Yandex Metrica

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall’den ortak basın toplantısı

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall’den ortak basın toplantısı

Gelen son dakika haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Senegal Cumhurbaşkanı Sall ortak açıklama yaptı. Kararlılıklarını dile getiren Erdoğan, "İkili ticaret hacmimiz 540 milyon doları aştı. Hedefimiz bu rakamı 1 milyar dolara ulaştırmak. İlişkilerimizi geliştirirken Senegal'in beşeri kaynaklarını öne çıakrmayı özellikle planlıyoruz." şeklinde konuştu. İşte basın toplantısından yansıyanlar...

Gündem

22.02.2024, 19:29

Son dakika haberleri... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Senegal Cumhurbaşkanı Sall ortak açıklama yaptı.

Başkan Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

"İki yıllık bir aranın ardından Dakar'da bulunmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmem gerekiyor. Muhterem kardeşime ve Senegal halkına gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ediyorum.

Birol Aydemir İYİ Parti'den ayrıldı mı, neden istifa etti? Birol Aydemir kimdir? Birol Aydemir İYİ Parti'den ayrıldı mı, neden istifa etti? Birol... Haberi Görüntüle

"TÜRKİYE İLE SENEGAL'İN İLİŞKİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN KARARLIĞIMIZI TEYİT ETTİK"

Kıymetli kardeşimle yaptığımız görüşmelerde Türkiye-Senegal ilişkilerini ele aldık. İş birliğini geliştirme konusundaki kararlılığımızı teyit ettik. Senegal'in sportif başarılarına başarı katacak stadyumun bir Türk firması tarafından yapılmasını ayrıca önemsiyorum.

İkili ilişkilerimiz, son dönemde düzenlenen karşılıklı ziyaretlerle önemli bir ivme yakaladı.

Bakan Yerlikaya duyurdu: 8 çeteye baskın! Mafyacılık oynayan 42 kişi yakalandı Bakan Yerlikaya duyurdu: 8 çeteye baskın! Mafyacılık oynayan 42 kişi... Haberi Görüntüle

"İKİLİ TİCARET HACMİMİZ 540 MİLYON DOLARI AŞTI"

Dakar Büyükelçiliğimizin yeni binasının açılışını da yarın gerçekleştireceğiz. Karşılıklı yatırımların yanı sıra ticaret hacmimiz günden güne çok daha fazla artıyor. İkili ticaret hacmimiz 540 milyon doları aştı. Hedefimiz bu rakamı 1 milyar dolara ulaştırmak. İlişkilerimizi geliştirirken Senegal'in beşeri kaynaklarını öne çıakrmayı özellikle planlıyoruz.

Valilikten vatandaşlara sıcak hava uyarısı: 3 güne dikkat Valilikten vatandaşlara sıcak hava uyarısı: 3 güne dikkat Haberi Görüntüle

SENEGAL'E FETÖ'YLE MÜCADELE TEŞEKKÜRÜ

Firmalarımızın 'Yükselen Senegal Planı'ndaki katkıları, Senegal halkının desteğiyle de devam edecektir. Kalkınma alanında da yakın ilişkiler içerisindeyiz. Maarif vakfımız ise 857 öğrenciye eğitim veriyor. Senegal makamlarının FETÖ ile mücadele sağladıkları destek için teşekkür ediyorum. Bu destek ve dayanışmanın bundan sonra da devam edeceğine inanıyorum.

Bu vesileyle Sayın Cumhurbaşkanı'na ev sahipliği için tekrar teşekkür ediyorum"

1 Mayıs'ta bankalar açık mı? Yarın (1 Mayıs) bankalar kapalı mı, neden? 1 Mayıs'ta bankalar açık mı? Yarın (1 Mayıs) bankalar kapalı... Haberi Görüntüle

SENEGAL CUMHURBAŞKANI SALL: ERDOĞAN AFRİKA DOSTU

Cumhurbaşkanı Sall, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında "hem dostum hem kardeşim hem de Senegal ve Afrika dostu" ifadesini kullanarak, Erdoğan'ı 16-18 Aralık 2021'de İstanbul'da düzenlenen 3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesinden hemen sonra Senegal'de görmekten mutluluk duyduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı 22 Şubat'ta faaliyete girecek Senegal Stadyumunun açılışına davet ettiğini belirten Sall, bu davetin resmi ziyarete dönüştüğüne vurgu yaptı.

Sall, Senegal Stadyumunu inşa eden Türk şirketten de övgüyle bahsederek, "Stadyumun tamamlanması için 24 ay süre vermişlerdi ancak 17 ayda tamamlayarak istisnai bir performans gösterdiler. Bu da Türk şirketlerinin ne kadar kaliteli ve hızlı çalıştığına bir örnek." dedi.

ASELSAN'ın ERALP radarı uzayın derinliklerde buldu! Tam 700 kilometreden gördü ASELSAN'ın ERALP radarı uzayın derinliklerde buldu! Tam 700 kilometreden gördü Haberi Görüntüle

5 ANLAŞMAYA İMZA ATILDI

İki ülke arasındaki iş birliklerinde çok güzel bir ivme yakalandığına işaret eden Sall, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptıkları görüşmede, ilişkileri daha da geliştirecek 5 anlaşmaya imza attıklarını kaydetti.

1 Mayıs'ta bankalar açık mı? Yarın (1 Mayıs) bankalar kapalı mı, neden? 1 Mayıs'ta bankalar açık mı? Yarın (1 Mayıs) bankalar kapalı... Haberi Görüntüle

İŞTE O ANLAŞMALAR

Bu kapsamda, Dışişleri Bakanlığı ile Senegal Dışişleri ve Yurtdışındaki Senegalliler Bakanlığı arasında "Protokol Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Muhtırası" Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Senegal Dışişleri ve Yurtdışındaki Senegalliler Bakanı Aisata Tall Sall tarafından imzalandı.

İki ülke hükümetleri arasındaki "Medya ve İletişim Alanlarında İşbirliği Protokolü" Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu
ile Senegal Kültür ve İletişim Bakanı Abdoulaye Diop tarafından imza altına alındı.

Türkiye ile Senegal Hükümetleri arasında "Güvenlik Alanında İşbirliği Anlaşması"nı ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Senegal İçişleri Bakanı Antoine Felix Diome imzaladı.

İki ülke hükümetleri arasında "Denizcilik İşbirliği Anlaşması" ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Senegal Balıkçılık ve Denizcilik Ekonomisi Bakanı Alioune Endoye tarafından imza altına alındı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Senegal Gençlik Bakanlığı arasında "İşbirliği Mutabakat Zaptı" Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve Senegal Gençlik Bakanı Nene Fatoumata Tall tarafından imzalandı.

Milli Savunma Bakanı Güler'den F-16 cevabı: 'Yakında hepsini öğreneceksiniz' Milli Savunma Bakanı Güler'den F-16 cevabı: 'Yakında hepsini öğreneceksiniz' Haberi Görüntüle

SALL: İLİŞKİLERİMİZ ÇOK BOYUTLU

Sall, "Türkiye ile aramızdaki siyasi ve ticari iş birliklerinden çok memnunum. İlişkilerimiz hem sağlam bir hukuki zemine oturuyor, hem çok boyutlu." ifadesini kullanarak, bu iş birliklerinin enerji, tarım, su, eğitim, ulaşım, çevre, sanayi ve savunma sanayi gibi alanlarda yapıldığını söyledi.

Senegal'deki Türk şirketlerin de performanslarından çok memnun olduklarının altını çizen Sall, Türk şirketlerin Yükselen Senegal Planı kapsamında birçok proje tamamladığını dile getirdi.

Sall, stadyum inşaatının yanı sıra Dakar'daki havalimanı, bölgesel hızlı tren, konferans merkezi gibi birçok projenin Türk şirketler tarafından başarıyla tamamlandığına dikkati çekti.

Bu yatırım ve projelerin devamı için Senegal ve Türk özel sektörünü bir araya getiren teşebbüsleri teşvik etmek gerektiğinin altını çizen Sall, madencilik, demir çelik, eczacılık gibi sektörlere yoğunlaşılabileceğini vurguladı.

Sall, 2 ülke arasındaki ortaklık seviyesini her seferinde daha da yukarıya taşımak istediklerini ifade ederek, 2 yıl önce koydukları 400 milyon dolarlık ticaret hacmini aştıklarını ve yeni hedef olan 1 milyar dolarlık hedefe de ulaşacaklarına inandığını dile getirdi.

Sall son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Türkiye'de top koşturan Senegalli oyunculara olan desteği ve ilgisi için de teşekkür etti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading