Yandex Metrica

Ortalığı karıştıran analiz: Türkiye F-16'ların yerine J-10 savaş uçağını alabilir

Ortalığı karıştıran analiz: Türkiye F-16'ların yerine J-10 savaş uçağını alabilir

Prof. Çağrı Erhan'ın "ABD'den F-16 satın alım talebimizi geri çekmeliyiz" diyerek alternatiflere dikkat çekmesi uluslararası savunma çevrelerini hareketlendirdi. Pakistan Hava Kuvvetleri'nin de kullandığı Çin uçakları her bakımdan F-16 ile kıyaslanıyor ve aslında Ankara için en gerçekçi seçenek olabilir.

Savunma

26.04.2024, 22:45

Washington'un Türkiye'ye F-16 blokajı hakkında Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politika Kurulu Üyesi Çağrı Erhan'ın yaptığı açıklamalar uluslararası savunma sitelerini hareketlendirdi. 

Savunma sektörünün bilinen yayın organlarından Bulgarian Military, Türkiye'nin savaş uçakları için rotayı Çin'e çevirebileceğini yazdı. 

Prof. Dr. Çağrı Erhan'ın "Türkiye bir an önce F-16 konusunda fikrini değiştirmeli... Bir dönem F-35 seçeneğimiz vardı. Şimdi seçeneklerimiz genişledi; Rusya'dan, Çin'den, Pakistan'dan ve hatta İngiltere'den bile uçak alabiliriz" şeklindeki açıklaması hatırlatılan analizde, Çin yapımı J-10C uçaklarının F-16'lar için iyi bir alternatif olduğu ileri sürüldü. 

Deprem felaketi sonrası 20 milyar dolarlık bir harcamanın israf olacağını, bu nedenle F-16 satın alma talebinin geri çekilmesi gerektiğini ifade eden Erhan, bu açıklamasından birkaç gün sonra da Newsweek dergisine şunu söylemişti:

"ABD Hava Kuvvetleri bile artık F-16 satın almıyor. Yunanistan'a F-35 satmaya hazırlanan ABD yönetimi, NATO müttefiki Türkiye'ye en yeni uçaklardan tedarik etmeli. Hem marka hem de tedarikçi kaynaklarında çeşitlendirme, çıkar gruplarının gelecekteki siyasi gürültüsünden kaçınmanın tek yöntemidir. Tek bir ülkeye savunma bağımlılığı genellikle bir ülkeyi dış siyasi baskıya karşı savunmasız hale getirir."

13 milyarlık Kıyamet Uçağı anlaşması: Nükleer saldırıda kullanılacak uçağın maliyeti saatte 200 bin dolar 13 milyarlık Kıyamet Uçağı anlaşması: Nükleer saldırıda kullanılacak uçağın maliyeti... Haberi Görüntüle

Çağrı Erhan

Cem Gürdeniz'den savaş analizi: Amerikan donanması 24 saat bile dayanamaz Cem Gürdeniz'den savaş analizi: Amerikan donanması 24 saat bile dayanamaz Haberi Görüntüle

TÜRKİYE DERİN BAĞIMLILIKTAN KURTULMAYA ÇALIŞIYOR

F-35 projesinden dışlanan Türkiye'nin acilen modern bir filoya sahip olmak istediğine dikkat çekilen haberde şu ifadeler yer aldı:

Ankara'nın modern savaş havacılığına ihtiyaç duyduğu şu anda ve şu anda kendi üretimi mümkündür, ancak uygulanması zordur. Şubat ayında Türkiye'de meydana gelen korkunç depremden sonra, yeni ABD savaş uçaklarına 20 milyar dolar harcamak pervasız bir para israfı gibi görünüyor. Aynı zamanda Ankara yıllardır, özellikle havadan havaya füzeler alanında Amerikan silahlarına olan derin bağımlılığından kurtulmaya çalışıyor.

Türkiye'nin yerli hava-hava füzeleri Gökdoğan ve Bozdoğan bağımlılıktan kurtulma çabasının eserleri. Şimdi uçaklar konusunda nihai kararın verilmesi bekleniyor. Mevcut seçenekler İngiliz Eurofighter Typhoon, Rus Su-35 veya Su-57, Fransız Dassault Rafale ve Çinli Chengdu J-10 Vigorous Dragon...

MKE üretimi 76/62 mm Milli Deniz Topu'nun ilk ünitesi TCG AKHİSAR'a monte edildi: Artık deniz testlerine hazır! MKE üretimi 76/62 mm Milli Deniz Topu'nun ilk ünitesi TCG... Haberi Görüntüle

İNGİLİZ-FRANSIZ UÇAKLARI DA BİR ÇEŞİT BAĞIMLILIK

İngiliz ya da Fransız uçakları Türkiye'yi yeterince 'bağımsız' yapamayacak çünkü bu uçaklar yeni bir Amerikan etkisi için 'arka kapı' niteliğinde olabilir. Washington, Leopard tanklarının Ukrayna'ya yeniden ihracına izin vermediği takdirde Almanya'ya baskı yapıp ekonomik izolasyonla tehdit edebiliyorsa gelecekte aynısını (Türkiye için) yapması ihtimali var. (Yani Eurofighter ya da Rafale için parça tedariğinde sorunlar yaşatabilir.)

Rus yapımı Su-35 savaş uçağı

Rus savaş uçakları Su-35 ve Su-57 ise geçmişten beri gündemde. Türkiye savunma ihtiyaçları konusunda bağımsız karar alabiliyor; S-400 hava savunma sistemi bunun en güncel kanıtı durumunda. Fakat savaş nedeniyle Rus uçakları konusunda büyük bir belirsizlik var. Türkiye'nin gelecekte gerekli hizmeti ve yedek parçayı alacağının bir garantisi yok. 

Cem Gürdeniz'den savaş analizi: Amerikan donanması 24 saat bile dayanamaz Cem Gürdeniz'den savaş analizi: Amerikan donanması 24 saat bile dayanamaz Haberi Görüntüle

ÇİN UÇAĞI NEDEN ÖNE ÇIKIYOR?

Geriye Çin'in J-10C'si kalıyor. Pekin şu anda ABD ve Rusya ile boy ölçüşebilecek askeri üretim yeteneğine sahip. Özellikle askeri gemi yapımı ve savaş havacılığı alanında. Pekin, Washington'da alınan kararlara açıkça karşı çıkıyor. Ancak Pekin tehdit etmiyor, dünya çapında askeri üsler inşa etmiyor ve Amerikalılarla aynı silahı, yani ekonomik gücünü kullanıyor. Bu durum Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın birçok bölgesi için çekici bir etken. 

Çin'in J-10 savaş uçağı

Türkiye Çin'le işbirliğini artırıyor. J-10C Ankara için sadece bir ihtimal değil, elde edilmesini en gerçekçi bulduğu seçenek... Türkiye'nin zaten J-10'u işleten bir ortağı var: Pakistan. İslamabad sadece en yeni Türk İHA'larına değil, aynı zamanda Türk Hava Kuvvetleri'nin beşinci nesil savaş uçağı projesi olan TF-X'te de (MMU) yer alma fırsatına sahip. 

13 milyarlık Kıyamet Uçağı anlaşması: Nükleer saldırıda kullanılacak uçağın maliyeti saatte 200 bin dolar 13 milyarlık Kıyamet Uçağı anlaşması: Nükleer saldırıda kullanılacak uçağın maliyeti... Haberi Görüntüle

F-16 ve J-10C KARŞILAŞTIRMASI

Ankara siyasi olarak doğuya doğru hareket ediyorsa teknolojik olarak J-10C'nin rakibi F-16'dan hiçbir şekilde aşağı değildir. İki uçak aynı sınıfta. Üstelik Çinli avcı uçağının tasarımı F-16'nınkinden en az 10 yıl daha modern; özellikle silah ve uçuş özellikleri bakımından...

Her iki savaş uçağı da tek motorlu. Ancak Çinliler uluslararası pazarlardaki rakiplerine kıyasla çok daha kolay, ucuz ve hızlı bakım yeteneğine sahipler. Yedek parçalara erişim J-10C için F-16'ya göre çok daha kolay olacaktır; teknik servis ihtiyacı Amerikan uçaklarından daha düşüktür. 

Türk F-16'ları özellikle eğitim süreçleri ve silahlanma konularında J-10C filosuyla daha kolay uyum sağlayabilir. J-10C'nin özelliklerine yakından bakarsak, bu avcı uçağının gemisavar ve taarruz görevleri için geliştirildiğini görebiliriz. Sadece bu da değil; Çin savaş uçağı düşmanın hava savunmasını bastırabilir. J-10C'nin bir diğer önemli avantajı da maliyetidir. 

Çin şu anda ABD'den daha fazla uçak üretiyor. 2018'den beri 200 adet J-10 üretildi. Bu dönemde ABD ve ortakları tarafından kaç tane F-16 üretildi ve kaç tanesi satın alındı? Çok daha az... J-10 hem F-16'dan daha iyi özelliklere sahip hem de daha düşük maliyetli bir uçak. Çin, J-10'un tasarımını ve sistemlerini modernize etmek için ABD'nin F-16 için yaptığından çok daha fazla yatırım yaptı. 

Türkiye, ABD'den satın alma talebini geri çekerse tercihi Çinli J-10 olabilir. Hem olası bir Çin tercihi, Batılı ülkeler için Rus sistemlerinin satın alınmasından çok daha az bir tepkiyle karşılanacaktır. Ankara hem ulusal güvenliği bakımından hem de 'Batıyı evcilleştirmek' için en zahmetsiz tedarikçiyi seçebilir. 

Türkiye'nin yerli ve milli imkanlarıyla geliştirdiği Milli Muharip Uçak, Çin medyasında böyle yankılanmıştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading