BAE'den Fransa'ya dev sipariş: 80 uçak ve 12 helikopter için 20 milyar dolar!
Avustralya'da denizaltı ihalesinden dışlanan ve Afrika'da zor günler yaşayan Fransa'ya BAE'den hayat öpücüğü! Abu Dabi yönetimi, Paris'le dev bir savunma anlaşması imzaladı. 80 Rafale savaş uçağı ile 12 helikopteri kapsayan sözleşmenin büyüklüğü yaklaşık 20 milyar dolar.
Avustralya'nın 90 milyar dolarlık denizaltı ihalesinden dışlanan Fransa'nın imdadına Birleşik Arap Emirlikleri yetişti. Fransa'nın savunma ihracatındaki açığının bir kısmını kapatmaya niyetlenen BAE, Paris'ten yaklaşık 20 milyar dolar değerinde 80 adet Rafale savaş uçağı ile 12 adet helikopter sipariş etti.
Fransız basınının adeta bayram sevinciyle karşıladığı gelişme, Rafale üreticisi Dassault'u da olası bir krizden kurtardı. Uçakların 2027-2031 arasında BAE'ye teslimi öngörülüyor. BAE'nin dev talebi aynı zamanda Fransız savunma devi Dassault şirketinin bugüne dek tek kalemde imzaladığı en büyük anlaşma oldu.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u savunma fuarı Dubai EXPO'da ağırlayan BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed, 80 uçaklık siparişe bir de Airbus üretimi taktik nakliye helikopteri Caracal/Super Cougar'ı ekledi. Bu helikopterlerden 12 adet sipariş eden Abu Dabi yönetimi, Afrika'da zor günler yaşayan Fransızlara derin bir nefes aldırdı.
BAE, Caracal/Super Cougar tipi Fransız helikopteri için 12 adetlik sipariş verdi.
Sözleşmenin imzalanmasının ardından bir açıklama yapan Dassault Havacılık CEO'su Eric Trappier, "80 Rafale'nin BAE'ye satışı bir Fransız başarısıdır. BAE yetkililerine uçaklarımıza olan güvenlerini tazeledikleri için teşekkür etmek istiyorum. Mirage 5ve Mirage 2000 uçaklarından sonra bu Rafale sözleşmesi, ürünlerimiz konusunda BAE Hava Kuvvetleri'nin memnuniyetini gösteriyor" dedi.
Dassault CEO'su Eric Trappier ile BAE Savunma Endüstrisi Başkanı Tarık Abdurrahim el Hüseyni
Rafale uçaklarından Fransız Hava Kuvvetleri envanterinde 192 adet bulunuyor. 236 uçak ise yurtdışına ya satıldı ya da satışı için sözleşme imzalandı. Rafale üretiminde ihracat oranının yüzde 55'i aştığı kaydediliyor. Rafale savaş uçaklarının ilk müşterisi 2015 yılında Sisi yönetimindeki Mısır olmuştu. Ardından müşterilere Katar, Hindistan, Yunanistan, Hırvatistan ve BAE eklendi.
Siparişlerle rahat bir nefes alan Dassault şirketi, elektronik aksam konusunda alt yüklenici Thales ve motor üreticisi Safran ile birlikte şimdi, ayda bir uçak olan üretim hızını iki katına çıkarıp, ayda iki uçak imâl etmeyi hedefliyor. Önümüzdeki günlerde Endonezya'nın da 36 adet Rafale siparişi için Paris'in kapısını çalması bekleniyor.
MUHALEFET HİÇ BİZİMKİ GİBİ DEĞİL: TEBRİK ETTİLER
Eric Zemmour
BAE ile yapılan 20 milyar dolarlık dev anlaşma Fransa'da muhalefeti de sevindirdi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a karşı adaylığını açıklayan aşırı sağcı Eric Zemmour, sosyal medya hesabında şu mesajı paylaştı: "80 Rafales satışı için Dassault, Thales ve Safran'ı tebrik ederiz. Bu, AB'ye veya NATO'ya hiçbir şey borçlu olmayan tüm savunma sanayimiz için bir başarıdır ancak her şeyi savunma sanayi tabanımızı güçlendirerek korunması gereken bağımsızlık politikamıza borçluyuz."