Uluslararası Af Örgütü, Yasak Haberler (Forbidden Stories) ve dünyadan 16 yayın kuruluşunun katıldığı araştırmacı gazetecilik platformu, 'Pegasus Projesi' adı verilen dev bir dinleme skandalını ortaya çıkardı. Açığa çıkan bilgilere göre aralarında Türklerin de bulunduğu binlerce gazeteci, avukat, işadamları, devlet yetkilisi, bazı büyükelçi ve generaller, hatta prens ve prensesler de dahil 50 bini aşkın kişi, İsrail yapımı Pegasus adlı yazılımla 7 gün 24 saat izlendi.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın dünyaca ünlü gazeteci Cemal Kaşıkçı'yı öldürtmeden önce onu izletmekte kullandığı programın hedef kitlesi oldukça kalabalık. Pegasus tarafından hedef alınan telefonların listesi, Yasak Haberler ve Uluslararası Af Örgütü tarafından 17 yayın kuruluşuna iletildi. Listenin nasıl elde edildiği bilinmiyor.
Akıllı telefonlardaki mesaj, fotoğraf, e-mail ve görüşme kayıtlarını ele geçirebilen, aynı zamanda telefonun mikrofon ve kamerasını gizlice aktif hale getirebilen casus program, Türkiye'de gazeteciler Yasin Aktay ile Turan Kışlakçı'yı da hedef aldı.
2018 yılında Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda vahşi biçimde öldürülen Cemal Kaşıkçı'nın iki yakın arkadaşı olan Aktay ve Kışlakçı dışında merhum Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz de İsrail merkezli casusluğun kurbanı oldu.
Bunun yanında listedeki en ilginç isimlerden biri Cumhuriyet Savcısı İrfan Fidan. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olduğu dönemde Fidan, dünyayı sarsan Kaşıkçı cinayetini soruşturuyordu. Suud rejiminin cinayeti örtbas etme girişiminde bulunduğu 2018 Ekim ayında Türk güvenlik birimleri, vahşetin ayrıntılarını dünya kamuoyuna gün gün açıklamış ve sürecin sonunda olayı kabullenmek zorunda kalan Riyad yönetimi, kraliyet başsavcısını İrfan Fidan'la görüşmek üzere İstanbul'da göndermek zorunda kalmıştı.
Türkiye'nin başvurusu Fransa'ya örnek oldu! Fransız vekilden dikkat çeken BRICS...LİSTEDE BAŞKA KİMLER VAR?
Şimdi gözler, Türkiye'de başka hangi isimlerin listede bulunduğuna çevrildi. Son derece gelişmiş özellikteki yazılımı pazarlayan İsrailli NSO firması, yazılımın Kaşıkçı ve ailesini izlemekte hiçbir zaman kullanılmadığını iddia etmiş ve programın 'demokratik rejimlere bağlı' emniyet birimleriyle istihbarat kurumları için geliştirildiğini açıklamıştı. Ancak şirket Pegasus'u Suud rejimine satarak Prens Muhammed bin Selman ve ekibinin dünyada istedikleri kişiyi izleyebilmesine olanak tanıdı.
Öyle ki, Cemal Kaşıkçı'nın yazarı olduğu Washington Post gazetesinin sahibi, milyarder işadamı Jeff Bezos da Pegasus'lu Selman'ın doğrudan hedefi oldu. İngiliz The Guardian, 2018 yılında Selman'ın attığı WhatsApp mesajıyla Bezos'un telefonuna Pegasus yüklediğini yazmıştı. Elde edilen bulgulara göre, Türkiye'de Suud rejimini eleştiren ve Kaşıkçı cinayetinin üzerine giden gazetecilerin Pegasus'un hedefi olma olasılığı oldukça yüksek.