Yandex Metrica

Paul Auster kimdir? Yazar Paul Auster'ın kitapları hangileri?

Paul Auster kimdir? Yazar Paul Auster'ın kitapları hangileri?

Paul Auster kimdir? Yazar Paul Auster'ın kitapları hangileri? Amerikalı yazar ve senarist Paul Auster 77 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yumdu. Yahudi asıllı olan Paul Auster 1947'de Polonya'dan ABD'ye göç etmiş ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.  New York Üçlemesi gibi kara roman türünde eserleri ile tanınan Paul Auster dünya edebiyatının önemli isimleri arasında yer alıyordu. 

Gündem

15.05.2024, 07:26

New York Üçlemesi gibi kara roman türündeki eserleri ile adından söz ettiren Yahudi asıllı ABD'li yazar ve senarist Paul Auster 77 yaşında tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.  Hikâyelerinde sıklıkla rastlantı, şans ve kader temalarını işleyen Paul Auster dünya edebiyatının önemli isimleri arasında gösteriliyordu. Paul Auster'ın romanlarındaki kahramanların hepsinin yazar olması da yazarın dikkat çeken bir başla özelliğidir. Paul Auster ilk romanlarındaki karakterleri daha sonraki romanlarda da okuyucuların karşısına çıkarmasıyla biliniyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bürokratik vesayete izin vermeyiz Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bürokratik vesayete izin vermeyiz Haberi Görüntüle

PAUL AUSTER KİMDİR?

Paul Auster 3 Şubat 1947'de dünyaya geldi. Polonya'dan göç etmil Yahudi asıllı bir ailenin çocuğudur. Amerikalı roman yazarı, şair ve senarist olan Paul Auster 30 Nisan'da hayata gözlerini yumdu.

Paul Auster ABD'de New Jersey ve Newark'da büyüdü ve Maplewood'daki Columbia Lisesi'nden mezun oldu.

Amerikalı yazar Lydia Davis ile ilk evliliğini yapan Paul Auster daha sonra Amerikalı yazar Siri Hustvedt ile evlendi. Çift yaklaşık 40 yıldır New York'da, Brooklyn'de yaşıyordu.

Columbia Üniversitesi'nde İngiliz, Fransız ve İtalyan edebiyatı üzerine eğitim aldı.

Auster'in başlıca yapıtları arasında New York Üçlemesi, Yalnızlığın Keşfi, Yanılsamalar Kitabı, Kırmızı Defter, Leviathan, Kehanet Gecesi, Duman, Görünmeyen, Yükseklik Korkusu, Yazı Odasında Yolculuklar, Karanlıktaki Adam bulunuyor.

Auster'in Paul Benjamin imzasıyla yayınladığı bir de polisiye romanı vardır. Bu roman yazarın otobiyografik romanı 'Cebi Delik' in eki olarak yayınlanmıştır.

Yazarın Duman (Smoke) ve Surat Mosmor (Blue in the Face) isimli senaryoları ünlü yönetmen Wayne Wang tarafından filme çekilmiştir.

Daha sonra Lulu On The Bridge (Lulu Köprüde) İsimli kitabını da kendisi filme çekmiş, hem senarist hem de yönetmen olarak yapıtın tüm aşamalarında bulunmuştur. 

Necmettin Erbakan Akyüz kimdir? Altın madalyası geri mi alınacak? Necmettin Erbakan Akyüz kimdir? Altın madalyası geri mi alınacak? Haberi Görüntüle

PAUL AUSTER ROMANLARI

Köşeye Kıstırmak (1982) (Paul Benjamin mahlasıyla)

New York Üçlemesi (1987)

Cam Kent (1985)

Hayaletler (1986)

Kilitli Oda (1986)

Son Şeyler Ülkesinde (1987)

Ay Sarayı (1989)

Şans Müziği (1990)

Auggie Wren'in Noel Hikâyesi (1990)

Leviathan (1992)

Yükseklik Korkusu (1994)

Timbuktu (1999)

Yanılsamalar Kitabı (2002)

Kehanet Gecesi (2003)

Brooklyn Çılgınlıkları (2005)

Yazı Odasında Yolculuklar (2006)

Karanlıktaki Adam (2008)

Görünmeyen (2009)

Sunset Park (2010)

Baumgartner (2023)

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Mehmet KARAKOCA

TRHaber.com - Gündem


Loading