Yandex Metrica

Demirtaş 'eyalet' pazarlığına açık: Troller saldırır diye korkmasınlar, Altılı Masa'yı bekliyoruz

Demirtaş 'eyalet' pazarlığına açık: Troller saldırır diye korkmasınlar, Altılı Masa'yı bekliyoruz

"Türkiye 20-25 eyalete bölünmeli" görüşündeki HDP'li Selahattin Demirtaş, Altılı Masa'yı 'büyük demokratik gelecek için' pazarlığa çağırdı; bunun olmaması halinde HDP'nin kendi adayını ilan etmeye hazır olduğunu duyurdu.

Politika

23.01.2024, 20:20

HDP eski eş başkanı Selahattin Demirtaş, Edirne Cezaevi'nden basın bülteni yayınlamaya devam ediyor. Demirtaş'a tanınan hakların Türkiye'deki diğer cezaevlerinde tutuklu ve mahkûmlara tanınıp tanınmadığı konusunda soru işaretleri mevcutken, 'Kobani' katliamlarının kışkırtıcısı medyaya bir röportaj daha verdi. 

İz gazeteden Pınar Teke'nin gönderdiği sorulara cevap veren Demirtaş, Altılı Masa'yı pazarlığa çağırdı; cumhurbaşkanlığı seçiminde HDP taleplerinin kabul edilmemesi halinde seçime kendi adaylarıyla gitmeye hazır olduklarını duyurdu. 

"HDP ortak aday için kapıları tümden kapatmadan, kendi adayı için ciddiyetle hazırlık yapıyor" diyen Demirtaş, Kurtuluş Savaşı sırasında Kürtlere verildiği iddia edilen 'eyalet sözü'nü imâ ederek Altılı Masa'dan buna ilişkin bir işaret bekledikleri mesajı verdi. 

Türkiye'nin birinci yüzyılında 'Türklerle-Kürtlerin birlikte Kurtuluş Savaşı verdiğini', 'cumhuriyetin birlikte kurulduğunu', ancak daha sonra 'elitlerin cumhuriyete el koyduğunu', 'devletin halkları yok saydığını ve yok etmeye çalıştığını' iddia eden Demirtaş, AK Parti dönemiyle de ilk yüzyıldaki cumhuriyet anlayışının yıkıldığını savundu. 

Demirtaş, ikinci yüzyıldaki cumhuriyetten beklentilerini ise şöyle sıraladı:

  • Birlikte verilen muhteşem bir mücadele ve seçim zaferi
  • Birlikte yeniden inşa edilen cumhuriyet
  • Halkın yerelden genele her yerde yönetimde söz sahibi olması
  • Devletin herkesin ve her kesimin ortak devleti haline gelmesi ve demokrasi ile buluşup yoluna devam etmesi
  • Yoksulluğun, işsizliğin, sömürünün, kadın soykırımının, doğa katliamlarının yaşanmadığı barış, refah ve huzur içinde bir yüzyıl. 
Kirli siyaset son bulacak! CHP'den AK Parti'ye geçen Hatay'da Lütfü Savaş'ın yeni bir rezilliği ortaya çıktı! Kirli siyaset son bulacak! CHP'den AK Parti'ye geçen Hatay'da Lütfü... Haberi Görüntüle

O SÖZLER HENDEK-BARİKATI HATIRLATTI 

Muhalefetin sadece seçimi değil 'bütün demokratik geleceği de kazanmaya odaklanması gerektiğini' söyleyen Demirtaş'ın ifadeleri, hendek-barikat terörü sırasındaki 'demokratik özerklik' şantajını akıllara getirdi. 

Altılı Masa'yı kendileriyle pazarlığa davet eden Demirtaş, şu ifadeleri kullandı:

"Çok daha geniş siyasal, toplumsal kesimlerle iş birlikleri, diyalog ve uzlaşma zemini yaratmalılar. Altılı Masa diyalog için önemli ve kıymetli bir deneyimdir ama yetmez, kimsenin dışarıda bırakılmayacağı bir demokratik cumhuriyet için daha cesur olmak gerek. 'AKP-MHP'nin trolleri saldıracak, oy kaybedeceğiz' diye korkmak büyük kaybettirir. Genişlemek oy da kazandırır, aydınlık yarınları da."

Ahmet Türk bir kez daha İstiklâl Marşı'na başkaldırdı: CHP tek kelime etmedi Ahmet Türk bir kez daha İstiklâl Marşı'na başkaldırdı: CHP tek... Haberi Görüntüle

25 EYALET PLANI TIKIR TIKIR İŞLİYOR

CHP'nin Ekim 2021'deki Abant Toplantısı'nın ardından yayınladığı raporda Türkiye'nin 'özerk' bölgelere ayrılması ve yerel yönetimlerin merkezî otoriteden bağımsız olarak vergi toplaması maddeleri yer alıyordu.

CHP'nin İYİ Parti ve diğerleriyle bir araya gelerek 28 Şubat 2022'de açıkladığı 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni'nde ise bu ifadeler açıkça yer almadı ama devletin kaynaklarını Kandil'e yollayan belediyelere bile kesinlikle kayyum atanmayacağı yazılı olarak kayıt altına alındı. 

CHP'nin yeni anayasa tasarımına Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu yön veriyor. Selahattin Demirtaş'ın 2011 yılında ilan ettiği "Türkiye 20-25 eyalete bölünmeli" mesajını destekler mahiyette çalışmalar yapan Kaboğlu tarafından hazırlanmış anayasa taslağında şu madde bulunuyor:

"Türkiye sayıları 2 ila 5 il arasında değişen idare biçimlerini kapsayacak şekilde 20-25 yönetim birimine ayrılmalı."

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun Türkiye'den koparılmak istendiği hendek-barikat terörü sırasında İbrahim Kaboğlu'nun da içinde bulunduğu 'barış akademisyenleri', 800'ü aşkın şehit vermiş Mehmetçiği katliam yapmakla suçlamış, "Bu suça ortak olmayacağız" diyerek bildiri yayınlamıştı. 

İbrahim Kaboğlu'na 2022 Haziran'ında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP'li büyükelçi Ünal Çeviköz'ün huzurunda Fransa devleti tarafından 'üstün hizmet nişanı' verildi.


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading