Yandex Metrica

Oktay ilk kez anlattı: Pazarlık yapmaya çalıştılar, bombaladık

Oktay ilk kez anlattı: Pazarlık yapmaya çalıştılar, bombaladık

Darbe girişimi sırasında Çankaya Köşkü'nü kriz masasına dönüştüren ve mücadeleyi oradan yöneten Fuat Oktay, o gece yaşadıklarını ilk kez anlattı.

Gündem

23.01.2024, 17:39

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında yaşadıklarını ilk kez anlattı. O dönem Başbakanlık Müsteşarlığı'na yeni atanmış olan Oktay, kalkışmayı haber aldıktan sonra ilk iş olarak Çankaya'nın tüm giriş-çıkışlarının kapatılmasını istediğini dile getirdi. 
Başbakanlık Koruma Başkan Yardımcısına, “Bilhassa Muhafız Alayı tarafından Çankaya Köşkü tarafına kuş uçmayacak! Size 'vur' emri veriyorum” dediğini söyleyen Oktay, görevlilerin “Efendim, onlar komando, eğitimliler, ağır silahları var. Bizde ağır silah yok” sözleri üzerine ısrar etmiş: "Size 'vurun' diyorum, sorumlusu benim. Öleceksek ölürüz!"

15 Temmuz'un 5. yıldönümünde Yeni Şafak'a konuşan Fuat Oktay, kalkışma gecesi Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Güler'i arattığını ancak bir türlü ulaşamadığını, bu esnada uçakların alçak uçuş yapmaya başladığını dile getirerek şunları söyledi:

"Genelkurmay İkinci Başkanı 'Yaşar Güler Paşa ile görüşelim' dedim, aradılar, müsait değilmiş. 'Acil görüşmemiz gerekiyor, derhal irtibat kurun' dedim. Tekrar aradılar, 'iki kat aşağı inmiş' dediler. Üçüncü kez aradılar ve 'Telefonlara kimse cevap vermiyor efendim' dediler. 'Bu, asla normal değil' dediğimi hatırlıyorum. Bu arada televizyonlarda 'İstanbul’da hareketlenme' şeklinde haberler geçmeye başladı. Derken, bir uçak üzerimizden büyük bir gürültüyle geçti. O kadar alçaktan uçuyorlar ki neredeyse binaya değdi değecek!"

Üsküdar- Samandıra metro arızası düzeldi mi, son durum ne? Üsküdar- Samandıra metro arızası düzeldi mi, son durum ne? Haberi Görüntüle

BURASI ARTIK KRİZ MERKEZİDİR!

"Hayırdır arkadaşlar, dedim. Nedir bu? Bu saatte bu alçak uçuşu kim yapar? İlk anda Genelkurmay Başkanı ile görüşmek istedim. Özel hattan aradık, 'ulaşamıyoruz' dendi. Hava Kuvvetleri Komutanı’nı bağlayın, dedim, 'ulaşamıyoruz' dendi. Kara Kuvvetleri Komutanı, Jandarma Genel Komutanı, MİT Müsteşarı, İçişleri Bakanı, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı... Ulaşamıyoruz..."

"Emniyet İstihbarat Daire Başkanı ile görüştüm; gelişmeler hain bir darbe girişiminin başladığını gösteriyordu. Zaman çok hızlı ilerliyordu. Öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Başbakanımıza ulaşmaya çalıştık. Her ikisinin de sağlık durumunun iyi olduğunu öğrendik. Bu bilgi bizim için son derece kritik idi. Kriz masasındaki arkadaşlar diğer tüm ilgili bakanlık ve birimleriyle irtibata geçmeye başladılar. O an yanımda bulunan Müsteşar Yardımcısı, Güvenlik İşleri Genel Müdürü, Personel ve Prensipler Genel Müdürü ve ofisteki yakın çalışma arkadaşlarıma talimat verdim: 'Burası artık bir Kriz Masasına dönüşmüştür ve siz de bu kriz masasının üyelerisiniz' dedim."

"Bütün merkez teşkilatlarına tüm illere bilgi verin, Çankaya kriz merkezidir. AFAD Başkanlığından geçeli henüz bir ay olmuştu. Oradaki kriz yönetimi tecrübemiz işte tam burada devreye girdi. Elimizdeki imkânlarla anında tedbirleri almaya ve mücadele etmeye başladık. Bir taraftan sürekli Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız hakkında bilgi alıyoruz. Meclis Başkanımız İsmail Karaman, bazı bakanlarımız, milletvekillerimiz ve AK Parti Genel Başkan Yardımcılarımız Çankaya Köşkü’ne geldiler. Bakanlar Kurulu Salonunda toplandık."

MEB duyurdu! Görevde yükselme atama sonuçları açıklandı MEB duyurdu! Görevde yükselme atama sonuçları açıklandı Haberi Görüntüle

ÖLECEKSEK HEP BİRLİKTE ÖLECEĞİZ

"Cumhurbaşkanımız 'meydanlara' çağrısı yaptı, Meclisin açılmasına karar verildi. Milletimiz meydanlara inmeye başladı. Ben de yerimde duramıyorum, 'Ben de meydanlara çıkıyorum' dedim. 'Sizin buradan çıkmamanız lazım. Size burada ihtiyaç var' diyor arkadaşlar. 'Nasıl çıkmam! Öleceksek hep birlikte öleceğiz. Millet meydanlarda vatanı savunurken ben burada mı duracağım?' diyorum. Dedim ya, yerimde duramıyorum. Tam 'Gidiyorum ben' derken bir eski bakanımız 'Allah aşkına kal' dedi, 'Burası kriz merkezi, devletin mutfağı. Burada kalmak zorundasınız.' Neticede kaldım... Geriye dönüp bakınca görüyorum ki, o gece verdiğim en kritik kararlardan birisi buydu. Pazar günü, yakın çalışma arkadaşlarımızın, '10 dakika da olsa gözünüzü birazcık yumsanız iyi olacak. 3 gün oldu hiç gözünüzü yummadınız' diye ısrar ettiklerini hatırlıyorum. 3 gün hiç uyumadık. Durmaksızın ve biran olsun gözümüzü dahi yummaksızın geçen mücadele dolu ilk 72 saat. Eve ilk uğradığımda 8. gündü. Hiç kimse de hiç birimizde endişeden, korkudan ve telaştan eser yoktu. Hepimiz mücadelede son derece kararlı ve şehadete hazırdık."

"Şehadet başım üstüne diyen bir milleti kimse yenemez. Kanımca, Cumhurbaşkanımızın İstanbul Atatürk Havalimanına ulaşarak milleti ile buluşması, Başbakanımızın 'Bu bir kalkışmadır' açıklaması, 1. Ordu Komutanını Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın talimatları ile Genelkurmay Başkanlığı’na vekaleten atamamız, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ı Çankaya Köşkü’ne almamız, Akıncı Üssündeki pistin kullanılmaz hale getirilmesi, hain FETÖ darbecilerine karşı Ankara dışından uçakların mücadelemize desteğe gelmesi, Ömer Halisdemir şehidimizin hain FETÖ’cü terörist Semih Terzi’yi etkisiz hale getirmesi en kritik kırılma anlarındandır. TRT’nin tekrar ele geçirilmesi, birçok medya kuruluşumuzun darbeye karşı kararlı yayınları, Malatya Erhaç Üssünden havalanarak kalkışmanın ikinci aşamasını başlatmak isteyen uçakların kalkışının vatandaşlarımız tarafından engellenmesi... O kadar çok ki kırılma anları... İsimsiz birçok kahramanı var bu şanlı mücadelenin. Her bir şehidimiz her bir gazimiz ve meydanlardaki, sokaklardaki milletimizin her bir ferdi hain FETÖ darbecilerine karşı kırılma anıdır."

Meteoroloji'den Marmara ve Ege bölgeleri için uyarı: Çamur yağabilir Meteoroloji'den Marmara ve Ege bölgeleri için uyarı: Çamur yağabilir Haberi Görüntüle

HELİKOPTERİ MUHAFIZ ALAYINA İNDİRMEYİN

"(Derdest edilip Akıncı'da tutulan Hulusi Akar'ın Çankaya'ya getirilişi) Hulusi Paşa’yı helikopterle Çankaya’ya getireceğiz dediler. İki helikopter pistimiz var, biri Çankaya Köşkü’nde, biri Muhafız Alayı’nda. O saatlerde Muhafız Alayı’nın darbe girişiminin merkezlerinden birisi olduğunu biliyorduk. 'Muhafız Alayı’na ineceğiz' dediler. İzin vermedik! 'Muhafız alayına inemezsiniz. Oraya inerseniz, sizi Çankaya Köşkü’ne almayız!' dedik. Olurdu olmazdı derken 'Tamam' dediler, 'Çankaya Köşkü’ne geliyoruz.' İndiler, ben de gidip Genelkurmay Başkanımızı aldım sağ salim, çok şükür. (Mehmet) Dişli önce sahte bir kimlik sergilemiştir. Darbeci teröristlerden olduğu anlaşılınca da gözaltına alınmıştır."

CHP, Baykar'a iftira atan PKK sevicisine yine destek çıktı: Serbest bırakılsın! CHP, Baykar'a iftira atan PKK sevicisine yine destek çıktı: Serbest... Haberi Görüntüle

AKINCI ÜSSÜ NASIL BOMBALANDI? 

"Uçaklar Akıncı’dan, helikopterler de Kara Havacılık’tan kalkıyor. Pisti etkisiz hale getirmemiz, Akıncı’dan uçak kaldırmamamız gerekiyor. Onun için de üsse girilmesi lazım, operasyon yapmak için... 'Kimsenin bilmediği bir giriş var mı' diye Savunma Sanayii Başkanı ve TUSAŞ Genel Müdürü dâhil, arkadaşları sıkıştırıyoruz. Operasyon için Emniyet Genel Müdürü’nden destek istiyoruz, 'Burada kimse kalmadı, 1-2 saat dayanabilir misiniz? Dışarıdan ekip getirtiyorum' diyor bana. Ama bir an önce girmek zorundayız! Bu arada Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız savaş uçaklarını Ankara’ya yönlendiriyor ve beraberinde dışarıdan gelen ekipler de yetişiyor. Akıncı Üssü'ndekiler pazarlık yapmaya çalışıyorlardı. Ancak hem Cumhurbaşkanımız hem Başbakanımız 'bombalayın' talimatı verdiler. Akabinde birçok yer ardı ardına kontrol altına alındı, hamdolsun."

Deniz Zeyrek'in Deniz Zeyrek'in "tripleks villa" iddialarına Mustafa Varank'tan cevap: Haysiyetin varsa... Haberi Görüntüle

YA O UÇAĞI KULLANAN FETÖ'CÜ İSE...

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 15 Temmuz yıldönümü dolayısıyla Anadolu Ajansı'na verdiği demeçte ise kritik bir bilgi daha paylaştı. "Görkem Bey (Aksoy) kim? Cumhurbaşkanımızın pilotu tamam anladık da kim? Yani FETÖ'cü hainlerle alakalı mı, darbecilere mi daha yakın bize mi daha yakın, nasıl bileceğiz? Orada kimsede bilgi de yok. Meclis Başkanımız ile konuyu paylaşmaya çalışıyorum ama o kadar farklı konular var ki. Baktım konsantre olma durumu yok. Ben o zaman bizim arkadaşlara dedim ki, 'Bana kesin emin olmasanız bile yüzde 50'den hafif fazla, yüzde 51 bizden olabilir diyebiliyorsanız bu benim için yeterli. Düşünün uçak var, kaldırdınız, belki darbeciler aldı. Sonrasında belki Cumhurbaşkanımızı kurtarabileceğimiz tek aracımız olacak o da elden gitmiş olacak. Kritik bir karar veya 'Hayır bu bir oyun olabilir, darbeciler bunu istiyor olabilir, kaldırmamam lazım' dediniz ama belki de o Cumhurbaşkanımızı kurtarabilecek tek araç. O anki durumu bilmiyoruz, çok kritik bir şey."

Oktay, o gece TÜRKSAT'la nasıl iletişim kurduğunu da anlatarak, "Biz bir ara şuna karar verdik, eğer ki kaybedecek olursak TÜRKSAT'ı biz yok edeceğiz" diye konuştu. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading