Ağlayan bebek nasıl sakinleştirilir? Kucağa almak, emzirmek veya müzik dinletmek bebeği rahatlatıp sakinleştirir!
Yenidoğan bebekler istek ve ihtiyaçlarını ağlayarak ifade eder. Anne babalar zaman zaman bebekleri çok ağladığı için endişelense de aslında bebeğin hiç ağlamaması anormal bir durumun göstergesi olabilir. Çünkü ciddi birtakım hastalıklarda bebeğin ağlamaya bile gücü olmaz.

Bebekler neden ağlar? Yenidoğan bebeklerin sürekli ağlaması normal midir? Ağlamayan bebeklerde bir anormallik mi var? İşte anne babalar tarafından sıkça sorulan bu soruların cevapları...
BEBEĞİN AĞLAMAMASI NORMAL DEĞİL
Henüz konuşamayan ve derdini, ihtiyacını duyurmak zorunda olan bebekler sürekli ağlar. Bu, endişe edilecek bir durum değildir. Aksine bebeğin ağlamaması bazı sorunların var olduğunu gösterebilir. Ağlamayan bir bebek, iletişim kurmayan bir bebek anlamına gelir. Bebekte bazı sağlık sorunları halsizliğe sebep olur. Mesela ciddi bir sarılık geçiren bebekler devamlı uyur ve ağlamaz.
Peki altta yatan bir sağlık sorunu yoksa ve bebek tüm ihtiyaçları karşılanmasına rağmen ağlamayı sürdürüyorsa ne yapmalı?
BEBEĞİ EMZİRMEK SAKİNLEŞTİRİCİ ETKİ YAPAR
0-6 ay arası bebeklerin her ağladığında emzirilmesi bebeği sakinleştirebilir. Çünkü bebekler ilk 3 ay annesi ile kendisini aynı canlı olarak görür. Her istediğinde bebeği emzirmemek, bebekte güven sarsıcı bir etki yapar.
MÜZİK, AĞLAYAN BEBEĞİ SAKİNLEŞTİREBİLİR
Ağlayan bir bebekle mutlaka yumuşak bir tonda konuşulmalı. Daha önceden alışık olduğu için anne veya babasının sesi, bebek için sakinleştirici etki yapacaktır. Doğum sonrası dinletilen müzikler de bebekleri rahatlatır, kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olur.
BEBEK YÜZ ÜSTÜ YATINCA RAHATLAR
Bebekler kol ve bacakları ile bir yere temas ettiklerinde de sakinleşir. Anne karnındakine benzer bir konumda yatırılmaları; yani yüz üstü, başı yan duracak konumda kol ve bacaklar gövdeye çekilmiş halde yatmaları onları sakinleştirir. Eğer anne uyanıksa ve bebeğini arada kontrol edebileceği bir saatteyse bu pozisyonda yatırılabilir.
KUCAĞA ALMAK BEBEĞE GÜVEN VE HUZUR VERİR
0-6 ay arası bebekler ağlayarak iletişim kurmak ister ve kucağa almak ona güvende olduğunu hissettirir. Huzursuz olduğunda kucağa alınan bebeklerin bağışıklık sistemleri de daha iyi çalışır.
AÇIK HAVADA ZAMAN GEÇİRİN
Açık havada zaman geçirmek de, bebeklere iyi gelir. Bebek küçük bile olsa, ilk günden itibaren sokağa çıkarılabilir.