Yandex Metrica

İsrail Demir Kubbe'yi Ege'ye getiriyor: Adına 'Örümcek' dediler

İsrail Demir Kubbe'yi Ege'ye getiriyor: Adına 'Örümcek' dediler

Yunan yönetimi, İsrailli Rafael şirketi yetkililerini 17 Nisan'da Atina'da ağırladı. Demir Kubbe'yi üreten şirket, Yunanlılara Türk SİHA'larına karşı en etkili çözüm olarak Spyder AiO'yu (Örümcek) önerdi. Hava savunma sistemi toplantısından umutla ayrılan Nikos Dendias, "Yunan hava sahası birkaç yıl içinde geçilemez hale gelecek" iddiasında bulundu. 

Savunma

03.05.2024, 23:04

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias medyaya verdiği son demeçte, Yunan hava sahasının birkaç yıla kadar 'geçilemez hale geleceğinden' bahsetti. Adalar Denizi'nde (Ege) hava sahasının tamamen kapatılması anlamına gelen bu ifadelerin neye dayandığı ortaya çıktı. 

İsrail'in ünlü Iron Dome (Demir Kubbe) hava savunma sistemini üreten Rafael şirketi, SİHA'lara özel olarak duyarlı hale getirilen Spyder (Örümcek) adlı modern sistemi Atina'ya vermeye hazır olduğunu ilan etti. 

Türkiye'nin silahlı insansız hava aracı filolarına karşı savunma kabiliyetini geliştirmek için arayış halindeki Yunan yönetimi, 17 Nisan'da Rafael Savunma Sistemleri (RADS) yetkililerini Atina'da ağırladı.

Rafael şirketinde bölge müdürü olarak görev yapan Miha Ron, Spyder sisteminin 'All In One' (Hepsi Bir Arada) versiyonunu Yunanlılara tanıttı. 

Spyder hava savunma sistemi

Dev köprüyü Zafer Bayramı'nda havaya uçuracaklar: Herkes o tarihe kilitlendi Dev köprüyü Zafer Bayramı'nda havaya uçuracaklar: Herkes o tarihe kilitlendi Haberi Görüntüle

ŞİRKET 'ETKİLİ SİHA'LARI ÖNLEMEK İÇİN ÖZEL ÇALIŞIYOR

Nikos Dendias ve Yunan Genelkurmay üst yönetimine brifing veren İsrailli Ron, bir süredir özellikle SİHA'lara karşı test atışları yapılan Spyder sisteminin Atina için en makul çözüm olduğunu ifade etti. 

İlk olarak Şubat 2022'de Singapur Savunma Fuarı'nda kamuoyuna duyurulan Spyder AiO, 2023 yılı sonlarında önemli bir testten daha geçmiş ve sözkonusu gelişme uluslararası haber platformu Janes'e şöyle yansımıştı:

"Rafael şirketi, Spyder AiO (Hepsi Bir Arada) versiyonunun Aralık 2023'te yapılan testinde 'zorlu bir operasyonel senaryoda, doğrudan ve etkili isabetler elde eden bir SİHA'nın durdurulmasını' çalıştı. Testin başarısı sistemin farklı tehditlere karşı geliştirilmesinde önemli bir kilometre taşıdır ve Spyder, karadan fırlatılan zorlu tehditleri önlemede de olağanüstü etkinlik göstermektedir."

İsrailli Rafael şirketi yapımı Spyder, Derby füzesi ateşliyor.

KAAN füzeleri yükleniyor: 250 uçağın her biri aynı anda 8 hedefe ateşleyecek KAAN füzeleri yükleniyor: 250 uçağın her biri aynı anda 8... Haberi Görüntüle

SPYDER AIO SİSTEMİ ÖZELLİKLERİ

Spyder AiO'nun radar ve komuta istasyonu aynı araç içerisinde bulunuyor. I-Derby ve I-Derby-ER hava savunma füzelerini kullanan alçak ve orta irtifa önleme kabiliyetli Spyder'ın 40 km menzilde etkin olduğu belirtiliyor. 

Rafael şirketi, Spyder AiO radarının araç hareket halindeyken bile hedef tespiti yapabildiğini, sistemin 3 dakika içerisinde sabit atış moduna geçtiğini, bu sırada radarın yükseltildiğini, dengeleme jaklarının indirildiğini ve füze fırlatıcısının da dikey bir konuma hızla getirildiğini kaydediyor. 

İsrail, Derby füzelerinin yanında Python-5 adlı hava savunma füzesini de kullanan Spyder'ı Yunan ordusuna vererek Türkiye'ye karşı Ege'de kalkan oluşturmayı hedefliyor. 

Her iki füzenin öne çıkan başlıca özelliği, bu mühimmatların bir hedefin yaklaşık konumuna fırlatılması ve ardından uçuş sırasında hedefe kilitlenmesine olanak tanıyan 'fırlatma sonrası kilitlenme' (LOAL) yeteneğidir. 

TUSAŞ'tan Pakistan'a 'Uçan KORAL' desteği! Elektronik harp jeti Hindistan'ın kabusu olacak TUSAŞ'tan Pakistan'a 'Uçan KORAL' desteği! Elektronik harp jeti Hindistan'ın kabusu... Haberi Görüntüle

GELİŞMİŞ TANIMLAMA ALGORİTMASINA SAHİP

Çeşitli radar tipleri ve komuta kontrol sistemleriyle sorunsuz biçimde çalışabilen Spyder, özellikle İsrail yapımı diğer sistemlerle yüksek ölçekte uyumluluk vaat ediyor. 

Rafael ürünü Spyder radarı, tespit ve takip yeteneklerine ek olarak, radar kesitine, hızına ve yörüngesine göre hedef tanımlaması yapabilen mikrodalga spektrum taraması gerçekleştiriyor. 

Radardaki verilerin gelişmiş algoritma ile işlenmesi sonucu, tespit edilmiş nesnenin müdahale gerektiren bir tehdit olup olmadığına karar veriliyor. 

Sistem, tehdidin yok edilmesi gereken bir hedef olduğu sonucuna varırsa Spyder, iki kademeli itkiye sahip karadan havaya güdümlü roketlerini fırlatıp hava araçlarını vuruyor. 

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias ve Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis

Irak sınırında S-400 iddiası: Amerikan medyası yine F-35'i kaşıyor Irak sınırında S-400 iddiası: Amerikan medyası yine F-35'i kaşıyor Haberi Görüntüle

ATİNA'DA TEMEL GÜNDEM MADDESİ BELLİ

Füzeler maksimum yıkıma neden olacak şekilde harp başlığına sahip olduğu için gerek kafa kafaya çarpışma (hard to kill) gerekse de yaklaşma tapalı (fragment) infilak durumlarında etkili oluyor. 

Yunanistan'ın İsrail'den kaç batarya Spyder talep etmeyi tasarladığı henüz netleşmedi. Ancak Rafael yöneticileriyle yapılan toplantıda tartışılan temel konunun Türk SİHA'ları olduğuna kesin gözüyle bakılıyor. 

Şu anda Yunanistan'ın hava savunma envanterinde Amerikan, Rus ve Fransız sistemleri bulunuyor. Atina, ABD'den 6 batarya MIM-104 Patriot ile gemilerin hava savunmasında kullanılan 20 adet RIM-7 Sea Sparrow sistemi aldı. 

Envanterde Rus yapımı 4 adet TOR-M1 bataryası ile bir tane S-300 hava savunma sistemi bulunuyor. Fransızlar da Yunanistan'a 9 adet kısa menzilli Crotale NG sistemi vermişti.

Atina yönetimi çok yakında tüm bu sistemlere İsrail'in Rafale şirketince üretilen Spyder'ı da (Örümcek) ekleyecek.

Habere Tepki Ver

0

4

0

1

1

1

2

1

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading