Yandex Metrica

Marmara Denizi ölüyor! Uzman isimler korkutan tabloyu gözler önüne serdi: Su ısındı, kirlilik arttı, istila başladı

Marmara Denizi ölüyor! Uzman isimler korkutan tabloyu gözler önüne serdi: Su ısındı, kirlilik arttı, istila başladı

Bu sene bir türlü gelemeyen kış Marmara'da dengeleri alt üst etti. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı deniz suyunu ısıttı. Bu sıcaklığa kirlilik de eklenince, deniz anası istilası kaçınılmaz oldu. Konuya dair uyarılarda bulunan uzmanlar bu istilanın yeni bir müsilaj dalgasının habercisi olduğunu bildirdi.

Gündem

26.02.2024, 16:56

Marmara Denizi için tehlike çanları iyiden iyiye çalmaya başladı. Küresel iklim değişikliği ve aşırı kirlenme nedeniyle çoğalan denizanaları planktonlarla beslenirken aynı besini paylaştığı pek çok balık türünün de azalmasına neden oluyor.

DGS başvuruları başladı mı, ne zaman 2024? DGS başvuru ücreti ne kadar? DGS başvuruları başladı mı, ne zaman 2024? DGS başvuru ücreti... Haberi Görüntüle

İSTİLA BAŞLADI

Marmara bölgesinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı, Marmara Denizi'ndeki su sıcaklığının yükselmesine neden oldu. Sıcaklığın yükselmesine bir de çevre kirliliği eklenince deniz anası istilası yeni müsilaj tehliklesini tetikledi.

MSB açıkladı: Irak'ın kuzeyinde 2 terörist etkisiz hale getirildi MSB açıkladı: Irak'ın kuzeyinde 2 terörist etkisiz hale getirildi Haberi Görüntüle

"DENİZİN RENGİ KIRMIZIYA DÖNÜYOR"

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'ne 3 hafta önce daldığını belirterek, "Daldığımda deniz yüzeyi sıcaklığı 11 dereceydi. Bunun 8-9 derece olması lazım. Marmara Denizi diğer denizler gibi ısınmaya devam edecek. Kirlilik yükünü azaltmamız gerekiyor. Buna bağlı Marmara’da aşırı alg çoğalmaları var. Bu, denizin rengini değiştirip kahverengiye ya da kırmızıya çeviriyor. Kirlilik yükü azaltılmadığı sürece yeniden müsilaj oluşma ihtimali yüksek." ifadelerini kullandı.

Tesla Model Y teslimleri gecikecek mi? Ucuz Tesla Model Y Türkiye sipariş teslimleri ne zaman başlayacak? Tesla Model Y teslimleri gecikecek mi? Ucuz Tesla Model Y... Haberi Görüntüle

"KİRLİLİK DEVAM EDİYOR"

Marmara Denizi'nde yaşanan çevre kirliliği hakkında açıklamalarda bulunan ODTÜ İklim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, denizin 25-30 metre altındaki oksijensiz durumun devam ettiği belirtti. 

İsrafı bitirdik diyen İmamoğlu'ndan yeni skandal: Olimpiyatlara gitmek için uçak kiraladı! İsrafı bitirdik diyen İmamoğlu'ndan yeni skandal: Olimpiyatlara gitmek için uçak... Haberi Görüntüle

"MARMARA NEFES ALMIYOR"

Konuyu derinleştiren Salihoğlu, “Çevre Bakanlığı’nın desteklediği MARMOD projemiz kapsamında Marmara’nın ikizini oluşturmuş durumdayız. Burada hem şehirlerden hem de endüstri ve tarımın kirlilik girdilerini görüyoruz. “Çevre Bakanlığı’nın desteklediği MARMOD projemiz kapsamında Marmara’nın ikizini oluşturmuş durumdayız. Burada hem şehirlerden hem de endüstri ve tarımın kirlilik girdilerini görüyoruz.  ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin hamlesi panikletti: İsrail gazetesi büyük endişeyi bakın nasıl gördü Türkiye'nin hamlesi panikletti: İsrail gazetesi büyük endişeyi bakın nasıl gördü Haberi Görüntüle

MÜSİLAJ TEHLİKESİ

"Bir tek olumlu durum Karadeniz’deki yüksek yağışlar sebebiyle Boğaz’dan Marmara’ya yüksek bir su girdisinin olması." diyen uzman isim, "Geçmiş verilere baktığımız zaman su girdisinin düşük olduğu zamanlar daha riskli oluyor. Şu anki veriler müsilaj gibi bir durumu göstermiyor ama kirlilik ve oksijensizlik devam ediyor. Nehirlere giren kirliliği de azaltmamız gerekiyor. Marmara Denizi Eylem Planı kararlılıkla uygulanmalı.” dedi.

Güneydoğu'da kaçak elektrik kullanımı önlenemiyor! Devlete zararı dudak uçuklattı! Güneydoğu'da kaçak elektrik kullanımı önlenemiyor! Devlete zararı dudak uçuklattı! Haberi Görüntüle

OKSİJEN SEVİYE DE DÜŞTÜ

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar ise, Marmar Denizi'nde yaşanan deniz anası istilasının müsilajın habercisi olduğunu belirterek, "Proje için sıcaklık derecelerini yüzeyden derine ölçtük. En son Kasım-Aralık’ta su sıcaklığı 20 derecelerdeydi. Bu mevsimlerde 8-9 derecedir. Kış aylarında sıcaklıkla müsilaj riski oluyor." şeklinde konuştu.

"Denizanaları da müsilajın oluşmasında katalizör rolü oynuyor." diyen uzman isim, "Denizanası çoğalıp öldüğünde parçalanmaya başlıyorlar. Oksijen derecelerinde düşme ve parçalanmaya bağlı çözünmüş organik madde birikimi oluyor. Sıcaklık da süreci hızlandırınca ortamda müsilaj oluşturuyor. O ortamda da bu sümüksü şeye yapışacak organik madde varsa bunlar birikmeye başlıyor ve zamanla yığınlara dönüşüyorlar.” dedi.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

1

0

0

0

0

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Gündem


Loading