Yandex Metrica

İngiltere'den 80 adet savaş uçağı mı? F-16 şantajına Ankara'dan cevap geldi

Washington'daki Türkiye karşıtı hava, F-16 alım sürecine ilişkin umutları azalttı. Fakat Ankara işini şansa bırakmak istemiyor. İngiliz Eurofighter Typhoon savaş uçakları ciddi şekilde gündemde. Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Küçükakyüz bu uçakları bir kez daha incelemek üzere geçtiğimiz hafta İngiltere'deydi.

Savunma

13.03.2024, 11:51

Türkiye'nin Amerika Birleşik Devletleri'nden 40 adet F-16 talebi, Kongre'deki Rum ve Ermeni lobilerinin baskıları nedeniyle sonuçsuz kalabilir. Senatörlerin Türkiye'ye yönelik düşmanca tutumu son olarak Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Washington ziyareti sırasında görüntülere net bir şekilde yansıdı. 

Kongre'de bir konuşma yapan Miçotakis'in Türkiye ve Osmanlı'yı Ukrayna'yı işgal eden Ruslara benzettiği konuşma sık sık alkışlarla kesildi. Amerikan senatörleri, Miçotakis'in Türkiye'ye 'laf çakan' hangi cümlesi varsa derhal alkış tuttu. Öyle ki, konuşmasının tam 37 kez alkışlanması Miçotakis'i bile şaşırttı. 

Amerikan ordusunun Türk SİHA'larını vurmak için 'acil' kodlu silah siparişi: İstikamet Suriye! Amerikan ordusunun Türk SİHA'larını vurmak için 'acil' kodlu silah siparişi:... Haberi Görüntüle

O HAMLELER DİKKATLE İZLENİYOR 

Washington'da Ankara'ya karşı esen soğuk rüzgarlar ortadayken, kendi milli savaş uçağını 2030'lardan itibaren envanterine katacak Türkiye'nin 'ara dönem'de uçak ihtiyacını nasıl karşılayacağı merak konusu olmaya devam ediyor. S-400 alımı bahanesiyle F-35 savaş uçağı projesinden dışlanan Türkiye'ye karşı Atina, Amerikan yönetimi tarafından her geçen gün daha da güçlendiriliyor. 

ABD şirketleri bir yandan Yunanistan'ın hava filosunu modernize ederek mevcut F-16'ların hepsini Block 70 seviyesine yükseltirken, Yunan savaş gemileri de ABD desteğiyle yenileniyor. Modern F-16'ların yanına Fransız Rafale uçaklarını da ekleyen Yunan ordusu, aynı zamanda Amerikan F-35'lerinin de yeni müşterisi olmak istiyor. ABD Başkanı Joe Biden'ın bu konuda Miçotakis'e garantiler verdiği iddia ediliyor.

Pekin'de ABD alarmı: Pentagon Typhon anti-balistik sistemlerini Çin kapısına dayadı: Fırtına öncesi son hamle Pekin'de ABD alarmı: Pentagon Typhon anti-balistik sistemlerini Çin kapısına dayadı:... Haberi Görüntüle

KÜÇÜKAKYÜZ EUROFIGHTER'LARI İNCELEDİ

İşte bu ortamda Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Küçükakyüz'ün geçtiğimiz günlerdeki Londra ziyareti daha da önemli kazandı. Geçtiğimiz hafta bu ülkedeki Coningsby Hava Üssü'ne giderek orada incelemelerde bulunan Küçükakyüz'e İngiltere Hava Kuvvetleri Komutanı Mareşal Mike Wigston eşlik etti. Ziyarete dair fotoğraflar, üssün sosyal medya hesabında da yayınlandı. Sözkonusu gezi, 2020 yılında Türkiye'ye gelerek TUSAŞ'ta incelemelerde bulunan Mike Wigston'a iade-i ziyaret olarak yorumlansa da bu hava üssünün İngiliz Eurofighter Typhoon tipi savaş uçaklarının merkezi olması dikkat çekici bulunuyor. 

İngiliz Hava Kuvvetleri'nin envanterdeki Eurofighter Typhoon uçaklarından 30 tanesini modernize etmekten vazgeçerek satmak istediği, Türk Hava Kuvvetleri'nin de bu uçaklarla ilgilendiği belirtiliyor. 6 bin saat uçuş ömrü bulunan uçaklar havada henüz 2 bin saat düzeyinde görev icra etti.

Pekin'de ABD alarmı: Pentagon Typhon anti-balistik sistemlerini Çin kapısına dayadı: Fırtına öncesi son hamle Pekin'de ABD alarmı: Pentagon Typhon anti-balistik sistemlerini Çin kapısına dayadı:... Haberi Görüntüle

İNGİLTERE'DEN 80 ADET TYPHOON İDDİASI

İddiaya göre Türkiye, İngiltere'nin satışa koyduğu 30 uçağın yanında 50 uçağa daha ihtiyacı olduğunu ifade etti. Yani Londra ile bir anlaşma yapılırsa bunun 80 Eurofighter'ı kapsaması bekleniyor. Uçaklar satın alındığı takdirde bunların TUSAŞ'ta İngilizlerle işbirliği içerisinde modernize edileceği, hatta AESA radarlarıyla teçhiz edilip geliştirileceği ileri sürülüyor. 

Abdullah Ağar şok ihtimali böyle açıkladı: Denizaltı ile sınıra kadar gelip füze ateşlediler Abdullah Ağar şok ihtimali böyle açıkladı: Denizaltı ile sınıra kadar... Haberi Görüntüle

İSMAİL DEMİR DE LONDRA'YA GİDECEK

Sözkonusu temaslar hem F-16 alım sürecinin ABD tarafından kesintiye uğraması ihtimaline karşı bir koz hem de TUSAŞ'ta Milli Muharip Uçağın yapımı için teknik destek alınan İngiltere ile yeni bir işbirliği hamlesi anlamına geliyor. TUSAŞ halihazırda az sayıda da olsa İngiliz havacılık devi BAE Systems şirketinin mühendislerini istihdam ediyor. İki ülke arasında havacılık sektöründeki işbirliği imkanlarını görüşmek üzere Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in de önümüzdeki günlerde İngiltere'ye bir ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading