radar dizilerinden yararlanan Nebo-M sistemi, yaklaşan hayalet savaşçıların varlığını tespit edebiliyor. Bu düşük frekanslı diziler, hedefleme için gereken görüntü doğruluğunu sağlayamasa da ilk tespit ve izlemede çok önemli bir rol oynuyor. 

Düşük frekanslı dizilerin bulgularını tamamlamak için Nebo-M sistemi, S ve X bantlarında çalışan Gamma-S1 dizisiyle entegre ediliyor. Nebo-M sistemi, bu dizileri ağ üzerinden birbirine bağlayarak hayalet uçakların tespit edilmesi ve izlenmesi için kapsamlı ve katmanlı bir yaklaşım sunuyor. 

ASELFLIR-500 işaretledi: MAM-L vurdu: TB2'nin düşmana korku veren görüntüleri ASELFLIR-500 işaretledi: MAM-L vurdu: TB2'nin düşmana korku veren görüntüleri Haberi Görüntüle

RADAR KESİT ALANI EN DÜŞÜK UÇAK HANGİSİ?

Modern 5. nesil savaş uçakları, yüksek frekanslı radar bantlarına karşı tespit edilmeyi en aza indirecek şekilde tasarlanmış olsa da, tamamen görünmez değillerdir. Radar kesit alanının (RCS) boyutu, tespit edilebilirliklerini belirler; daha küçük RSC değeri radar görünürlüğünün azaldığını gösterir. 

Örneğin F-35 yaklaşık 0,0015 metrekarelik bir RCS'ye sahipken, F-22'nin RCS'si daha küçük olup 0,0001 ilâ 0,0002 metrekare arasında değişiyor.

Gizlilik teknolojisindeki bu ilerlemelere rağmen hiçbir modern savaş uçağı düşük frekanslı radar bantlarına karşı tespitten tamamen kaçamaz.

Elektronik uzmanı Yunan Albay Zikidis'in yaptığı araştırma, S-400'ün Nebo-M sistemindeki yeteneklere ışık tutuyor. Zikidis'e göre, Nebo-M radarının kullandığı düşük frekanslı diziler, F-117 Nighthawk'ı optimum koşullarda 350 kilometreden, yoğun sıkışma durumunda ise potansiyel olarak 72 kilometreden tespit edebiliyor. 

S-400 hava savunma sistemi menzilleri

Bu noktada 'tespit' ile 'hedefleme' arasındaki ayrım önemlidir. S-400'ün anti-steath iddialarının temelini 'tespit' yeteneği oluşturuyor ama gizli bir savaş uçağını başarılı bir şekilde hedefleyip vurmak karmaşık ve zorlu bir süreç olmaya devam ediyor. 

Asya ülkesinden çılgın sipariş: Çin donanmasını Türk füzesi ile vuracaklar Asya ülkesinden çılgın sipariş: Çin donanmasını Türk füzesi ile vuracaklar Haberi Görüntüle

S-400 F-35'İ KAÇ KİLOMETREDEN GÖRÜYOR?

Tahminlere göre S-400 radar sistemleri, F-35 uçaklarını yaklaşık 20 mil (32 kilometre) uzaktan tespit edebiliyor.

Fakat F-35, 100 kilometrenin üzerinde menzile sahip havadan karaya füzeler taşıyor. Yani F-35, S-400'e 32 kilometre yaklaşmadan uzun menzilli füzesini ateşleyip kaçabilir. Bu noktada gerçek şu ki, S-400 daha geniş bir entegre hava savunma radar ağına dahil edilirse durum çok daha karmaşıklaşıyor. 

Yunan Hava Kuvvetleri'nde uzman sıfatıyla çalışmış Miltos Antoniades, bu tür karmaşık ağlara sızmanın kolay olmadığına dikkat çekiyor. Antoniades, hayalet uçakların entegre hava savunma ağına sızmasını zorlaştıran senaryolar çiziyor. 

Türkiye S-400 hava savunma sistemini 2019'da teslim aldı.

Bunlar arasındaki ilk yöntem çok alçaktan uçuş… Böyle bir hareket tarzı, uçakları S-400 tespitinden koruyabilir ancak uçağı yakın hava savunma sistemlerine karşı görünür hale getiriyor. Orta irtifalarda uçmak ise hava devriyesindeki diğer uçakların fark etmesini sağlayabilir ve bu durum F-35'i rotadan sapmaya zorlayabilir.

Havadaki radar uçaklarıyla gemilerdeki hava savunma sistemleri de karmaşık ortamı daha da karmaşık hale getiriyor. Hava savunma ağı ne kadar karmaşıksa, hayalet uçakların S-400 gibi yüksek değerli hedeflere ulaşıp onları vurması o derece zorlaşıyor. Zaten hayalet uçak, gövdesindeki füzeyi fırlatsa bile S-400 mürettebatının bu atışı fark etmesi ve savunma önlemi alması muhtemeldir. 

Bu önlemler arasında, radarın kapatılması, tehdide karşı salvo atışların yapılması veya tuzak taktiklerinin uygulanması yer alıyor. 

ANKA-3 MİUS düşmana yağmur gibi bomba yağdıracak: İlk kez açıklandı ANKA-3 MİUS düşmana yağmur gibi bomba yağdıracak: İlk kez açıklandı Haberi Görüntüle

GERÇEĞİ DÜNYADA SADECE TÜRKLER BİLİYOR

Rus savunma sanayiini yakından takip eden Patricia Marins, "F-35'i S-400 gibi Rus hava savunma sistemleriyle test eden sadece Türkler oldu" diyor.

Bazı kaynaklara göre S-400, F-16'yı, F-35'i, hatta F-22'yi bile tespit edebiliyor. Marins, "Bu bilgiyi Türkler dışında kimse doğrulayamaz" ifadesini kullanıyor. 

S-400 hava savunma sistemi

Marins, hava savunmasında önemli faktörün S-300 ve S-400'ün hayalet uçakları tespit edip edememesi değil, hedefe etkili bir şekilde saldıracak kadar uzun süre takibat sürdürüp sürdürememesi olduğunu söylüyor. 

F-35 gibi düşük görünürlüklü savaş uçakları değişken radar kesit alanına neden olan ve tespit edilebilirliklerini etkileyen bir teknolojiye sahiptir. Ayrıca pilotun manevra kabiliyeti de tespit sürecinde önemli rol oynuyor. 

S-400 ile F-35 arasındaki mücadeleye ilişkin tartışmalar alevlenirken, Rus sisteminin hayalet uçaklara meydan okuyabileceğinin Amerikan medyası tarafından da kabul edilmesi, bu konunda yeni bir aşama olarak değerlendiriliyor.

Habere Tepki Ver

24

0

1

2

0

0

1

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading