Yandex Metrica

Kızılelma'nın ilk rakibi Avustralya'da ortaya çıktı: Boeing'in tasarladığı Hayalet Yarasa!

Kızılelma'nın ilk rakibi Avustralya'da ortaya çıktı: Boeing'in tasarladığı Hayalet Yarasa!

ABD'li Boeing şirketinin Avustralya'da üretip testlerini tamamladığı insansız savaş uçağı Loyal Wingman hizmete giriyor. Baykar'ın Kızılelma'sına rakip olacak araca 'Hayalet Yarasa' adı verildi.

Savunma

31.03.2024, 17:34

ABD merkezli Boeing şirketince tasarlandıktan sonra Avustralyalı savunma şirketlerinin ortaklığıyla bu ülkede üretilen insansız savaş uçağı Loyal Wingman hizmete giriyor. 2020 Eylül'ünden beri testleri devam eden araca 'MQ-28A Ghost Bat' (MQ-28A Hayalet Yarasa) adı verildi. Bir ordu envanterine girmiş ilk insansız jet olan Hayalet Yarasa, Baykar firmasınca üretilmekte olan Bayraktar Kızılelma'nın rakibi olacak. 

Gelişmeye ilişkin bir açıklama yayınlayan Avustralya Savunma Bakanı Peter Dutton, "Boeing ile ortaklığımız, 50 yıl içinde Avustralya yapımı ilk askeri savaş uçağını başarıyla tasarladı, üretti ve uçurdu" ifadelerini kulandı. Dutton, "Hava savaşı daha karmaşık ve daha sofistike hale geldikçe, uzaktan kumandalı uçaklar ve diğer mürettebatsız platformlar, modern ordular için giderek daha hayati varlıklar haline geliyor" yorumunda bulundu. 

Tasarımı ortaya çıktı: İşte Türkiye'nin yeni uçak gemisi! KIZILELMA, TB3 ve HÜRJET orada Tasarımı ortaya çıktı: İşte Türkiye'nin yeni uçak gemisi! KIZILELMA, TB3... Haberi Görüntüle

TESTLERİ 1,5 YILDIR SÜRÜYORDU

Avustralya hükümetinin RAAF ve Boeing Avustralya arasındaki ortak girişimle üretilen uçağa şimdiye kadar 150 milyon Avustralya dolarından (yaklaşık 10 milyon Amerikan doları) fazla yatırım yaptıklarını aktaran Dutton, projeye 35'ten fazla Avustralyalı firmanın katkıda bulunduğunu ifade etti.

Avustralyalı havacı Mareşal Robert Denney, Boeing imzalı insansız uçağı öve öve bitiremedi. Hayalet Yarasa'nın ismiyle müsemma olduğunu kaydeden Denney, "Hayalet Yarasa hem havada hem de yerde avını tespit etmek, avlamak ve yok etmek için gelişmiş çok spektralli sensörler kullanan Avustralyalı bir avcıdır" dedi. Motorunun ilk kez Eylül 2020’de çalıştırıldığı insansız savaş uçağının ilk test uçuşu 27 Şubat 2021’de RAAF Woomera Hava Üssü'nde gerçekleştirilmişti.

İsrail Demir Kubbe'yi Ege'ye getiriyor: Adına 'Örümcek' dediler İsrail Demir Kubbe'yi Ege'ye getiriyor: Adına 'Örümcek' dediler Haberi Görüntüle

3 BİN 750 KİLOMETRE MENZİLİ VAR

Havacılık devi Boeing şirketi 'dünyanın en elit hava araçlarından biri' diye tanıttığı Loyal Wingman'ın (MQ-28A Hayalet Yarasa) nedereyse 'insanlı savaş jetine denk' olduğunu iddia ediyor. 11,7 metre uzunlukta tasarlanmış savaşan İHA, 3 bin 750 kilometre menzilde operasyon yapabiliyor. Keşif, gözetleme, takip, erken uyarı gibi amaçları gerçekleştirmeye müsait olmasının yanında yapay zekasıyla herhangi bir hava aracına güvenli mesafeden eşlik edebiliyor. Şirket, radarda düşük görünürlüklü Loyal Wingman'in dahili silah yuvasında kaç kilogram yük taşıyabildiğine ilişkin henüz bildirimde bulunmadı. 

Timur'un fili varsa Putin'in de yunusu var... Casus dalgıçlar yunusların öğle yemeği oldu Timur'un fili varsa Putin'in de yunusu var... Casus dalgıçlar yunusların... Haberi Görüntüle

KIZILELMA'NIN AZ SAYIDAKİ RAKİBİNDEN BİRİ

Baykar Teknoloji lideri Selçuk Bayraktar geçtiğimiz günlerde Kızılelma'nın son fotoğrafını paylaşmıştı.

Baykar'ın geliştirmekte olduğu insansız savaş uçağı Kızılelma (MİUS), Boeing'in Loyal Wingman'ıyla aynı sınıfta yer alan bir uçak. Mevcut projelere bakıldığında Kızılelma'nın dünyada çok fazla rakibi olmadığı görülüyor. Avustralya'da hizmete giren Hayalet Yarasa haricinde yine Amerikan şirketleri Northdrop Grumman, General Atomics ve Kratos'un benzer projeleri bulunuyor. Northdrop Grumman 'Mosquito' adıyla İngiltere için savaşan İHA geliştirmeye çalışıyor. General Atomics 'MQ-20/Predator-C' ile boy gösterirken, Kratos şirketi ise 'XQ-58A' adını verdiği savaşan İHA'sını geliştirmeye uğraş veriyor. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading