Yandex Metrica

Sitede Ara

Amerikan Üniversitelerindeki Filistin olayı ne, neler oluyor?

Amerikan Üniversitelerindeki Filistin olayı ne, neler oluyor?

Tüm dünyanın gözü Amerikan Üniversitelerinde. New York polisinin Columbia Üniversitesi kampüsünde gerçekleştirdiği müdahaleyle Gazze Dayanışma Kampı'nda bulunan protestocu öğrencilerin tutuklanmasının ardından, üniversite yönetimlerinin tüm engelleme çabalarına rağmen Filistin'e destek veren ve savaş karşıtı duruş sergileyen öğrenci hareketi, ABD'nin diğer üniversitelerine de yayılarak büyüyor. Peki, Amerikan Üniversitelerindeki Filistin olayı ne, neler oluyor?

Gündem

03.05.2024, 07:59

Son zamanlarda Columbia Üniversitesi başta olmak üzere birçok Amerikan üniversitesi, öğrencilerin ve kısmen öğretim üyelerinin katıldığı geniş çaplı Filistin'e destek gösterilerine tanıklık ediyor. Columbia Üniversitesi'nin, Gazze'deki soykırımı destekleyen şirketlere sağladığı mali yatırımlara karşı tepki göstermek amacıyla 22 Nisan Pazartesi günü öğrenciler kampüs bahçesinde oturma eylemi düzenleyerek okul bahçesine onlarca çadır kurdu.

Kuruluş yılı itibarıyla ABD'den bile daha eski olan New York'taki Columbia Üniversitesi, dünyanın en prestijli üniversitelerinden biri olmasının yanı sıra, ABD'nin 8 elit üniversitesi arasında yer alarak IVY League olarak bilinen gruba dahil ediliyor. Protestolar, diğer elit üniversiteler olan Harvard, Yale ve Brown Üniversitelerinde de devam ederken, New York, Massachusetts (MIT), Cambridge ve California'daki Berkeley Üniversiteleri gibi oldukça prestijli üniversitelerde de Filistin'e destek gösterileri düzenleniyor.  Peki, Amerikan Üniversitelerindeki Filistin olayı ne, neler oluyor?

İsmailağa cemaati lideri Hasan Efendi vefat etti! İsmailağa cemaati lideri Hasan Efendi vefat etti! Haberi Görüntüle

AMERİKAN ÜNİVERSİTELERİNDEKİ FİLİSTİN OLAYI NE, NELER OLUYOR?

Kampüslerde gerçekleşen protestolara polis müdahalesi, ifade özgürlüğü ve kampüslerin güvenli ve kapsayıcı alanlar olup olmadığına ilişkin yeni bir tartışma başlattı. Son günlerde New York Üniversitesi (NYU) binası önünde yüzlerce kişinin gözaltına alınmasının ardından, Columbia Üniversitesi'ndeki eylemin üniversitenin işleyişini tehlikeye attığı gerekçesiyle yapılan müdahale, 108 öğrencinin gözaltına alınmasıyla sonuçlandı. Ayrıca, olaya karışan yaklaşık 80 öğrenciye okuldan uzaklaştırma cezası verildi. Bu tutuklamaların ardından, öncelikle Columbia'da, sonra ülke genelindeki birçok kampüste gerilim artmaya devam etti.

Filistin bayrağı ve savaş karşıtı pankartlar taşıyan yüzlerce öğrenci, hafta başında ülke genelindeki kampüslerde Columbia Üniversitesi'nde yapılan göstericileri desteklemek için eylem düzenledi. 22 Nisan Pazartesi günü yapılan açıklamaya göre, Yale Üniversitesi'nde de en az 47 kişi tutuklandı. Olayların etkisiyle Columbia Üniversitesi, yüz yüze derslerin iptal edildiğini duyururken, Harvard Yard'ın geçtiğimiz pazartesi günü halka kapatıldığı bildirildi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

İbrahim TURNA

TRHaber.com - Gündem


Loading