banner2

Çocuklarınızla konuşurken göz teması kurun! İşte ebeveyn-çocuk iletişimini güçlendiren altın kurallar

Anne babalar yoğun iş hayatı ve sorumluluklar gereği bazen çocuklarına yeteri kadar zaman ayıramıyor. Bu durum iletişimde bazı gerilimlere sebep olabiliyor. Aslında dikkat edilecek birkaç davranış şekli sayesinde ebeveyn-çocuk ilişkisini güçlendirmek mümkün. Uzmanlar bu konuda 9 altın kural sıralıyor.

Sağlık 01.04.2023, 19:17 01.04.2023, 19:33
Abone ol
Çocuklarınızla konuşurken göz teması kurun! İşte ebeveyn-çocuk iletişimini güçlendiren altın kurallar

Bazen çocuklarla iletişim kurmak zor olabiliyor. İnatlaşmalar, ebeveyn baskısı, anlaşılamama gibi günlük anlaşmazlıklar etkileşimi çıkmaza sokabilir. Uzmanlara göre bazı önemli kuralların ebeveyn- çocuk ilişkisini hiç olmadığı kadar güzel hale getirebilir. 

KONUŞMADAN ÖNCE GÖZ TEMASI KURUN

Ebeveyn-çocuk iletişimi, göz teması kurulduğunda daha etkilidir. Ebeveyn, konuşmadan önce çocuğunun gözlerine bakmasını istemeli ve bundan sonra çocukla konuşmaya başlamalıdır. 

FİZİKSEL CEZA KULLANMAYIN

Düzenli olarak fiziksel cezaya başvuran ebeveyn, çocuğunun büyük ihtimalle çevresindeki diğer kişilere de aynı yaklaşımı uygulayacağından emin olabilir. Kardeşlere, akranlara veya muhtemelen ebeveynlere karşı fiziksel saldırganlıkla kendini gösterebilir. Her zaman, bir ebeveyn tarafından düzenli olarak dövülen çocuk, düşük benlik saygısından muzdarip olacaktır ve bu ömür boyu sürebilir. Bunun yerine, onlarla konuşarak çocuklara neyi yanlış yaptıklarını öğretin. Çocuklarla küçüklüklerinden itibaren konuşmaya başlayın, kuralları anladıklarından emin olun, kuralları düzenli olarak tekrarlayın ve sizin için neden önemli olduklarını açıklayın.

SES TONUNUZA DİKKAT EDİN

Genellikle insanların ne söylediği değil, nasıl söyledikleri doğru bir şekilde duyulmadaki farkı yaratır. Yetişkinler gibi, çocuklar da kendileriyle saygılı bir şekilde konuşulursa dikkatli olma olasılıkları daha yüksektir. 

ÇOCUKLARINIZI UTANDIRMAYIN

Kimse başkalarının önünde utandırılmaktan veya küçük düşürülmekten hoşlanmaz. Ebeveynin davranışının bir sonucu olarak, çocuk kızgınlık ve utanç hissedecektir. Bu özellikle, arkadaşlarının önünde kızgın bir ebeveyn ona seslendiğinde düpedüz aşağılanmış hissedebilen bir genç için geçerlidir. Çocuğu kenara çekmek, diğerlerinden uzakta özel bir alana gitmek ve sonra söylemek istediğinizi söylemek her zaman daha iyi bir fikirdir.

BASİT İFADELER KULLANIN

Çocuğunuza iletecek önemli bir şeyiniz olduğunda, mümkün olduğunca lafı gevelemeyin. Açık ve öz olun. Hem küçük çocuklar hem de gençler, ebeveynlerinin açık yürekli olmalarını ister.

SÖYLEDİKLERİNİZİ TEKRAR ETMESİNİ İSTEYİN

Çoğu zaman ebeveyn-çocuk tartışmaları yanlış anlaşılmalardan kaynaklanır. İletişim kurmanın yararlı bir kuralı, söylemeniz gerekeni söylemek ve ardından çocuğunuzdan sizden duyduğunu hemen tekrarlamasını istemektir. Bu şekilde, çocuğun ilettiğiniz şeyi gerçekten ve doğru bir şekilde anlayıp anlamadığını kontrol edebilirsiniz.

SEÇENEKLER SUNUN

Genel bir kural olarak, herkes biraz kontrolden hoşlanır, çocuklarınız bile. Bu nedenle, mümkün olduğunda "Önce pijamalarını mı giymek istersin yoksa önce dişlerini mi fırçalamak istersin?" gibi seçenekler verin.

BİR KONUDA ÖNCEDEN HABER VERİN

Bir konuyla ilgili çocuğa aniden direktif vermeyin. Yapacağınız şeyi önceden belirtin. "Yakında ayrılıyoruz. Oyuncaklara veda edin, arkadaşlarınıza veda edin...” gibi.

ONUNLA İLGİLENDİĞİNİZİ BELLİ EDİN

Bir ebeveynin çocuğuna gerçekten değer verdiğini göstermenin yollarından biri, gününün nasıl geçtiğini sormaktır. Bu soruyu sorduğumuzda ne kadar iyi bir iletişimin ortaya çıkabileceğine şaşıracaksınız. Kendi stresleriyle boğuşan meşgul ebeveynler, çocuklarının ruh halini çok sık gözden kaçırırlar.
 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!