Yandex Metrica

Fazla karamsar ve endişeli misiniz? O hormonu mutlaka kontrol ettirin! Doğrudan depresyona yol açıyor

Kişinin ruh halini adeta ele geçiren depresyon farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabiliyor. Uzmanlar ise bu durumun tiroid bezinin yeterli miktarda hormon üretememesi neticesinde ortaya çıkan hipotiroidi sebebiyle de yaşanabileceğini belirtiyor. Peki hipertiroid depresyona yol açabilir mi?

Sağlık

17.04.2024, 16:56

Tiroid bezinin yeterli miktarda tiroid hormonu üretememesi sonucu görülen hipotiroidizm kişiyi hem fiziksel hem ruhsal yönden etkiliyor. 

Söz konusu sağlık sorunu halsizlik, yorgunluk, kilo alımı, üşüme, cilt kuruluğu, kabızlık, depresyona eğilim, saç ve kaş dökülmesine neden olabiliyor. 

The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism dergisinde yayınlanan çalışma olumsuz duyguları ve bunların tiroid fonksiyon bozukluğuyla nasıl ilişkili olduğunu araştırıyor.

Sıcak havalarda ortaya çıkıyor! İşte akrep sokmalarına karşı hayat kurtaran müdahale yöntemleri Sıcak havalarda ortaya çıkıyor! İşte akrep sokmalarına karşı hayat kurtaran... Haberi Görüntüle

D TİPİ KİŞİLİĞE SAHİP OLUYORLAR

Araştırmacılar, hipotiroidi tedavisi gören 3 bin 500'den fazla kişiyi inceledi.

Bu kişilerin yarısından fazlasının normalden daha kaygılı ve önemsiz şeylerle ilgili de endişelenme eğiliminde olan D Tipi kişiliğe sahip olduğunu bulundu.

D Tipi kişiliğe sahip hipotiroidizmli kişilerde özellikle yüksek düzeyde kaygı, depresyon, tedaviden memnuniyetsizlik, kalıcı semptomlar ve düşük yaşam kalitesi vardı.

Son yıllarda çok övülüyordu! O beslenme şeklinin kalbi adeta zehirlediği belirlendi! Kan şekeri de tavan yapıyor Son yıllarda çok övülüyordu! O beslenme şeklinin kalbi adeta zehirlediği... Haberi Görüntüle

TİROİD HORMONU TEDAVİSİ ŞİKAYETİ BİTİREBİLİR

Uzmanlar "yıllarca depresyon tedavisi gören kişilerin TSH düzeyine bakıldığında hipotiroidi hastası olduğu tespit edilir" diyor.

Onlara göre verilen sentetik tiroid hormonu ile şikayetler geçebilir. 

Hipotiroidi vakalarının yüzde 40'ında, özellikle de kadınlarda depresyon veya panik atak görülüyor. 

Tedaviyle şikâyetlerde azalma olmasına rağmen bazen dirençli, sık tekrarlayan depresyon görülebiliyor. 

Bu hastalarda tiroid bezi yetmezliğinin iyi tedavi edilmesi gerekiyor. 

Tedavi sırasında TSH’nın 1.0-1.5 IU/L arasında olması depresyonun düzelmesine daha iyi katkıda bulunuyor. 

Hipotiroidi tedavisinde kullanılan tiroid hormon ilaçları beyindeki mutluluk hormonu adı verilen serotonin seviyesini artırarak depresyon belirtilerini azaltıyor.

Sütyeninizi çıkarmadan yatıyorsanız bir kez daha düşünün! 14 saatten fazla sütyen takanlarda... Sütyeninizi çıkarmadan yatıyorsanız bir kez daha düşünün! 14 saatten fazla... Haberi Görüntüle

HİPERTİROİD DE DEPRESYONA YOL AÇIYOR

Öte yandan hipertiroidi hastalarında da depresyon görülüyor.

Ancak belirtiler tam tersi oluyor. 

Bu kişilerde sıkıntı ile yerinde duramama, huzursuzluk, fazla hareketlilikle giden ajite depresyon görülüyor. 

Kişi çok neşeli ya da kolayca kızan, az uyuyan, kendine güveni, konuşkanlığı artmış bir durum içinde oluyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Loading