Türkiye'nin 40 adet Eurofighter Typhoon satın alım talebi masada beklemeye devam ediyor. Ankara'nın siparişi siyonist İsrail güdümündeki Almanya'nın uyguladığı blokaj nedeniyle henüz bir sonuca ulaşmadı.
Öncelikle Almanya'yı ve dolaylı olarak Avrupa ekonomisini zarara uğratma pahasına blokaj kararından vazgeçmeyen Berlin yönetimi, PricewaterhouseCoopers'ın (PwC) yayınladığı son araştırma ile birlikte bir kez daha zor duruma düştü.
PwC imzalı Eurofighter Ekonomik Etki Değerlendirmesi Raporu, programın ortağı olan Almanya, İngiltere, İspanya ve İtalya orduları için yapılacak üretimin haricinde önümüzdeki 10 yıllık süre zarfında 200 uçağı kapsayan bir ihracat perspektifi sunuyor.
10 YILDA 200 UÇAK İHRAÇ EDİLEBİLİR
PwC tarafından yayınlandıktan sonra İtalyan savunma devi Leonardo firmasının internet sitesinde de yer bulan rapor, Eurofighter programının 2023 yılına dek Avrupa ekonomisine muhtemel katkısını gözler önüne serdi.
Eurofighter taleplerine Almanya tarafından blokaj uygulanmaması halinde önümüzdeki 10 yıllık süre zarfında 200 adet savaş uçağının üretilip ihraç edilmesi öngörülüyor.
Çarpıcı bir büyüme senaryosu ortaya koyan rapora göre, sözkonusu satışlar Avrupa ekonomisine 90 milyar avroluk katkı sağlayacak; ortak ülkelerin ekonomileri 22 milyar avro tutarında vergi geliri elde edecek ve 98 binden fazla iş kolunu üretim halinde canlı tutacak.
AVRUPA GÜVENLİĞİNDE HAYATİ ROL OYNUYOR
Eurofighter Typhoon İcra Kurulu Başkanı Giancarlo Mezzanatto, Eurofighter savaş uçaklarının Avrupa semalarının güvenliğini sağlama konusunda hayati rol oynadığına dikkat çekerek programın getireceği inanılmaz faydalara şöyle işaret ediyor:
"Eurofighter programı doğrudan Avrupa ekonomilerini güçlendiriyor. On binlerce önemli havacılık-uzay işini destekleyerek çalıştığımız topluluklara fayda sağlıyor. Eurofighter üretim hatlarının bulunduğu bölgelerde çoğunlukla KOBİ'ler, start-up'lar ve eğitim kurumlarıyla programın önemli bir yayılım alanı var.
Dolayısıyla yeni Eurofighter Typhoon siparişleri Avrupa'daki savunma sanayii üretim varlıklarını sürdürmek ve korumak için hayati önem taşıyor. Bu uzun bir süre boyunca çekirdek uluslara (Almanya, İtalya, İspanya ve İngiltere) Avrupa teknolojik bağımsızlığını ve endüstriyel bilgi birimi esnekliğini garanti edecektir."
TEK BİR UÇAK, ÖMRÜ BOYUNCA 407 MİLYON AVRO KATKI SAĞLIYOR
PwC'nin Eurofighter raporunda dikkat çekilen bir rakam, savaş uçağı endüstrisinin kaynak ülkelere onlarca yıla yayılan maddi katkısını gözler önüne serdi.
Buna göre tek bir Eurofighter Typhoon savaş uçağı, tüm operasyonel ömrü süresince üretici 4 ülke ekonomilerine toplamda 407 milyon avroluk katkı sağlıyor. Ek olarak iştirakçiler devlete 100 milyar avroluk vergi sağlıyor.
Eurofighter programının bir numaralı ismi Giancarlo Mezzanatto şu bilgileri veriyor:
"Eurofighter Typhoon programında Ar-Ge, tasarım, üretim ve hizmet içi destek sağlamada önemli rol oynayan 400'den fazla tedarikçi ve yüklenici bulunuyor. Programa sürekli olarak yatırım yapılması, uçağın operasyonel açıdan etkili olmasını sağlamakla ve güçlü bir havacılık endüstrisi oluşturmakla kalmayacak; aynı zamanda Avrupa'da yeni nesil savaş sisteminin geliştirilmesini de kolaylaştıracaktır."
AIRBUS: DAHA FAZLASINI ÜRETEBİLİRİZ
Eurofighter Ortak Şirketlerinin (EPC) (Airbus, BAE Systems, Leonardo) üst düzey yöneticileri PwC'ye bağlı 'Strateji&' adlı grubun raporundaki verileri doğruluyor.
Almanya merkezli Airbus Defence and Space Hava Gücü Başkanı Jean-Brice Dumont şunları söylüyor:
"Eurofighter şüphesiz Avrupa'nın en büyük endüstriyel ve askerî projesidir. Almanya ile Quadriga programı (38 adet Trench-4 uçak) ve İspanya ile Halcon programı (20 yeni uçak) için imzalanan sözleşmeler nedeniyle bu, yaşayan bir programdır. Airbus, yeteneklerini ve araçlarını korumaya ve potansiyel müşteri ihtiyaçları doğrultusunda Almanya ve İspanya'da daha fazla uçak üretmeye hazır."
İngiliz BAE Systems Havacılık Grubu Genel Müdürü Simon Barnes ise Typhoon savaş uçaklarının giderek karmaşıklaşan küresel güvenlik ortamında Avrupa ve Ortadoğu savunmasında oynadığı role vurgu yaparak şöyle konuştu:
"Program büyük bir ekonomik katkı sağlıyor. İngiltere, ihracatlar sayesinde başlangıçtaki yatırımının iki katından daha fazlasını geri aldı. Typhoon'a yatırımın devam etmesi gerekiyor. Bu, Avrupa'nın savunma direnci ve ulusal endüstriyel ekosistemin korunması için hayati önem taşıyor."
BİNLERCE VASIFLI PERSONEL YETİŞTİ
İtalyan Leonardo'nun üst yöneticisi Lorenzo Mariani ise Eurofighter programına dair şu değerlendirmede bulundu:
"Eurofighter programı, başlangıcından bu yana ileri teknolojilerin geliştirilmesinde ve binlerce vasıflı profesyonelin istihdam edilmesinde çok önemli bir rol oynadı. Bu aynı zamanda projeye dahil olan iç pazarlarda önemli ekonomik getiriler de sağladı.
Leonardo'nun uçak, elektronik, sensörler ve çeşitli sistemler konusunda geniş yelpazedeki faaliyetleri yaygın sektörel katılım gerektiriyor; bu da savunma ve sivil iş programlarımızda verimli sonuçlar almamızı sağlıyor.
Leonardo olarak birçok ülkede hava savunmasının omurgasını temsil eden ve gelecek 30+ yıl boyunca yeni nesil muharebelere köprü oluşturacak şekilde büyüyüp gelişmeye hazırlanan Eurofighter Typhoon programının parçası olmaktan gurur duyuyoruz."
Yorum Yaz