Yandex Metrica

Sitede Ara

Türkiye İsrail'in soykırım davasına müdahil olacak! TİHEK Başkanı yorumladı: Dünyada domino etkisi yaratabilir!

Türkiye İsrail'in soykırım davasına müdahil olacak! TİHEK Başkanı yorumladı: Dünyada domino etkisi yaratabilir!

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanı’nda açtığı davaya Türkiye’nin de müdahil olacağını ifade etmişti. Türkiye'nin, Gazze'deki saldırıları nedeniyle İsrail'e karşı açılan 'soykırım davası'na müdahil olma kararıyla ilgili farklı bir boyutuna vurgu yapıldı.Türkiye'nin davaya dahil omasının İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesindeki devletlerininde harekete geçmesi, davaya müdahil olmaları ve taraf olmaları noktasında bir motivasyon oluşturması bekleniyor. 

Gündem

11.05.2024, 17:45

Türkiye'nin de dahil olacağını açıklayan Bakan Fidan, Türkiye’nin daha fazla ülkenin davaya müdahillik başvurusunda bulunması için çalışmalara devam edeceğini de söylemişti. İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Birliği ülkeleri başta olmak üzere Filistin'i devlet olarak tanıyan diğer ülkelerle yaptığı görüşmeler neticesinde bazı ülkelerin de bu konuda tavır almaya hazır olduklarını da belirtmişti. 

Yaz okulu öğretmen başvuru tarihi 2024 | Öğretmenler yaz okulu başvurusunu nereden, nasıl yapacak? Yaz okulu öğretmen başvuru tarihi 2024 | Öğretmenler yaz okulu... Haberi Görüntüle

İİT BÜNYESİNDEKİ DEVLETLERE MOTİVASYON OLACAK 

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç, Gazze'deki saldırıları nedeniyle İsrail'e karşı açılan "soykırım davası"na Türkiye'nin müdahil olmasının önünde hukuki engel bulunmadığını, bunun İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesindeki devletlerin de taraf olmaları konusunda motivasyon sağlayacağının altını çizdi. 

Son dakika! Kabine toplantısı sona erdi: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar Son dakika! Kabine toplantısı sona erdi: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar Haberi Görüntüle

TÜRKİYE, İSRAİL'İN EYLEMLERİNİ MAHKEMEYE RAPORLAYACAK 

Açılan davada, Uluslararası Adalet Divanının, İsrail'in eylemlerini durdurması ve aldığı tedbirleri mahkemeye raporlaması yönünde karar aldığını ifade eden Kılıç, "Ama ne yazık ki o tarihten bugüne kadar İsrail yine savaş suçu niteliğindeki eylemlerini sürdürüyor." dedi.

Hatay'da (Antakya) bugün okullar tatil mi oldu 13 Mayıs? Hatay'da (Antakya) bugün okullar tatil mi oldu 13 Mayıs? Haberi Görüntüle

"GAZZE'DE SAĞ KALANLAR YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR"

İsrail'in aylardır süren saldırılarında çok sayıda Filistinlinin hayatını kaybettiğini söyleyen Kılıç, sağ kalanların ise yaşam mücadelesi verdiğini belirtti. Kılıç, bölgedeki insanların gıdaya erişim, barınma hakkına erişim noktasında ciddi anlamda bir ablukayla karşı karşıya kaldıklarını, açlıkla yüzleştiklerini ifade etti.

Yunan medyasının ana gündem maddesi Erdoğan ile Miçotakis görüşmesi: İşte tarihi zirve için atılan o başlıklar! Yunan medyasının ana gündem maddesi Erdoğan ile Miçotakis görüşmesi: İşte... Haberi Görüntüle

"21. YÜZYILDA SOYKIRIMI YAŞAMAK BÜYÜK BİR TRAJEDİ"

21. yüzyılın ilk çeyreği biterken böylesi bir durumla karşılaşmak büyük bir trajedi ne yazık ki. değerlendirmesinde bulunan Kılıç, dünya kamuoyunun İsrail'in soykırım eylemleri karşısında duyarsız kalmadığını ifade etti. 

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin olayların başladığı 7 Ekim'den bu yana "Filistin'in bağımsızlığı ve ayrı bir devlet olarak varlığını sürdürme" noktasında irade ortaya koyduğunu belirterek, insani desteğini de sürdürdüğünü kaydetti.

Benzin indirim 7 Mayıs son dakika | Benzine bu gece indirim var mı? Benzin litresi ne kadar oldu? Benzin indirim 7 Mayıs son dakika | Benzine bu gece... Haberi Görüntüle

"TÜRKİYE HER ZAMAN İNSANİ DESTEĞİNİ SÜRDÜRDÜ"

Türkiye'nin son olarak açılan davaya müdahil olacağının açıklandığını dile getiren Kılıç, şu değerlendirmelerde bulundu:

Türkiye bu trajedi sürecinde insani desteğini sürdürmüştü ve başından itibaren siyasi anlamda desteğini de sürdürdü. Boykot kararı aldı. Ticari ilişkileri bu noktada kesmişti. En son gelişme bu noktada Uluslararası Adalet Divanına söz konusu dava çerçevesinde müdahillik açıklamasında bulundu. 

Fenomen öğretmenler dikkat! Bunu yapana ceza geliyor: Sicil dosyasında 5 yıl kalacak Fenomen öğretmenler dikkat! Bunu yapana ceza geliyor: Sicil dosyasında 5... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE SOYKIRIM DAVASI SÜRECİNE MÜDAHİL OLACAK 

Güney Afrika'nın açmış olduğu bu savaş suçuyla, soykırım suçu davasına müdahil olacak Türkiye. Türkiye'nin müdahil olmasının anlamı, değeri, bir kere hukuken zaten Uluslararası Adalet Divanının ilgili mevzuatı çerçevesinde baktığımız zaman taraf ülkelere buna imkan tanındığını görüyoruz. Türkiye bu yetkisini, taraf ülke olması hasebiyle kullanıyor. Bunu herhangi bir hukuki engel söz konusu değil.

Öğretmeni öldüren öğrencinin ifadesi ne? Okul müdürünü öldüren öğrenci ne dedi? Öğretmeni öldüren öğrencinin ifadesi ne? Okul müdürünü öldüren öğrenci ne... Haberi Görüntüle

BU TARİHİ HADİSELERİN KAYIT ALTINA ALINMASI CEZA ADALETİ ANLAMINDA ÖNEMLİ

TİHEK Başkanı Kılıç, Türkiye'deki sivil toplum örgütleri ile kamu kurumlarının Gazze'de yaşananları delillendirdiğini, kayıt altına aldığını ifade etti. 

Anadolu Ajansının "Kanıt" isimli kitabında İsrail'in Gazze'deki katliamına yer verildiğini aktaran Kılıç, "Bu tarihi hadiselerin kayıt altına alınması, tarihe not düşülmesi noktasında önemli. Hakikatin ortaya çıkması açısından, ceza adaleti anlamında da önemli." dedi.

Türkiye'nin, İsrail'in zulmünden kaçan Filistinlilere ev sahipliği yaptığını belirten Kılıç, "Türkiye'nin siyaseten bu süreçte müdahil olması hukuk tekniği açısından da önemli diyebilirim delilerin ispatı noktasında." açıklamasında bulundu.

Bakan Tunç’tan UCM’ye Gazze çağrısı: Suçlular tutuklanmalı Bakan Tunç’tan UCM’ye Gazze çağrısı: Suçlular tutuklanmalı Haberi Görüntüle

"TÜRKİYE'NİN DAVAYA MÜDAHİLLİĞİ DİĞER ÜLKELERİ MOTİVE EDECEK"

Prof. Dr. Kılıç, TİHEK'in Filistin'de yaşanan soykırım eylemleri ve insan hakları ihlallerine ilişkin bir komisyon oluşturduğunu, komisyonun raporlama faaliyeti çerçevesinde Türkiye'ye gelen Filistinlilerle görüşmeler gerçekleştirdiğini bildirdi.

Genç hemşire Selen Bilgin'in sır dolu ölümü! Selen Bilgin kimdir? Genç hemşire Selen Bilgin'in sır dolu ölümü! Selen Bilgin kimdir? Haberi Görüntüle

KÜRESEL ADALETİN SESİ 

Türkiye'nin açılan soykırım davasına müdahil olmasının uluslararası diplomasındaki ağırlığı dikkate alındığında olumlu etki doğuracağını vurgulayan Kılıç, şu ifadeleri kullandı:

Türkiye'nin bu davaya müdahil olmasının bir başka önemli boyutu da İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesindeki devletlerin harekete geçmesi, siyasi tutum sergilemesi, davaya müdahil olmaları, taraf olmaları noktasında bir motivasyon yaratacağını, bütün dünyada bir etki yaratacağını ifade etmeliyim. Malumunuz Kolombiya'nın müdahillik talebi söz konusuydu. İslam dünyası açısından da Türkiye hem diplomasi noktasında hem jeopolitik gücü ve uluslararası diplomasındaki ağırlığı çerçevesinde böyle bir davaya müdahilliği olumlu bir etki edecek. Bu soykırım eylemlerine, insanlığa karşı eylemlere karşı vicdanın sesi olarak, küresel adaletin sesi, nefesi olarak büyük önem arz ediyor."

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Zehra EVCİL

TRHaber.com - Gündem


Loading