Yandex Metrica

DÜFAS'la denizaltı takibi: ASELSAN sonarının uzak menzilde muhteşem özellikleri

DÜFAS'la denizaltı takibi: ASELSAN sonarının uzak menzilde muhteşem özellikleri

Türk donanması derin denizlerde oyun değiştirici bir hamleye imza attı. ASELSAN mühendislerince üretilen Düşük Frekans Aktif Sonar Sistemi (DÜFAS), denizaltı ve torpidoları 'hayalet' olmaktan çıkarıyor. Sualtında geniş bir alanda 360 derece haritalama yapabilen DÜFAS, bağlı bulunduğu savaş gemisine, yaklaşmakta olan tehdidin bertarafı konusunda kritik bilgiler sağlıyor. 

Savunma

02.04.2024, 12:36

Türkiye sualtında oyun değiştirici bir hamleye imza attı. Yüzlerce metre derinlikte seyreden 'hayalet' denizaltılar artık DÜFAS'la tespit edilebiliyor. ASELSAN mühendislerinin tasarlayıp hazır hale getirdiği Düşük Frekans Aktif Sonar Sistemi (DÜFAS), sualtındaki sessiz tehditleri çok uzak mesafelerden yüksek doğrulukta bulabiliyor. 

Düşman denizaltı ve torpidoların konum, derinlik, mesafe bilgilerini bağlı bulunduğu gemiye ileten çekili sonar sistemi DÜFAS, platformun saniyeler içerisinde karşı tedbir geliştirmesine olanak tanıyor. Millî imkanlarla üretilmiş ilk çekili sonar sistemi olan DÜFAS, aktif ve pasif radarıyla sualtında resim oluşturuyor. 

Türkiye'nin derinlerdeki kulağı DÜFAS, Denizaltı Savunma Harbi (DSH) konusunda Türk donanmasını dünyanın sayılı güçlerinden biri haline getirdi. Bu önemli gelişme 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin yıldönümünde Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün tarafından duyuruldu. DÜFAS'ın çalışma sistemini gösteren animasyonla birlikte Görgün şu mesajı paylaştı:

"18 Mart Çanakkale Zaferi'nin yıldönümünde 'Çanakkale geçilmez' diyen milletimize ve şanlı ecdadımızın ruhuna armağan olsun!

ASELSAN mühendisliğinin önemli bir ürünü DÜFAS Düşük Frekans Aktif Sonar Sistemi, deniz altındaki tehditlerin tespit edilebilmesi için geliştirildi.

360 derece tüm yönlü tarama kabiliyetiyle denizaltı ve torpidoları etkin şekilde tespit edebilen DÜFAS, Şanlı Donanmamızın gücüne güç katacak!"

F-35 taşıyan dev helikopter aynı anda tanker uçaktan havada benzin aldı F-35 taşıyan dev helikopter aynı anda tanker uçaktan havada benzin... Haberi Görüntüle

ASELSAN DÜFAS'IN TEKNİK ÖZELLİKLERİ 

Bağlı bulunduğu gemi tarafından suya bırakılan ve denizin derinliklerinde görüş ötesi menzilde 360 derece haritalama yapan DÜFAS'ı ASELSAN Genel Müdür Ahmet Akyol şöyle anlattı:

"Denizaltı savunma harbinde oyun değiştirici yeni gücümüz, derinlerdeki kulağımız DÜFAS Sonarını tamamladık. 

DÜFAS ile su altında denizaltı ve torpido tespit kabiliyetimiz çok önemli ölçüde arttı. 

Tehdit Denizaltıları su üstü gemilerimize angaje olmadan tespit yeteneğine kavuştuk. 

  • Milli imkanlarla üretilen ilk çekili sonar sistemi DÜFAS, su altında akustik sinyaller yayınlıyor.
  • DÜFAS, yayınlanan sinyalin hedeflerden yansımalarını pasif sonar aracılığıyla toplayarak su altı taktik resmini oluşturuyor.
  • DÜFAS, bir torpido tehdidi algıladığında ise karşı tedbir ekipmanlarını devreye sokarak riski bertaraf edebiliyor.

Denizlerin üstü kadar altına da milli teknolojiyle hakim olabilmek için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz.

#ÇanakkaleGeçilmez diyerek can veren kahramanlarımızın emanetinin bekçisiyiz. Ruhları şad olsun."

ASELSAN DÜFAS Sonarı

TCG Anadolu'dan daha büyük olacak Milli Uçak Gemisi tasarım aşamasında: Tek depoyla Gölcük'ten New York'a seyir TCG Anadolu'dan daha büyük olacak Milli Uçak Gemisi tasarım aşamasında:... Haberi Görüntüle

GENİŞ ALANDA YÜKSEK DOĞRULUKTA TESPİT

Türk savunma sanayiinin omurga kurumu ASELSAN, DÜFAS'ı şu ifadelerle tanımlıyor: 

"DÜFAS, en güncel teknolojiyle donatılmış, su üstü platformlar için başta denizaltılar olmak üzere sualtındaki sessiz tehditlerin çok uzun mesafelerden tespiti amaçlı kullanılan, derinliği değiştirilebilir bir çekili aktif/pasif sonar sistemidir.

Oluşturulan sualtı resminde hedeflerin uzun menzilde tespiti ve takibi sağlanır. Sistem ayrıca sürekli aktif sonar özelliğini de kullanarak geniş alanlarda yüksek doğrulukta tespit imkânı sağlar.

Pasif sonar modunda ise sistem ortam gürültülerini dinleyerek torpido gibi tehditlerin tespiti amaçlı kullanılır." 

ASELSAN DÜFAS Sonarı

Çılgın siparişi duyurdu: 300 adet helikopter istiyorlar, rakam kaç bin tane daha artar bilemem Çılgın siparişi duyurdu: 300 adet helikopter istiyorlar, rakam kaç bin... Haberi Görüntüle

DÜFAS SONARININ MENZİLİ DEĞİŞKEN Mİ?

DÜFAS'ın Türk donanması için ne anlama geldiği hakkında ayrıntılı bilgiler veren savunma sanayii uzmanı gazeteci Tayfun Özberk, sosyal medya hesabındaki yazısında, bu tip sonarların çalışma sistemini şöyle anlattı:

"Hava ve suüstü tespit sensör teknolojileri baş döndürücü şekilde gelişse de, sualtı hâlâ gizemini koruyor. MAD gibi yardımcı gerçekleyici sensörler olsa da sualtı için ana tespit sensörü hâlâ sonarlar. Ve bu sensörlerin de net bir menzili yok, çünkü su şartlarına göre bu menziller bölgeye ve mevsime hatta güne göre değişkenlik gösterir.

Nedir bu su şartlarını belirleyen değişkenler? Sıcaklık, basınç ve tuzluluk. İşte bu değerler değişken olduğu için bölgede DSH (Denizaltı Savunma Harbi) harekâtı varsa önce suya batitermograf atılarak değerler alınır ve bu değerler sonar cihazına girilerek  sonarın o gün için kaplama diagramı belirlenir."

ASELSAN DÜFAS Sonarı

Çin Denizi'ndeki gerilimde son sözü KAAN söyleyecek: Filipinler ABD'yi veto etti Çin Denizi'ndeki gerilimde son sözü KAAN söyleyecek: Filipinler ABD'yi veto... Haberi Görüntüle

O 'TABAKA'NIN ALTI AYDINLANIYOR

"Merak etmeyin sualtı ses fiziğine girmeyeceğim, beyin yakan bir konu çünkü. Ancak bununla ilgili bilinmesi gereken husus o güne göre suyun içerisinde sesin nasıl yayılım göstereceği, buna gradyen denir. Eğer negatif gradyen varsa derinlik arttıkça ses hızı azalır, pozitif gradyende ise artar.

Negatif gradyen denizaltının en avantajlı olduğu durumdur. Birazdan nedenini anlatacağım. Pozitif gradyende ise ses belirli bir derinliğe ve menzile kadar yayılım gösterir. Burada sonarın görebildiği derinliğin sınırında bir tabak oluşur ve buna 'tabaka derinliği' denir. Bu derinliğin altına gövdeye monteli sonarların sinyalleri çok yüksek ihtimalle ulaşmaz."

"Karanlık bir odada fener yaktığınızı düşünün. İşte o fenerin aydınlattığı alan sonarların ürettiği ses sinyalinin ulaştığı nokta gibidir. Bu örnek konunun daha iyi anlaşılmasını sağlar. Bu tabaka farklı günlerde farklı derinliklerde oluşabilir. Örneğin 25 mt de olabilir 100 mt de. İşte negatif gradyen olan günlerde tabaka hemen hemen satıhta oluşur, yani denizin altı komple denizaltılar için güvenli alan haline gelir.

Bu nedenle denizaltılar genellikle kendileri suyun içinde olduğundan bu avantajı kullanmak isterler ve ekseriyetle tabaka derinliğinin altında saklanırlar. Bazı spesifik görevler haricinde temas verebileceği alana girmemeyi tercih ederler, gizli kalırlar." 

F-16'yı 400 kilometreden vuran füze Yunan uçaklarını paramparça edebilir F-16'yı 400 kilometreden vuran füze Yunan uçaklarını paramparça edebilir Haberi Görüntüle

KARANLIK ODAYA FENER IŞIĞI TUTMAK

"İşte suüstü filoları için problem tam olarak burada başlar, çünkü torpido ve güdümlü füze taşıdığı için görünmeyen bu büyük tehdidi tespit için samanlıkta iğne aranmaya başlanır. Öncelikle tabakayı kırmak gerekir, dolayısıyla bu bölgeye bir sonar indirilmesi ve transmisyon ihtiyacı belirir.

Yani geminin satıhtan gönderdiği ama tabakadan geri seken ses sinyal kaynağının tabaka altına indirilip orada çalıştırılması. Bunun için daldırılabilir sonarlar (dipping sonar), çekili sonarlar (towed array sonar), derinlik değiştirilebilir sonarlar (variable depth sonar) ve sonar şamandıraları (sonobuoy) kullanılır. Amaç odadaki karanlık alanlara yeni fenerler yakarak görüşü açmak ve birşey varsa görmektir.

Daldırılabilir sonarlar genellikle helikopterler tarafından kullanılır, sonoboylar ise helikopter ve deniz karakol uçakları tarafından. Uçar unsurlar denizaltı tarafından (bazı özel şartlar haricinde) vurulamayacağı için en az riskli yöntemdir. Çekili sonarlar ve VDS'ler ise genellikle gemiler tarafından kullanılır, geminin genellikle kıç tarafından suya indirilerek enerjilendirilir."

ASELSAN DÜFAS Sonarı

Fransızları ülkeden kovan Afrika ülkesi ÇAD semalarında AKSUNGUR SİHA rüzgarı Fransızları ülkeden kovan Afrika ülkesi ÇAD semalarında AKSUNGUR SİHA rüzgarı Haberi Görüntüle

SUALTI KARIŞTIRMA FONKSİYONU VAR MI?

"Bu sonarlar gemiden uzakta çalıştığı için geminin ürettiği gürültü sonarın alıcılarını olumsuz etkilemez, dolayısıyla alış hassasiyetleri genellikle gövdeye monteli sonarlardan daha iyidir. İşte bu sonarlar su şartlarına göre uygun derinliklerde daldırılarak denizaltıyı arama gayretlerine ciddi destek sağlarlar, gemilerin özellikle olumsuz su şartlarında elinin kolunun bağlı olmasını engellerler.

İşte ASELSAN DÜFAS'ın önemi burada devreye giriyor. Derinliği değiştirilebilir sonarlar Tepe sınıfı fırkateynlerimizin hizmetten ayrılması ile envanterden çıkmıştı (SQS-35). DÜFAS bu boşluğu dolduracak ve gemilerin denizaltı savunma harbindeki yeteneklerini önemli ölçüde artıracak."

ASELSAN DÜFAS Sonarı

"Fransız FREMM olarak bilinen Aquitaine sınıfı fırkateynler arka arkaya birkaç kere en iyi DSH gemilerine verilen Hook 'Em Up award ödülü aldı, ödülü veren de ABD'liler. Bu ödülde başrolü gemide bulunan CAPTAS-4 sonarı oynamıştı. İşte bu sonarlar bu kadar önemli Denizaltı Savunma Harbinde. Tabi bir de sualtı karıştırma fonksiyonu var DÜFAS'ın gördüğüm kadarıyla. Donanmamızda AN/SLQ-25 NIXIE cihazı bu maksatla kullanılıyordu, bu sistem de yerlileştirilmiş oldu. Özellikle akustik homing torpidolara karşı kullanılan bir sistem."

ASELSAN DÜFAS Sonarı özellikleri

Habere Tepki Ver

0

0

2

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading