Yandex Metrica

Hindistan'da KINALIADA teyakkuzu: Çin casus gemisinden sonra şimdi Türkler!

Hindistan'da KINALIADA teyakkuzu: Çin casus gemisinden sonra şimdi Türkler!

Hint Okyanusu'ndaki deniz alanlarını Türk SİHA'larıyla gözetlemeye başlayan Maldivler, başkent Male'de TCG KINALIADA korvetini ağırladı. Hindistan'ın 'arka bahçesi' olarak gördüğü bölgedeki bu gelişmeler Hint medyası tarafından dikkatle izleniyor. 

Savunma

16.05.2024, 23:28

MİLGEM projesi kapsamında millî imkanlarla üretilmiş korvetlerden TCG KINALIADA, Japonya'ya doğru seyrini sürdürüyor.

KINALIADA gemisinin Afrika'da Somali'nin ardından Hint Okyanusu'ndaki turizm cenneti Maldivler'e uğraması Hindistan basınını teyakkuza geçirdi. 

TCG KINALIADA'nın Maldivler ziyareti

Muhammed Muizzu liderliğindeki Maldivler, bir süre önce Türkiye'den Bayraktar TB2'leri satın alarak envantere sokmuş ve Hindistan güneyindeki açık deniz sahalarını gözetlemeye başlamıştı. 

İktidara gelmesinin ardından Hindistan'la ilişkileri soğutan ve hem Çin hem de Türkiye ile yakın temas kuran Maldivler Cumhurbaşkanı Muizzu, KINALIADA gemisinin liman ziyaretiyle yine Yeni Delhi'nin radarına girdi. 

Hindistan basını, Türk gemisinden duyduğu rahatsızlığı yansıtan haberde şu başlığı kullandı:

"Çin casus gemisinden sonra şimdi de Türk savaş gemisi Hindistan'ın arka bahçesi Maldivler'e yanaşıyor; hem de TB2 anlaşmasından sonra..."

Muhammed Muizzu, Bayraktar TB2'lerin hizmete alınması töreninde.jpg

Şeytanın aklına gelmez: Hava savunma füzesini deniz robotundan ateşlediler Şeytanın aklına gelmez: Hava savunma füzesini deniz robotundan ateşlediler Haberi Görüntüle

SİHA ANLAŞMASININ ARDINDAN LİMAN ZİYARETİ

TCG KINALIADA korvetinin Japonya yolunda Maldivler başkenti Male'ye yanaşması EurAsianTimes haberine şöyle yansıdı:

"Açık denizlerde devriye gezmek üzere askerî insansız hava araçları satın almak üzere Türkiye ile multimilyon dolarlık bir anlaşma imzaladıktan sonra ada ülkesi Maldivler, Male'de Türk savaş gemisi TCG KINALIADA'ya ev sahipliği yapıyor. 

Türk savaş gemisinin ziyareti, Hindistan'ın hem Maldivler hem de Türkiye ile bağlarının tüm zamanların en düşük seviyesine ulaştığı bir dönemde gerçekleşti.

TCG KINALIADA, Türkiye'nin Japonya ile ilişkilerinin 100. yılı dolayısıyla yola çıktı. İki ülke, kalkınma konularında yakın işbirliği içinde. 134 günlük yolculuğu boyunca yaklaşık 27 bin mili kat edecek gemi, aralarında Japonya, Pakistan, Maldivler, Bangladeş ve Çin'in de bulunduğu 20 ülkede toplam 24 liman ziyareti gerçekleştirecek." 

TCG Kınalıada Maldivler kıyılarında

Şeytanın aklına gelmez: Hava savunma füzesini deniz robotundan ateşlediler Şeytanın aklına gelmez: Hava savunma füzesini deniz robotundan ateşlediler Haberi Görüntüle

RAKİP TÜRKİYE İLE YAKINLAŞIYOR

"Maldivler'de başkan Muhammed Muizzu liderliğindeki yeni hükümet 'Hindistan dışarı' kampanyası yürütüyor. Hatta ada ülkesinde görev yapan 77 Hint askerini de geri gönderdiler. Askerler Hindistan tarafından Maldivler'e hediye edilen 2 adet Dhruv helikopteriyle bir adet Dornier uçağını çalıştırıp bakımını yapıyordu. 

Ancak yeni hükümetin iktidara gelmesiyle birlikte ülkenin Yeni Delhi ile ilişkisi havaya uçtu. Meydan okuyan Maldivler, yalnızca Çin'in 'casus gemilerine' kapılarını açmakla kalmıyor, aynı zamanda Hindistan'ın diğer rakibi olan Türkiye'ye yakınlaşıyor. 

Maldivler'deki yeni hükümet, açık denizlerde devriye gezecek SİHA'lar satın almak için Türkiye ile 37 milyon dolarlık anlaşma imzaladı.

Devriye görevini şimdiye dek Maldiv kuvvetleriyle Hint askerleri ortaklaşa gerçekleştiriyordu. Türk SİHA'ları deniz operasyonlarında artık Hint Dornier uçaklarının yerini alacak. 

Maldiv hükümetinin Baykar'a SİHA'lar için taksitle ödeyeceği para acil durum bütçesinden tahsil ediliyor." 

TCG KINALIADA gemisi komutanı Deniz Yarbay Serkan Doğan, Maldivler ziyaretinde hem savunma bakanı hem de askerî yetkililerle görüştü.

Almanya'dan şok karar: 'F-35 Avrupa' tesisinden vazgeçtiler Almanya'dan şok karar: 'F-35 Avrupa' tesisinden vazgeçtiler Haberi Görüntüle

O BİLGİLER ÇİN İÇİN ÇOK KRİTİK 

"Hint okyanus bölgesinin ucunda bulunan Sri Lanka, yabancı araştırma gemilerinin kendi sularında faaliyet göstermesine moratoryum koymuştu. 

Hindistan için büyük bir diplomatik zafer olarak görülen moratoryum, Çin araştırma gemilerinin bilimsel test yapma bahanesiyle Malakka Boğazı'nın sığ sularında istihbarat elde etmesine engel oldu. Bu bilgiler Çin denizaltıları için paha biçilmez değerdedir. 

Ancak Maldivler'in yeni başkanı Muizzu'nun Hindistan'a karşı çıtayı yükseltmesiyle siyasi denklem çetrefilli bir hâl alıyor. Maldivler'in Çin araştırma gemisine Male'ye yanaşması için yeşil ışık yakması Hindistan'ı çok üzdü." 

TCG KINALIADA gemisinin 24-25 Nisan'da Somali'nin Mogadişu Limanı'na ziyareti ülkede sevinçle karşılandı.

Habere Tepki Ver

49

0

3

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading