Yandex Metrica

Sitede Ara

TEAM'den muhalefeti üzecek anket: Erdoğan kazanır diyenler son 1 yılda yüzde 57'ye çıktı

TEAM'den muhalefeti üzecek anket: Erdoğan kazanır diyenler son 1 yılda yüzde 57'ye çıktı

Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi tarafından yılın son seçim anketini paylaştı. Ankete göre, AK Parti'nin son altı ayda ekonomik paketler, dış politika hamleleri, sosyal konut, asgari ücret artışları, EYT gündemi gibi hamlelerle oy oranında belirgin bir artış olduğu gözlemlenirken Cumhur İttifakı’nın yükselişi ve muhalefetin dağınıklığı sonucunda ‘Erdoğan kazanır’ algısı yeniden hakimiyet kazandı. Bu algı kritik eşiği geçti: ‘Erdoğan kazanır’ diyenler son 1 yılda %47’den 57'ye çıktı.

Gündem

23.01.2024, 22:16

Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi (TEAM), yılın son anketini paylaştı. TEAM'ın anket sonuçlarına göre AK Parti'nin oylarında büyük oranda artış var.

Patiswiss şirketi kimin? Patiswiss ne kadar vergi ödüyor 2024? Patiswiss şirketi kimin? Patiswiss ne kadar vergi ödüyor 2024? Haberi Görüntüle

YÜZDE 35'E ERİŞTİ

İşte şirketin açıkladığı oy oranları ve anket analizi;

5521 kişi ile 27 ilde yüz yüze görüşmelerle geçen hafta tamamladığımız araştırmanın sonuçlarına göre: AK Parti Aralık’ta yeniden %35’e erişti.

Konut kredisi Nisan ayı faiz oranları ne 2024? 120 ay vade 1.5 Milyon TL hesaplamaları... Konut kredisi Nisan ayı faiz oranları ne 2024? 120 ay... Haberi Görüntüle

ALTILI MASA 2 PUAN DÜŞTÜ

Serbestiyet'in aktardığına göre, Cumhur İttifakı (Cİ), 2019’dan beri düzenli bir düşüş trendinde idi. Son 6 aylık ortalamalarla düşüş trendini kırdı ve yukarı yönlü hareketlendi. 6 puana kadar açılmış olan 6’lı Masa-Cİ farkı kapandı. Mayıs’tan bu yana 6’lı Masa toplamı 2 puan düştü.

Türkiye BMGK'da net konuştu: Suriye üzerinden PKK mesajı: Gelecekte yerleri yok! Türkiye BMGK'da net konuştu: Suriye üzerinden PKK mesajı: Gelecekte yerleri... Haberi Görüntüle

CUMHUR İTTİFAKI'NIN OYLARINI ARTIRMA NEDENLERİ

Cumhur İttifakı, 2019’da başlayan ekonomik kriz, adalet, eğitim, pandemi yönetimi gibi konulardaki sorunlar vb. birçok nedenle düşüşteydi. Cİ, düşüşü ekonomik paketler, dış politika hamleleri, sosyal konut, asgari ücret artışları, EYT gündemi vb. hamlelerle durdurdu.

Cumhur İttifakı’ndaki bu toparlanma daha çok AK Parti’den kopan kararsızların dönüşünden kaynaklı. Muhalefet ise henüz muhalif eğilimli kararsızları cezbedemiyor. Performansı beğenilmiyor, iç tartışmaları olumsuz yansıyor.

Cİ’nin yükselişi ve muhalefetin dağınıklığı sonucunda “Erdoğan kazanır” algısı yeniden hakimiyet kazandı. Bu algı kritik eşiği geçti: “Erdoğan kazanır” diyenler son 1 yılda %47’den 57’ye çıktı. Erdoğan böylece kararsızları yanına çekip muhalefetteki dinamizmi olumsuz etkiliyor.

16 ilde dolandırıcılara SİBERGÖZ darbesi! 63 şüpheli yakalandı 16 ilde dolandırıcılara SİBERGÖZ darbesi! 63 şüpheli yakalandı Haberi Görüntüle

CUMHUR İTTİFAKI KRİTİK EŞİĞE ULAŞTI

Son dönemdeki yükselişi ile Cumhur İttifakı, meclis çoğunluğunu elde edebildiği kritik eşiğe ulaştı. Bu yüzden farklı senaryolara göre MV dağılımlarını hesap etmek önemli hale geldi.

Cumhur İttifakı’nın en az ne kadar oy oranıyla meclis çoğunluğunu kazanabileceğini, TEAM’in verileri ile ve ilçe bazlı oy değişimini yansıtan bölgesel modelleme sisteminden hareketle, Cumhur İ.’nın ve 6’lı Masa’nın liste stratejileri senaryolarına göre hesap ettik.

Frank Tyson kimdir? ABD yeni George Floyd olayı! Frank Tyson ne yapmıştı, suçu neydi? Frank Tyson kimdir? ABD yeni George Floyd olayı! Frank Tyson... Haberi Görüntüle

YENİ YASA CUMHUR İTTİFAKI'NA AVANTAJ SAĞLIYOR

Yeni seçim yasası, 2018’de Millet İttifakı’na 21 vekil fazladan kazandıran “ittifaka dayalı vekil dağılımı”nı kaldırıp ittifakları ortak listeye zorluyor. Yeni yasa 3 ana sebeple 6’lı masaya dezavantaj, Cumhur İttifakı’na avantaj getiriyor:

Vekil dağılımının hesaplandığı sistem (D’Hondt) çok sayıda ilde 1. partinin (toplamda AK Parti’nin) lehine sonuç veriyor.

Az nüfuslu iller, nüfusuna oranla daha fazla vekil çıkarıyor, Cumhur İ. bu illerde üstün.

Az sandalyeli bölgelerde MV sayısı kolay değişmiyor.

AK Parti MKYK toplantısı sona erdi: Kabinede değişiklik olacak mı? AK Parti MKYK toplantısı sona erdi: Kabinede değişiklik olacak mı? Haberi Görüntüle

YÜZDE 43 OY ORANI SAĞLANIRSA...

İttifaklardaki partiler her ilde kendi listesiyle seçime girerlerse, Cumhur İttifakı %43 oy oranını yakaladığı durumda meclis çoğunluğunu kazanabiliyor.

Cumhur İttifakı’nın kritik illerde ortak strateji izlediği, 6’lı masanın her ilde ayrı listelerle seçime girdiği “Cİ lehine” senaryoda eşik çok daha düşük: Bu durumda Cİ %41 ile meclis çoğunluğunu elde edebiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi vermişti! Bakan Tekin'den öğretmen atamalarıyla ilgili açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi vermişti! Bakan Tekin'den öğretmen atamalarıyla ilgili açıklama Haberi Görüntüle

MECLİS SENARYOLARI GÜNDEMİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

6’lı Masa bu bölgelerde Cİ’nin stratejisine karşılık verir ve kritik bölgelerde ortak liste ile girerse, durumu kendi lehine çevirebiliyor. Ancak bu senaryoda dahi Cİ’nin meclis çoğunluğunu alması için %45.5 ya da üstü oy alması yeterli oluyor.

Aday tartışmaları gündeminden sıra gelmeyen meclis senaryoları gündemi hayati önem taşıyor. Zira Cumhur İttifakı’nın CB seçimlerinde ikinci tura meclis çoğunluğunu alarak girmesinin, araftaki ve kararsız seçmenler üzerinde Erdoğan lehine etki oluşturması oldukça muhtemel.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading