Yandex Metrica

Erkekler mi daha erken yaşlanır yoksa kadınlar mı? Araştırmanın sonucu sizi şaşırtacak

Ruh halinde gel-gitlere sebep olan hormonların etkisi, çocuk doğurma, ev işleri gibi sorumluluklar kadınların erken çökmesine yol açabiliyor. Ancak yapılan bir araştırma aslında erkeklerin daha erken yaşlandığını ortaya koydu. Peki neden? Erkekler niçin daha erken yaşlanıyor? İşte cevabı.  

Sağlık

30.03.2024, 21:26

Bir erkek ve bir kadın aynı yılda doğmuş olabilir, ancak araştırmacılara göre yaşlanma aynı orantıda gerçekleşmiyor. Çalışma bir cinsiyetin yaşlanmaya daha yatkın olduğunu ortaya koydu. Hatta bu fark 20'li yaşlar gibi erken bir dönemde ortaya çıkıyor.

20 yıl sonraki yetişkinlerin çoğu obez olabilir! Nedeni anne babaların çocuklarına verdiği bir gıda 20 yıl sonraki yetişkinlerin çoğu obez olabilir! Nedeni anne babaların... Haberi Görüntüle

GÖNÜLLLÜLER BİR DİZİ TESTTEN GEÇTİ

Finlandiya'daki Jyväskylä Üniversitesi'nden bilim insanları, binlerce gönüllünün kronolojik yaşını, yani gerçek yaşam yıllarını, biyolojik yaşlarıyla yani organizmanın yaşlanma durumu ile karşılaştırdı. DNA'ya bağlı belirli kesin belirteçlere dayanarak vücudun yaşlanmasını değerlendiren bir dizi test kullandılar.

Bulgular, erkeklerin kadınlardan daha hızlı yaşlandığını ortaya çıkardı. Aradaki fark, erkeklerin biyolojik olarak aynı yaştaki kadınlardan ortalama 4 yaş daha yaşlı olduğu 50'li yıllarda açılıyordu. 

Dünya, Rusya'dan gelecek virüs tehdidi ile karşı karşıya! Bu kez kaynağı sivrisinekler Dünya, Rusya'dan gelecek virüs tehdidi ile karşı karşıya! Bu kez... Haberi Görüntüle

Fazla karamsar ve endişeli misiniz? O hormonu mutlaka kontrol ettirin! Doğrudan depresyona yol açıyor Fazla karamsar ve endişeli misiniz? O hormonu mutlaka kontrol ettirin!... Haberi Görüntüle

2 BİN 240 İKİZ ARAŞTIRMAYA KATILDI

Araştırmada, yaşlarına göre iki gruba ayrılan 2 bin 240 ikizin biyolojik yaşı incelendi. Bir grupta 21-42 yaş arası gönüllüler yer alırken, diğer grupta 50-76 yaş arası gönüllüler vardı. İncelenen ikiz çiftlerin yaklaşık 151'inin kadın ve erkek olması, araştırmacıların büyüdükçe genetiklerini ve yaşam tarzlarını incelemelerine olanak tanıdı.

Biyolojik yaş, DNA metilasyon seviyelerini ölçen 4 epigenetik saat kullanılarak hesaplandı. Ayrıca, her katılımcının eğitim yılı, vücut kitle indeksi, alkol, sigara ve fiziksel aktivite alışkanlıkları gibi diğer potansiyel etkili faktörler de dikkate alındı.

Çocuklar bu yüzden koronayı hafif atlatıyor! İngiltere'deki araştırma ne gösterdi? Çocuklar bu yüzden koronayı hafif atlatıyor! İngiltere'deki araştırma ne gösterdi? Haberi Görüntüle

ERKEKLER DAHA HIZLI YAŞLANIYOR

Sonuçlar, erkeklerin tüm gruplarda ve tüm epigenetik saatlerde kadınlardan daha yaşlı olduğunu gösterdi. Genç yetişkinlik döneminde belirgin olan fark, insanlar yaşlandıkça daha da genişledi ve aradaki fark 1,2'den 4,3'e çıktı.

Regl ağrılarının sebebi belli oldu! O yiyecek her şeyin sorumlusu Regl ağrılarının sebebi belli oldu! O yiyecek her şeyin sorumlusu Haberi Görüntüle

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

KİLO ALIMI YAŞLANMADA PAY SAHİBİ

Vücut kitle indeksinin yaşlanmada cinsiyet farklılığını etkileyen ana faktörlerden biri olduğu ortaya çıktı. Erkekler kadınlara göre daha fazla kilolu olma eğilimindedir ve bu da kadınların neden daha uzun bir yaşam beklentisine sahip olduğunu açıklayabilir.

Ancak bilim adamları aradaki farkın zamanla daraldığını iddia ediyor. Bunun nedeni ise muhtemelen erkekler arasında sigara içme oranlarının düşmesi. Örneğin, Finlandiya'da sigara içen erkeklerin sayısı 1970'lerdeki yüzde 37'den bugün yüzde 17'ye düşerken, kadınlarda sigara içme yaygınlığı aynı.

Araştırmanın baş yazarı Anna Kankaanpää çalışma ile ilgili şunları söyledi: 

"Bu farkı açıklayabilecek bir genetik faktör, kadınlar için faydalı özelliklere sahip bir hormon olan östrojenin varlığıdır." 

Hastane randevusunda yeni dönem! Bakan Koca detayları açıkladı Hastane randevusunda yeni dönem! Bakan Koca detayları açıkladı Haberi Görüntüle

Sadece yumurtada var sanıyorduk! İşte içinde protein olduğunu duyunca şaşıracağınız 8 yiyecek Sadece yumurtada var sanıyorduk! İşte içinde protein olduğunu duyunca şaşıracağınız... Haberi Görüntüle

ERKEN YAŞLANMAYA BAŞKA NELER YOL AÇIYOR?

Öte yandan erken yaşlanmayı etkileyen bazı faktörler var.

Genetik Yatkınlık: Ailesel geçmiş, bir bireyin ne kadar hızlı veya yavaş yaşlanabileceğini etkileyebiliyor. Bazı genetik faktörler, belirli yaşlanma belirtilerinin daha erken ortaya çıkmasına neden olabiliyor.

Çevresel Etkenler: Güneş ışığına maruz kalma, hava kirliliği, sigara içme gibi çevresel faktörler erken yaşlanma sürecini hızlandırabiliyor.

Yaşam Tarzı: Dengesiz beslenme, yetersiz uyku, düşük fiziksel aktivite düzeyi, stresli yaşam tarzı gibi faktörler erken yaşlanmayı etkileyebiliyor.

Hormonal Değişiklikler: Hormon dengesizlikleri, özellikle menopoz gibi hormonal değişiklikler kadınlarda erken yaşlanmanın belirtilerini hızlandırabilir.

Cilt Bakımı: Yanlış cilt bakımı yöntemleri veya yetersiz güneş koruması cilt yaşlanmasını hızlandırabilir.

 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Loading