Yandex Metrica

Hatay-Dörtyol limanının işletmecisi Global Terminal Services (GTS) Rus petrolünün ithalatını yasakladığını duyurdu!

Hatay-Dörtyol limanının işletmecisi Global Terminal Services (GTS) Rus petrolünün ithalatını yasakladığını duyurdu!

Global Terminal Services (GTS), geçtiğimiz Salı günü Reuters'a yaptığı açıklamada, Akdeniz'deki petrol terminalinin, Moskova'nın ihracatı üzerindeki ABD yaptırım baskısının yoğunlaşması nedeniyle Rus petrolü ithalatını durdurduğunu açıkladı. GTS'nin işlettiği Hatay Dörtyol'daki petrol terminali, artık Rusya'dan ürün kabul etmeyecek.

Dünya

18.05.2024, 00:46

Batılı ülkeler Rusya-Ukrayna savaşından dolayı 2022 yılından sonra Rus petrol ürünlerine yaptırım uygulamaya başlamıştı.  Türkiye, Rusya'nın 2022 yılından sonra en büyük ham petrol ve rafine petrol ürünleri ithalat ettiği ülkelerin arasında yer alıyordu.

Rusya, yaptırımlardan dolayı petrolünü Avrupa ülkeleri ve ABD yerine, Asya, Afrika ülkeleri ve Türkiye'ye sevk etmeye başlamıştı.

Türkiye'nin Akdeniz'deki orta ölçekli Dörtyol terminalini işleten Global Terminal Services (GTS), Rus petrolü ile olası bağlantıları önlemek için Rusya menşeli hacimleri kabul etmeyi durdurma kararı alındığını açıkladı.

İsrail Savaş Kabinesi dağılıyor! Benny Gantz, Netanyahu'yu hükümetten çekilmekle tehdit etti: Netanyahu'dan jet cevap İsrail Savaş Kabinesi dağılıyor! Benny Gantz, Netanyahu'yu hükümetten çekilmekle tehdit... Haberi Görüntüle

''RUS PETROLÜ İLE BAĞLANTILI TÜM ÇALIŞMALAR ASKIYA ALINDI''

Şirketten Reuters'a yapılan açıklamada, "GTS Rus petrolü ile bağlantılı olabilecek tüm yolları kesme kararı almış ve bunu Şubat ayı sonlarında müşterilerine açıklamıştır. Yürürlükte olan yaptırımlara ek olarak, herhangi bir yasa, düzenleme ve yaptırım ihlal etmiyor bile olsa Rus menşeli veya Rus limanlarından yüklenen hiçbir ürünü kabul etmeme kararı almıştır." ifadeleri kullanıldı.

GTS, açıklamasının devamında daha önce yapılan tüm Rus petrolü ithalatlarının, Rus ham petrolü ve petrol ürünleri üzerindeki G7 fiyat sınırı da dahil olmak üzere, yürürlükteki yaptırımlara uygun olduğunu belirtti.

Anlaşma sağlandı! AB, Rusya'nın parasıyla Ukrayna'ya silah alacak Anlaşma sağlandı! AB, Rusya'nın parasıyla Ukrayna'ya silah alacak Haberi Görüntüle

YAPTIRIMLARDAN DOLAYI RUSYA EN ÇOK TÜRKİYE'YE PETROL İHRACAT EDİYORDU!

AB'nin geçen yıl Rus ham petrolü ve ürünlerinin ithalatını yasaklamasının ardından Türkiye, Rus petrolünün en büyük ithalatçılarından biri haline geldi.

Ancak, ABD'nin Rusya ile iş yapan finans şirketleri ve diğer aracılara ikincil yaptırımlar uygulama tehdidi, petrol de dahil olmak üzere Türk-Rus ticaretinin azalmasına neden oldu.

ABD'nin Rusya ile ticareti kolaylaştırdıkları gerekçesiyle finans kuruluşlarına yaptırım uygulama tehdidinin ardından bankaların uygunluk kontrollerini artırması nedeniyle Rusya ile Türkiye arasındaki ticaret Aralık sonundan bu yana gerileme yaşandı.

Yunan profesör Charalambidis korktu: Erdoğan, Doğu Akdeniz'ü Türk denizi yapacak! Yunan profesör Charalambidis korktu: Erdoğan, Doğu Akdeniz'ü Türk denizi yapacak! Haberi Görüntüle

ABD RUSYA İLE TİCARET YAPAN ŞİRKETLERİN ÜZERİNDEKİ BASKIYI ARTIRDI

Aralık ayında ABD Başkanı Joe Biden, ABD Hazine Bakanı'na ve ABD Dışişleri Bakanı'na danışarak, Rusya'ya yönelik yaptırımlarda "Belirlenen herhangi bir kişi için veya onun adına önemli bir işlem veya işlemler gerçekleştirdiği veya kolaylaştırdığı" tespit edilirse yabancı bir finans kuruluşuna potansiyel olarak yaptırım uygulama yetkisi veren bir idari emir yayınladı.      

Konuyla ilgili bilgi sahibi birden fazla kaynağın geçen ay Reuters'a verdiği bilgiye göre, bu yeni yaptırım tehdidinin bir sonucu olarak, Türkiye'nin Rusya'dan ithal ettiği petrol kargolarının ödemelerinde bazı gecikmeler yaşandı ve ödemeler aksadı. 

Türkiye, iki yıldan uzun süre önce başlattığı işgal nedeniyle Rusya'yı eleştirmiş ancak Batılı ülkelerin başlattığı yaptırımlara katılım göstermedi. Türkiye sadece Birleşmiş Milletler'in yaptırım kararlarına riayet edeceğini belirtmişti. ABD ise yaptırımlarının çiğnenmesine izin vermeyeceğini belirterek Rusya ile ticaret yapan şirketler üzerindeki baskıyı artırdı.

Habere Tepki Ver

0

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Dünya


Loading