Yandex Metrica

İki helikopterde 9 terörist vardı: HDP Duhok haberi sonrası CHP toplantısını iptal etti

Irak'ın Duhok bölgesinde 15 Mart akşamı teröristlerin öldüğü/öldürüldüğü olayın perde arkası gizemini koruyor. PKK/YPG, o akşam iki helikopterin, ABD tarafından oluşturulan sözde özel kuvvet birimi 'YAT' üyesi 9 kişiyi taşıdığını açıkladı. Kullanılan ifadeler düşen ya da düşürülen helikopter sayısının bir değil iki adet olduğu şüphesi doğurdu. Ölenler arasındaki en üst düzey terörist, PKK/YAT örgütü sorumlusu Şervan Kobane idi. HDP'nin CHP ile yapacağı toplantıyı bu olayın ardından iptal etmesi ise soru işaretlerini daha da artırdı.

Gündem

07.04.2024, 00:12

Irak kuzeyinde teröristleri taşıyan helikopterin yere çakılması bir dizi soru işaretini beraberinde getirdi. Bir pilot ve 6 yolcu olmak üzere toplamda 7 kişiyi taşıyabilen Fransız Eurocopter AS350, 15 Mart akşamı Irak'ın Duhok bölgesi kırsalındaki Çemanke yakınlarında düştü ya da düşürüldü. 

Gelen ilk bilgiler helikopterde 7 kişinin bulunduğu yönündeydi. Duhok Valisi Ali Teter, helikopterde bulunanların PKK/YPG'li olduğunu, düşen helikoptere başka bir helikopterin daha eşlik ettiğini ve bu aracın olay yerinden uzaklaşarak izini kaybettirdiğini söyledi. 

Düşen helikopterde ölenlerin örgüt üyesi olduğu bilgisini PKK ilk saatlerde yalanladı. Ancak terör örgütünün Suriye kolu YPG, olaya ilişkin bugün yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamada kullanılan bir ifade kafaları iyice karıştırdı. 

YPG bildirisine göre olayda 7 değil 9 kişi öldü ve bunların hepsi de örgütün 'YAT' diye adlandırdığı sözde özel kuvvetler birimindendi. Aynı zamanda bu kişileri taşıyan helikopterin sayısı da bir değil iki idi. 

"15 Mart 2023 akşamı savaşçılarımızı taşıyan iki helikopter Süleymaniye'ye geçtiği sırada kötü hava koşulları nedeniyle düştü" şeklindeki ifade, Duhok'ta bir değil iki helikopterin düşmüş ya da düşürülmüş olabileceğini gösteriyor. Çünkü Eurocopter AS350 model helikopter en fazla 1 pilot ve 6 yolcu olmak üzere 7 kişiyi taşıyabiliyor. 

Metin Akpınar'ın kızı Müge Anlı'ya mı çıktı? Duygu Nebioğlu neden Müge Anlı'ya çıktı, olay ne? Metin Akpınar'ın kızı Müge Anlı'ya mı çıktı? Duygu Nebioğlu neden... Haberi Görüntüle

FERHAT ABDİ'NİN YEĞENİ, ABD EĞİTİMLİ YAT SORUMLUSU

Düşen helikopter(ler)de ölen üst düzey PKK'lının Şervan Kobane kod adlı Abdo Mustafa Abdi olduğu anlaşıldı. Şervan Kobane kod adlı Abdi'nin, Suriye'de Mazlum Kobane kod adını kullanan ve Haseke'deki Amerikan üssünde ikamet eden PKK/YPG elebaşı Ferhat Abdi Şahin'in yeğeni olduğu belirtiliyor. 

Şervan Kobane kod adlı terörist Abdo Mustafa Abdi

İddiaya göre Şervan Kobane kod adlı terörist, Suriye'de Amerikan Özel Kuvvetler birimlerince eğitilen PKK/YAT biriminin başındaki isimdi. 

Fransız Airbus yapımı helikopter yoğunlukla Amerikan polis teşkilatı ile Fransa'da jandarma birimleri tarafından kullanıyor. Seri numarası sosyal medyada dolaşan helikopterin hangi ülkeye ait olduğuna ilişkin henüz herhangi bir ülkeden açıklama yapılmadı.

Gelişmeler, Suriye'de PKK'ya obüs eğitimi vermeye hazırlanan Amerikan ordusunun terör örgütüne helikopter hibe etmiş olabileceğini gösteriyor. 

Düştükten sonra helikopterdeki mühimmatların bir süre patlamaya devam etmesi, bu hava aracı ya da araçlarında personel haricinde silah ve bombaların varlığını da gözler önüne serdi. Helikopter(ler)in nasıl düştüğü konusu gizemini korurken, terör örgütü 'olumsuz hava şartları' iddiasında bulundu. 

Suphiye Orancı'nın arkadaşından olay iddia: Dilara'nın babası Yeşilçam artistiydi! Futbolcu detayına dikkat Suphiye Orancı'nın arkadaşından olay iddia: Dilara'nın babası Yeşilçam artistiydi! Futbolcu... Haberi Görüntüle

HDP CHP İLE TOPLANTIYI İPTAL ETTİ

Olayın Türkiye'de siyaset kulislerine olan yansımaları ise Duhok'taki 'kazayı' daha da ilginç bir hale soktu. 13 Mart'ta yaptığı açıklamada HDP'nin 'değerli eş başkanlarını ziyaret edeceğini' söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na görüşme tarihi olarak 18 Mart uygun görüldü. 

HDP'nin açıkladığı bu tarih, Çanakkale Zaferi'nin yıldönümü, Şehit Günü ve Afrin'in PKK/YPG'den tamamen temizlendiği gün olması dolayısıyla tepki çekti. CHP'nin talebiyle buluşma tarihinin 17 Mart'a çekildiği iddia edildi. Ancak 15 Mart akşamı Duhok'ta PKK/YPG'li teröristleri taşıyan helikopter(ler)in düşmesi ya da düşürülmesi ziyaret planlarını altüst etti. 

HDP, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nu 'buluşmanın gerçekleşmeyeceğini' bildirdi. Toplantının neden iptal edildiğine ilişkin bir soruya Kılıçdaroğlu, "Onu bana değil ev sahibine soracaksınız" cevabı vererek HDP'yi adres gösterdi. CHP ile pazarlık görüşmesinin iptal edilmesi, Duhok'taki helikopter olayıyla bağlantılı görülüyor. 

1 Mayıs 2024 okullar tatil mi? 1 Mayıs İşçi Bayramı resmi tatil mi? 1 Mayıs 2024 okullar tatil mi? 1 Mayıs İşçi Bayramı... Haberi Görüntüle

Belediyede kamera ve böcek var demişti! Afyon'u kazanan CHP'li Burcu Köksal'ın böcek dediği bakın ne çıktı? Belediyede kamera ve böcek var demişti! Afyon'u kazanan CHP'li Burcu... Haberi Görüntüle

ÖRGÜTTEKİ KOD İSİMLERİ AÇIKLANDI

Terör örgütü PKK/YPG düşen/düşürülen helikopterde ölenlerin kod isimlerini açıkladı. PKK'ya göre helikopterdekiler şu kod isimli teröristlerden oluşuyordu: Şervan Kobane, Kocer Derik, Hogir Derik, Faraşin Baran, Xebat Dırpesiye, Harun Rojava, Doğan Efrin, Didar Derik, Rojeng Rıfat.

Çanakkale Gelibolu'da petrol mü bulundu 2024? Çanakkale'de kaç metreküp petrol bulundu? Çanakkale Gelibolu'da petrol mü bulundu 2024? Çanakkale'de kaç metreküp petrol... Haberi Görüntüle

CAŞIN: HAYATLARININ SON TOPLANTISI OLDU

Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Duhok'taki helikopter olayını CNN Türk'e yorumladı. Üretici firmanın Fransa olduğunu düşündüğünü söyleyen Caşın şunları söyledi: 

"Aslında helikopterin üretici firmasının Fransa olduğunu öngörüyoruz. PKK terör örgütü üyeleri bu helikopterde ne arıyordu? Hem Avrupa Birliği, hem NATO'nun hem de müttefikimiz ABD'nin PKK'yı terör örgütü olarak deklare ettiğini, dünyaya bunu söylediklerini biliyoruz.

Helikopterdekiler için bu, hayatlarının son toplantısı oldu. Bir şekilde orada bir daha toplantı yapamadılar, yapamaz olsunlar. Burada ben görevdeyken yine 90'lı yıllarda aynı Duhok'ta, yakın yerlerde iki ABD helikopterini, ABD savaş uçakları F-15'ler vurmuştu. 

Bunun da Irak helikopteri olduğunu söylemişlerdi ve düşen o helikopterlerin içerisinde Türk subayları da vardı. Sonra ABD özür diledi ve subaylarımız için tazminat verdiler."

Cumhurbaşkanı Erdoğan-Özgür Özel görüşmesi ne zaman? Erdoğan Özgür Özel ile görüşecek mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan-Özgür Özel görüşmesi ne zaman? Erdoğan Özgür Özel ile... Haberi Görüntüle

ASLAN: O HELİKOPTERİ KİM KİME VERDİ?

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Aslan ise NTV'ye yaptığı değerlendirmede şu yorumu yaptı:

"Fransa'nın bir açıklama yapması gerekir. Ama gerçek olan husus şu: AS350 Eurocopter Cougar olarak bilinir. Küçük bir versiyonudur, bu helikopter. Fransa'nın burada bir açıklama yapması lazım. Çünkü basına yansıyan görüntülerde helikopterin seri numarası açıkça görülüyor. Bu helikopter kime satılmış? Satılan entite, Kürdistan Yurtseverler Birliği olabilir veya PKK'nın kendisi olabilir. Bu helikopteri hangi maksatla kime neden tahsis etmiş? Burada detaylı bir inceleme yapmak lazım. Burada MİT'e büyük bir görev düşüyor kanaatimce."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading