Yandex Metrica

İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf Müslüman mı, kimdir? İskoçya Başbakanı istifa mı etti, neden?

İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf Müslüman mı, kimdir? İskoçya Başbakanı istifa mı etti, neden?

İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf'un istifa ettiği ya da etmediği konusu geniş bir merak konusu oluşturdu. Hamza Yusuf, İskoçya'nın mevcut lideri olarak görev yapmakta olup, siyasi kariyeri boyunca bir dizi önemli pozisyonda bulunmuştur. Peki, İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf Müslüman mı, kimdir? İskoçya Başbakanı istifa mı etti, neden?

Gündem

13.05.2024, 12:00

İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf, bu hafta gerçekleştirilmesi planlanan güven oylamasında beklenen desteği alamayacağını belirterek istifa etti. Hamza Yusuf'un bu kararı, önümüzdeki dönemde İskoçya siyasetinde önemli bir değişikliğe işaret ediyor. Hamza Yusuf'un Müslüman olup olmadığı merak konusu oldu. Peki, İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf Müslüman mı, kimdir? İskoçya Başbakanı istifa mı etti, neden?

Çevredekiler zor kurtardı! Yine başıboş sokak köpeği saldırısı: Küçük çocuğa saldırdılar! Çevredekiler zor kurtardı! Yine başıboş sokak köpeği saldırısı: Küçük çocuğa... Haberi Görüntüle

İSKOÇYA BAŞBAKANI İSTİFA MI ETTİ, NEDEN?

İskoçya'nın ilk Müslüman Başbakanı Hamza Yusuf, görevinden istifa ettiğini açıkladı. Bu karar, İskoçya'nın siyasi arenasında önemli bir dönemeç olarak yorumlanıyor ve gelecekteki politik gelişmeleri şekillendirebilecek potansiyele sahip.

Ayhan Bora Kaplan davasında yeni gelişme: Dört emniyet görevlisine gözaltı! Ayhan Bora Kaplan davasında yeni gelişme: Dört emniyet görevlisine gözaltı! Haberi Görüntüle

İSKOÇYA BAŞBAKANI MÜSLÜMAN MI, KİMDİR?

İskoçya Başbakanı ve İskoç Ulusal Partisi (SNP) lideri olarak görev yapan Hamza Harun Yusuf, 7 Nisan 1985 tarihinde Glasgow, İskoçya'da Pakistan kökenli bir ailenin çocuğu olarak hayata gözlerini açtı. Siyaset bilimi alanında eğitimini başarılı bir şekilde bitirmiştir. Siyasi kariyerine parlamento asistanı olarak başlayan Yusuf, daha sonra SNP'nin merkezinde iletişim uzmanı olarak görev aldı. 2012 yılında Alex Salmond hükümetinde genç bir bakan olarak atandı ve 2014 yılına kadar dış ilişkiler ve uluslararası kalkınma bakanı olarak görev yaptı. Daha sonra Sturgeon hükümetlerinde çeşitli görevler üstlendi; 2014'te Avrupa bakanı, 2016'da ulaştırma ve adalar bakanı olarak görev aldı. 2018'de kabine revizyonunda adalet bakanı olarak atandı ve meclise tartışmalı bir nefret suçları yasa tasarısı sundu. 2021'de, COVID-19 pandemisi sırasında sağlık bakanı olarak görev yaparak kitlesel aşı programının yanı sıra Ulusal Sağlık Sistemi'nin (NHS) iyileştirilmesinden sorumlu oldu. Sturgeon, SNP liderliğinden ve İskoçya başbakanlığından istifa etme düşüncesini açıkladıktan sonra, 2023'teki İskoç Ulusal Partisi liderlik seçimini kazanarak İskoçya'nın en genç, ilk Asyalı ve Müslüman İskoç Başbakanı oldu.

Hamza Harun Yusuf, 7 Nisan 1985'te Glasgow'da dünyaya geldi. Babası Muzaffer Yusuf, Pakistan'ın Pencap eyaletindeki Miyan Çannu şehrinde doğdu ve ailesiyle birlikte İskoçya'ya göç etti. İskoçya'da muhasebeci olarak çalışan Muzaffer Yusuf'un babası, 1960'larda Singer dikiş makinesi fabrikasında işçi olarak çalışmıştı. Yusuf'un annesi Şahista Butta ise Kenya'nın Nairobi şehrinde Pencap Arain kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmişti. Aile, ırksal nedenlerle Kenya'dan ayrılarak İskoçya'ya göç etti.

Hamza Harun Yusuf, ilkokul eğitimini Doğu Renfrewshire'daki Mearns İlkokulu'nda tamamladıktan sonra Glasgow'da özel bir okul olan Hutchesons Lisesi'nde eğitim hayatını sürdürdü. Çağdaş Bilgiler dersi, siyasi hayata olan ilgisini artıran bir etken oldu. 11 Eylül saldırıları, Yusuf için hayatında önemli bir dönüm noktasıydı. Saldırıdan önce sınıf arkadaşlarından biri, saldırıdan sonra Müslümanların Amerika'ya olan düşmanlığını sorguladı, bu da Yusuf'un farkındalığını artırdı.

Yusuf, Glasgow Üniversitesi'nde siyaset bilimi okudu ve üniversite yıllarında Glasgow Üniversitesi Müslüman Öğrenciler Derneği'nin başkanlığını yaptı. 2007 yılında yüksek lisans derecesi olan Master of Arts (MA) ile eğitimini tamamladı.

Habere Tepki Ver

0

0

1

0

0

0

0

0

İbrahim TURNA

TRHaber.com - Gündem


Loading