Yandex Metrica

Göz muayenesi o organdaki hastalığı tespit edebilir! Göz damarlarındaki o belirtiye dikkat!

Birbirine uzak olmasına rağmen böbrek ve göz arasında bir bağlantı olduğu ortaya çıktı. Yapılan bir araştırma gözdeki kan damarlarında oluşan değişikliğin kronik böbrek hastalığı göstergesi olduğunu kanıtladı. Peki böbrek nakli olan kişilerde sonuç ne oldu?    

Sağlık

19.04.2024, 17:28

Kronik böbrek hastalığı, dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen sessiz bir salgın. 

Çoğu durumda, herhangi bir semptom ortaya çıkmıyor. 

Bu yüzden de tedavi şansı oldukça düşüyor. 

Böbreklerdeki herhangi bir patojeniteyi erken tespit etmek hayati öneme sahip. 

O kanser türünde vaka sayısı yazın artıyor! Dermatoonkolog Kristina Karvatskaya'ya göre korunmada en etkili yöntem... O kanser türünde vaka sayısı yazın artıyor! Dermatoonkolog Kristina Karvatskaya'ya... Haberi Görüntüle

BÖBREK VE GÖZ ARASINDA NASIL BİR BAĞLANTI VAR?

Edinburgh Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, göz sağlığı ile kronik böbrek hastalığı arasında önemli bir bağlantı olduğunu ortaya çıkardı. 

Bu yeni keşif, böbrek sorunlarının erken tespitinin anahtarının gözlerde olabileceğini öne sürüyor.

Araştırmacılar, retina ve koroid yani retinanın arkasındaki kan damarları tabakasındaki değişikliklerin, böbrek sağlığının göstergesi olduğunu buldu. 

Optik koherens tomografiyi kullanarak, kronik böbrek hastalığı olan kişilerin sağlıklı insanlara kıyasla daha ince retina ve koroidlere sahip olduğunu gözlemlediler.

Ege'de el üstünde tutuluyor! Guatr hastalarına şifa veriyor! Sarımsak ve limonla birleşince turp gibi yapıyor Ege'de el üstünde tutuluyor! Guatr hastalarına şifa veriyor! Sarımsak ve... Haberi Görüntüle

Demans yakın gelecekte yok olabilir! Bilim insanları o organın nesilden nesile büyüdüğünü keşfetti Demans yakın gelecekte yok olabilir! Bilim insanları o organın nesilden... Haberi Görüntüle

KRONİK BÖBREK RAHATSIZLIĞI OLANLAR TAKİP EDİLDİ

Ekip bir grup KBH hastasını iki yıl boyunca takip etti.

Araştırmanın başlangıcında retinaları ve koroidleri daha ince olanların zamanla böbrek fonksiyonlarında belirgin bir düşüş yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu buldular. 

Bu ilişkinin ardındaki mantık, göz ile böbrek arasındaki yapısal ve işlevsel benzerliklerden kaynaklanıyor. 

Her iki organın da düzgün çalışması büyük ölçüde küçük kan damarları ağına bağlı. 

KBH'de yaygın bir olay olan bu damarların hasar görmesi hem görmeyi hem de böbrek fonksiyonunu etkiliyor.

Omega 3 nedir? Omega 3 takviyeleri ne işe yarar? Omega 3 takviyeleri herkes tarafından kullanılır mı? Omega 3'ün yan etkisi var mı? Omega 3 nedir? Omega 3 takviyeleri ne işe yarar? Omega... Haberi Görüntüle

 GÖZ HASARI HASTALIĞIN DERECESİNE GÖRE DEĞİŞİYOR

Araştırmacılar aslında böbrek hastalığı ne kadar ilerlemişse retina ve koroidin de o kadar ince olduğunu buldu. 

Bu ilişki, hem göz hem de böbrek sağlığı için bilinen bir faktör olan yaş dikkate alındıktan sonra bile geçerliliğini korudu. 

Oksijen ve besin maddeleri için büyük ölçüde koroide bağımlı olan retinanın orta kısmının, KBH hastalarında özellikle etkilendiği görüldü.

Yaptığınız kebapların dışı sert oluyorsa bunu deneyin! Eti lokum gibi yapıyor Yaptığınız kebapların dışı sert oluyorsa bunu deneyin! Eti lokum gibi... Haberi Görüntüle

Menopoz sonrası bunu yaşarsanız hemen doktora gidin! Kanser ihtimali var Menopoz sonrası bunu yaşarsanız hemen doktora gidin! Kanser ihtimali var Haberi Görüntüle

NAKİL SONRASI ORTAYA NE ÇIKTI?

Asıl önemli bulgu, araştırmacılar böbrek nakilli hastalarını incelediğinde ortaya çıktı. 

Dikkat çekici bir şekilde, bu deneklerde retina ve koroid incelmesinin tersine döndüğü görüldü. 

Nakilden sadece bir hafta sonra göz yapıları kalınlaşmaya başladı ve sonraki 12 ay boyunca sürekli bir iyileşme gösterdi. 

Buna karşılık, böbrek bağışlayan kişilerde böbrek fonksiyonları normal olmasına rağmen bir yıl içinde koroid incelmesi görülmeye başlandı. 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Loading