Yandex Metrica

Sitede Ara

ASELSAN'dan dünyada ilk: MARLIN SİDA'ya bakanlar denizaltı avcısı DÜFAS'ı gördü!

ASELSAN'dan dünyada ilk: MARLIN SİDA'ya bakanlar denizaltı avcısı DÜFAS'ı gördü!

Denizaltı avında menzil sınırı ortadan kalktı. ASELSAN, sualtı gözetleme radarı DÜFAS'ı MARLIN SİDA'ya entegre etti. Dünyaya ilk kez Malezya'daki savunma fuarında açıklanan proje, Türk donanmasının denizlerdeki yeni meydan okuması oldu. DÜFAS-M sonarı Amerikan basınının da ilgisini çekti.

Savunma

19.05.2024, 08:34

Denizaltı takibinde menzil sınırı ortadan kalktı. ASELSAN mühendisleri dünyayı şaşkına çeviren bir projeyi ilk kez Malezya'da duyurdu.

Kuala Lumpur'da düzenlenen savunma fuarı DSA-2024'e geniş bir ürün portföyü ile katılan ASELSAN, silahlı insansız deniz aracı (SİDA) MARLIN'in 'denizaltı avcısı' modelini sergiledi. 

MARLIN SİDA'yı inceleyenlerin şaşkınlığı bir kat daha arttı. Çünkü ASELSAN, ilk kez 18 Mart 2024 tarihinde tanıtımını yaptığı Düşük Frekans Aktif Sonar Sistemi'nin (DÜFAS) daha küçük bir modelini MARLIN'e entegre etmişti. 

Denizaltı avcısı savaş gemilerinde kullanılan DÜFAS'ın kompakt bir versiyonla MARLIN'e uyarlanması, uzaktan komuta edilen SİDA'lar sayesinde Türkiye'ye paha biçilmez bir savunma kabiliyeti kazandırdı. 

Mini DÜFAS'ı MARLIN'e entegre ederek bunu DÜFAS-M olarak adlandıran ASELSAN mühendisleri, yakın geleceğin denizaltı karşıtı silahlarının nasıl olacağına dair çarpıcı bir konsepti de ortaya koymuş oldu. 

Yamyam füzeler 4'te 1 fiyatına denizaltı batırıyor: Yunan cephaneliğinin raf ömrü doldu mu? Yamyam füzeler 4'te 1 fiyatına denizaltı batırıyor: Yunan cephaneliğinin raf... Haberi Görüntüle

SİSTEMİN ÖZELLİKLERİ GİZLİ TUTULUYOR

Bu özel teknoloji Amerikan basınının da dikkatini çekti. DÜFAS-M ünlü savunma platformu Jane's Defence'te analiz edildi. Jane's, ASELSAN'ın DÜFAS-M sistemini 2024 yılı içerisinde operasyonel hale getireceğini yazdı. 

Haberde, "2024 yılının ikinci yarısında MARLIN SİDA seti üzerinde yer bulacak donanım bileşenlerinin testleri sürüyor. DÜFAS'ta hem aktif hem de pasif diziler ile tespit ve takip yetenekleri bulunuyor" denildi. 

ABD medyasına verdiği demeçte ASELSAN Asya-Pasifik Müdürü Suat Ekmen, "Sistemin son geliştirme aşamasında olması nedeniyle DÜFAS çalışma frekansları ve çekilen kablo uzunluğu gibi özellikler gizli tutuluyor" dedi. 

MARLIN SİDA'ya entegre DÜFAS-M

14.5 mm'lik zırh delici mermiyi durduran lego beton: Türk kimyager üretti 14.5 mm'lik zırh delici mermiyi durduran lego beton: Türk kimyager... Haberi Görüntüle

SON SÖZÜ DENİZALTILAR SÖYLER AMA ONU DA DÜFAS BULUR

DÜFAS'ın gemi versiyonu geçtiğimiz 18 Mart'ta operasyonel hale getirilmiş ve yetkililer bu kabiliyete ilişkin önemli mesajlar vermişti. DÜFAS, sualtındaki sessiz tehditleri çok uzak mesafelerden yüksek doğrulukta tespit edebiliyor. 

Düşman denizaltı ve torpidolarının konumu, derinliği ve mesafe bilgileri mini-DÜFAS sayesinde çok geniş bir coğrafyada tespit edilecek. Türk Deniz Kuvvetleri böylece MARLIN SİDA'ya entegre DÜFAS-M sistemiyle Mavi Vatan'da denizaltı izleme ağı kurma imkanına kavuştu. 

Millî imanlarla üretilmiş ilk çekili sonar sistemi olan DÜFAS, aktif ve pasif radarıyla sualtında resim oluşturuyor. Yüzlerce metre derinlikte seyreden hayalet denizaltılar böylece kesin bir şekilde tespit edilebiliyor. 

Sualtında 360 derece tarama kabiliyeti bulunan DÜFAS, görüş ötesi menzillerde haritalandırma yapıyor. Bir düşman denizaltısı Mavi Vatan'a yaklaştığında veya Türk donanmasına ait bir gemiye yöneldiğinde, tehlikeli mesafeye gelmeden önce tespit edilebilecek. 

Suyun altında akustik sinyaller yayınlayan DÜFAS, sonra bu sinyal dalgalarının hedeften yansımasını toplayan pasif sonar kullanarak taktik resim oluşturuyor. DÜFAS bir torpido tehdidi algıladığında ise karşı tedbir ekipmanlarını devreye sokarak riski bertaraf edebiliyor.

Denizaltı avcısına dönüştürülen MARLIN SİDA, taşdığı torpidolarla sualtındaki düşman aracını ateş altına alabiliyor.

 

Habere Tepki Ver

121

0

7

0

0

1

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading