Yandex Metrica

PKK'nın tanksavar tedarikçisi İsveç, NATO'da Türkiye ile müttefik olmak istiyor

PKK'nın tanksavar tedarikçisi İsveç, NATO'da Türkiye ile müttefik olmak istiyor

Barış Pınarı Harekâtı sırasında Türkiye'ye ambargo uygulayan ülkelerin başında gelen İsveç, PKK/YPG'ye AT-4 tipi binlerce tanksavar yollayıp askerlerimizin şehit edilmesinde önemli rol oynadı.

Savunma

23.01.2024, 19:17

Türkiye ile NATO'da müttefik olmak isteyen İsveç, terör örgütü PKK/YPG'ye yardımları bir devlet politikası olarak benimseyen ülkelerden biri. Stockholm yönetimi bu konuda ABD ile yarışıyor. Suriye'nin 3'te 1'ini Amerikan ordusunun desteğiyle işgal eden PKK/YPG'nin elebaşları İsveç'te özel davetlerle ağırlanıyor. 

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye'deki terör hedeflerine yönelik operasyonları İsveç tarafından en sert dille kınandı. Hatta İsveç, Mehmetçiğin 2019'daki Barış Pınarı operasyonları sırasında Türkiye'ye yaptırım kararı alan ülkelerin başında geliyordu. Almanya, İtalya, İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Norveç, Hollanda ve Finlandiya ile birlikte Türkiye'ye silah satış yasağı kararı alan İsveç, bu politikasını Rusya-Ukrayna savaşına dek sürdürdü. 

F-22'yi gören radar bombası: Amerikan uçağı hayalet olmaktan çıktı F-22'yi gören radar bombası: Amerikan uçağı hayalet olmaktan çıktı Haberi Görüntüle

İSVEÇ'İN TÜRKİYE'YE KARŞI ÖNEMLİ SİLAHI: AT-4

AT-4 adlı güdümlü antitank silahı İsveç'in terör örgütlerine aktardığı en önemli sistemlerden biri. 

Ancak terör örgütleri sözkonusu olunca Stockholm'de ambargodan eser kalmıyor. Suriye'de PKK/YPG'ye gönderilen TIR'lar dolusu tanksavar silahı arasında İsveç üretimi AT-4'ler de bulunuyordu. Ankara'nın sayısız kez ilettiği uyarılara aldırmayan İsveç ya doğrudan ya da ABD'nin sahadaki kanallarını kullanarak teröristlere tanksavar sistemleri iletti.

Suriye'de terör örgütü PKK/YPG'ye gönderilen binlerce antitank silahı bir süre sonra örgüt tarafından Türkiye sınırları içerisine sokularak Mehmetçiğe saldırılarda kullanıldı. 

Tank ve her türlü zırhlı aracı imha edebilen AT-4 silahları Afrin, Tel Abyad, Rasulayn hattındaki birçok operasyonda güvenlik güçleri tarafından ele geçirilirken sözkonusu silahlar sıklıkla Türkiye sınırları içerisine de sokuldu. Mehmetçiğin içinde bulunduğu araçları birkaç kilometre mesafeden vurmayı sağlayan bu silahlar konusunda İsveç, kafasını kuma gömmeye ve Ankara'nın itirazlarını duymazdan gelmeye devam ediyor. 

Stockholm yönetimi şimdi, NATO ittifakı çatısı altında Türkiye ile müttefik olmak için Ankara'dan destek bekliyor. 

Güney Asya'da HİSAR heyecanı: Dünyanın en iyi hava savunma sistemlerinden biri Güney Asya'da HİSAR heyecanı: Dünyanın en iyi hava savunma sistemlerinden... Haberi Görüntüle

AT-4 TANKSAVAR SİLAHI NEDİR?

Piyade birliklerinin zırhlı araç ve tahkimatlarını yok etmek veya devre dışı bırakmak amacıyla tasarlanan AT-4 güdümlü tanksavar silahları, PKK/YPG'li teröristlerin en çok kullandığı saldırı araçlarından biri haline geldi. 

Dünyadaki en hafif tanksavarlardan biri olarak gösterilen AT-4 tek kişi tarafından kullanılıyor ve hedefini 200 metre ilâ 1000 metre arasında menzilde imha edebiliyor. 

İsrail Demir Kubbe'yi Ege'ye getiriyor: Adına 'Örümcek' dediler İsrail Demir Kubbe'yi Ege'ye getiriyor: Adına 'Örümcek' dediler Haberi Görüntüle

PKK'LI TERÖRİSTLERİN KULLANDIĞI AT-4'LER 

Güvenlik güçleri şimdiye dek teröristlerin saldırılarda kullandığı çok sayıda İsveç malı tanksavar ele geçirdi. Operasyon tarihleri ve arama-tarama faaliyeti sırasında bulunan tanksavarlar şöyle:

  • 24 Eylül 2018: Irak'ın kuzeyindeki Avaşin-Basyan'da 1 ADET
  • 11, 15, 23 ve 28 Aralık 2018: Irak'ın kuzeyindeki Hakurk bölgesinde 7 ADET
  • 7 Nisan 2019: Şırnak'taki Bestler-Dereler bölgesinde 1 ADET
  • 26 Temmuz 2019: Şırnak-Silopi çevreyolu bölgesinde 1 ADET
  • 19 Ağustos 2019: Cizre ile Şırnak arasında 2 ADET
  • 26 Ekim 2019: Irak'ın kuzeyinden Türkiye'ye sızma girişiminde bulunan teröristlerin üzerinde 4 ADET
  • 24 Temmuz 2020: Irak'ın kuzeyindeki Raş Deresi'nde 1 ADET
  • 19 Eylül 2020: Hakkari, Oğul köyü kırsalında 3 ADET
  • 14 Ekim 2020: Hakkari, Derecik ilçesi kırsalında 2 ADET
  • 4 Kasım 2020: Hakkari, Derecik, Kırca köyü kırsalında 1 ADET
  • 13 Kasım 2020: Hakkari'nin merkez ilçesinde 3 ADET
  • 10 Ekim 2021: Hakkari'nin merkez ilçesinde 3 ADET
  • 17 Ekim 2021: Hakkari, Yüksekova, Güçlü köyü kırsalında 1 ADET
  • 20 Ekim 2021: Hakkari, Kavaklı köyü kırsalında 3 ADET
  • 23 Kasım 2021: Şırnak, Dereler köyü kırsalında 1 ADET

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading