Yandex Metrica

SGK'dan emeklilere kötü haber! Hem maaş kesiliyor hem de icralık

SGK'dan emeklilere kötü haber! Hem maaş kesiliyor hem de icralık

İş kazası, meslek hastalığı gibi sebeplerden malulen emekli olup, aylık almaya başladıktan sonra çalıştıkları ortaya çıkan kişilere karşı SGK harekete geçildi. Çalıştığı tespit edilen kişilerden aylıkları kesilirken ödenmiş aylıkların da faiziyle geri alınacağı bildirildi.

Genel

23.01.2024, 19:09

SGK, iş kazası, meslek hastalığı gibi nedenlerden dolayı malulen emekli olup çalışmaya devam edenler için harekete geçti. 

Malul aylığı alınırke hiçbir işte çalışmamak gerekiyor. Çalıştığı tespit edilenlerin ise malul aylığı kesiliyor. 

Sigortalı çalışmaya 2008 yılından önce başlayanlar için emekli olduktan sonra da , 4/1-a (SSK) ve 4/1-b (BAĞ-KUR) statüsünde çalışmaya devam edilebiliyor.

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, SGK, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu ya da ağır hastalıklar dolayısıyla çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybedenlere malûl aylığı bağlıyor. Malûl aylığı bağlananların çalışamayacak durumda olduğu varsayıldığı için, aylık almakta iken Türkiye’de veya yabancı bir ülkede hiçbir işte çalışmamaları gerekiyor.

Fransız okulundan sonra Alman okuluna da MEB’den nota! Fransız okulundan sonra Alman okuluna da MEB’den nota! Haberi Görüntüle

AYLIK ALIP ÇALIŞMAYA DEVAM EDENLERDEN GERİ İSTENİYOR 

Çalıştığı tespit edilenlerin aylıkları kesildiği gibi ödenmiş aylıklar da geri alınıyor. İadesi istenen aylıklara faiz de uygulandığından çok ağır mali külfetle karşılaşma söz konusu olabiliyor.

Bu kişilere çalışmayı bıraktıktan sonra yeniden malûl aylığı bağlanabilmesi için kontrol muayenesine sevk ediliyorlar. Kontrol muayenesinde en az yüzde 60 oranında çalışma gücü kaybının devam ettiğine dair rapor alınması halinde aylık yeniden bağlanıyor. Rapor alamayanlara aylık bağlanmıyor.

Akıllara durgunluk veren ölüm! Araçtan kopan tekerlik 13 yaşındaki çocuğu öldürdü! Akıllara durgunluk veren ölüm! Araçtan kopan tekerlik 13 yaşındaki çocuğu... Haberi Görüntüle

4 GÜN İÇİN EMEKLİ AYLIĞINDAN OLDU 

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi’nin yakın tarihli (E: 2020/9157, K: 2021/10740) kararına konu dosyaya göre, 1992 yılından beri malûl aylığı almakta olan bir şahıs, bir televizyon yapımındaki kısa rolü için 2012 ve 2014 yıllarında 2’şer gün çalıştı.

Durumu tespit eden SGK, 2012 yılındaki çalışma tarihinden başlamak üzere malûl aylığını iptal etti. İki yıllık sürede ödenen 32.4 bin lira tutarındaki aylığın faiziyle iadesi için de icra takibi başlattı.

Fransız okulundan sonra Alman okuluna da MEB’den nota! Fransız okulundan sonra Alman okuluna da MEB’den nota! Haberi Görüntüle

ÇALIŞTIĞI İÇİN İCRALIK OLDU

Aylığı kesilen şahıs SGK’nın işleminin iptali ve icra takibinin durdurulması için ayrı ayrı dava açtı. SGK, yargılama devam ederken 2017 yılında ilgili yönetmeliği değiştirdi ve yersiz ödenen aylıkların sadece çalışılan sürelere ait kısmının iade edilmesini öngördü.

İş mahkemesi, davacının emekli aylığının kesilmesine ilişkin itirazını reddetti ancak söz konusu yönetmelik değişikliğine dayanarak iki yıllık süreye değil sadece 4 günlük çalışma süresine karşılık gelen malûl aylığının SGK’ya iadesine karar verdi. Bölge adliye mahkemesi de kararı onadı.

Şahıs, malûl aylığının tekrar bağlatılması için başvuruda bulundu. SGK Sağlık Kurulu, şahsın malûl olmadığına karar verdi. Kurul kararına itiraz üzerine adli tıp kurulunca yapılan kontrol muayenesinde de çalışma gücünde yüzde 60 oranında kayıp olmadığı şeklinde rapor düzenlendi.

Blokları aşamıyor! İstanbul'da sıcaklık bu yıl neden arttı: Uzman isim ilk defa açıkladı! Blokları aşamıyor! İstanbul'da sıcaklık bu yıl neden arttı: Uzman isim... Haberi Görüntüle

YARGITAY SGK'YA HAK VERDİ 

SGK’nin bölge adliye mahkemesi kararı için yaptığı temyiz başvurusu üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay, adli tıpın şahıs hakkında verdiği çalışma gücünü en az yüzde 60 oranında kaybetmediği ve malûl sayılamayacağı yönündeki kararına dikkat çekti.

Yargıtay kararında, adli tıp kurulunun bu kararı karşısında, o tarihte yürürlükte olmayan yönetmelik hükümlerine dayanılarak yalnızca çalışılan 4 günlük süreye isabet eden aylığın iadesi kararının doğru olmadığı belirtildi. Yargıtay bu gerekçe ile yerel mahkemenin kararını bozdu.

İstanbul'da uçak seferleri iptal mi? Hangi uçuşlar rötarlı olacak? İstanbul'da uçak seferleri iptal mi? Hangi uçuşlar rötarlı olacak? Haberi Görüntüle

ENGELLİ AYLIĞI İLE AYNI MAAŞ DEĞİL 

Herhangi bir işte çalışma halinde aylığın kesilmesi sadece malûl aylığı alanlar için söz konusu. Malûl aylığı ile engelli vergi indirimiyle yaşa bakılmaksızın erken emekli olanlar çoğunlukla karıştırılıyor. Engelli vergi indirimi ile emekli olanlar aylıklarını kestirmeden sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışabiliyorlar.

2008 yılından sonra ilk defa sigortalı çalışmaya başlayanlar ise emekli aylığı almakta iken hiçbir işte çalışamıyorlar.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading