Yandex Metrica

F-22'yi gören radar bombası: Amerikan uçağı hayalet olmaktan çıktı

F-22'yi gören radar bombası: Amerikan uçağı hayalet olmaktan çıktı

Amerikan ordusunun 'görünmez' diyerek övündüğü F-22 savaş uçağı, Çinli bilim adamlarının geliştirdiği yeni bir radar ve algoritmayla görünür hale geldi. Çinliler radar kesit alanında (RCS) 1 santimetrekarelik F-22 izini 6 metrekare ebada kadar genişlettiklerini belirtiyor. Bu durum o ünlü 'hayalet' uçağı kolay av haline getiriyor. 

Savunma

03.05.2024, 00:33

ABD'nin dünyada hiçbir ülkeye satmadığı 5. nesil savaş uçağı F-22, geliştirilen yeni radar teknolojisi sayesinde hayalet olmaktan çıktı. Çinli bilim insanları yeni tespit yöntemleriyle F-22'nin radarda bıraktığı izi 60 bin kat artırdıklarını belirtiyor. 

South China Morning Post gazetesinde yayınlanan habere göre Çinliler hava savunma sistemi konusunda yeni bir devrin kapısını aralamış olabilir.

Araştırmacı Xie Jungwei ve ekibi, geliştirdikleri yeni radar sisteminin F-22'nin gerçek zamanlı konumunu olağanüstü bir doğrulukta belirlediğini kaydediyor.

F-22 savaş uçağı

Amerikan tankları cephede rezil oldu: ABRAMS sürüklenerek Moskova'ya gidiyor Amerikan tankları cephede rezil oldu: ABRAMS sürüklenerek Moskova'ya gidiyor Haberi Görüntüle

F-22 RCS 1 CM² İDİ 6 M² OLDU

ABD ordusu, radar kesit alanında (RCS) ancak 1 santimetrekare ebadında iz bırakan F-22'nin 'dünyanın en zorlu savaş uçağı' olduğunu ileri sürüyor. 

Shaanxi eyaletinde faaliyet gösteren Hava Kuvvetleri Mühendisliği Üniversitesi'ndeki Hava ve Füze Savunma Okulu'nda görevli Çinli ekip, F-22'yi radarda 6 metrekarenin üzerinde RCS değeriyle tespit etmeyi başardıklarını söylüyor.

Bu değerler, ABD'nin '1 santimetrerake' iddiasının tam 60 bin katına denk geliyor. 

Uçağın radarda bu denli büyük şekilde görünür hale gelmesi onu hava savunma füzeleri için kolay hedef haline getirecek. Xie Jungwei ve arkadaşları, geliştirdikleri radar sistemine ilişkin hakemli bir dergide makale yayınladı. 

South China Morning Post haberi

F-16'dan umudu kesen ABD, Rus uçağına göz dikti! Tanesine 20.000 bin dolar verip Sovyet dönemi savaş uçağı alacaklar F-16'dan umudu kesen ABD, Rus uçağına göz dikti! Tanesine 20.000... Haberi Görüntüle

HAYALET UÇAĞIN ETKİNLİK ALANI DARALDI

Radar tarama alanının 63 bin kilometrekarelik geniş bir bölgeyi kapsadığını belirten bilim adamları, F-22'nin manevrası ne olursa olsun Çin radar ağının görüş alanından kaçamayacağını dile getirdi. 

ABD Hava Kuvvetleri'ni alarma geçirdiği şüphe götürmez makale, 26 Şubat'ta Pekin Havacılık ve Uzay Bilimleri Üniversitesi Dergisi'nde yayınlandı. 

Bu sonuçlar, havadan havaya görüş ötesi füzelerin ortalama 100 kilometrelik menzile sahip olduğu düşünüldüğünde, F-22'nin etkinliğini önemli ölçüde daraltacak. Zira F-22 uçaklarının düşman bölgede görev ifa ederken sürekli tarama halindeki kara konuşlu radarların tespiti ve kilitlemesinden kaçınması gerekiyor. 

Çin tarafından geliştirilen yeni nesil radarlardan biri

13 milyarlık Kıyamet Uçağı anlaşması: Nükleer saldırıda kullanılacak uçağın maliyeti saatte 200 bin dolar 13 milyarlık Kıyamet Uçağı anlaşması: Nükleer saldırıda kullanılacak uçağın maliyeti... Haberi Görüntüle

TAM KONUM 0,02 SANİYEDE HAZIR

Xie ve ekibini, yeni tespit teknolojisinin F-22'nin gerçek zamanlı konumunu olağanüstü bir doğrulukta tespit ettiğini, hata payının sadece 20 metre olduğunu belirtiyor. 

Hava savunma füzeleri terminal safhada görüntüleyici arayıcı başlık kullandığı için radardaki 20 metrelik hata payı vuruş esnasında sıfıra iniyor. 

Çin radarı ve tespit algoritması, hassas hedef koordinatına ilişkin detaylı hesaplamayı 0,0008 saniyede tamamlıyor. F-22'nin tam konumu 0,02 saniyede tespit edilmiş oluyor. 

Çinli savunma firmaları düşük frekanslı elektromanyetik dalgalar yaymak veya gizli hedefleri tespit etmek için iletim gücünü artırmak gibi çeşitli teknikleri kullanan bir dizi anti-stealth radarını halihazırda piyasaya sürmüştü. Bu radarlar genellikle hava savunma ağından bağımsız şekilde çalışıyor. 

Çin'in anti-stealth (anti-hayalet) radarları

300 km menzilli füzeler çelik bilye kusuyor: Kan gövdeyi götürecek 300 km menzilli füzeler çelik bilye kusuyor: Kan gövdeyi götürecek Haberi Görüntüle

KESİN TESPİT İÇİN 3 RADAR YETİYOR 

Uçuş esnasında 'hayalet' uçağın belirli bir yöndeki ânî hareketi sinyal dalgalanmalarına yol açarak radardaki izlerin önemli ölçüde kaybolmasına yol açabiliyordu. Çinli bilim adamları bunun önüne geçmek için farklı açılardan tarama imkanı veren birden fazla radar kullanıyor. 

Her bir radarın, frekansının ve gücünün yalnızca bir kısmını gizli savaş uçaklarını takip etmeye harcaması gerekiyor. Böylelikle radarlar diğer hava hedeflerini takip konusunda enerji tasarrufu sağlıyor. 

Makaleye göre bir Amerikan F-22 uçağının kesin doğrulukta sürekli takibi için 3 adet radar yeterli. Bu radarlar karada, adalarda, gemide yahut hava platformlarında olabiliyor. 

O silahı üreten 3 şirketten biri Türk! 30X113 mm'de ATAK-2 teslimatı başlıyor O silahı üreten 3 şirketten biri Türk! 30X113 mm'de ATAK-2... Haberi Görüntüle

2 BİN KİLOMETRELİK FÜZENİN ARDINDAN...

Amerikan ordusu F-22 uçaklarından bir kısmını Çin'e karşı Japonya topraklarında konuşlandırdı. Yeni geliştirilen radar teknolojisinin Güney Çin Denizi ve Pasifik'te Amerikan uçaklarının yüksek doğrulukta izlenmesine olanak tanıyacağı belirtiliyor. 

Çin devleti aynı zamanda Amerikan hedeflerinin gerçek zamanlı takibi için Dünya'ya yakın yörüngeye optik gözlem uydu takım yıldızları konuşlandırma projesi üzerinde çalışıyor. 

Alçak yörünge takım uydularından alınan verilerle Çinliler, tehditlere cevap vermek için hipersonik hava füzesi de geliştirdi. Feitian-1'den dönüştürülen füzenin 2 bin kilometre menzilli olduğu ileri sürülüyor. 

ABD ordusu 2023 Mart ayında F-22 uçaklarından birini Türkiye sınırına kadar getirmiş ve Suriye kuzeyinde alçak uçuş gerçekleştirerek PKK/YPG'ye destek mesajı vermişti.

 

Habere Tepki Ver

7

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading