Yandex Metrica

Türkiye NATO kararını verdi! Ankara hangi adayı destekleyecek?

Türkiye NATO kararını verdi! Ankara hangi adayı destekleyecek?

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nde (NATO) Genel Sekreter'lik seçimleri hız kazanırken Türkiye'nin hangi adayı destekleyeceği netlik kazandı. Ankara geçtiğimiz günlerde İstanbul'a gelen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bizzat destek talep eden Hollanda Başbakanı Rutte'yi destekleyeceğini örgütün diğer üyelerine bildirdi.

Gündem

30.04.2024, 00:48

Dünyanın en büyük savunma ittifakı olan NATO yeni Genel Sekreteri için seçime gidiyor. Halihazırda 10 yıldır Genel Sekreterlik koltuğunda oturan Jens Stoltenberg'in yerine geçecek ismin belirlenmesinde, Türkiye'nin tavrı en çok merak edilen ülkeler arasında geçiyor. Ankara NATO kararını verdi.

İki kez görev süresi uzatılan mevcut Genel Sekreter Jens Stoltenberg'in görev süresi 1 Ekim 2024’te doluyor. Stoltenberg'in koltuğu için masada 3 aday var. Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin yanı sıra, yarışta Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Ioannis ve Estonya Başbakanı Kaja Kallas'ın da adı geçiyor.

İttifakın üyelerinden Almanya, İngiltere, Fransa ve ABD gibi ülkelerin desteğini arkasına alan Hollanda Başbakanı Mark Rutte 20 ülkenin daha desteğini yanına almıştı. 32 ülkeli NATO'da Türkiye'nin vereceği karar merakla bekleniyordu.

DMM'den '3 koltuk 3 maaş ve 3 makam arabası' haberlerine yalanlama: Asılsız iddialara itibar etmeyiniz DMM'den '3 koltuk 3 maaş ve 3 makam arabası' haberlerine... Haberi Görüntüle

RUTTE'DEN ÖZEL ZİYARET

NATO Genel Sekreterlik görevi için İstanbul'a gelen ve Cumhurbaşkanı Erdoağn'dan özel destek isteyen  Hollanda Başbakanı Mark Rutte ortak basın toplantısında, Türkiye belirleyici bir rol oynuyor" cümlesini kurdu ve ekledi. Türkiye jeopolitik bir aktör. Türkiye'nin bölgede çok etkisi var" dedi.

Sözlerine devam eden Rutte, Türkiye'nin ABD'nin ardından NATO bünyesindeki en büyük ikinci askeri gücü temsil ettiği anımsatarak, "Bütün bu bölgede ve genel transatlantik ilişkilerinin istikrarı bakımından NATO'nun güney kanadının Türkiye'ye ihtiyacı var, Türkiye'nin liderliğine ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.

Martı TAG olan şehirler neler? Martı TAG hangi şehirlerde mevcut? Martı TAG olan şehirler neler? Martı TAG hangi şehirlerde mevcut? Haberi Görüntüle

ANKARA NATO KARARINI VERDİ

Türkiye NATO kararını kesinleştirdi. Ankara NATO'nun Genel Sekterlik adayı için Mark Rutte'nin adaylığına destek verecek. Türkiye ittifak üyelerine NATO Genel Sekreterliği için Rutte'ye destek sunulacağı resmen iletildi.

Rusya-Ukrayna savaşı ile ittifakın önemi bir kez daha artarken Fransa lideri Emmanuel Macron tarafından 'beyin ölümü' gerçekleştiği savunulan NATO sahneye güçlü bir şekilde döndü.

Bayraktar TB3 SİHA'dan yeni başarı: Yerli motor ile irtifa rekoru Bayraktar TB3 SİHA'dan yeni başarı: Yerli motor ile irtifa rekoru Haberi Görüntüle

İTTİFAK GENİŞLEDİ

Öte yandan Türkiye'nin uzun süren müzakereler neticesinde verdiği onayla birlikte NATO'ya iki üye daha eklendi.  Finlandiya ve İsveç. Özellikle İsveç'in NATO'ya dahil olmasında Türkiye belirleyici bir rol oynadı, Ankara Stockholm yönetiminden yeni terörle mücadele yasalarını hayata geçirmesini istedi. Türkiye ve İsveç arasındaki müzakerelerde, Genel Sekreter Jens Stoltenberg devredeydi.

Buse Varol kaç yaşında, evli mi, instagram adresi ne? Buse Varol kimdir? Buse Varol kaç yaşında, evli mi, instagram adresi ne? Buse... Haberi Görüntüle

MARK RUTTE KİMDİR?

14 Şubat 1967 yılnda Hollanda'nın Lahey kendinde dünyaya gelen Hollandalı siyasetçi 14 Ekim 2010 tarihinden beri Hollanda Başbakanlığı görevini üstlendi. Temmuz 2023'te sürpriz şekilde Hollanda siyasetinden ayrılma kararı aldığını duyuran Mart Rutte, 2006-2010 yılları arasında mecliste grup başkanlığı görevi de yaptı.

1979'dan 1985 yılına kadar sanat dalında uzmanlaşmış bir spor salonu lisesine devam etti. Konservatuvara katılmak ve konser piyanisti olmakla birlikte, 1992 yılında Leiden Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimi gördüğü yerde tarih okumaya başladı. Çalışmalarını 1988-1991 yılları arasında başkanlık yaptığı VVD'nin gençlik organizasyonu olan Gençlik Örgütü Özgürlük ve Demokrasi yönetim kurulundaki bir pozisyonla birleştirdi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte

Çalışmalarına girdikten sonra Unilever ve Calvé'nin yöneticisi olarak iş dünyasına girdi. 1997 yılına kadar, Unilever'in insan kaynakları departmanının bir parçasıydı ve birçok yeniden yapılanmada öncü rol oynamıştır. 1997 ve 2000 yılları arasında, Unilever'in yan kuruluşu olan Van den Bergh Nederland'ın personel müdürü oldu. 2000 yılında Kurumsal İnsan Kaynakları Grubuna üye oldu ve 2002'de Unilever'in bir başka kuruluşu olan IgloMora Groep'in insan kaynaklarının yöneticisi oldu.

1993-1997 yılları arasında, VVD'nin ulusal kurulu üyesiydi. 2002 genel seçimleri için VVD aday komitesinin bir üyesi olarak görev yapıyordu. 2003 yılında Parlamento üyeliğine seçildi.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Gündem


Loading