Yandex Metrica

Endonezya'nın tercihi ROKETSAN oldu: İşte ATMACA füzesinin fiyatı ve menzili...

Endonezya'nın tercihi ROKETSAN oldu: İşte ATMACA füzesinin fiyatı ve menzili...

Millî gemisavar füzesi ATMACA artık Kale Ar-Ge üretimi KTJ-3200 motoruyla uçuyor. Türkiye'yi yurtdışına bağımlı olmaktan kurtaran bu motorla birlikte ATMACA ihracatının önünde hiçbir engel kalmadı. BARBAROS kıyı savunma sisteminden atış görüntülerini paylaşan Endonezya Savunma Bakanlığı, Türkiye'den ilk etapta 45 adet füze bekliyor. Türkiye'ye denizlerde büyük güç katan ATMACA'nın menzili ve fiyatı merak konusu oldu. 

Savunma

27.04.2024, 00:05

Türkiye'nin ilk millî gemisavar füzesi ATMACA dost ve müttefik ülkeler tarafından yakından takip ediliyor. 10 Mart 2024 tarihinde ATMACA füzesinin BARBAROS kıyı savunma platformundan ateşlendiği görüntüler büyük yankı uyandırdı. Deniz üzerindeki hedefin vurulduğu test atışı, yerli ve millî motor KTJ-3200 kullanılarak yapıldığı için bir dönüm noktası niteliğindeydi. 

Kale Ar-Ge tarafından üretilen KTJ-3200, ATMACA motoru konusunda Türkiye'yi yurtdışına bağımlı olmaktan kurtardı. Böylece bu stratejik füzenin ihracatı için ROKETSAN'ın önünde hiçbir engel kalmadı. 

Pekin'de ABD alarmı: Pentagon Typhon anti-balistik sistemlerini Çin kapısına dayadı: Fırtına öncesi son hamle Pekin'de ABD alarmı: Pentagon Typhon anti-balistik sistemlerini Çin kapısına dayadı:... Haberi Görüntüle

ENDONEZYA'DAN 45 ATMACA SİPARİŞİ 

Millî motorla icra edilen test atışını izleyen ülkelerden biri Güney Asya devi Endonezya oldu. Endonezya Savunma Bakanlığı, resmi Twitter/X hesabından ATMACA atış görüntülerini paylaşarak millî füzeye övgüler yağdırdı. 

"ATMACA Türk savunma şirketi ROKETSAN tarafından geliştirilen bir gemisavar füzesidir ve bu konuda Türkiye, Endonezya ile işbirliği yapacaktır" şeklinde not düşen Endonezyalı yetkililer, paylaştıkları görüntünün ATMACA füzesinin kıyı savunma sisteminden atılan versiyonu olduğunu hatırlattı.

Cakarta yönetimi sözkonusu mesajları, "220 kilogramlık harp başlığına sahip ATMACA, turbojet motoruyla 200 km menzilin üzerine çıkıyor" notuyla bitirdi. 

Endonezya Savunma Bakanlığı'nın 'ATMACA' mesajı

Endonezya ordusu ATMACA füzesinin ilk yurtdışı müşterisi olmuş ve Ocak 2024'te ROKETSAN'dan 45 adet füze siparişinde bulunmuştu. Buna ilişkin ilk anlaşma Kasım 2022'de Cakarta'daki savunma fuarı Indo Defence kapsamında imzalanmıştı.

Endonezya'ya ATMACA füzelerinin yanında karadan karaya topçu füze sistemi BORA/KHAN ve ROKETSAN tarafından Endonezya isterlerine göre geliştirilen hava savunma füzesi TriSula da ihraç edildi. 

ATMACA füzelerinin orta ve uzun vadede Endonezya savaş gemilerinin ana vurucu silahı olması bekleniyor. Türkiye'de MİLGEM sınıfı korvetlerle birlikte TCG İSTANBUL fırkateyninde kullanılan millî füzenin aynı zamanda Pakistan donanması için inşa edilen savaş gemilerinde de kullanılması muhtemel görülüyor.

Malezya'nın Türkiye'ye sipariş vermeye hazırlandığı 8 adet gemide de bu füzelerin kullanılacağı sanılırken, Ukrayna için Türkiye'de üretilen korvetlerde gemisavar füzesinin ATMACA olup olmayacağı netlik kazanmadı. 

Rus dronlarını Türk av tüfeğiyle vuracaklar: BTS-12'ye Karadeniz görevi Rus dronlarını Türk av tüfeğiyle vuracaklar: BTS-12'ye Karadeniz görevi Haberi Görüntüle

ATMACA FÜZESİNİN FİYATI

ROKETSAN'ın ATMACA füzesi Amerikan Boeing şirketince üretilen Harpoon Block-2 ve Block-3'ün muadili konumunda bulunuyor. ATMACA'nın Avrupa'daki eşdeğeri ise Fransız MBDA üretimi Exocet MM40.

Bu füzelerden Harpoon, 1,4 ilâ 2 milyon dolar birim fiyatla alıcı buluyor. Modern Exocet füzeleri ise 2,5 milyon doların üzerinde birim fiyatla satılıyor.

ROKETSAN'ın ATMACA ihracatında füze başına keseceği faturanın 1,5 milyon doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor. ATMACA füzesinin fiyatına ilişkin bir rakam şimdiye dek resmi makamlarca paylaşılmadı. 

F-35 taşıyan dev helikopter aynı anda tanker uçaktan havada benzin aldı F-35 taşıyan dev helikopter aynı anda tanker uçaktan havada benzin... Haberi Görüntüle

ATMACA'NIN MUHTEŞEM ÖZELLİKLERİ

Veri bağı ile hedef güncelleme, aynı zamanda görev iptal kabiliyetine sahip ATMACA, atıldıktan sonra hedefini değiştirebiliyor. Gönderilen komutla birlikte füze başka bir hedefe yönlendiriliyor.

Gelişmiş 3 boyutlu rota planlama özelliğine sahip olması dolayısıyla karmaşık, adalardan oluşan bir bölgede adaların üzerinden geçmek, etrafından dolanmak gibi farklı aksiyonlar gerçekleştirilebiliyor.

Farklı platformlardan çoklu hedefte zaman (DToT), aynı platformdan çoklu hedefte zaman (SToT), hedefi ateş altına alma (salvo) yeteneklerine sahip ATMACA, aynı anda birden fazla füzeyi hedefte buluşturabiliyor. 

300 km menzilli füzeler çelik bilye kusuyor: Kan gövdeyi götürecek 300 km menzilli füzeler çelik bilye kusuyor: Kan gövdeyi götürecek Haberi Görüntüle

AYNI ANDA VURMAK İÇİN HIZ KONTROLÜ

Hedefte aynı zamanda buluşmak için ATMACA otonom hız kontrolü gerçekleştirebiliyor. Milli karşı tedbir algoritmalarına sahip olan ATMACA, elektronik harbe karşı dayanıklı olarak görev yapıyor.

Su sathından seyir gibi önemli bir yeteneğe sahip ATMACA, gerçekleştirilen testlerde su üzerinde 3 ilâ 5 metre irtifada seyretti. Bu son derece düşük irtifalar düşman platformlarındaki radarlarca fark edilmemek için önemli bir unsur olarak öne çıkıyor.

Yüksek hassasiyetli radar arayıcı başlıkla görev yapan ATMACA'nın hedefi tahrip etmek için 220 kilogramı aşan güçlü bir harp başlığı bulunuyor.

ATMACA'nın en etkileyici test atışı Haziran 2021'de gerçekleştirilmiş ve millî füze, hedef gemi olarak kullanılan 1944 tarihli TCG IŞIN'ı Karadeniz'de vurarak batırmıştı. 

ATMACA füzesinin menzili 220+ kilometre olarak gösteriliyor. Ancak 750 kilogram ağırlığındaki millî füze yaklaşık 300 kilometre menzile erişebiliyor. 

MKE üretimi 76/62 mm Milli Deniz Topu'nun ilk ünitesi TCG AKHİSAR'a monte edildi: Artık deniz testlerine hazır! MKE üretimi 76/62 mm Milli Deniz Topu'nun ilk ünitesi TCG... Haberi Görüntüle

BİRKAÇ METRELİK KONTEYNERİ DELDİ

ROKETSAN'ın paylaştığı bir klip, ATMACA'nın gemi zırhını delme kabiliyetini de gözler önüne sermişti. Görüntülerde harp başlığı olmadan ateşlenen ATMACA'nın birkaç metre kalınlığındaki konteyneri delip geçtiği görüldü. 

Suya çok yakın irtifada ilerlediği için hedef gemiler tarafından 'son anda' fark edilebilen ATMACA gerekli önlemleri alma konusunda düşmana çok az zaman tanıyor. Su yüzeyinde hedefine ilerlerken son 10-15 kilometrede fark edilebilen ATMACA, düşman gemiye savunma yapma konusunda yarım dakika ilâ bir dakika arasında zaman aralığı bırakıyor. 

Hedefe yaklaştığında aniden irtifa yükseltip hedefe tepeden de dalış yapabilen ATMACA'nın birkaç adet aynı anda ateşlenmesi halinde düşmana şans bırakmayacağı belirtiliyor. 

Pentagon ateşle oynuyor: Nükleer saldırı uçakları İncirlik'e indi! Pentagon ateşle oynuyor: Nükleer saldırı uçakları İncirlik'e indi! Haberi Görüntüle

BARBAROS KIYI SAVUNMA SİSTEMİ

Denizde denize ateşlenen ATMACA füzesi, BARBAROS adı verilen kıyı savunma sistemine de entegre edilerek 'karadan denize' özellikli bir kimlik de kazandı. Tekerlekli araç üzerindeki mobil batarya, aynı anda 4 adet ATMACA füzesi taşıyabiliyor. 

BARBAROS ile birlikte Türkiye'nin kıyı savunmasında çok önemli bir yetenek elde edildi. ATMACA füzeli BARBAROS sistemleri, kıyıya 250 kilometre ve daha yakın mesafedeki her türlü deniz platformunu istenildiği zaman ateş altına alabiliyor. Hedefe ateşlendikten sonra tekerlekli araç 5 dakika içerisinde yer değiştiriyor. 

Habere Tepki Ver

14

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading