Yandex Metrica

Sitede Ara

Sezaryene kim dur diyecek! Oran giderek artıyor, normal doğumun canına okudular

Sezaryene kim dur diyecek! Oran giderek artıyor, normal doğumun canına okudular

Evlat sahibi olmak isteyen kadınların bu konuda belki de en büyük korkusu normal doğum. Küçüklüğünden beri korku ve acı dolu doğum hikayeleriyle beyni etkilenen kadınlar büyük bedeller ödemeyi göze alarak sezaryen doğuma yöneliyor. Doğal olmayan yollarla, yani bir ameliyat yöntemiyle anneden alınan bebek, büyüme sürecinde bazı sağlık sorunlarıyla daha sık karşılaşıyor. Peki bu durum nasıl önlenebilir? Sadece mecbur kalındığında yapılması gereken sezaryen doğumlarla ilgili yetkililer nasıl bir düzenleme yapmalı? Gerçek Hayat dergisi bu sorulara bazı çözüm önerileri getirmiş.

Sağlık

23.01.2024, 20:09

Günümüzdeki şekliyle ilk olarak 1881 yılında yapılan sezaryen doğum, doğum korkusu yaşayan anne adayları tarafından son yıllarda tek seçenek olarak görülüyor. Öyle ki Türkiye sezaryenli doğumda ne yazık ki dünya birincisi. Çünkü ülkemizde dünya ortalamasının iki katından daha fazla sezaryen yapılıyor. Türkiye sezaryende liderliği, konunun mucidi İngiliz ve Almanlara bile vermiyor.

Kokusuna katlananın cildi bebek gibi oluyor! O sebze kolajen artırmada takviyeler kadar etkili Kokusuna katlananın cildi bebek gibi oluyor! O sebze kolajen artırmada... Haberi Görüntüle

İLK SEZARYENE İMZAYI CEMİL TOPUZLU ATTI

Gerçek Hayat Dergisi'nin haberine göre Türkiye’de ilk 1905’de Cemil Topuzlu tarafından yapılan sezaryen, ABD’de ise 1974’e kadar uygulanmamış. Abdülhamid Han devrinde devlet bursu ile cerrahi eğitim için Avrupa’ya okumaya gönderilen Topuz’lu, İstanbul’a döndükten bir süre sonra Nişantaşı’ndaki İzmir Palas’ta gerekmediği hâlde Osmanlı’nın ilk sezaryen doğumunu yaptırmış. 

Aslında o dönem sezaryenle doğum isteğini hiçbir kadına kabul ettirememişler. Hatta İzmir Palas’ın bekçisinin gebe karısı Nazmiye Hanım da, içki içirilerek sarhoş edildikten sonra narkozlanıp, ameliyat edilerek çocuğu rızası dışında sezaryenle alınmış. Sezaryen uygulamasından haberdar olan Sultan 2. Abdülhamid Han, Topuzlu’yu çağırıp bu müdahalenin gerekçesini sormuş. İkna olmadığı için Topuzlu’nun rütbesini mareşallikten albaylığa düşürmüş. Buna kızan Topuzlu ise, askerlikten istifa etmiş.

Bunu da yaptılar: Sabun yapımında kullanılan madde zeytinyağı diye satılıyor Bunu da yaptılar: Sabun yapımında kullanılan madde zeytinyağı diye satılıyor Haberi Görüntüle

2021'DE DOĞUMLARIN %57'Sİ SEZARYENLE YAPILDI

O günlerden bugüne adeta çığ gibi büyüyen sezaryen doğum oranlarına baktığımızda rakamlar gerçekten ürkütücü bir hal alıyor. Zira sadece 2021’de ülkemizdeki doğumların %57 kadarı sezaryenle gerçekleştirilmiş. Yani 3 doğumdan biri hâlâ sezaryenle yaptırılıyor.

“Sezaryen önemli kalıcı komplikasyonlara, sakatlık ve ölümlere neden olabilir” açıklaması ile tehdidin büyüklüğüne dikkat çeken Dünya Sağlık Örgütü, diğer taraftan "Sezaryen ideal olarak sadece tıbben gerekli durumlarda yapılmalıdır" açıklamasıyla alttan alta adeta bu işin pazarlamasını yapıyor. 

AB ülkelerinde ortalama %28 olan sezaryeni en çok özel hastaneler yapıyor. Kuzeydoğu Anadolu bölgesinde %37,5 olan rakam, Akdeniz’de %60’lara yükseliyor.

Her gün kola veya gazoz içenleri bekleyen tehlike! Gözlere verdiği zararı duyunca ağzınıza sokmayacaksınız Her gün kola veya gazoz içenleri bekleyen tehlike! Gözlere verdiği... Haberi Görüntüle

BURÇ İSTEĞİNE GÖRE DOĞUM YAPANLAR VAR 

İş o kadar büyük bir trajediye dönüşmüş ki bazı aileler, arzu ettikleri burçta olması için bebeklerini sezaryenle aldırıyor. Sırf bunun için bazı ameliyatların erken yapıldığını söylemeye gerek yok sanıyoruz. 

Tüm bunlar yaşanırken gözlerin çevrildiği devlet kurumları ise ne yazık ki sessiz. Aslında bu konuda alınabilecek bazı önlemler var. Mesela sezaryen doğum ücretini artırıp normal doğum ücretini düşürdüğünüzde, bu oranlar yüzde 3-5’lere kadar düşer. Veya normal doğum yapan kadına da daha yüksek, sezaryenle doğum yapana ise düşük doğum teşviki verdiğinizde...

Çaydanlığı o malzemeden olanlar her yudumda zehir içiyor! Evde varsa hemen çöpe atın Çaydanlığı o malzemeden olanlar her yudumda zehir içiyor! Evde varsa... Haberi Görüntüle

SEZARYEN DOĞUM NELERE YOL AÇAR?

Öte yandan normal doğum sırasında kadına verilen sentetik oksitosin/sancı da ayrı bir tehlike barındırıyor. Bebeğin fizikî ve ruhî davranışlarını bozan sentetik oksitosin, doğum sonrası doğal oksitosin seviyelerinde düşüşe neden oluyor. Bu ise doğum sonu kanama ihtimalini artırıyor. Sentetik oksitosin süt salgılanmasını ve emzirmeyi de olumsuz etkiliyor. Sentetik oksitosinin ayrıca çocuklarda otizm gibi mental bozuklara yol açıyor. 

İngiltere, Yeni Zelanda, Avustralya ve Kanada gibi ülkelerin sağlık bakanlıkları, evde normal doğum yapmayı teşvik ediyor. Hatta bunun için ebe ile diğer maddî ve mânevî destek sağlıyorlar. Yüzde 57'lik bir sezaryen oranına sahip olan Türkiye'de de benzer teşviklerin verilmesi gerekiyor. Hem anne hem bebek hem de ülkenin geleceği için...

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading